Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Végülis a papír sokmindent elbír, építésnél azonban jobban ügyelj.
üdv
Mostmár csak a visszacsatolást kellene valahogy megalkotni :kalap:
Ha nem tul nagy tolakodás, én elfogadnám azt a panelt. Nekem is van kettő, de pont az induktivitások durván nem egyformák, ezért nem keltettem életre eddig őket. A te panelodban lévő remélhetőleg az egyikkel egyezne és akkor tudnék belőlük két egyforma, és izmos PP meghajtást okozni. Természetesen kérhetsz helyette bármit, amire szükséged lenne, és nálam fölslegben van.
A tiéd lehet nem kell érte semmi. A novál foglalatokat egy órával ezelőtt kiforrasztottam mert korgs2-nek nem kellett a panel. Max kicseréled az induktivitást, ahhoz nem nyúltam.
Köszönöm szépen, nekem végülis csak az induktivitás kell, ha priviben megadom a címem elpostázod ? Van sok nixie csövem is, szívesen küldenék egy dobozzal (4db), ha használsz ilyesmit.
Kicsit off itt a topikban, bár csöves ez is.
Szekrénysor rövidítést hajtottam végre, a képeken látható akasztós szekrény (körfűrésszel enyhén módosítva) hosszas szívás után elképesztően jó hangú otthona lett a Hsz 2000-es 18N558-as szélessávúimnak. A kreálmány ebben az állapotában szörnyű hangú a keletkező rezonanciák miatt, azonban a csillapítások behelyezésével tökéletes lett. A helmholtz rezonátor és a tölcsér első harmada háztartási vattával lett kitöltve, a fordulóban van még csillapítás, valamint a forduló után két helyen vattával kitömött csőhéjból (habszivacs csövek, külső felületén impregnált, a képen látható fajták), ezek középvonalban vannak (nem ott és nem úgy, ahogy a képen látszik), és elveszik a keresztmetszet kb. felét is, az utolsó a száj szélétől kb. 10 cm-re. A műtárgy hangja könnyed, fürge, egyenletes, komoly mélyekkel, mentes az ilyen típusú (házi) konstrukcióknál szokásos szörnyű szétfolyó, döngő, hordós mélyektől és a kioltódott magasaktól (szép csengő magasai vannak, amit a csőhéjas csillapítások elhelyezésével értem el.
Kóci!
A ColorStarban legtöbbször a nyákos kivitel volt, de ha neked a TO-3-as tokozású tranyóalakú kell, akkor olyat viszek, nameg majd nézek valami , még jó állapotú 6P-t 1db-ot! Hogy ti mennyit össze nem tudtok írogatni, amíg az ember a hét végén csak termel, és termel...
Már beszéltünk itt róla!
Első lépés, 1-es koronggal az "I" lemezcsoportnál a hegesztés átvágása, összes tekercs leszedése /mert a gyári primer alulméretezett menetszámú, és veszteségi teljesítménye üresjáratban 300w/, csévetest készítése, 2-2,5menet, V-al új primer készítése, majd szekunder. Az "I" lemezcsoport visszafogatása, lehetőség szerint nem hegesztéssel. Aztán szórt mágneses tér, zizegés, nyugalmi áram, terhelhetőség-hatásfok teszt... És még csak most fog kiderülni, hogy a végighegesztés, és az egy oldalról lemezelés miben befolyásolja a trafó működését... Megpróbálni meg lehet! (Ha esetleg 3-4menet/V-al tekered, és nem akarsz tőle 500w-ot, hanem csak 250-300-at, akkor lehet, hogy még erősítőben is megállja a helyét, ha egyáltalán ráférnek a tekercsek!
Skacok!
Aki átnéz a 2007 novembere óta nem látogatott "CSÖVES CD" topicba, megnézheti, mivel vertem el az időt a hétvégén... IDE Action2K, ezt is viszem 09.07.11-re! Ez legalább kihajtja majd az SE-met!...
Üdv újra itt , rég láttalak, de most már megvan miért.
Jó nagy lett, biztos jó a hangja is, szívesen meghallgatnám.Hogyér egy ilyen hangszóró?
Na megmértem az AE782-ben a hálótrafót, még a fele sincs az EZ81-re előírt értéknek.(75 Ohm kontra kb.200 Ohm)
Ennek ellenére nem tudok róla hogy az EZ81 tönkrement volna benne a hosszú évek alatt.
Sziasztok,
a leendő sztereó EBL21 SE-nek AZ1-el tervezem az anódtápját. Ha 250V-os egyenfeszt szeretnék a végén (RC szűrések után) és a legelső puffer ami közvetlenül az AZ1 katódján lesz csak egy 10 mikrós ruszki olaj papír kondi lenne, szerintetek elég 2* 270V/200mA-es szekunder tekercs hogy legyen mit veszíteni az RC tagokon vagy nagyobb feszültség fog esni a pici első puffer és a csöves egyenirányítás miatt? Igazából az egyencső kímélése miatt gondoltam a 10 mikróra meg azért mert kíváncsi lennék az olaj-papír "hangjára" és csak ekkora kapacitású van kéznél! köszi!
Zolibácsi,
Úgy tudtam hogy kb anyi lesz a pufferelt egyenfesz a csöves egyenirányításnál, mint amekkora a váltó megy az anódjaira, csakhogy nálam az a 10 mikró myilván nem elégséges a 80-90mA-es terheléshez, ezért gondoltam hogy ha 2*270V "nyers" megy be akkor talán lesz 260V az első puffer után amit az RC szűrés majd szépen beállít 250V-ra ahol már 220-470mikrók várnak rá.
Az első puffer lehet akár (csak) 10µF is töblépcsős szűrésnél (az jól védi az egyenirányító csövet a bekapcsoláskori tranziensektől, és lehet kisebb a trafó belső ellenállása is ilyenkor ami viszont lényeges lehet. Tovább haladva a szűréssel az a jó, ha a kimenőre kötött puffernál már egyáltalán nincsen brumm, az már csak hangfrekvenciásan zárja a végfok áramkörét) , de a hangba tulzottan nem fog beleszólni, ami logikus is, hiszen a végfok váltóáramúlag az utolsó pufferen záródik, tehát ott a leglényegesebb a kondenzátor minősége és elhelyezése (fizikailag minél közelebb a kimenőtrafóhoz, és olyan típus, amelyik kiegészítő paralell kondi nélkül is jól működik magasabb frekvenciákon is (pl. olaj vagy jófajta elko).
Oké, ezek szerint a hangzásbeni külömbséget hagyjuk. Egyencső kímélet szempontjából jól jön a 10 mikró ez is tiszta, viszont akkor máshogy teszem fel a kérdést...
Mekkora terheletlen szekunder fesz-t tekertessek a toroidra hogy a 10 mikró után még legyen kb 270V-om terhelten amit az RC tagokon tovább ejthetek 250V-ig? Erre van-e gyakorlatod? köszönöm!
Én most csináltam tápot EZ81-el.A trafó szekunderén 2*270V van terhelve, első puffer 47uF, azon 275-280V-ot mérek folyamatos 100mA-es terhelés esetén.(EL84SE)
Eután jön egy LC szűrő 5H-s folytóval + 47u, azon esik 6,5V körül,majd egy RC 82Ohm + 47u, és így a végén marad 260V-om. Én úgy csináltam meg a hálózatit, hogy van egy megcsapolása 250V-nál is, ha a 270 sok lenne, de nem az.Egyébként az EL84-ek lényegesen lasabban fűtenek fel mint az EZ81, és a pufferelt fesz felmegy 340V-ig, majd visszaesik erre a 275-280-ra ahogy a végcsöveken megindul az anódáram.
Köszönöm a gyors gyakorlatias választ! Remélem az AZ1-en is hasonló mértékben esik a fesz mint az EZ81-en és akkor a kalkulált 2*270V primer elég lesz!
Egyébként nem az anódfesz késleltetése miatt forszírozom a csöves anódtápot, mert külön lesz kapcsolva a fűtéstől
Azért nézegesd meg az AZ4 adatlapját szerintem, azt a csövet nem ismerem, nem dolgoztam vele.
Továbbá nem nagy kunszt szerintem egy megcsapolás 250-260 környékén, biztos ami biztos
Közben rájöttem, hogy megvan még a Philips rádió trafója ami AZ1-el ment. Vissza akasztom rá a csövit, terhelek és mérek... az a tuti :yes:
1300. oldal
Nekem is volna egy kérdésem. A 220µF/385V os kondik (tv ből való Siemens-ek) hosszabb távon kibírják a 370V-os feszt? Továbbá a tápszűrés elrendezése jó lehet úgy, hogy diódahíd->32µF/500V->ellenállás->késleltető->1000µF/450V, innét tovább még egy egy ellenállással a meghajtó fokozatra, és közvetlen a kimenőre, ott egy 1µF-os olajkondi?
Szerintem kibírják, de számolj azzal is hogy ingadozik a hálózati fesz.
A relével szerintem ne a DC-t kapcsold, hanem az AC-t, mert a relé DC megszakító képessége töredéke az AC-nek.
Nekem a kedvenc számom a 4400, de addig még kell pár évet várnom, hacsak nem húzunk még jobban bele.
A 385V-os simán bírja az "örökkévalóságig" a 370V-ot. Az elrendezés szerintem jó.
Nekem is tervben van két ilyen doboz a Vadásztölténygyári hangszóróimhoz.
Méreteket mivel határoztad meg? Az enyém 20cm-es. Amiben most van az egy zárt doboz, de nem igazán vannak mélyei.
Szia!
Én azért gondoltam a DC-t kapcsolni, hogy indításnál ne lövöldözze el a diódákat Továbbá gondoltam a relé érintkezőivel párhuzamosan egy pár 100kohm-os ellenállást kötni, így már nem a csutkára kisült kondira kapcsol a relé, hanem kb. 50-100V ra feltöltöttre. Akkor még az alig fűtött csövön, g2 nélkül csak nagyon kevés áram folyhat. A segédrácsot viszont csak a teljes anódfesz megjelenése után akarom kapcsolni. Pedig de szépen világított a PCL85 segédrácsa... :hide: Elvileg a 370V tól picivel mehetek lejjebb, akkor már azt a +- 15V-os ingadozást is beleszámítva el kell hogy bírja. Ilyen kondikból van egy rakás, Bontócsiéktól szereztem...
Nem akarom elvenni a kedved de szerintem karcsú az AZ1 ide mert csak 100mA-es, és neked lesz 90mA áramod. Nem lesz hosszú életű. A rádióban csak egy db vegcső áramát kellett elbírnia+ a többi cső, tehát 50-60mA-t max. Használj AZ4-et az 2X300 voltig 200mA-el terhelhető.
DC kapcsolása , több hátránnyal jár , a diódák elviselik simán az AC megszakítását és tuti nem fog koppanni .
A mai nap sikerült összehozni az EL84 PP táp+anódfesz késleltetőjét. Mire jók a számítógép táp kondik?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |