Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS házilag
 
Témaindító: pakibec, idő: Júl 24, 2006
Lapozás: OK   4 / 15
(#) potyo válasza proci hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Nincs ezzel semmi gond, a működési elvéből ered a melegedés. Mondjuk a bemenet-gnd és a kimenet-gnd közé elkélne egy-egy 100nF-os kerámiakondenzátor minél közelebb a szabályzóhoz.

Mit takar az a nagyon melegszik? Kézzel érinthető még?
(#) proci válasza potyo hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Igen a kondi lemaradt a rajzról Hát kézzel érinthető, de olyan 35-38fokos lehet, és nem mellesleg a 9V-os elem úgy 7Voltnál tart 10perces üzemelés után. Ja az IC egy TS317 TO-220-as tokozásban, ha ez segít...
(#) potyo válasza proci hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
A 35-38 fok az semmi. Akkor kezdj félni, ha 80 fok felett lesz.

Ha ekkora a cucc fogyasztása, akkor el kéne gondolkodni azon, hogy nem elemről kellene táplálni, és nem ilyen szabályzóval. 9V-os elemről 3,3V-ot így előállítva a veszteség legalább 66%, tehát nagyon sok. Három NiMH akku viszont 3,6V-ot ad, erre esetleg rá lehet tenni egy low-drop szabályzót, és így már sokkal barátságosabb lesz.
(#) proci válasza potyo hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Igazad van csak sajnos a max232 IC-nek a CMOS/TTL szintillesztés miatt 5V kell
(#) potyo válasza proci hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Nem működne a MAX232 3,3V-ról?
(#) proci válasza potyo hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Az adatlapja szerint ajánlott 5V, meg soros porton próbálnám először ki...

Azon gondolkodtam, hogy pl 4db 1.2V-os (1800mAh) ceruza akkuról már menne, csak kérdés meddig...
egyébként a GPS adatlapja szerint folyamatos üzemben 35-40mW a fogyasztása a modulon lenne még egy kijelző aminek 5V kell, de szerintem az is elmegy 4.8V-ról (sőt kevesebbről is ), az más kérdés, hogy a GPS modul 3V alatt nem működik megbízhatóan :S

amúgy létezik 1.5V névleges értékű ceruza akku?
(#) potyo válasza proci hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Tovább menne a négy 1800mAh-s akkuról, mint a 9V-os elemről, az biztos. Ha tudod a cuccod áramfelvételét, akkor az 1800-at elosztod azzal, és máris megvan, hány órát működne az akkukról. GPS+MAX232 az jó közelítéssel 10mA, tehát 180 órát menne a cucc az akkukról.

Mintha létezne valami akku, aminek 1,5V a névleges feszültsége, de nem tudok kereskedelmi forgalomban ilyenről...
(#) pici válasza proci hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 

Nem igazán értem. Vagy a max232 vagy az aksi fölösleges.
Mert ha PCvel akarod használni, ott van 240V és akkor adapterről 5V is van.
Ha meg microkontrollerrel használod, akkor minek a max232?
Ha meg laptopról kocsiban, akkor vagy szivargyújtó, vagy a laptop USB-ről jön az 5V és mehet rajta az RX/TX és nem kell több kábel.
(#) proci válasza potyo hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Tulajdonképpen PC-n csak tesztelni akarom, igazából hordozható lesz, bár a 4soros kijelzőt nem igazán mobil cuccokba tervezték, de akkor úgy néz ki ceruza akkumulátoros lesz, de előbb el kéne indulnia PC-n

Merthogy mindenféle idióta karaktert kiír a HyperTerminalba de a lényeget nem :S Ma még küzdök vele, azért felrakom a végleges kapcs rajzot hátha láttok benne vmi hibát


GPS_modul.JPG
    
(#) proci válasza proci hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
A GPS IC ANT lába és az antennacsatlakozó között illik ugye árnyékolt kábelt használni nem? (olyanra gondolok ami a wireless routerekbe is van). Ha igen akkor honnan lehet olyat beszerezni?

Egyébként továbbra sem indul el (legalábbis nem küld adatot PC-re) sajnos nincs rajta semmilyen visszajelző led amiből tudnám, hogy legalább elkezdte-e a bootolást.
Mindent az itt ajánlott bekötési rajz alapján csináltam meg, szóval nem értem. Arra gyanakszok még, hogy forrasztáskor megsérülhetett esetleg az IC...
(#) pici válasza proci hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Sok GPSmodulom van, a legtöbb azonos lábkiosztású a tieddel.
Van amelyik 4800 van amelyik 9600 on ad.
De mindegyiknél kell reset impluzus (én kondi/ellenállással szoktam megoldani)
De ha ez megvan, akkor H-ban kell hagyni... a bekötéseden csak lebeg, vagy test, ha reseteled.
(#) proci válasza pici hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Végülis találtam egy programot amivel működik (utólag megnézve Hyperterminalba is) /amúgy az IC tetején rajta van, hogy NMEA 38400 / de a pozíció adatokat nem mutatja :S Lehetséges az hogy az ANT láb és a antenna csatlakozó közötti kb.8cm-es árnyékolatlan vezetékdarab annyi zavarjelet szed össze, hogy az aktív antenna jeleit elnyomja? Csak mert pont azok az adatok hiányoznak amit a műholdtól kapna...
Egyébként amikor erősebben megfogom ezt az összekötő kábelt akkor a mellékelt képen látható Error view-ben hibák jelennek meg...

Sirfdemo.JPG
    
(#) ATtiny válasza proci hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
A GPS modulod szemmel láthatólag egyetlen műholdat sem talált meg. Így természetes, hogy hiányzik az összes pozíció és koordináta. A legtöbb GPs modul akkor dolgozik a legjobban, ha minimálisan 3 műholdat megtalált. Az, hogy a modul rossz, esetleg az antenna, vagy az összekotő vezeték darab nehéz megmondani. Mindenesetre, ha hibázik mikor kézzel zavart viszel be a modulba az már jó jel, mivel valamit legalább vesz a modul. Az antennát meg ki kell rakni a szabadba, hiába aktív antenna, bent a lakásban nem működnek.
(#) pici válasza proci hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Az antenna csak antenna.
Nem kell ragaszkodni az árnyékolt kábelhez, rosszabb lehet a vétel, de így is működik.
Inkább a gond az lehet, hogy le vagytok árnyékolva... szabadban kellenbe kipróbálnod.
És türelemmel... néhány modul akár 5 percig sem talál műholdat ha sokáig ki volt kapcsolva.
38400 baud...
(#) bladika válasza proci hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Szia!

Én is mostanában szenvedtem egy gps+pic+gsm cuccal és nekem is a fogyasztás volt a gondom! Javaslom térj át DC/DC konverterre a disszipatív stabilizátor helyett! Nekem 300mA ről 50mA ra csökkent a fogyasztás!
(#) proci válasza bladika hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
DC/DC konverter? Ezt kifejtenéd bővebben?

Na, kiraktam a szabadba, de így sem talál semmit ugyanúgy megy mintha nem lenne antenna rajta :S Tény hogy panelházak közt tesztelem, de nemhiszem hogy egy darabot sem talál (a belinkelt program képes arra hogy ha nemis tud poziciot adni legalább a műholdakat mutatja ha pl kevesebb mint 3 van)
(#) bladika válasza proci hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
például LM2574 ha ennyire nem ismered akkor nagy vonalakban annyit, hogy a legnagyobb előnye, hogy nem fűti el a "felesleges feszültséget". Az elve erősen hasonlít ahhoz mint ahogy a PC tápok mennek!

Hátránya viszont, hogy nem egy darab alkatrész mint a tiéd, hanem egy kisebb kapcsolás, de nem vészes.
(#) Cöcö válasza pici hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Szia!

Sikerült beüzemelnem az egyik EB817-et. Egyből lökte is az infót a soros portra. Biztos, ami biztos a GPS modult egy 3,3 V-os fesz.szabályzó kockáról tápláltam.

Van valami tapasztalatod a SiRF protokollról? A NMEA 0183 ezred fokpercet tud, ami olyan 1,8m pontos. A SiRF méteresnek tűnik. Egy picit jobb lenne...

Nem tudod, hogy van-e olyan GPS modul elérhető áron, ami cm-es pontossgágot tudna DGPS-ben? Tényleg félmilla körül vesztegetik az olyat?

Kösz!
(#) proci válasza Cöcö hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Üdv!
Én úgy tudom, bármelyik GPS modul képes DGPS korrigációs adatokat fogadni, az enyém például a GPIO2 portján. (legalábbis a doksi szerint).

Megkérdezhetem, hogy milyen típusú antennával működteted (aktív/passzív + típusszám?) és, hogy nagyjából hány perc alatt talál holdakat gyári reset után?

Kösz.
(#) pici válasza Cöcö hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
A SiRF-et még nem bütyköltem
Ellenben ne tévesszen meg, hogyha a SiRF 1m-es tizedesig tud, mert az nem jelenti azt, hogy a pontossága is tudja.
3 db műhold kell 1 koordinátához, ebben az esetben 30m pontos a helymeghatározás!
Minden plusz műholddal átlagolva javul a pontosság, de 1 GPS vevővel az USA rendszerű navigáció nem képes méter/cm pontosságra.
Pl fűnyíró / robot vezérlésre alkalmatlan... autós navigációra megfelelő. (nézd meg iGO-t, a kis pont messzebb van mindig a nyíltól)
Már működik az orosz rendszer, ami sokkal pontosabb és az EU is gyártja már a műholdrendszerét, amik magasabb frekin mennek így pontosabbak.

proci
Az antenna járt a modulhoz, együtt adom, nincs típusszáma, pici és jó érzékenységű (naviból van) és aktív antennák.
(#) Cöcö válasza proci hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Igen! Az EB-817 pl. az RxB porton tud ilyet. Aktív (azt hiszem 2,5V-os) anttenna van rajta. Típusszámot nem tudok, mert nincs rajta. Egyszer néztem még csak meg, de ha jól emlékszem, akkor másodperceken belül megvolt az 1 műhol. Akkor már nem 2006-ot mutatott. Kb. 2 percen belül volt meg a 3D (4 műhold). Újabb pár perc múlva már 6-ot látott. A gyári reset-en mit értesz?

Elég jól tartotta a pozíciót. Nem ugráltak a koordináták. Sajnos nem log-oltam. Ha érdekel, akkor ha eláll az eső, akkor ismét felállítom a berendezést a tér közepén és megnézem, hogy mit tud! De akkor már log-olni is fogom...

Az a gondom, hogy régebben sok helyen azt olvastam, hogy, hogy a DGPS tudja a cm-es pontosságot. Most, hogy elkezdtem nézegetni az infókat, azt látom, hogy tudja, de csak ha olyan milla körüli GPS-szel vizsgálódsz, ami tényleg tudja...

Sajnos az EB-817 pedig a NMEA 0183-ban ezred szögpercig írja ki, ami másfél méteres pontosság (kb.).
(#) Cöcö válasza pici hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Az az érdekes, hogy a JP 15-t már 4 tizedest ír NMEA 0183-ban. Pedig a JP 15 SiRF Star II-es, az EB 817 pedig SiRF Star III-as.

Az USA rendszerű GPS-szel lehet cm-es pontosságot elérni, de ahhoz nagyon drága cucc kell (fél milla-milla között). Kezdek kiokosodni. Ajánlották a "GPS mindenkinek" c. könyvet. A nagy tudoroktól ezt az információt kaptam:

{Precíciós GPS-ek: Trimble gyártja. Ezekhez van egy akkora külső antenna, ami nagyobb, mint 4-5 mai navigációs eszköz, meg maga a készülék. Ezek elnyomják a földről, falakról visszaverődött jeleket,
csak közvetlen műholdjelekkel hajlandók dolgozni, cserében a GPS-rendszer (szar) pontosságát jól tudják hozni. Tehát ezekhez eléggé nyílt égbolt kell, sem magas házak között, sem fedél alatt nem megbízhatók.

Modern polgári GPS-ek (pl. SiRFStar III): ezek már nincsenek letompítva, éles füllel vesznek minden létező műholdjelet, amit csak elérnek. Akár 20-24 műhold jelével is dolgoznak (egyszerre csak maximum 12-13 látható, de 10 a tipikus), és a sok össze-vissza vert jelet mindenféle korrelátorokkal kiokoskodva meg tendencia analízissel próbálják kitalálni, hogy hol is lehetek éppen. Ezt mára már elég jól csinálják. Majdnem mindegy, hogy nyílt égbolt alatt állok-e vagy házak között, megvan nagyjából a pozíció. A sok matematikai okoskodás miatt viszont szinte soha nem pontos a pozícióm. Sem a szántóföld közepén, sem a város közepén. Ezek a GPS-ek arra vannak kitalálva, hogy NAVIGÁCIÓKOR jól működjenek. Tehát nem baj, hogy soha nem teljesen pontos, mert nem PONTOK BEMÉRÉSÉRE szolgál, hanem arra, hogy amikor egy navigációs programmal használod, lásd, hogy melyik úton haladsz, és a program majd úgyis a megfelelő útra illeszti a pozíciót. Tehát a cél nem az, hogy amikor csak lehet, nagyon pontos pozíciót adjon, hanem az, hogy mindig egy bizonyos hibahatár (max. fél utcatávolságnyi) alatt maradjon a pozíció pontossága.}

Szóval lehet pontosan mérni, de ehhez pénz kell.
(#) proci válasza ATtiny hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Megvan a probléma oka, most már működik a GPS
Valóban az antennával volt a baj, ugyanis akkora balf@... voltam, hogy az antenna árnyékolását nem kötöttem a GND pontra . Nembaj, ez másoknak is tanulságos lehet...
(#) proci hozzászólása Jún 23, 2009 /
 
Kell valami speciális dologra figyelni, ha PIC-el akarom összekötni a GPS modult? A programjában beállítottam, hogy 38400baud-al vegyen a RB5-ös RX lábáról, a GPS modul is elvileg annyival ad. A tx vezetéket szükséges bekötni? És az RX vezetéket egy az egyben rárakhatom a modul TX lábára vagy max232 kimenetére rakjam? Esetleg a földpontokat kössem össze? (mivel mind a gps mind a pic máshonnan kapja a tápot)
(#) bladika válasza proci hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Igen a földpontokat közösítsd! De ha megoldható járasd ugyanarról a tápról a PICet is! (kevesebb alkatrész) Figyelj a Digital_Ground és Analog_GND -t, hogy mit ajánl az adatlap! Külön föld és az a GPS en belül egyesítve! A PIC GND-t a Digital Groundal egyesítsd.

A PIC TX et nem muszáj bekötni.
Ha előfordulhat olyan, hogy nincs rádugva a GPS a panelra, tehát nem fixen van beépítve, akkor érdemes a PIC RX lábat GND re húzni!
Szoktak áramkorlátozó ellenállást tenni sorosan a TX/RX vonalba a készülékek védelme miatt, de mondjuk én még sosem tettem.

Nézd meg a PIC adatlapját, hogy azon a feszültségen amin te járatod, betudja-e billenteni a GPS a PIC soros portját. 3,3V vs 5V mert úgy emlékeszem talán 4,5V tól billen 1be az a láb! De ennek nézz utána az adott PIC adatlapján.

Ha nincs még konkrét PICed akkor mindenképp azt ajánlom, hogy olyat használj amit tudsz 3,3Vról járatni, mert ezzel megoldod a külön táp alkatrészproblémáját és a soros port szintillesztés problémáját, ami ismét csak több alkatrészt eredményezne.
(#) bladika válasza proci hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Megnéztem egy PICnek amivel mostanában dolgoztam és az adatlap 0.8*VDD-t ír az RX láb 1be billentéséhez ami 5Vról járatva a PICet 4V. Neked meg a GPS max 3,3V-to tud. Szóval vagy szint illesztés, vagy egy tápfesz.
(#) proci válasza bladika hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Egy PIC16F690 rev6. mivel ez volt most itthon, 5V-ról járatom. A kód a következő:
  1. // LCD module connections
  2. sbit LCD_RS at RC2_bit;
  3. sbit LCD_EN at RC3_bit;
  4. sbit LCD_D4 at RC4_bit;
  5. sbit LCD_D5 at RC5_bit;
  6. sbit LCD_D6 at RC6_bit;
  7. sbit LCD_D7 at RC7_bit;
  8.  
  9. sbit LCD_RS_Direction at TRISC2_bit;
  10. sbit LCD_EN_Direction at TRISC3_bit;
  11. sbit LCD_D4_Direction at TRISC4_bit;
  12. sbit LCD_D5_Direction at TRISC5_bit;
  13. sbit LCD_D6_Direction at TRISC6_bit;
  14. sbit LCD_D7_Direction at TRISC7_bit;
  15. // End LCD module connections
  16.  
  17. // Variables
  18. int i = 0;
  19. int received = 0;
  20. char DataType[] = "GPXXX";
  21. char NMEA[] = "$xxxxx,xxxxxxxxx,xxxx.xxx,x,xxxxx.xxx,x,x,xx,x.x,xxx.x,x,xx.x,x,,*xx";
  22. char receive;
  23. // End Variables
  24.  
  25. void main() {
  26.   ANSEL  = 0;                        // Configure AN pins as digital I/O
  27.   ANSELH = 0;
  28.   C1ON_bit = 0;                      // Disable comparators
  29.   C2ON_bit = 0;
  30.  PORTC = 0xFF;
  31.  TRISC = 0xff;
  32.  
  33.  Lcd_Init();               // Initialize LCD
  34.  Lcd_Cmd(_LCD_CLEAR);      // Clear display
  35.  Lcd_Cmd(_LCD_CURSOR_OFF); // Cursor off
  36.  
  37.  UART1_Init(38400);         // Initialize UART for GPS board connectivity
  38.  
  39.  // LCD Stuff
  40.  LCD_Out(1, 1, "Sat    Clk   :  ");
  41.  LCD_Out(2, 1, "Lat             ");
  42.  LCD_Out(1, 17, "Lon             ");
  43.  LCD_Out(2, 17, "Alt             ");
  44.  
  45.  LCD_Chr(2, 7, 0xDF);  //Degree Character
  46.  LCD_Chr(3, 4, 0xDF);  //Degree Character
  47.  LCD_Chr(2, 10, '.');  //' Character
  48.  LCD_Chr(3, 7, '.');  //' Character
  49.  
  50.   while(1) {
  51.   if (UART1_Data_Ready()) {
  52.    receive = UART1_Read();
  53.    if (receive == '$')  // Check if sentence begins.
  54.    {
  55.         received = 0;
  56.         do{
  57.           if (UART1_Data_Ready() == 1)
  58.           {
  59.            UART1_Read_Text(DataType, ",", 10);  // Capture GPXXX word
  60.            received = 1;
  61.           }
  62.         } while(received == 0);
  63.         // If it is GPGGA Data, then acquire it.
  64.         if ((DataType[2] == 'G') && (DataType[3] == 'G') && (DataType[4] == 'A'))
  65.         {
  66.           received = 0;
  67.           do{
  68.             if (UART1_Data_Ready() == 1)
  69.             {
  70.              UART1_Read_Text(NMEA, "*", 100);   // Stop at *XX checksum data
  71.              received = 1;
  72.             }
  73.           } while(received == 0);
  74.           // Fill LCD with relevant data
  75.          
  76.           // Number of satellites being tracked
  77.           LCD_Chr(1, 5, NMEA[38]);
  78.           LCD_Chr(1, 6, NMEA[39]);
  79.          
  80.           // Time Fix Taken (UTC)
  81.           LCD_Chr(1, 12, NMEA[0]);
  82.           LCD_Chr(1, 13, NMEA[1]);
  83.           LCD_Chr(1, 15, NMEA[2]);
  84.           LCD_Chr(1, 16, NMEA[3]);
  85.           //LCD_Chr(1, 19, NMEA[4]);
  86.           //LCD_Chr(1, 20, NMEA[5]);
  87.  
  88.           // Latitude
  89.           LCD_Chr(2, 5, NMEA[11]);
  90.           LCD_Chr(2, 6, NMEA[12]);
  91.          
  92.           LCD_Chr(2, 8, NMEA[13]);
  93.           LCD_Chr(2, 9, NMEA[14]);
  94.          
  95.           LCD_Chr(2, 11, NMEA[16]);
  96.           LCD_Chr(2, 12, NMEA[17]);
  97.           LCD_Chr(2, 13, NMEA[18]);
  98.           LCD_Chr(2, 14, NMEA[19]);
  99.  
  100.           LCD_Chr(2, 16, NMEA[21]);
  101.  
  102.           // Longitude
  103.           LCD_Chr(3, 1, NMEA[23]);
  104.           LCD_Chr(3, 2, NMEA[24]);
  105.           LCD_Chr(3, 3, NMEA[25]);
  106.  
  107.           LCD_Chr(3, 5, NMEA[26]);
  108.           LCD_Chr(3, 6, NMEA[27]);
  109.  
  110.           LCD_Chr(3, 8, NMEA[29]);
  111.           LCD_Chr(3, 9, NMEA[30]);
  112.           LCD_Chr(3, 10, NMEA[31]);
  113.           LCD_Chr(3, 11, NMEA[32]);
  114.           LCD_Chr(3, 12, NMEA[34]);
  115.  
  116.           //LCD_Chr(3, 20, NMEA[35]);
  117.          
  118.           // Altitude, Meters, above mean sea level
  119.           LCD_Chr(4, 1, NMEA[45]);
  120.           LCD_Chr(4, 2, NMEA[46]);
  121.           LCD_Chr(4, 3, NMEA[47]);
  122.           LCD_Chr(4, 4, NMEA[48]);
  123.           LCD_Chr(4, 5, NMEA[49]);
  124.           LCD_Chr(4, 6, NMEA[51]);
  125.         }
  126.       receive = "x";
  127.    }
  128.   }


A földpontokra azt írja a gps adatlapja hogy ugyan van analóg meg digitális de az belül össze van kötve, szóval én is így tettem kívül
Namost egy másik pic16f690-el összekapcsolva sem ad/vesz adatot.
(#) proci válasza proci hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
És belső oszcillátort vagy külsőt érdemes használni? Csak mert a 38400 elég nagy érték, megnézve a többi fórumozó 4800 meg 9600-as baud rate-jét ennek meg 38400 :S
(#) bladika válasza proci hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 

"A földpontokra azt írja a gps adatlapja hogy ugyan van analóg meg digitális de az belül össze van kötve, szóval én is így tettem kívül"

Pont, hogy azt írja az adatlap, hogy belül össze van kötve, ezért kívül ne kösd össze! Ez nem egy olyan dolog, hogy úgy nem működik, ha nem úgy csinálod, de nagyban befolyásolja a zavarérzékenységet.

Megnéztem a PICed és azt mondja, hogy 10Mhz vagy annál kisebb órajelről járatva elég neki a 2V szóval amit én ajánlok neked:

- DC/DC konverter mivel elég fogyasztás kritikus a cuccod
- 1tápfesz (3,3V) mert ezzel csökkentheted az alkatrész mennyiséget, nem kell külön szint illesztés a PIC is a GPS közé.
(#) bladika válasza proci hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Azt tudom mondani, hogy itt is a minél kevesebb alkatrész miatt törekednék a belső oszcillátorra.
A belső 8Mhz elég a 38400 as sebesség kiszolgálására.
Következő: »»   4 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem