Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   118 / 1271
(#) patexati válasza hinar83 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
A nagyfeszen próbálj meg visszatekerni szerintem nagyon fel van húzva! A sorkimenő trafón van két pot azokkal lehet azt hiszem az alsóval a felső a fókusz de majd meglátd!
(#) hinar83 válasza patexati hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Nos ebben csak egy mezei sorkimenő van egy sokszorozóval de potik nélkül, vagyis 1 van a fókusz-é de fényerőért felelős nincs.
(#) ferzoo válasza hinar83 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Van fényerő G2 állító is képcső panelon CRT,ez 25év körüli Tv.sokszorozó valószínűleg kivan rothadva belül.Azonban nem elég kicserélni újra,hanem képcsővet is regenerálni kell rendesen.Akkor érdemes csak ha a fény gyorsan bejön 2-4mp.csőfűtőszál ok.Máskülönben csíkok +maradnak majd.
(#) ferzoo válasza Slaci hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Nincs túl nagy baja,szerintem forr.át táprészt prim/szekunder oldalt,a nagy áramú részeket sorkimenőtől a képcsőig.Az eltérítőcsatlakozókat is,valamint a videojelproci Ic.lábait és a színdekóder Ic.is amennyiben külön van ez.Pl.régebbi típusnál.
(#) ferzoo válasza dezsi001 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Nagyképernyős Sony-nél a RGB.katódokon kb.120-138V fényerő beáll.tól függően.Képcsőt ne a nyaknál teszteld /eltörik/hanem katódok szerint.Kikötöd egyenként a munka ellenállásokat 1,2-1,5kohm,majd rákötsz az üres katódra 120kohmot +a testre,látni fogod van e elég zöld fény a képernyőn.Pirosat kéket is teszteld le,ha vékony csíkok jönnek be és a fény is gyenge valamelyiknél akkor az a katód gyenge/oxidos.Tehát regenerálni kell leveretni róla 2-3ez.volt impulzusok+kicsi áram 1-2mA mellet.
(#) Slaci válasza Slaci hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Köszönöm a tippeket, legalább tudjuk hol kezdeni a hibakeresést. Ha kiderül valami, majd tudatom!
(#) maszekcsavo hozzászólása Júl 3, 2009 /
 
Na, rendeltem alkatrészeket tegnap, ma meg is jött mind. Kicseréltem a tápban minden félvezetőt, és kondit, aztán ugyanott vagyuk, ciripel az egész, és kész. Olyat is próbáltam, hogy kikötöttem a táptrafó szekunder oldalán az összes pólust, és úgy is ugyanazt csinálja!
Kifogytam az ötletekből!
(#) patexati válasza maszekcsavo hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Nem ajánlatos terhelés nélkül bekapcsolni mert megfuthat! Pedíg a tápod lesz a rossz! Valami nem jó bent! Mit cseréltél mi maradt a régi? Standby led világít?
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Esetleg a szekunder oldalon keress szakadt ellenállást a trafó után!
(#) maszekcsavo válasza patexati hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Hát ez most úgy van, hogy az egész panel kint van a TV-ből, szóval nincs rákötve semmi. Próbáltam már visszakötni, akkor is ciripel!
A régi a szűrőtekercs a legelején, meg egy-két vaskos polyester kondi (olyan gömbölyű tégla alakú). A graezt hidat, összes diódát, vezérlő IC-t, meghajtó FET-et, nagyfesz kondikat cseréltem. Innentől már nem tudom, hogy mi lehet a gond.

Igazából nem a TV a szakterületem (inkább a PC-k), ezért is jöttem ide a fórumba!
(#) patexati válasza maszekcsavo hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Az izzós módszerrel kell akkor próbálni! Itt a fórumban le van írva,hogy kell!
(#) ferzoo válasza maszekcsavo hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Ne hari már de a Tv.javítás nem arról szol,hogy kicserélünk +kimérünk minden alkatrészt a tápban vagy más részen.A dióda híd,a szekunder oldali gyorsdiódák nem szoktak tönkre menni 3-4Ampert simán bírnak.Ha valaki ki akarja mérni őket +teheti kiforrasztás v csere nélkül is.Valahol másutt kell keresgélned.
(#) nagyimre10 hozzászólása Júl 4, 2009 /
 
Kérném a segitségeteket.A tv készenléti módban villog a led,és nem indúl.A tápban agy dióda,ésa táp szürő kondi meghalt.Csere,és még mindig semmi.A sorvékfoknál a tranyo 2SD 2586.azb jo.A tápban van egy ic a száma G0647lp Az valoszinüleg SG 0647 tipus De igazából semmit sem tudok rólla.Ha van valakinek valami ötlete segitsen. Üdv imi. Ja a tv BUSCH RF 2185ntx.
(#) hinar83 hozzászólása Júl 5, 2009 /
 
Sziasztok.
Van nálam" javítás" alatt egy audioton 51cm-es tv.
A tünet a következö,( nálam kb 1órája megy de a hiba nemjelentkezett eddig) a kép szét csúszik vízszintes irányban balra, ezt úgy kell elképzelni hogy kb 5mm-es vízszintes csíkokra esik a kép és minden második sáv elmászik balra kb 15 centit, ráadásul az alja lentröl felfele kb20centi részben még hullámzik is.
A táp primer és szekunder oldalának egy részét újraelkóztam. Még nekiállok az eltérítö ic környékének is.
Lehet hogy az eltérítö ic a hibás?
(#) bencsati hozzászólása Júl 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Videoton TS4361 OSD TV-vel kapcsolatos a kérdés:
A kép összeugrott "homokórába", a két szélén a fekete rész és a kép vonala hullámos.
Szétszedtem, kipucoltam, találtam két égett ellenállást a végfok mellett...

Tudnátok segíteni? Esetleg egy rajz jól jönne...
(#) lapose válasza bencsati hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Szia!

Tessék!

TS4361.pdf
    
(#) Auth Zsigmond hozzászólása Júl 6, 2009 /
 
Köszöntök mindenkit!

Csak ámulok az önzetlen segítőkjavaslatait olvasva.
Talán kaphatok én is egy általános tippet:. Kb. 4 éves CLATRONIC (528?548?) 55cm-es (sztereó, képújság, 16:9 formátum - csak a tipus miatt) kb. 20-30 perces bekapcsolás után fémesen kattan egyet (valószínüleg nagyfesz áthúzás), majd készenléti üzemmódra vált. Újra bekapcsolva pár másodpercen belül szikra, és készenlétre vált.
Nagyfeszültségű villamos gép-és készülék végzettségű vagyok, TV-hez nem értek különösebben. Panelt kiszedtem portalanításra, semmi bibit (égés, stb. ) nem találtam.
Megpróbáltam ventillátorral hűteni a belsejét, így kb. 30 perc után kapcsolt le először. Olvasva a tanácsokat, arra gondoltam, sötétben megfigyelem az átütés helyét, aztán a javaslat szerint szilikonnal lekezelem.

Ha valakinek van más szakmai tippje, köszönettel kérem, ossza meg velem. Ha nem általános hiba van, hanem tipusfüggő lehet a hiba, és lényeges a pontos típus, holnap pontosítani tudom.

Köszönöm a választ!
(#) Vacok válasza Dudus hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Szia!

Sikerült a G2 feszt beállítani.
Azt meg tudnád még nekem mondani, hogy a tv-nél mi a sorfázis, és azt hogy kell beállítani?
Köszi
(#) Sebi válasza Vacok hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Ezt a paramétert csak régebbi típusoknál kell állítani.
Tulajdonképpen a kép vízszintes helyzetét állítjuk a raszteren belül. (raszter: a videojel nélküli fehér téglalap az ernyőn) Ha igazán pontosat szeretnél, akkor a vízszintes méretet annyira kell csökkenteni, hogy jobb és bal oldalon lásd a raszter széleit: ekkor tudod középre állítani a videotartalmat (képet).
Fentiekből látható, hogy a művelet nem azonos a vízszintes képhelyzet beállításával, ami magát a rasztert mozgatja az ernyőn. Ha létezik e két beállítószerv, szélsőséges esetben be lehet állítani rosszul, ami állandó szinkronproblémát okoz: egyik irányban helytelenül végálláshoz közel áll a sorfázis, amit a képhelyzettel mégis középre húzunk. A kép (pl: monoszkóp-ábra) ekkor is középen lesz...
(#) _zol hozzászólása Júl 6, 2009 /
 
Sziasztok!
Nekem egy Sony KV-C2560B tv-vel lenne problémám.
Az a gond hogy a kép tiszta piros és ha olyan csatornára kapcsolok ahol nincs adás, ott vizszintes fehér vonalak látszanak. Rajzot eddig még nem találtam a tv-hez.
Köszi!
(#) Vacok válasza Sebi hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Azt észrevettem a tv-nél, hogy a kép jobb széle lemarad, bemelegedés után valamelyest javul a helyzet, de nem 100%-os, gondolom ezen segít ez a poti. A probléma csak az, hogy akármerre csavarom nem reagál, és monoszkópábrát se tudok a tv-re tenni.
Meg van nekem egy olyan beállítási lehetőség, hogy AGC indulás. A beállítási útmutató azt írja, hogy Jel: monoszkópábra, VHF-3 sáv, U~="1"mVeff, Indikálás: tuner 5-ös láb, Beállítás: R201-gyel a jel nélkül mérhető kb. 9V-os feszültség minimális csökkenésére.
Ezt én úgy értelmeztem, hogy a VHF-3 sávon kell monoszkópábrát rakni a tv-re, és addig állítani a potit, amíg a feszültség kicsit lecsökken 9V-ról.
Nos ezt a két beállítást hogy tudom elvégezni monoszkópábra nélkül?
(#) Sebi válasza Vacok hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
A kép elcsúszása biztosan nem az AGC hibája...
Monoszkóp helyett használhatsz olyan álló képet, amiben a színek kb olyan arányban vannak jelen, mint abban.
A sorfázis poti lehet, hogy olyan kis átfogású, hogy nem látod a hatását (?)...
Az is lehet, hogy maga a raszter mászik odébb (DC szint a térítő tekercsen). Ezt pedig csak kisebbre vett H-méret mellett láthatod.
(#) ferzoo válasza _zol hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Mondjuk ehhez nem kell rajz.Messziről látszik hogy képcsöves,zászlós mosódott kép+színek.Színkatódok elfáradtak hosszú évek során.
(#) _zol válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Köszi!
(#) hodito válasza hodito hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
helo
cseréltem a bu2525af es tranzisztort és elindult utána 5 10 perc és ujra elkezdet csipogni valoszinü hogy ujra kinyomta a tranzisztort?
mi lehet ami tönkreteszi a tranzisztort még?
köszi elöre a választ
hodito
(#) Vatti válasza hodito hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Szia, a sorkimenő trafó menetzárlata, a tápegység megfutása és a sormeghajtás hibás működése is tönkreteheti a sorvégtranyót. A rajzon (ha jó a rajz) BUH515D van ezzel kellene megpróbálni BU 2525AF helyett (nézd meg az adatlapjait), és csatolom a rajzot, talán segíthet.
(#) Dudus válasza Vatti hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
A BUH515D, gondolom, beépített védődiódás, a BU2525AF nem, ha nincs BUH515D tranzisztorod, tegyél rá kívülről egy védődiódát a BU2525AF-re, hátha...
(#) Vacok válasza Sebi hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Szia!
Az AGC-t azért kérdeztem, mert azzal is volt baj, így az is lett állítva.
A horizontális méretet nem tudom állítani, nincs, amivel állítani tudnám, van benne egy tekercs, aminek elméletileg, ha változtatom az induktivitását, akkor változik a horizontális méret, próbáltam, de nem történt semmi, így marad az eltérítőtekercsen a DC szint.
Vagy származik abból valami probléma, hogy a sorfázis, és az AGC indulás nem a megfelelő helyre van beállítva?
(#) Sebi válasza Vacok hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Az AGC indulás nem igazán kritikus - ha egyébként tiszta képed van. Ha "későn" indul, akkor nagyobb antennajelnél túlvezérlést okozhat, de az látszana a képen.
Amint már írtam, a sorfázis beállítása felelős a vízszintes képhelyzetért és szélsőséges beállításnál - zavarjel beütéseknél - kieshet a szinkronból. Amúgy a régi gépek is behúztak +- 700Hz sorfreki-eltérést, az új PLL-es áramkörök ennél is többet tudnak, ezért nem annyira kritikus a beállítás.
(#) Vacok válasza Sebi hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Értem...
Köszi a segítséget, most már nyugodt vagyok, hogy ez a két nem megfeleőn beállított paraméter nem okozhat semmi hibát a tv-ben.
Következő: »»   118 / 1271
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem