Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok.Megint szereztem egy hangszórót nem tudom ismeritek Dibeisi B1541 ezt a fajta hangszórót 40cm,350w94dB van ráírva most nem tudom hogy ez igaz e ami rá van írva?
A válaszokat előre is köszönöm!
bIztos, hogy nem.
pedig eléggé nagyot szólt kis hangerőn!
Mihez képest. Ezek a hangszórók sajnos csak egy újabb strigulát jelentenek a "kínából olcsón használhatatlant" kategóriában. Nem tudom, kinek jutott már eszébe beimportálni ide középeurópába ezeket.... Amihez a forgalmazó még egy sorozat kitalált T-S paramétert sem mellékel, és egymást kizáró, lehetetlen adatokat ad meg, az a hangszóró teljesen bizonytalan.
Meg sajnos, elég ránézni is... valaki egyszer úgy fogalmazott: "butikhangszórók".
nekem az mnc big bullhoz képest 10 szer jobb a hangja
A 10-szer jobb, az már nem semmi. Kérdés, h. mivel mérted a tízszeres javulást.
Összeraktuk a ládát, megmértem a hangolási frekit, szubcső nélkül 52Hz. Szerintem ez így tökéletes, holnap lesz a próba, hogy hogy szól...
Köszi a segítséget.
Azért az az adatlap nem is volt olyan rossz ,mégha egy kicsit hiányos is.
Nah ennek örülök, főleg hogy megvannak a rezonancia pontok.
Egyszerűen, otthoni eszközökkel hogy lehet megmérni a hangolási frekvenciát? Valami írást már elkezdtem tanulmányozni, de akkor nem violt időm, most meg nem találom...
Köszi!
Idézet egy SAL fórumos hozzászólásomból:
"Hangolási frekvenciát úgy érdemes nézni, hogy nullára EQ-zod az erősítőd, fogsz egy PC-s hanggenerátort, meg egy legalább 0,01V felbontású AC voltmérőt, meg egy 470...1000 ohmos ellenállást, amit sorba kötsz a hangszóróval. 20-30Hz-től elkezded növelni a frekit, konstans kimeneti jelszint mellett, és közben a voltmérővel figyeled az ellenálláson eső feszültséget. A frekvencianövelés értéke 1Hz legyen mondjuk. És minden 1Hz-es növelés után lejegyzed az összetartozó ellenálláson eső fesz/frekvencia párokat. Ahol az ellenállások eső fesz a legmagasabb, azon a frekvencián van hangszóró impedanciaminimuma, vagyis ott van a rendszer rezonanciafrekije. A hangszóró paraméterei konstansok, a dobozméret szintén konstans, szóval ez a rezonanciafreki a reflexcsőben lévő levegő tömegétől, ezzel együtt a cső hosszától és átmérőjétől függ. Az átmérő is ált. adott, szóval a cső hosszával kellene játszani. Javaslom a variálható hosszúságú reflexcsövet. Szerintem nem egy nagy kunszt ez az impedanciamérés, de mindenképp szükséges, ugyanis a program által kiszámolt értéket sokminden befolyásolhatja. Ugyanezzel a mérési módszerrel fel lehet venni a hangszóró impedanciamenetét is: akkor az elenálláson eső fesz értékét elosztod az ellenállás értékével, megkapod az áramot, majd a konstans erősítő-kimenőfeszből kivonod az ellenálláson eső feszültséget, és elosztod ezt a kiszámolt árammal, így megkapod a hangszóró impedanciáját egy adott frekvencián. A mérésnél ki kell venni a hangszórót a dobozból, és felkötni valahová, lehetőleg minél távolabb minden viszaverődést okozó akármitől. A hangszóró rezonanciafrekvenciája (ellentétben a hangolási frekvenciával) az impedanciamaximumnál lesz." Remélem érthető, és helyes
Szia
Szeretnék én is érdeklődni ez a diebesi szóró iránt Néhány körülményt például,hogy láda méret...egyforma ládában nézted-e...a szokásos és tudtad-e mérni közben a felvett teljesítményét. És hangerőben vagy szépségben szól jobban? Köszönöm
Helló! Érdekelne a véleményetek egy TVM 150-es hangsugárzóval kapcsolatban érdemes e vele foglalkozni?
teljesítmény,érzékenység,minőség,mondjuk jamo hoz képest.jamo studio 180-as 20asát szeretném egy tvm 20-as ra cserélni vagyis ezt ajánlották.
Szia!
Nem, oda még egy panel jön amin a főkapcsoló, a hangerő és a frekvenciavágó poti kap helyet.
Ez viszont így nem igazán jó.
Idézet: „Ugyanezzel a mérési módszerrel fel lehet venni a hangszóró impedanciamenetét is: akkor az elenálláson eső fesz értékét elosztod az ellenállás értékével, megkapod az áramot, majd a konstans erősítő-kimenőfeszből kivonod az ellenálláson eső feszültséget, és elosztod ezt a kiszámolt árammal, így megkapod a hangszóró impedanciáját egy adott frekvencián” Más a helyzet, ha csak viszonyításra kell az impedanciamérés, pl. minimumpont, és más akkor, ha pontos értékek kellenek, mert továbbszámolunk belőle.
Hát az mnc 83dB-jétől nem nehéz nagyobb hangnyomást elérni.....
Az új débetűs izéhez meg legalább valaki mérne T-S-t előbb.
Szia
Az itt végrehajtott mérések szerint elértem vele a 91dB-t 1W-on. leosztva természetesen a 300W 120,5dB-t. (4db hsz-el...tehát -6dB...így jön ki a 91dB) Csupán ezért kérdezem,mert,ha ezek tényleg jobbak,akkor ugyanekkora méretben 10k-ért tudom szerezni...és annyit akkor meg megér. ha ugyanúgy vagy esetleg még jobban szól,ahogy a lentebb kolléga írta.
Mármint a hangszóróra gondolsz, ugye?
Ha a 150-eset nézzük, nagyságrednekkel jobb, mint a kínai cuccok, de pont az érzékenysége alacsony viszonylag, és mechanikailag is vannak vele problémák (lengőrendszer hibái), nem túl magas a terheletősége (teljesítményt ugye elektrodinamikus hangszórónál nem nézünk, nem fűtőtestnek használjuk őket). Még két gond van a TVM-ekkel. Egyik, hogy pár (5-6) éve változtattak velemit a gyártási módszeriken, feltehetőleg egyes alkatrészek nem náluk készülnek, már, hanem áthelyzeték a gyártásukat, és azóta kissé mások a hangszórók, mint az adatlapon, amiken hosszú ideje nem frissítették a régi méréseket, csak annyit csináltak tavaly, hogy a valós adatokat itt-ott hülyeségekre cserélték. Másik probléma, hogy középtartományban jelentős 10-15dB-s rezonanciáik vannak minden mélyközepüknek, és ezeket a hangváltóban mindenképp kezelni kell egy Notch-szűrűvel. Tehát mérés nélkül sajnos nem tudod jól használni őket. A 200mm-es TVM viszont más kategória, arra nem érdemes pénzt áldozni.
igen, de nem mindegy, hol mérted, és mivel, iylen bemondott adatokra én nemigen tudok hagyatkozni. Mértem a hangszóró T-S paramétereit, köze nincs a 91dB-hez, 1W-on 83-83,5 körül teljesít. Ha mégis összejön a magasabb hangnyomás, az csak a lehallgató helyiség akusztikája és a reflexcsővel kiemelt rossz, rezonáncs méyltartomány miatt lehet. Szóval a valóságban nincs 91 sehogy sem.
A débetűs nagyjából egy szint MNC-vel, SAL-lal, teljesenmindegy, melyiket veszed. De hogy 10 000-et nem ér, abban biztos vagyok. Kb. a felét, vagy még anynit sem.
HY
Ok. Én értem a rálátásod és én is ilyen vagyok másokkal szemben. Nekem is számít,hogy én is össze tudjam hasonlítani. Mivel nincs sem süketszobám,sem hasonló,így csak arra tudok méréseket hagyatkozni,hogy hoznak nekem kölcsön egy garantált decibelmérőt,szkópot,jelgenerátort és ugyanazon feltételek mellett lemérem mit produkál két hsz. Nem kis ideje törekedek arra,hogy ki-ki úgy cseréljen "tapasztalatot",hogy elmehessen/el tudjon menni mindkét fél hangcuccához, mindkét félnél ugyanaz,vagy legalább hasonló körülmények között meghallgathassa egy és ugyanaz a személy. Nyilván itt a hallgató az a személy lenne,aki éppen beruházni akar,vagy csak szimplán kíváncsi mit tudott ő vagy a másik összehozni; és egyben milyen szintű különbségek lehetnek egyes berendezések,szórók között. Jelen pillanatban már én sem tervezem további mnc szintű szórók vásárlását. Vagy kick bass-ra vagy szub bassra akarok PA szinten fejlődést. Csak mégis kíváncsi lettem volna,hogy mekkora lehet a különbség. Pláne,hogy ha egyező feltételek mellett mérte a lentebbi kolléga (mégha csak hallásra is) a szórókat,akkor nekem is megvan az esélyem,hogy itt ugyanazokba a ládákba átültetve az említett diebesi szórókat jobb hanghatást kapok. Itt csupán ennyi az érdeklődés tárgya. nekem még igenis megér 40ezer ft-ot,ha további 3...esetleg 6dB-t tudok emelni ugyanazon vagy jobb hangminőség mellett. nem szeretnék tiszteletlen és akadékos lenni tudásoddal kapcsolatban,és a többiekében sem. Csak nekem már adott a téma,mert beleestem és ha van rá lehetőségem,hogy még ésszerű keretek mellett növeljem az értékeket (persze nem a torzítást ) ,akkor igenis meg fogom érdeklődni akárkitől is köszi
Huhh! Köszi! Sajnos az én multiméterem nem ilyen pontos, de van egy ismerős, akinek van egy nagyon pontos, analóg kijelzős mérőlye, majd kölcsönkérem azt! esetleg megcsináltatom a mérést vele...
Köszi!
Hi! Köszönöm a választ,te milyen hangsugárzót ajánlanál.Gondoltam az eredetire csak az a baj,hogy 60w-ig szól jol kb.és 6,2ohm,volna még a visaton 20-a szerinted ?Az árban még megfelelne.
Nem értem miért bonyolítják túl a hangnyomás mérést?(decibel mérő, szkóp,jelgen,süketszoba, stb stb ,hogy a NASA kutató szintű tudásról ne is beszéljek.
1. T-S alapján számítható az érzékenység. 2. Az átvitel linearításától függ a tényleges érték Tanulmányozni kellene az impedancia mérést , a görbe felvételének módját, és az értékek számítását, egyébként pont ezt a témát feszegetik csak be kell kapcsolódni .
Végigmértem az TS méréseket szabadban...még zártban nem jött faanyag.
számításilag ezért nincs még érzékenységi adatom. Így csak hangnyomásmérő műszerrel tudok adatot mondani. Csupán ezért. Plusz nincs megfelelő mikrofonom a görbét felvenni változásának megfelelően. ui.: ez a jelgenerátor meg nem képes mindig 1W-ot kiküldeni...frekvenciafüggő. A gépen meg szintén nem alkalmas erre a szkóp programom jelgenerátora. Majd egyszer végig megyek,ha már itt lesz a zárt ismert láda is.
Öh kettő....mivel ragasztva van a ládám és belülről van rögzítve a csavar,így a roncsolás miatt nyilván csak akkor szedném ki a szórókat,ha már legalább a roncsolt faanyag helyett itt lenne az új lap és egyben a mérésre szolgáló ládának a faanyaga is. és egyúttal szintén ezzel egy időben kell itt lennie az érzékenyebb multimétereknek is.
De inkább privátban érdeklődtem a kedves fórumozótól,mert úgy eloffoljuk a dolgot,hogy azt se fogja látni,hogy Ő írt-e ide egyáltalán. Pedig 1 db világos apró,de lényegre törő kérdésre várnék csak egy pár szavas választ.
Heló
Méregettem, de elég érdekes adatok jöttek ki... Az elvileg 8omos hangszórónak nem alacsony a egyenáramú ellenállásnak az 5,7ohm? Mérés közben ha eltakarom az egyik reflexnyílást, változik az ellenálláson eső feszültség (ez természetes). 50Hz környékén van a rezonancia frekvencia, mert ha 50Hz alatt takarom el, akkor megnő az ellenálláson eső feszültség, 50Hz felett pedig csökken. Magyarul, ha raknék bele szubcsövet akkor lejjebb tolódna a rezonancia freki, de az e fölötti hangok nem lesznek ilyen hangosak? Elég leegyszerűsített módon próbálom megértetni a kérdésem, ezért elnézést is kérek.
Viszont ezt most így én nem értem. Mit szeretnél megtudni az etlakarással és egyebekkel?
Egyébként 5,7 lehet az Re. Egész nyugodtan.
Át kéne látni először az alapszabályokat. Onnan kéne elkezdeni, és addig nem is kellene sztem semmilyen hangszrót venni, míg ezek az ismeretek nincsenek meg.
Két fontos dolog jutott eszmbe, miközben olvastalak, az egyik, hogy ha új hangszórót veszel, ahhoz valószínűleg új doboz kell majd, és a másik, hogy az érzékenységet büntetlenül nem lehet növelni, mert ha érzékeny a hangszóró, akkor nem lesz jó mélyátvitele, ez egy egészen biztos alapállítás. Ezért hüülyeség pl. amit a débetűs hangszóróra vésett a gyártó/forgalmazó. Olyan hangszóró nincs, amit ő állít (20Hz-94dB). Ez a vicc kategória. A mérés meg tényleg nem egy olyan nagyon misztikus történet (süketszoba és egyebek), csak tudni kell értelmezni a kapott adatokat, észrevenni benne a külső körülmények hatását. Viszont egy dB mérő legfeljebb arra jó, hogy ellenőrizd, tíz után nem sérted-e a csendrendeletet, más hasznos infóval nem nagyon tud szolgálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |