Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   170 / 731
(#) Koppány hozzászólása Júl 2, 2009 /

Valami ilyesmire gondoltál? Bocsi a rajz "tehetségem" miatt.

subbox

(#) laj91 válasza Koppány hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Igen a rajz tükrözi a lényeget! És akkor szépen le kell szigetelni, én most csináltam egy hasonló műveletet, két különböző hangszóró volt a ládában, és iszonyat rosszul szól, mert zavarták egymást, beraktam egy válasz falat és jócskán javult a hangzás! Szerintem ez nálad is lehet megoldás!

Ok.
Köszi a segítséget.
Akor szerinted mindenképp zárt legyen és 2 kamrás?
A rajz szerint nem jó?

subbox2

(#) bigbrother válasza pl13 hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Szóval H2000 gyártmányú HA17 634 típusú mélyközép hangszóróról van szó (még mindig). Hol tudom beszerezni mellé ezt a fontos, és hasznos alkatrészt?

De-de jó a rajz, a smile az egyszerűségére utal! Igen, mert már leadtad a rendelést! Meg reflexhez nagyobb doboz kellene egy hangszóró köré! De zártnak 35l körüli kell és ezzel a trükkel meg tudod oldani, ha ezt a 72l-t megfelezed, ja és ne spórold belőle a csavart!

Akkor ez a második megoldás szerinted nem jó?
Az oválok jelzik a mélyeket.

Hát ezt nem tudom, én maradnék a zártnál, mert a Qts 0,58! És úgy olvastam, hogy ez már zárt láda! De még valamit megnézek!

Hát én maradnék a zártnál!

ok.
Köszi mindent.
(#) ptesza válasza Koppány hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Eddig egy noir2 25 cm-es hsz ről volt szó? Hogy jön ide egy sony ??? Semmit nem jelent ,hogy én mennyit tudok meginni ! De az lehet ,hogy te már pár pohártól berúgsz.

Remélem érted a hasonlatot.
(#) ptesza válasza laj91 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Szerintem még te is segítségre szorulsz. Ne osztogasss ötleteket ,úgy hogy magad sem érted.

Ez a hsz kifejezetten reflex dobozba való! Tök felesleges elválasztani a dobozt belülről a hszek megosztoznak rajta.

Ha csak szub-nak akarja használni ,akkor mitsem számít a dobozméret ,hisz leírtam :1148 Hz-nél van problémája a doboznak az már a középtartomány! És előre elárulom nem kell bele csillapító anyag sem.

Zárt doboz (1 hangszóróhoz ):
80 liter : Qtc 0.707

f3 :56 Hz

igen de hol vannak a sub hangok? 30-40 Hz ig?

Ne tedd zárt dobozba.

Reflex: (1 db hsz)

72 liter : 40 Hz-re hangolva.

Elérhető vele a 43 Hz-es alsó határfreki.

13 Hz-el mélyebbre megy ugyanabban a dobozban!

(#) Koppány válasza ptesza hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Értem, akkor te azt mondod, hogy 1 hangszórónak legyen reflex.
De én szeretnék kettő ugyan ilyet beépíteni.
Akkor is legyen reflex, mint a második rajzon?
És tényleg csillapító anyag se kell hozzá?
(#) laj91 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Nekem ezeket az adatokat, a boxplot adta ki, azért bátorkodtam beírni! De igazad van még én is segítségre szorulok!
(#) Clubbingman hozzászólása Júl 3, 2009 /

Sziasztok! Nekem egy MNC Spyder Shoxx szub-om van.

Par adat rola:

Meret-12''(300 mm)
Melyseg-96mm
Teljesitmeny-400/800w
Magnes merete-32 oz
Erzekenyseg-88dB
Frekvencia-38Hz-1,5kHz

Szeretnek neki egy megfelelo szubladat kesziteni. Nagyon halas lennek a segitsegert. Kellenenek a lada meretei.
(#) laj91 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Találtam képleteket a reflex láda számolására, a szükséges paraméterek itt Qts, fs, Vas

Vb= Vasx20xQts^3.3
itt az lenne a kérdésem, hogy a 20 az valami állandó? és a hatványkitevő is?
találtam még többet is:
F3=(0.28xFs)/Qts^1.4
Fb= (0,42xFs)/Qts^0,96
Itt is az lenne a kérdésem, hogy azok állandók? 0.28stb.
Most találtam egy könny címet is Klinger- Hangdobozépítés, de sehol nem tudom letölteni, ezt még megpróbálom beszerezni! De ha esetleg tudnál ajánlani addig is valami oldalt a neten vagy könyv címet, megköszönném!
(#) bigbrother válasza Clubbingman hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Sajnos ezek a paraméterek nem elégségesek ahhoz, hogy ládát lehessen tervezni hozzá (némelyik meg teljesen felesleges is). Sokkal több kellene. Meg kellene mérni őket...
Vagy olyan hangszórót választani, amihez a gyártó megadja a szükséges adatokat, és azokat el is lehet hinni (vagyis kismértékű a gyártási szórás, ill valódi adatok vannak megadva)
(#) ptesza válasza Koppány hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Inkább építsél még egy ugyanolyan dobozt ,ez mellé. Kettő hsz-nek kevés ez a térfogat. Egyébként nekem van ilyen hsz-el épített dobozom (20cm-es)

Csillapító anyaggal az állóhullámokat csillapítják. mivel sub láda lesz max 150-200 hz lesz a plafon. annak a hullámhossza. 2.3 méter -1,7 méterig. Ekkora dobozt már nem tudok elképzelni. Talán egy kinti pottyantós WC ekkora. (vicc volt)

Igen de tanulsz ,és amit már tudsz azt nyugodtan osszad meg másokkal is , nincs ebben semmi rossz sem.

Mindegy milyen progival számolsz az eredmény ugyanannyi kell legyen.

Zárt doboz méretezésnél célszerű úgy beállítani a dobozméretet , hogy a Qtc 0.707 legyen , vagy jó kindulási alap lehet a VAS/3 érték is.

(#) Clubbingman hozzászólása Júl 3, 2009 /

Ok. Kosz
(#) ptesza válasza Clubbingman hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Szia.

Sajnos nagyon kevés adat áll rendelkezésre. Habár a gyártó kisméretű zárt dobozt ajánl hozzá. Szerintem minimum 35 liter legyen. Autós szub láda esetén célszerű elkészíteni előbb kartonból , hogy hogyan fér be meg hasonló. Azután már el lehet készíteni a véglegeset is.

Vagy mérni ,méretni kell. :yes:

Szerintem ,nem sok értelme van annak hogy kiszámoljad az F3-at ,és az Fb-t. Reflex doboznál úgy kell eltalálni , hogy minél lejjebb menjen az F3 , de ne menjen el a Vb értéke extrém méretekbe. Mindezt úgy ,hogy az átvitel egyenes legyen , és xmax értéke ne lépje túl a megengedett értéket.(ütközik a cséve)

Erre valóak a szimulációs programok , tessék használni őket. XXI. században vagyunk ,vagy mi.
(#) laj91 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

A szimulációs programok alatt a winISD-t és társait érted, igaz? Én elkezdtem e winISD programot, de nekem mindig hatalmas méreteket adott! Ezeket a képleteket itt találtam!
(#) Zupp87 válasza laj91 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Ha már szimuláció, akkor inkább BassBox.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Egyébként ha kiegyensúlyozottak a hangszóró paraméterei, hellyel-közzel jók a szimulációs program által megadott optimális értékek. Nekem az 582-re optimumnak 18 litert, adott meg, ha jól emlékszem 47Hz-es hangolással.
(#) laj91 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Ezt nem ismerem! Utána nézek, mert ilyen programmal még nem találkoztam, de nagyon érdekel, hogy milyen lehet!
(#) ptesza válasza laj91 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

A program nem fog helyetted gondolkodni. Olyan nincs ,hogy nagy méretet dobott... Neked kell tudni mit akarsz.

Jó a WinIsd is , az Unibox-is -ezek ingyenesek. De pl a bassbox fizetős. De mindegyikhez érteni kell , és akkor látod a hasznát.

Már leírtam alább ,hogy mik azok amire figyelni kell a bassreflex doboz-nál.
(#) laj91 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Ez igaz! Vannak még hiányosságok bőven, de most pótolok! Így azért könnyeben tudom majd használni a programokat is majd remélem! A készülő láda méreteket leadtam, és 18mm-es natúr bútorlapból fogják kivágni, és az előlapból duplán rendeltem, és az össze lesz majd ragasztva és csavarozva!
(#) Waweman hozzászólása Júl 14, 2009 /

Hello! Sokat kerestem a neten egy szublada tervrajzot. Sokat is kaptam ,de azok tobbnyire nem voltak megfeleloek. Egyreszt, mert nem olyan meretu hangszorora voltak megtervezve, amien nekem van, masreszt, mert nem kimondottan szublada tervek voltak. egy megfelelo, kevesbe komplikalt tervrajzot kaptam es igy, ennek segitsegevel megepitettem a sajat szubladamat...

Kepeket is tettem fel rola...
A tervrajzot is feltettem, haha valakinek szugsege van ra.
(#) Zupp87 válasza Waweman hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Egy szubot általában úgy illik tervezni, mint egy hagyomános 2 vagy 3 utas ládát mélyhsz szempontjából. Annyi különbség lehet, hogy egy 120-150Hz-ig hajtott szubláda nem kényes az oldalarányokra ill. a csillapításra (szubfrekvenciákon nem alakulnak ki állóhullámok), mint egy 3 utas, melyben a mély 700-1000Hz-ig, vagy egy kétutas, melynek mélyközepe 3-4kHz-ig megy. A megfelelő dobozmérethez, reflexcső hosszhoz mind szub, mind 2 utas, mind 3 utas esetben szükséges a hangszóró számos paraméterének ismerete. Ha a ma, a gyártási szórás fénykorában jó dobozt akar építeni valaki, előbb utóbb meg kell tanulnia ezeket a paramétereket mérni is.
Következő: »»   170 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem