Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Rendben köszönöm! Nem is akarom túl bonyolítani! Ezt valaki megkért, hogy csináljam meg neki, szóval így is jobb mint a gyári.
Azért így is sikerült kétszer dolgozni! A csatlakozó fejet gyönyörűen felforrasztottam amikor észre vettem... ..,hogy a burkolatot nem húztam fel! ![]() Mindig ezt csinálom! ![]() Még egyszer köszi!
Így jó, valószínűleg proli007 nem vette észre hogy azok nor kapuk az elején.
Viszont az ő megoldása valahogy szimpatikusabb nekem ![]()
Hello!
De jó így, csak az elején ÉS kapukat láttam. (Diódával, meg szerintem egyszerűbb, főleg ha utólag akarod "rábarkácsolni.) üdv! proli007
Akkor ez a két kapcsolás egyenértékű?
Na és amit Te küldtél kapcsolás,az hogyan szűri ki,hogy csak 0 0 0 0 0 0 0 0-nál (vagyis amikor a kijelzőn 00 jelenik meg) csipogjon.
Mert mondjuk 0 1 1 0 1 1 0 0-nál (amit nem tudom milyen számot jelez a kijelző) nem csipog?
Ja és még valami,a diódák milyenek? 4148-asok jók?
Hello!
proli007: Nah erre nem is gondoltam, hogy egy NOR kaput ilyen egyszerűen össze lehetne állítani pár diódából és egy tranzisztorból. De igazad van, ez tényleg egy sokkal egyszerűbb megoldás ![]() Legalább ma is tanultam valami újat. üdv. Norbi
Hello!
Félre érted. Ha két számlálót figyelsz, akkor a bemeneten nem négy, hanem nyolc dióda szükséges. Akkor, ha mind két számláló nullát mutat, csak akkor jelez. (Ha bármely bemenet szintje magas, az első tranyó kinyit, és lezárja a másodikat. Erre az oszcilláció leáll.) Bármelyik kis dióda jó. üdv! proli007
Szóval ha a kapcsolásba,a jelenlegi diódák fölé még teszek négyet ,akkor csak 0000000-nál csipog a kapcsolás?
Sziasztok!
Van pár 12V-os relém, de a táp ami behúzná 24V-os. Ha simán bekötök elé egy ellenállást az működne?
Én a helyedben egy 7812-es IC-vel oldanám meg.
Sziasztok!
Sziasztok! Még egy kérdésem lenne a csatolt kapcsolást illetően. Az gondot okozna, ha a 4,7K helyett 10K-t, a 10µF helyett 100µF/16V-ot, a tranzisztor előtti 10K helyett pedig 100K-t használnék? A tranzisztor pedig BC546 lenne. Ezek vannak itthon Köszi ![]()
Köszönöm a segítségeteket: proli007,norby1,feki00 és kiskacsa2009!
Minden jót!
De elég sokat kéne "húzogatni" vele, és akkor sok 7812-ot kéne vennem ami sokba kerül... Akkor ellenállással nem lehet?
Szia!
De meg lehet oldani egy,a tekercs ellenállásával egyenértékű ellenállás sorbakötésével is. Szerintem mindegy hogy a stabkocka vagy az ellenállás fűt...Az hogy mennyire : relé árama*12V (az ellenálláson eső feszültég). Tehát meg lehet,én is így oldottam meg az akkuőrben ,a 24 V-os változatnál. Üdv Kicsa
Egy ultrahang adó készülékkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Elvileg 40kHz-en kéne működnie, de szkóppal nézve csak 100Hz körüli érték jön ki belőle. A piezo lapka egy kb. 2m-es, 4 eres kábellel van csatlakoztatva, de csak 2 ér van bekötve, a másik 2 üresen hagyva (tőben lecsípve a piezo felőli végén). Már átnéztem a fellelhető oszcillátor kapcsolásokat, de nem találtam meg ezt a megoldást. Ha a bemenetén változtatom a feszültséget, akkor a kimeneti amplitudó is változik, de nem a kívánt frekivel. Vajon mi lehet a probléma?
A tranyó melegszik rendesen, valamint a táp egyenirányítója is, tehát valamit "csinál" a készülék. A tekercset próbáltam mérni (kb. 10mm-es ferrit), de furcsa értéket kaptam. Ugyanis a műszer méréshatárának változtatásakor más-más értéket mértem, de még közelítőleg sem 150uH-it, ezért úgy gondolom, hogy a műszerrel lehet gond. A táp kondiját is cseréltem már, mivel az a 100Hz-es jel gyanús volt, de az sem segített.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy ventilátor kapcsoláshoz. Adott egy késleltetett kikapcsolású 230V-os venti, rákötve a lámpa áramkörére. Sajnos, azonnal elindul a lámpa felkapcsolásakor, ami előnytelen, ha csak valaki beugrik pl.: tisztítószerért. Tehát: szükségem lenne egy kis bekapcsolási késleltetésre (kb. 1-2 perc). Külön trafót és áramkört (IC/tranzisztor) nem szívesen használnék mert kevés a hely a beépítésre. Előre is köszönöm a segítséget! ![]()
Az ötlet jó lenne. Mi a helyzet az energia takarékos izzóval és a neoncsővel? :miaz:
Hát azt melegíteni kell bizony hogy bekapcsoljon a hőkapcsoló :wilting:
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Hogyan kell bekötni egy INFRA vevőt úgy, hogy, ha nem kap INFRA fényt, akkor zárjon egy áramkört? Néztem a HESTORE.hu-n egy INFRA vevőt, de annak három lába van. És milyen LED kell hozzá?
Előre is köszi! ![]()
Szerintem fogalmaz pontosabban mit szeretnél épiteni.
Mert ez igy egy kicsit homályos .Ezzel az ic-vel infra jelet vesznek mondjuk egy távirányitotol ami egy megfelelő hulámhoszra van hangolva, majd ezt a jelet egy MCU feldolgoza.
Hi!
Épített már valaki digitális iránytűt? Tudnátok segíteni, hogy milyen szenzor kell hozzá és milyen elven működik? Köszi Zoli
Sziasztok.
Adott egy reloop rmx20-as keverőpult, és a master RCA kimenete valahogy nemoké, mert ma meghallgattam minden hangszínt, a mély tartományban úgy szól mintha kilenne ütve a hangszóró, pattogó hangot ad ki... De ha átkötöm a kimenetet a 6,3JACK-re akkor minden oké.. és a hangfal is jó mert 2 hetes.. ![]() szerintetek mi lehet a baj ?
Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet egy aiwa hifin a védelmet kikapcsolni, illetve kiktni?
Miért szeretnéd kikapcsolni ?
Szerintem nem érdemes kikapcsolni, mert zárlatkor igencsak elszállhat a végfokod... és esetleg más is... Én azt javaslom hagyd úgy ahogy van... De ha mégis kiszeretnéd kapcsolni... a többiek biztos segítenek neked ![]()
Üdv!
A akkor hagyom igzad van! Van itthon egy 2n3055-ös tranzisztorom, lehetne belőle valamit építeni? ![]()
esetleg építhetsz erősítőt is ha van kedved..
![]() itt egy kapcsolás: 10W audio erősitő TIP41,42 2N3055 MJE2055-el
Kössz a rajzot!
Körülnézek itthon és ha megvannak az alkatrészek, neki is állok ! Kössz Üdv: joci ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |