Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia!
Még mindig nem jó. -Az alsó tranzisztor collektora kellene a mínusz tápra, az emitter a másik tranzisztor emitterére. - Nincs visszacsatolás. így az erősítőnek az erősítése hatalmas, persze ha torzítót akarsz építeni... - Az R7 egyik végét, az OPA invertáló bemenetére, a másik végét a két tranzisztor közös emitterére kell kötni. - Kell egy ellenállás az erősítésbeállításhoz a OPA invertáló bemenete és a C2 közé. -Én mindenképp raknék egy kb. 100 Ohm-os ellenállást a két tranzisztor emitter és bázisa közé.
Köszi az infót, de egyre gyanúsabb, és homályosabb a dolog, mivel poticserével, és forrasztással sem javul. Hacsak azt nem veszem figyelembe, hogy a recsegés elmúlt, a mély, a hangerő, a ballansz tökéletesen megy, a magasra egyáltalán nem reagál. Sőt, a magas potiját beraktam a mély helyére, és tökéletesen vezérel.
Lassan feladom.
Szia!
Ebben az erősítőben a TDA végzi a hangszínszabályozást, tehát biztos, hogy ott a hiba. A potikkal párhuzamosan van kötve egy elektrolit kondi, cseréld ki őket újakra. Mérd a poti középső kivezetésén a feszültséget, s forgasd meg a potit. A feszültségnek szépen változnia kell.
TDA 1524
Itt a rajz a méréshez, illetve hibafeltáráshoz. Közvetlen a 10 lábon mérd a feszváltozást, illetve nézd meg a 12 lábon lévő kondit , és kontaktját.
Tiszteletem! Építettem egy detektoros vevőt, de mivel nincs fülhallgatóm hozza, hangszórót kötnék rá. De kéne egy erősítő. Tudna valaki segíteni abban, hogy elkészítsek egy egyszerű tranzisztoros erősítőt?
A hangszóróm 3W teljesítményü, s 4 ohmos. Köszönöm.
Szia
Nagyon köszönöm a segítségedet. Elvégeztem a módosításokat. Szerinted ez mekkora erősítésre képes ha a végtranyók helyett BDX53-54-et használok(gondolom wattba többet tud 2 darlington tranyóval)? (mivel csak az van itthon) Képes lehet-e minőségbe felülmúlni a TDA-t?
A kimenő teljesítményt a tápfeszültség, és a terhelő impedancia határozza meg. Tehát nem a tranzisztorok teljesítményadata. A bipoláris tranzisztort nem helyettesítheted darlingtonnal.
Köszönöm a segítséget, de nem jön össze sehogyan sem. Feladtam. Erősen gondolkodom a kiváltásán.
A kondik cserélve, a feszültség teljesen jó (0-3,7V), a magas akkor is teljesen süket. Viszont annyit elértem, hogy most már melegszik is. A javítgatás tipikus esete: Jobb volt, mint lett . Találtam még elfekvóben egy teljesen új IC -t, annál meg a feszültség szinte majdnem 1V -tal megemelkedett a 10 -es lábnál (0,9-4,32V - a specifikációt elnézve ez nem egészséges neki). Egyébként így is működik, de az eredmény nem változott.
Ha rövidre zárod a bemenetet, mi a jelenség?
Pedig ez IC hiba, ha minden kiegészítő alkatrész jó, és érintkezik. Valami felett elsiklasz.
Ez csak egy puffer .
Raksz elé egy csöves , vagy IC-és fesz. (kb 20x) erősítőt és már működik is ..
Valószínű. Kezdek teljesen zanzulni. Olyan, minha direktben nyomná a magsat, mivel nem hallok tompulást. Kíváncsiságból hozzáértem a 10 -eshez, és lám, a tompaság előjött - mint amikor teljesen le van véve a szint.
Hello!
Nem tudom,hogy segít-e de azért érdemes lenne a jelföld-et egy 10ohm-al megemelni a tápföldhöz képest. Egyébként meg 400W-hoz 2-2 fet eléggé alulméretezett főleg +/- 75V tápfeszültség esetén. Én 4ohm -os terheléssel nem merném üzemeltetni. Ennyi fettel max +/-55V mellett járatnám 4ohm-al. :eek2: Sztem ha sehogy se akar majd működni a cucc akkor építsd meg Anthony E. Holton féle 400W-os kapcsolást az legalább működik és korrekt erősítő. Nekem is az van megépítve... Csak abban 6-6 Fet van a végében. (eredetileg 4-4 van).
BDW darlingtonnal sem fog nagzobbat szólni az erőlködő,Bd241-242 +említeni sem érdemes 20W out-nál torzit krákog a végfok.Igenis számít a végtranzisztor tényleges teljesítménye ill.kollektorárama,igy pl.+-42V ról is lehet gyenge minőségű mély átvitelű végfokot készíteni,és +-32V tápról is lehet jó átvitelű minőségű cuccot építeni.Enyémben /régi Texas végfok/2x2db.Bd249c-Bd250c van berakva és nagyobbat szól,+szebben szól mint valaha 2Db.Bd-vel oldalanként.Akár kisebb tápról is.Ugyanis nem mindegy hogy a tápágban +-a tranzisztor kollektorán milyen rővid idő alat folyik át az áram,+az sem mindegy ugyanakkora vagy dupla méretű a benne lévő szilicium kristály.Nyilvánvaló 2db.BD249c párhuzamosan kapcsolva 2szer akkora áramot visz át ugyanannyi idő alatt,ugyanazzal a +hajtással pl.Bd139-140
Ha rövidre zárom a bemetet és rajta van a hangszóró ( 8 Ohmos) akkor sipol egyet. Gyorsan szét is szedtem a vezetéket. Megint megnéztem a nyugalmit, de amit beállitottam neki 100mA az most 13.5mA. :eek2:
Kicseréltem a trafót, most csak +-50 Voltot kap. A hangszórón egy folyamatos bugás hallatszik. De ha megirintem a bemenetet akkor mozog rendesen. Nem értem én ezt. Már vagy 6szor átnéztem a kapcsolást és a panelt, de minden ugy van beültetve ahogy kell.
Ezt a BAJI Elektronikátol rendeltem KITben. Nem én vettem, egy barátom akinek összekéne rakni. Minden jo is a panelon, de ha bekapcsolom mégse jo. elméletileg +-85 volt a MAX tápfesz amit kibir a rajz szerint.
Jolenne ha nem feleslegesen dobtuk volna ki a pénzt. Eddig minden erősitőm elsőre sikerült, ez meg itt sz**at.
Biztosan jó a trimmer a panelen? Oda nem szabad ám "recsegős" potit rakni :no: Egyébként meg elég béna nyákja van ennek a végfoknak (szvsz). A Gate-eken lévő 100 Ohm-okat, nem ártana 5-6 mm-rel a nyák síkja fölé emelni, mivel alattuk áramok folydogálnak és félő hogy nemkívánatos vezérlőfeszültséget indukálnak a fetek számára. A bemeneten a difis tranyókat érdemes lenne bétára összeválogatni és a tokokat összeragasztani, hamár BC-tranzisztorokkal lett megoldva. Szkóppal is végig kéne tapogatni, nem-e gerjed véletlenül. Én is szemeztem ezzel a kapcsolással, az egyszerűsége miatt és saját nyákot is terveztem hozzá. Ha sikerül beüzemelned és jó is lesz, akkor lehet hogy megépítem.
Addig is sok sikert hozzá
KITben vettem, szóval minden alkatrész uj. Szkópom az nincs sajnos. Abbol raktam össze amit adtak mellé alkatrészeket. Egy hibát találtam a nyákon. A trimmernél összevolt zárva az összes lába. Néztem is nagyot. Szétszedtem és utána mutatta rendesen a poti értékét. Persze ez akkor volt mikor raktam össze. Nemtudom milesz ezzel. Kiadtunk rá 9300 Ftot, és nemjo. Vagy csak énvagyok ennyire béna...
Próbáld ki úgy is, hogy belerakod a D6-D7, R21-R22 alkatrészeket. Lehet hogy az is számít valamit, ki tudja...
Igysem jo sajnos. Sőt. Nyugalmi áram a poti felénél 13mA. Majdnem teljesen átkell tekernem hogy legyen 100mA, de akkor meg valami nagyon zizeg a panelon.
Mivan ha megcserélem a Z1-Z2őt Z3-Z4nel? Ha megnézed a kész végfokrol a képet akkor láthatod hogy azon nem ugy van mint a kapcsi rajzban. Vagy igen csak másképp néz ki a dioda.
Video
Itt a video arrol, hogy mit is csinál az erősitő. MP4be van de gondolom megtudja nézni mindenki.
Nem gondolom hogy a zéner csere megoldás lenne. Miért cserélnéd fel a 33V-os zénereket a 6,8V-osakkal? Azt hiszem nem értettem jól hogy mire is gondoltál ezzel a megcseréléssel.
Az előző oldalon ott egy kép a kész végfokmodulrol. Na azt a BAJInál rakták össze és a két dioda olyan mintha fellene cserélve. De lehet csak én látom ugy.
Csinálj már képet a modulról, a tetejéről és az aljáról is.
Próbáltam megkeresni, de én mindig csak ugyan azt a fotót találom meg több helyen. Linkeld ide légyszi mindkét képet, hogy összehasonlíthassam, a baji-félét és az általad összeszereltet.
Tessék. Bocs, de egy kicsit homályos lett. Lehet a vaku miatt.
Nézegetném, de nagyon életlen képeket csináltál. Vidd ki a napra és egy picit távolabbról próbáld lefotózni, úgy hogy rá tudjon fókuszálni a gép és a lehető legnagyobb felbontásban, a kép feltöltésekor pedig jelöld ki hogy "Ne méretezz".
Azt azonban látom hogy a zénerek máshol vannak.
Mármint meiken vannak máshol a Zénerek? Enyémen vagy pedig a BAJI félén?
Okés csinálok másik képet, de telóval csináltam azért ilyen. De megprobálom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |