Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   24 / 74
(#) lapose válasza Action2K hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Szia!

Idézet:
„Kicsit félreértettél, egyáltalán nem sound.man ellen irányult a megjegyzésem.Kicsit félreértettél, egyáltalán nem sound.man ellen irányult a megjegyzésem.”

Nem is sound.man-ra gondoltam, csak egy kicsit úgy éreztem, hogy a kezdők ellen szólsz, pedig szerintem bátorítani kell őket!
Ha félre értettelek akkor elnézést kérek!
Persze abban egyetértünk, hogy alapvető felszerelés nélkül kár kiállni, mert csak szenvedés, égés lesz a vége!

Idézet:
„Ja és persze, én is 15-éves diákfejjel kezdtem, immár 25 éve.”

Nagyjából én is itt tartok... Azért szívesen osztanám kettővel ha lehetne!
(#) SALáta válasza SALáta hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Azért a 15 éves quad építésénél még nem voltam jelen, talán még a bicikliláncot tettem vissza a csepelre.
(#) Action2K válasza lapose hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Idézet:
„Azért szívesen osztanám kettővel ha lehetne!”
Ki nem?
(#) sound.man válasza lapose hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Köszi, hogy megvédtél. Watt mestereket én sem szeretem, amúgy nem azért de egy kisebb falunapra azért 4x1200w már kicsit sok. Volt egy srác aki eljött nem volt nagy cucc, castone végfokokat hozott egy cpa800-ast a mélyekre meg egy cpa600-ast a toppokra és nem volt kevés.... A legutóbbi falunapon pedig egy cég jött. Hoztak egy síva ppa 1200-ast kontrollnak (mélyre kellett volna szerintem), egy castone cpa1200-ast a mélyre, meg egy ágota ds1200-ast a toppokra. Két gyári reflex rutse volt 18"-os fajtából meg két reflex top. Ahogy szólt valami szőrnyű volt. Ülünk vagy 20-30 méterre a cucctól és egyszerűen őrültünk meg a magastól... Utána jött egy Balázs Pali szerű alak aki Zámbó Jimmy számokat énekelt, de nem ez volt a legszőrnyűbb az egészbe, hanem hogy recsegett az egész... Ágota clip-be hajtva (már majdnem világított a led). A castone ami hajtotta a mélyeket clip közelébe se járt... A "hangosítók" meg vígan söröcskéztek ami nem is baj, de legalább odafigyeltek volna amit csinálnak... Ezzel azt akartam mondani, hogy az kisebb cucc ami egész jól be volt állítva sokkal jobban szólt (még lehet, hogy nagyobbat is ezért lehet megköveztek) mint ez a több kW-os motyó ami valami szőrnyen volt beállítva. Következő helyszín a szomszéd falu. Kirakva két JBL W mélyláda a nagyobb féléből amibe 18"-os nyomó van, felette egy top valami tölcséres lehetett. Nem tudom, hogy hány wattal küldhette a srác őket, de jól szólt, tuti nem watt mester volt nem hajtotta szerintem 2x400-600w-os végnél nagyobbal a mélyeket, de bőven elég volt és sokkal többen voltak mint a mi falunkba. Jah és visszatérve az ált. isk.-re. Amikor én voltam még nyolcadikos, akkor én is benne voltam abba a társaságba aki hangosított meg csinálta a bulikat viszont inkább csak pakolgattam meg összeraktam a motyót buliba inkább táncoltam. Egy Síva PPA800 volt ott meg két reflex 3 utas láda. Egyszerűen annyira recsegett az egész ha buli volt mindig mentem oda halkítani mert a végfokon ki se aldut a clip led. Nálunk ezért nem voltak gyakran bulik mert ládák a torz jelet nem szerették gyakran kidögöltek, nah meg ahogy múlik az idő egyre roszabb a fiatalság és minden hülyeséget csinál. (én nem csináltam hülyeségeket ) Lehet kicsit zavaros lett (fogalmazás sose volt az erősségem) meg hosszú, előre is bocsit kérek érte, de nem sűrűn találok olyan embereket akiket legalább annyira érdekli ez a téma, mint engem. Viszont ha valami hangosítás van esetleg buli saját cuccal vagy nem, de felkérnek, hogy csináljam meg mindig megpróbálom kihozni a cuccból amit csak lehet, meg persze magamból is. Már egy pár bulin túl vagyok meg hangosításon, volt egy két necces helyzet is, de mindig sikerült megoldanom valahogy. Most hirtelen ennyi. :hide:
(#) Action2K válasza sound.man hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Szia! Bocsi, ha úgy érezted, hogy ellened irányult a mondanivalóm. Lapose-nak adott válaszomban ezt kifejtettem. Egyébként én sem a Wattok megszállottja vagyok. Nagyon jól tudjuk, hogy igenis a hangfal érzékenységén nagyon is sok múlik, s ezáltal jóval kisebb végfokokkal is lehet nagyot , nagyobbat szólni.
A következő személy szerint nem Neked, szól. Egy megfontolandó tanács a kezdőknek:

A legtöbb kezdő beleesik abba a hibába, hogy megveszi a nagyon olcsó 88dB-es érzékenységű hangszórókat, összetákol belőle ládákat, s ráteszi a 300W-os végfokra. Mivel nem hozza a várt eredményt Épít még egy ládát, s rá teszi. Ezzel túlterhelve a végfokot, határértékeken hajtja. Romlik a dinamika, torzul a hang, izzad a végfok. Mellékhatásként kiürül a terem.
Ha a hangfalakra költött volna kicsit többet és a kétszer annyi láda helyett egy 98dB-es hangszóróval építette volna meg , akkor egy 100W-os erősítő is elég lenne hozzá, s vígan, szépen, hangosan szólna. megkockáztatom, hogy árban is nagyon közel lenne a két verzió.
Minden kezdő, és nem kezdőnek is ajánlom ezt a Watt/dB dolgot megfontolni. Persze annak, aki még nem így teszi.

Én, egy kb 100 lakossal nagyobb faluban mint a Tied, 2*300W-al szoktam a falunapot hangosítani. Persze 98dB-es a topp, 2*100W-al hajtva a 150W-os hangfalakat. A mélyek a 2*200-zal hajtva. a ládák 400W-osak.
(#) Doktor úr hozzászólása Jún 8, 2009 /

ha tapasztalat kell, az nem az amatőr cuccodtól lesz!!!
hanem hogy elmész valami olyan csapattal aki már jópár éve nyomja és aránylag nagy cucca van.
anno én is így kezdtem 99be kb. 12 évesen kábelt hajtogattam meg hangfalat vittem, nem ismert senki, azóta voltam már nem egy hangosító csapattal volt akin nevettem mret olyan szánalmas dolgokat csinál volt akinek nagyon sokat köszönhetek, azóta mindenki ismer a vároba és a környéken aki kicsit is a hangosítás és a dj szakma felé kacsingat, és a jó oldala: minden discoba, buliba, koncertre stb-re ingyen megyek
(#) sound.man hozzászólása Jún 8, 2009 /

Szerintetek ez a végfok lenne jobb mélyekre vagy inkább ez? Az RH-ból van nekem egy kisebb tesója, tudja amit ráírnak buli alatt meg langyos sincs. T-amp se lehet rossz valamivel nagyobb teljesítménybe is mint az RH.
(#) Action2K válasza sound.man hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Nézd, ha már van / használsz HR-t. s jól megvagy vele elégedve, akkor miért ne. Amellett ha jól látom még a tudása is több: Szubszonic filter van benne, ami pont a mélyládákhoz van. Lehet, hogy a másiknak is van, de ügyesen titkolják, úgy mint a többi paraméterét is.

A szubsonic filter az nem az amikor levágja a feleslegesen mély hangokat, amit már a hangszóró nem szól le, pl 25 Hz és hogy azt feleslegesen ne erősítse?
szeritem te nem erre gondoltál

Amúgy lehet hogy használt ágotával v castone v sívával többre mennél mint a legalsóbb kategóriás erősítőkkel. ráadásul ha tönkremegy az ágota akkor felviszed ágotához és hip hop 2 ezer forintoké kicseréli ami nem jó , ahelyett hogy ha ezek mennek tönkre ki tudja mikor látod viszont ha garanciába visszaadod javításra.
épp valamelyik nap vittem haveromnak vissza az ágotáját mert leöntötték és elszállt, 3800Ft lesz , egy hét és kész,
(#) sound.man válasza Doktor úr hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

T-amp-ot és az rh sound-ot garry-sok is használják.... Attól, hogy neked nem olyan van attól nem rossz. Mindegy én nem vitatkozok Veled mert úgy is neked lenne igazad.

síva 500
már egy ilyennel többre vagy mint azokkal, lehet hogy még le is szólja azokat, volt nekem is ilyesmi erősítő , a garázsba volt csak használva mert nem érte meg még el se vinni otthonról mert nem szólt a többihez képest semmit hiába volt 2x600watt
vagy ez:castone800
(#) sound.man válasza Doktor úr hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Hozd el hasonlítsuk össze a 2x400as RH-mal. Simán leszólja csuklóból már nem azért....
(#) Action2K válasza Doktor úr hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Ha a szubsonic filter másik jelentése a HPF, akkor elnéztem, mert neki a mélyekhez LPF kell, ha nincs más pl x-overe.
(#) wir12 hozzászólása Jún 12, 2009 /

Helló mindenkinek!
Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy kültéri tölcsérsugárzót lehet építeni középmély és magas frekvenciákhoz?
A választ előre is köszönöm
(#) Doktor úr hozzászólása Jún 12, 2009 /

nekem 3db 2.5 pkn van meg van 2 crown ezek a jobbak meg vannak még a gyengébbek is ágota robson castone rx jaytec de ezek max bérbe v monitornak meg ilyenek

amúgy nem mondom hogy rosszak csak nekem nem váltak be
(#) Doktor úr válasza wir12 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

hy
IGEN! Építen lehet mindent...
kicsit ha lehet akkor részletesebben, hogy mire gondolsznéhány hangfalterv
(#) Doktor úr hozzászólása Jún 12, 2009 /

a crossból kifelé jövet a HPF az elvileg az amikor nincs benne már a jelbe a mély hang, csak vagy középmagas , vagy magas (akkor a MPF a közép) , a LPF a mélyhang,
a subsonic filter amúgy a bakelitnél ill mikrofonoknál hasznos hogy ne gerjedjen a nagyon mély hangokra, amiket már nem hallunk 40-50Hz-től lefelé. általába ha fix akkor 25Hz-től vág, vis a legtőbb cuccon onnan kezdett amikkel találkoztam

Szívesen meghallgatnám amúgy, hogy mit szól a cucc
(#) wir12 válasza Doktor úr hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Köszönöm a gyors választ szétnézek
(#) wir12 válasza Doktor úr hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

óóó köszönöm ez nagyon tuti oldal örök hála
(#) xxxKiller hozzászólása Júl 1, 2009 /

üdv!

segítség kellene tölcséres hangfal építésében...
a gondom az, hogy fogalmam sincs, hogy hogyan kezdjek neki az építésnek, mert csak egy olyan tervem van (kapcsolom), amin csak az van rajt, hogy mi-mitől-hány centire van. semmi olyan hogy hány fokosak a letörések, semmi olyan, hogy egy-egy lap mekkora. és nekem erre lenne szükségem, vki olyantól, aki már megépítette ezt a ládát. egyébként mi a vélemény erről a ládáról? köszi.

terv.gif

(#) vallon7 válasza xxxKiller hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Na ne marháskodj! Mit nem tudsz? A rajzon minden adat meg van adva. Az alja és ateteje 600x540 (mm), a két oldala 820x600 (mm). A hátulja 820 mínusz kétszer a lapvastagsága x 540 mínusz kétszer a lapvastagsága (mm). Az exponenciális tölcsér (hát kb.) ferde lapjait pedig Pithagorasz segítségével számold ki, a másik méretük pedig mindegyiknek (hogy a ládába férjen) 540 mínusz kétszer a lap vastagsága. Egyébként a láda nagyon jól szól. Képek mellékelve, hogy hogyan csináld. Üdv: Zsolt
(#) vallon7 válasza vallon7 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

További képek, másold át magadnak, sorrendben. Üdv!
(#) djgombi válasza xxxKiller hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Ilyet csináltam én is másnak és tényleg nagyon jók.
(#) vallon7 válasza vallon7 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Még további képek, a végéhez! Jó munkát!!! Üdv!
(#) djgombi válasza vallon7 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Ezeket te csináltad?
(#) sound.man válasza djgombi hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Szólnak akkorát mint egy rutse? Amúgy nem ő csinálta, Bővebben: Link itt megtalálod a galériába.
(#) vallon7 válasza sound.man hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Szia! Majdnem, de kisebb helyen elfér és persze hangszórója válogatja. Üdv: Zsolt
(#) djgombi válasza sound.man hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Nem a rutse hatásfoka szerintem sokkal jobb. Legalábbis nekem volt mindkettő rutse is meg W de nekem a rutse jobban bejött csak utáltam pakolni és ezért eladtam

Tudom azért kérdeztem

Most egyébként ez fogott meg nagyon! Aktívakat szeretnék még az idén összehozni belőlük
Következő: »»   24 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem