Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy dallamcsengő aminek a hangszórójáról egy relét szeretnék meghúzatni ami egy öntartással egy csengőt vagy valami hangkeltő eszközt működtet. Hogyan lehetne ezt a legegyszerűbben megoldani? Üdv: Péter
Hello!
Szerintem a mellékelt ábra szerint. K1,K2 a relé érintkezői, L1 a relé tekercse, S1 pedig az öntartás kikapcsolására szolgáló gomb. Mivel nem sok tapasztalatom van e téren, ezért várd meg, míg valaki tapasztaltabb is hozzászól. Remélem tudtam segíteni.
Szia!
Egy apró megjegyzést tennék, ha megengeded. Az S1 nyomógomb rossz helyen van, így söntöli az L1 tekercset, és azon keresztül nem tud áram folyni, így meghúzni sem fog a relé. Ehelyett az S1 nyomógombot az L1 és K1- vel sorosan kell elhelyezni, és akkor már működőképes lesz a kapcsolás. Üdv.
Szia!
Ha távirányítós, p.l. TG azdaságos valamely csájná típusról beszélsz, akkor van benne a dallam /plöttyIC/ előtt még egy vevő-dekóder IC /PT22xx/, aminek van komplett kimenete, amivel 5v-ról üzemelve a dallam IC-t leválasztva (ami mellesleg 3v-ról megy benne) egy tranzisztorral, bármilyen relét be tudsz húzni. Az öntartást viszont kifejthetnéd, hogy mire is kell? Mert ha p.l. ajtónyitónak használnád, akkor kell bele egy "D" flip-flop /p.l. 4013/ ami tud minden egyes újabb impulzusra akár irányt is váltani... Ja a dekóder IC-ből addig jön a jel, amíg nyomod a gombot! Én már több "16dallamú/ TG-s (mellesleg S ) 2000Ft-os dallamcsengőt használtam távirányítónak p.l. tűzijáték indításhoz, avagy garázsajtó nyitás-zárásra!
Szia!
Szerintem legegyszerűbben egy diódával egyenirányítod a hangszóró jelét,egy kondival megszűröd és már kész is a-megfelelő feszültségű-relé meghúzófeszültsége. Ami egy hangszórót meghajt,az elég energia egy relének-bőven. Persze,ha kell a "zene" is,akkor ki kell egészíteni egy kapcsolótranzisztorral;azzal húzatni a relét.
Hello!
Tényleg, ez nem is tűnt fel. Köszönöm, hogy észrevetted a hibát. |
Bejelentkezés
Hirdetés |