Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dallamcsengő hangszoróról relét vezérelni
Lapozás: OK   1 / 1
(#) péter71 hozzászólása Jún 25, 2009 /

Sziasztok!

Van egy dallamcsengő aminek a hangszórójáról egy relét szeretnék meghúzatni ami egy öntartással egy csengőt vagy valami hangkeltő eszközt működtet.
Hogyan lehetne ezt a legegyszerűbben megoldani?

Üdv: Péter
(#) Piros7es válasza péter71 hozzászólására (») Jún 25, 2009 / 6

Hello!
Szerintem a mellékelt ábra szerint.
K1,K2 a relé érintkezői, L1 a relé tekercse, S1 pedig az öntartás kikapcsolására szolgáló gomb.
Mivel nem sok tapasztalatom van e téren, ezért várd meg, míg valaki tapasztaltabb is hozzászól.
Remélem tudtam segíteni.
(#) El_Pinyo válasza Piros7es hozzászólására (») Jún 25, 2009 / 1

Szia!
Egy apró megjegyzést tennék, ha megengeded. Az S1 nyomógomb rossz helyen van, így söntöli az L1 tekercset, és azon keresztül nem tud áram folyni, így meghúzni sem fog a relé. Ehelyett az S1 nyomógombot az L1 és K1- vel sorosan kell elhelyezni, és akkor már működőképes lesz a kapcsolás.
Üdv.
(#) titi válasza péter71 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Hali!
Szerintem nézz szét ebben a topikban, nézd meg a benne lévő mellékleteket.
Bővebben: Link
(#) EcoPityu válasza péter71 hozzászólására (») Jún 25, 2009 / 1

Szia!
Ha távirányítós, p.l. TG azdaságos valamely csájná típusról beszélsz, akkor van benne a dallam /plöttyIC/ előtt még egy vevő-dekóder IC /PT22xx/, aminek van komplett kimenete, amivel 5v-ról üzemelve a dallam IC-t leválasztva (ami mellesleg 3v-ról megy benne) egy tranzisztorral, bármilyen relét be tudsz húzni. Az öntartást viszont kifejthetnéd, hogy mire is kell?

Mert ha p.l. ajtónyitónak használnád, akkor kell bele egy "D" flip-flop /p.l. 4013/ ami tud minden egyes újabb impulzusra akár irányt is váltani...

Ja a dekóder IC-ből addig jön a jel, amíg nyomod a gombot!

Én már több "16dallamú/ TG-s (mellesleg S ) 2000Ft-os dallamcsengőt használtam távirányítónak p.l. tűzijáték indításhoz, avagy garázsajtó nyitás-zárásra!
(#) ha6pc válasza péter71 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Szia!
Szerintem legegyszerűbben egy diódával egyenirányítod a hangszóró jelét,egy kondival megszűröd és már kész is a-megfelelő feszültségű-relé meghúzófeszültsége.
Ami egy hangszórót meghajt,az elég energia egy relének-bőven.
Persze,ha kell a "zene" is,akkor ki kell egészíteni egy kapcsolótranzisztorral;azzal húzatni a relét.
(#) Piros7es válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Hello!
Tényleg, ez nem is tűnt fel.
Köszönöm, hogy észrevetted a hibát.
(#) péter71 hozzászólása Jún 28, 2009 /

sziasztok.
mindenkinek köszi az infót.Sikerült megoldani a témát
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem