Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   321 / 2523
(#) lapose válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Szia!

Még mindig nem jó.
-Az alsó tranzisztor collektora kellene a mínusz tápra, az emitter a másik tranzisztor emitterére.
- Nincs visszacsatolás. így az erősítőnek az erősítése hatalmas, persze ha torzítót akarsz építeni...
- Az R7 egyik végét, az OPA invertáló bemenetére, a másik végét a két tranzisztor közös emitterére kell kötni.
- Kell egy ellenállás az erősítésbeállításhoz a OPA invertáló bemenete és a C2 közé.
-Én mindenképp raknék egy kb. 100 Ohm-os ellenállást a két tranzisztor emitter és bázisa közé.
(#) e-lectric válasza szamóca hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Köszi az infót, de egyre gyanúsabb, és homályosabb a dolog, mivel poticserével, és forrasztással sem javul. Hacsak azt nem veszem figyelembe, hogy a recsegés elmúlt, a mély, a hangerő, a ballansz tökéletesen megy, a magasra egyáltalán nem reagál. Sőt, a magas potiját beraktam a mély helyére, és tökéletesen vezérel.

Lassan feladom.
(#) lapose válasza e-lectric hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Szia!

Ebben az erősítőben a TDA végzi a hangszínszabályozást, tehát biztos, hogy ott a hiba.
A potikkal párhuzamosan van kötve egy elektrolit kondi, cseréld ki őket újakra.
Mérd a poti középső kivezetésén a feszültséget, s forgasd meg a potit. A feszültségnek szépen változnia kell.
(#) szamóca válasza e-lectric hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

TDA 1524
Itt a rajz a méréshez, illetve hibafeltáráshoz.
Közvetlen a 10 lábon mérd a feszváltozást, illetve nézd meg a 12 lábon lévő kondit , és kontaktját.
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Júl 5, 2009 /

Tiszteletem! Építettem egy detektoros vevőt, de mivel nincs fülhallgatóm hozza, hangszórót kötnék rá. De kéne egy erősítő. Tudna valaki segíteni abban, hogy elkészítsek egy egyszerű tranzisztoros erősítőt?
A hangszóróm 3W teljesítményü, s 4 ohmos. Köszönöm.
(#) Szegedi Sándor válasza lapose hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Szia
Nagyon köszönöm a segítségedet.
Elvégeztem a módosításokat.
Szerinted ez mekkora erősítésre képes ha a végtranyók helyett BDX53-54-et használok(gondolom wattba többet tud 2 darlington tranyóval)? (mivel csak az van itthon)
Képes lehet-e minőségbe felülmúlni a TDA-t?
(#) szamóca válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

A kimenő teljesítményt a tápfeszültség, és a terhelő impedancia határozza meg. Tehát nem a tranzisztorok teljesítményadata. A bipoláris tranzisztort nem helyettesítheted darlingtonnal.
(#) Szegedi Sándor válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Az eredeti kapcsolásba darlington trazisztorok voltak, de a programba nem volt meg ez a két tranzisztor és hozzá hasonlót se találtam ezért használtam bd241-42-őt.
Ez egy Shaman erősítő átalakítva egy kicsit.Ez az.
(#) e-lectric válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Köszönöm a segítséget, de nem jön össze sehogyan sem. Feladtam. Erősen gondolkodom a kiváltásán.

A kondik cserélve, a feszültség teljesen jó (0-3,7V), a magas akkor is teljesen süket. Viszont annyit elértem, hogy most már melegszik is. A javítgatás tipikus esete: Jobb volt, mint lett . Találtam még elfekvóben egy teljesen új IC -t, annál meg a feszültség szinte majdnem 1V -tal megemelkedett a 10 -es lábnál (0,9-4,32V - a specifikációt elnézve ez nem egészséges neki). Egyébként így is működik, de az eredmény nem változott.
(#) Robi85 hozzászólása Júl 5, 2009 /

Sziasztok.

Nekem esetleg tudna valaki segiteni?
Bővebben: Link

(#) szamóca válasza Robi85 hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ha rövidre zárod a bemenetet, mi a jelenség?
(#) szamóca válasza e-lectric hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Pedig ez IC hiba, ha minden kiegészítő alkatrész jó, és érintkezik. Valami felett elsiklasz.
(#) CHZ válasza iscir hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ez csak egy puffer .
Raksz elé egy csöves , vagy IC-és fesz. (kb 20x) erősítőt és már működik is ..
(#) e-lectric válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Valószínű. Kezdek teljesen zanzulni. Olyan, minha direktben nyomná a magsat, mivel nem hallok tompulást. Kíváncsiságból hozzáértem a 10 -eshez, és lám, a tompaság előjött - mint amikor teljesen le van véve a szint.
(#) Subwoofer válasza Robi85 hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Hello!
Nem tudom,hogy segít-e de azért érdemes lenne a jelföld-et egy 10ohm-al megemelni a tápföldhöz képest. Egyébként meg 400W-hoz 2-2 fet eléggé alulméretezett főleg +/- 75V tápfeszültség esetén. Én 4ohm -os terheléssel nem merném üzemeltetni.
Ennyi fettel max +/-55V mellett járatnám 4ohm-al.
:eek2:
Sztem ha sehogy se akar majd működni a cucc akkor építsd meg Anthony E. Holton féle 400W-os kapcsolást az legalább működik és korrekt erősítő.
Nekem is az van megépítve... Csak abban 6-6 Fet van a végében. (eredetileg 4-4 van).
(#) bringas2 válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

BDW darlingtonnal sem fog nagzobbat szólni az erőlködő,Bd241-242 +említeni sem érdemes 20W out-nál torzit krákog a végfok.Igenis számít a végtranzisztor tényleges teljesítménye ill.kollektorárama,igy pl.+-42V ról is lehet gyenge minőségű mély átvitelű végfokot készíteni,és +-32V tápról is lehet jó átvitelű minőségű cuccot építeni.Enyémben /régi Texas végfok/2x2db.Bd249c-Bd250c van berakva és nagyobbat szól,+szebben szól mint valaha 2Db.Bd-vel oldalanként.Akár kisebb tápról is.Ugyanis nem mindegy hogy a tápágban +-a tranzisztor kollektorán milyen rővid idő alat folyik át az áram,+az sem mindegy ugyanakkora vagy dupla méretű a benne lévő szilicium kristály.Nyilvánvaló 2db.BD249c párhuzamosan kapcsolva 2szer akkora áramot visz át ugyanannyi idő alatt,ugyanazzal a +hajtással pl.Bd139-140
(#) Robi85 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ha rövidre zárom a bemetet és rajta van a hangszóró ( 8 Ohmos) akkor sipol egyet. Gyorsan szét is szedtem a vezetéket. Megint megnéztem a nyugalmit, de amit beállitottam neki 100mA az most 13.5mA. :eek2:

Kicseréltem a trafót, most csak +-50 Voltot kap. A hangszórón egy folyamatos bugás hallatszik. De ha megirintem a bemenetet akkor mozog rendesen. Nem értem én ezt. Már vagy 6szor átnéztem a kapcsolást és a panelt, de minden ugy van beültetve ahogy kell.
(#) Robi85 válasza Subwoofer hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ezt a BAJI Elektronikátol rendeltem KITben. Nem én vettem, egy barátom akinek összekéne rakni. Minden jo is a panelon, de ha bekapcsolom mégse jo. elméletileg +-85 volt a MAX tápfesz amit kibir a rajz szerint.

Jolenne ha nem feleslegesen dobtuk volna ki a pénzt. Eddig minden erősitőm elsőre sikerült, ez meg itt sz**at.
(#) Bassmester válasza Robi85 hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Biztosan jó a trimmer a panelen? Oda nem szabad ám "recsegős" potit rakni :no: Egyébként meg elég béna nyákja van ennek a végfoknak (szvsz). A Gate-eken lévő 100 Ohm-okat, nem ártana 5-6 mm-rel a nyák síkja fölé emelni, mivel alattuk áramok folydogálnak és félő hogy nemkívánatos vezérlőfeszültséget indukálnak a fetek számára. A bemeneten a difis tranyókat érdemes lenne bétára összeválogatni és a tokokat összeragasztani, hamár BC-tranzisztorokkal lett megoldva. Szkóppal is végig kéne tapogatni, nem-e gerjed véletlenül. Én is szemeztem ezzel a kapcsolással, az egyszerűsége miatt és saját nyákot is terveztem hozzá. Ha sikerül beüzemelned és jó is lesz, akkor lehet hogy megépítem.
Addig is sok sikert hozzá
(#) Robi85 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

KITben vettem, szóval minden alkatrész uj. Szkópom az nincs sajnos. Abbol raktam össze amit adtak mellé alkatrészeket. Egy hibát találtam a nyákon. A trimmernél összevolt zárva az összes lába. Néztem is nagyot. Szétszedtem és utána mutatta rendesen a poti értékét. Persze ez akkor volt mikor raktam össze. Nemtudom milesz ezzel. Kiadtunk rá 9300 Ftot, és nemjo. Vagy csak énvagyok ennyire béna...

Próbáld ki úgy is, hogy belerakod a D6-D7, R21-R22 alkatrészeket. Lehet hogy az is számít valamit, ki tudja...

Igysem jo sajnos. Sőt. Nyugalmi áram a poti felénél 13mA. Majdnem teljesen átkell tekernem hogy legyen 100mA, de akkor meg valami nagyon zizeg a panelon.

Mivan ha megcserélem a Z1-Z2őt Z3-Z4nel? Ha megnézed a kész végfokrol a képet akkor láthatod hogy azon nem ugy van mint a kapcsi rajzban. Vagy igen csak másképp néz ki a dioda.

Video

Itt a video arrol, hogy mit is csinál az erősitő. MP4be van de gondolom megtudja nézni mindenki.

Nem gondolom hogy a zéner csere megoldás lenne. Miért cserélnéd fel a 33V-os zénereket a 6,8V-osakkal? Azt hiszem nem értettem jól hogy mire is gondoltál ezzel a megcseréléssel.

Az előző oldalon ott egy kép a kész végfokmodulrol. Na azt a BAJInál rakták össze és a két dioda olyan mintha fellene cserélve. De lehet csak én látom ugy.

(#) sound.man válasza Robi85 hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Csinálj már képet a modulról, a tetejéről és az aljáról is.

Próbáltam megkeresni, de én mindig csak ugyan azt a fotót találom meg több helyen. Linkeld ide légyszi mindkét képet, hogy összehasonlíthassam, a baji-félét és az általad összeszereltet.
(#) Robi85 válasza sound.man hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Tessék. Bocs, de egy kicsit homályos lett. Lehet a vaku miatt.

Nézegetném, de nagyon életlen képeket csináltál. Vidd ki a napra és egy picit távolabbról próbáld lefotózni, úgy hogy rá tudjon fókuszálni a gép és a lehető legnagyobb felbontásban, a kép feltöltésekor pedig jelöld ki hogy "Ne méretezz".
Azt azonban látom hogy a zénerek máshol vannak.

Mármint meiken vannak máshol a Zénerek? Enyémen vagy pedig a BAJI félén?
Okés csinálok másik képet, de telóval csináltam azért ilyen. De megprobálom.
Következő: »»   321 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem