Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Idézet: „vagy egy mindenre elszánt háztulaj” Persze ehhez hozzátartozik a megfelelő vastagságú pénztárca! ![]() ![]() szerk.: az elfelejtettem megkérdezni, hogy a gázárak hogyan alakulnak mostanság? ![]()
Szia!
Egy átlagos lakás hőleadása 10-12 KW tehát egy lakásfűtéshez ennyi áram kell. Azért a lehető legdrágább a villanyfűtés, mert az erőművekben is a hatásfok 30-35% tól nem lehet jobb. Hozzájön a távvezetékek és a többszöri trafóházak vesztesége is. Ugyanannyi hőenergiát otthon elfűteni 80-90% -os hatásfokkal a legjobb. Más... Elolvastad, az utolsó hozzászólásomat, hogy valószínűleg összezár az alsó és felső fet a hídban az ellentétes fetmeghajtók miatt.... A puffer elkók és a főtrafó közé itthon beüzemeléskor egy villanyboyler fűtőcekászát tesszük, és nem lehet "puki" . Remélem haladsz a hevítővel és nem szegte kedved a pár fet halála. A 6000-es Al érték kevés nekem, legalább kellene a vaskeresztmetszet is. üdv Foxi
A kedvemnek nem vetett véget a 2000 forint értékű csattanás
![]() ![]()
Szia!
A fűtőszál kb 8 Ohm ellenállású, és a feltöltött pufferkondi nem tud akkora áramot átküldeni a feten, hogy kimenjen, mégha összezárnak is, Ugyanakkor elég jól lehet tesztelni az adott kapcsolást. A 100-as izzónak 50 Ohm a hidegellenállása, de felmegy max 500 Ohm -ig itt már nagyon kicsi az átfolyó áram rajta. Trafó... A vas keresztmetszet határozza meg az átvihető teljesítményt, valamint a frekvencia, és a maximális gerjesztés, ami még a telítődés előtt van. A porvasmagok 0.2-0.35Tesla gerjeszthetőek.A frekvencia nállad állítható, és a legkisebb frekvenciára kell méretezni. Azonban behatárolja a trafó ablakkeresztmetszete a beleférő drót mennyiségét. A magas Al érték jó, mert relatíve ugyanakkora induktivitáshoz kevesebb menet kell.(egy sima PC trafóból ki lehet húzni 400VA-t persze nem 3kHz-en. Jó lenne megtudni valamilyen működő hevítőről, hogy milyen frekin megy, mert amit láttam csöveset az 27 MHz-en ment... Az sok, a kapcsolótranzisztorok, és a fetek meg lassabbak. Az általad elkészített kapcsolásban szerintem meg nagyon kevés a freki. A "normális" véleményem szerint 20-100KHZ lehetne, gondolom a munkatekercset is errek a frekire kellene méretezni.Mivel régen nem lehetett pwm kapcsolást csinálni, ezért vitték el a teljesítmény szabályzásához a frekvenciát... A melegítést a mágneses gerjesztés határozza neg, és az pedig az Ampermenet. Tehát elképzelhető, hogy egy fix, vagy relatíve kisebb frekvenciasávon a pwm megoldás lesz a nyerő, mert a munkatekercset is ki kell hangolni... A munkatekerccsel párhuzamosan kötött kondival érik el szerintem terheletlenül a párhuzamos rezonanciát, és akkor minimális az üresjárási terhelés a szekunderen.A 494-es IC hez a meghajtó trafót sikerült kikisérletezni. Ha van ismert Al értékű ferritgyűrűd, vagy fazékmagod, akkor 24V meghajtásnál 2,3mH primer és 4x 660uH szekunder tekercsek esetén meghajtja a 4db fetet erősítő tranzisztorok nélkül is.(50MHz oszcilloszkóppal néztük) . Hát ezek jutottak az eszembe.
Nem javasolnám a kanthal fűtéses vizipipát, mert króm ötvözetből van, ami nagyon egészségtelen. Legfeljebb ha a kerámián belül lenne a fűtőszál, de a kerámia sajnos jó hőszigetelő, és a hőtágulás is gondot okozhat.
Én is gondolkodtam már indukciós vizipipán, a vas részecskék mégis csak közelebb állnak az ember szervezetéhez. Ha egyszer belefogok majd leírom a tapasztalatokat.
Köszi akkor majd, ha van valami ötleted akkor várjuk a vizipipafan.hu/forum oldalon is!
![]()
Sikerült egy elég egyszerű hevítőt készíteni, tulajdonképpen sorkimenő meghajtására szánt ZVS meghajtó tökéletesen alkalmas indukciós hevítésre is. 6-os vasrudat 10 másodperc alatt vörösizzásig hevíti. Sajna még nincs videó, mert az IRFP250-ek felmondták a szolgálatot, valószínű egyszerű hőmegfutásról van szó.
Ez a kapcsolás az:Bővebben: Link 15V-os tápfeszültséggel mindezt. Kb 140W körül lehetett a teljesítményfelvétele.
Bővebben: Link
Elkészültem. Ez még nem a max teljesítmény, 25V a tápfesz, elvileg 40-45ig el lehet menni. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Gratulálok!Ez az eredmény már biztató kiindulási alap. Végül is már ezzel a teljesitménnyel is lehet apróbb mondjuk bit-méretű acélhegyeket edzeni
Lehet ezzel már keményforrasztani 8-as vascsöveket is
![]()
Gratulálok!
![]() ![]() ![]()
Hálózatról is meg lehet oldani. Mindössze annyi kell, hogy egy nagy darab ellenállást kell sorbakötni a hálózattal, mondjuk 15-30 ohm között. Egyenirányítás után rá kell kötni a meghajtóra, de így egy kissé veszélyes, illetve pufferkondit nem szabad használni ebben a kialakításban.
Tehát ha neked valaha nagyobb trafóra lesz szükséged, akkor gyorsan el is felejted az egészet, nehogy be kelljen szerezni? Igen, ez szerintem hülyeség. ![]()
Néhány további tapasztalat. A rezgőköri kondi eszméletlenül melegszik, így mindenképpen legalább 8-10 darabbal kell megoldani. Nálam most így van jelenleg:Bővebben: Link
Másik, hogy a mukatekercs hozzávezetéseknek is nagyon nagy áramot kell kibírni, nyugodtan lehet használni vékonyabb hegesztőkábelt is. A tekercs kialakítása sem mindegy, lehet arhimédesz spirált készíteni pl. lemezek hevítésére, vagy helikális (rugó) tekercset rudakhoz, csavarokhoz. Ha esetleg hűtés nélküli verzió lenne, akkor a tekercset keményforrasztással kell kontaktusba hozni a kivezetésekkel, és lehetőleg messze a munkatekercstől legyen csak lágyforrasztás. Pl. ma készítettem egy ilyet:Bővebben: Link 6-os rézcsővel (vízhűtéses változat): Bővebben: Link Bővebben: Link Rászereltem egy falapra az egészet, aktív hűtéssel, így baráti a mérete már. Bővebben: Link 30V-os tápfeszültséggel már nagyon gyorsan hevíti a vasrudakat, csavarokat. Ennél nagyobb feszültséghez viszont mindenképp vízhűtéses munkatekercs kell, és nagyon jó kondibank. A legjobb lenne vízhűtéses kondi (otthon gyártott). 6-os anya: Bővebben: Link Sniccer (1 másoperc alatt vörösizzásig hevít mindent, ami vékonyabb lemezből van) Bővebben: Link
Ja, és lemértem 16A-t eszik 25V-ról. Terhelés alatt, terhelés nélkül 5A.
sziasztok, nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha építeni akarnék egy olyan kis indukciós olvasztót, ami mondjuk 10-es anyacsavarokat meg bír olvasztani egyszerre 1-2-t akkor ahhoz mekkora teljesítmény kellene?
Egy darab 10-es anya 0,01 kg (vasból készült anyát tekintve).
A vas fajhője 460 J/kg*°C, olvadáshője pedig 270000 J/kg. Ezekből egy 10-es anya megolvasztásához Q=0,01*460*1536+270000*0,01=9765J energia kell. Ez 9765 Ws energia. Ha 10 másodperc alatt szeretnéd megolvasztani, akkor 976 W teljesítménykell hozzá, ha 30 másodperc alatt, akkor elvileg elég 325 W. Ezek az értékek elvi számítás eredményei, nincsenek beleszámítva a veszteségek! A teljesítmények az anyag megolvasztásához szükséges teljesítmények, a hevítő kimenőteljesítményének ennél nagyobbnak kell lennie a sugárzási, ohmos veszteségek miatt. A felvett teljesítménynek meg még annál is többnek kell lennie, a generátor hatásfoka miatt. A valóságban ugyanennyi idő alatti olvasztáshoz másfélszer, kétszer akkora teljesítmény is kellhet, a felvett teljesítmény meg szerintem a melegítéshez szükségesnek a háromszorosa is lehet. Azt még bele kell kalkulálnod,hogy minél kisebb teljesítménnyel melegíted, nemcsak hosszabb idő kell, hanem a veszteségek is nagyobbak. Egy bizonyos teljesítmény alatt soha nem fog megolvadni, mert a betáplált energiát a levegő mozgása, sugárzási veszteségek elviszik. Hogy mennyi a veszteség, azt csak kísérlettel lehet megállapítani
Az a probléma, hogy olvasztáshoz túl kell melegíteni a curie pont felett. Márpedig onnantól felfelé legalább 2-3x lassabban melegít, mivel a vasnak elveszik a mágneses tulajdonsága. Illetve ahogy kendre mondja, egyre nagyobb a hőveszteség. Ezen úgy lehet segíteni, hogy készítesz egy mini samott kemencét nekik, esetleg öntőtégelyt. Szerintem ahhoz, hogy 10 másodperc alatt megolvadjon, 3-4kW kell legalább.
Szerintem a mágnesezhetőségneknincs olyan nagy hatása a melegíthetőségre, az örvényáramú veszteségek a számottevőbbek. Indukciósan melegíthető minden, amiben tud örvényáram folyni. Szerintem nagyobb különbség adódik az anyag vezetőképességéből, mint mágnesezhetőségéből.
Mekkora frekvencián (vagy frekvenciákon, mert gondolom rendesen változik a frekvenciája terheléstől függően) működik a szerkezet?
Nincs normális szkópom, de rezgőköri adatokból esetleg lehet számolni. Most 800nF és kb 1,3uH az induktivitás.
A curie pont azért számít, mert nálam 30V-os tápfesszel is, és 25ről is nagyjából ugyanannál a sárga izzásnál megáll a melegítés. Illetve, ha már ilyen meleg a vas, ott már számottevően nagy az ellenállása, mégsem tud jobban felmelegedni. De erről olvastam is, hogy a curie pont egy igen erős töréspont a melegítés szempontjából.
köszönöm a segítséget kendre256-nak, és Collectornak
Szereztem IGBT-t, így már van mit beépíteni! A vezérlésben ki fogom próbálni azt a részt, amit foxi63 ajánlott! Igyekszem beszámolni, úgy is a videó pályázattal párhuzamosan csinálom majd!
![]()
Újabb négy IGBT-t sikerült az örök elektronmezőkre küldenem!
![]() ![]() ![]() Ezúton kérném meg foxi63 kollégát, amennyiben még segítene, kérem tegye meg! ![]() ui.: Az eddig összeállított kapcsolásról majd teszek fel képet, bátorkodom azt állítani, hogy mostmár "csak" a trafó a ludas... Miután elszálltak az IGBT-k, megmértem a meghajtótranszformátor kimenetén lévő frekvenciát. 280kHz-et mértem. Lehet, hogy nem szerették az U57-es magok?! ![]()
Szervusz!
Milyen IGBT-t akartál 280kHz-en hajtani? Üdv: P István
HGTG12N60-t. Ami azt illeti, a maximális frekvenciáról megfeledkeztem, csak az izzó fényerejét figyeltem üzem közben. Frekvenciamérést csak a haláleset után végeztem...
![]()
Sziasztok
Magamrol pár mondatot irnék : a hobbycnc forum oszlopos tagja vagyok , épitettem egy 3D lézer digitalizálot , meg hozzá egy CNC marogépet. A tervem , hogy nemesacél ékszereket készitsek CADCAM technologiával . Azért vagyok most itt , hogy elkészüljön a kemencém . Nagyon számitok a segitségetekre . Tibor
Szia!
Időközben nekem is megmozgatta a fantáziám a hevítő. egy pc trafóval (áttekercselt)és hálózati fesszel egy 6cm átmérőjű vascsövet melegítettem, de csak forró lett. A kondik viszont melegedtek.Sajnos elbakiztam, mert a kondival soros rezgőkört építettem, de holnap párhuzamosan fogom kötni. A transzformátor méretezéséhez: n=U*10000/4/B/A/F ahol: n = primer menetszám U a működtető feszültség, B 0.2-0.3Tesla gerjesztés A =vaskeresztmetszet cm2 és F az üzemi frekvencia. Ha változik a frekvencia, akkor a menetszámot a legkisebb frekvenciához kell számolni.A magasabb frekvenciára nem igbt, hanem fet kell, azok párhuzamosításával a d-s ellenállás 0.1 Ohm lehet.100 fok belső hőmérsékletnél minden fet már csak fele áramot tud kapcsolni.Fontos hogy a total gate töltésmennyiség minél kisebb legyen.(katalógus) Ha az eredeti kapcsolásodat csináltad meg, akkor nem lehet jó, hibás a rajz. holnap lerajzolom, hogy az enyémnek mi a rajza, változtatható freki és változtatható kitöltés. A ferrit mag várható teljesítménye: p= 4xFxAxA p= mVA F frekvencia Hz A keresztmetszet (ez toroid vasra vonatkozik ) szerinten az E vasakra 0.8 as szorzóval használható a rosszabb mágneskör és a légrés miatt.
Köszönöm a segítséget, majd lerajzolom és felteszem, milyen kapcsolást építettem meg! Az elv az eredeti, de a megvalósítás már teljesen más a valóságban!
![]()
Nos eljutottam oda, hogy csinálok egy másik magot, aminek nagyjából ismerem a paramétereit. A választás egy régebbi javaslat alapján a PC tápok magjára esett, ebből is nyolcat egymás mellett alkalmazva. Így kapok 9 négyzet- centiméternyi keresztemetszetet. Számítás alapján a tápok üzemi frekvenciája 73kHz, így a hevítő is ezen a frekvencián dolgozna. Viszont a menetszámot nem tudom egyértelműen kiszámolni:
Az első lehetőség, hogy a fent megadott képlettel számolom, így 6 menet jön ki. Ha használom a "0.8-as szorzót", amit sajnos nem tudom, hol kellene alkalmazni ![]() ![]() ![]() Amíg válaszoltok, elkészítem a magok ragsztását, majd ezután tekercselek! ![]()
Mi biztosítja, hogy egyenletesen oszlódjon meg a terhelés a magok között? Nem lenne célszerűbb (persze drágább) egy nagyobb magot venni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |