Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én még nem hallottam OTL-t, de érdekes, hogy vannak olyan tranyósok is ami végén van kimenőtrafó (pl.: McIntosh). Állítólag attól melegebb, csövesebb hangja van.
IMI, Jani, esetleg másPesten lakó/dolgozó fórumozó, aki megy a talira bevállalná-e azt, hogy Lpcollectoradneki két db SM102/b vasmagot,és én itt Pesten átvenném tőle? Nagyon megköszönném!
Elkészült a 6P14P PP deszkamodell. Nagyon jól szól és végre stereoban ki tudom próbálni. Nem értem miért csak 270V az anódfesz mert a graetz előtt 215V váltó van terhelve. A fő puffer 340uF. 5,9V a fűtőfesz ez nagy gond? Terhelve ennyi, üresen egy tizeddel több. Az anódfeszt tényleg nem értem... A trafó nem melegszik.
Lehet hogy kellett volna a 240 VOLT.??5,9 lett a fűtőfesz? Nem lenne jó a műszerem?Bevált menetszámokat tekertem fel pedig...
Idézet: Ez szerintem teljesen jó érték ! Megközelítőleg 1,3 mal szoktam szorozni ? 215 X1.3=279 ! De majd valaki még tőlem jobban hozzáértő elmagyarázza ! Egyébként mekora anódfeszt szerettél volna a PP-nek ? Nálam 250 AC re lett tekerve a trafó és ebből lett 315 DC terhelve . „miért csak 270V az anódfesz mert a graetz előtt 215V váltó van terhelve”
Ganzuniv 3-al és digitmultival is annyi. Üresen meg pont 6V. Nem kell 240V mert 215-ből is többnek kéne lennie az egyennek.
3 menetet tekerjél a trafóra, 1 volt 5,56 menet. Elszámoltam. Bocsi
Kócosom, érted bármit, de sajnos most nem tudok elmenni Kecskemétre. A lányom lakását villanyszereljük.
290-300V-ot szerettem volna. Egyébként megvan a megoldás miért e kevés fesz. Az anódfesz tekercsen terhelve a következő jelalak van a színusz helyett. Üresjáratban majdnem tökéletes. Szóval csak nagyobb feszre kellett volna. Egyébként a hangjával meg vagyok elégedve, így marad. Vagy ha egyszer csinálok PCL86 PP-t akkor majd az megkapja ezt a trafót. Ez pedig kap egy olyat amivel meglesz a 290V
fleta1: tekerek rá még pár menetet hogy meglegyen a 6,3V nem gond
Megmértem a hálózatból felvett teljesítményt 57,5VA a hálótrafó előtt. Hangerőtől függetlenül hiszen A osztályban mennek a csövek. A trafó simán bírja hosszútávon is.
Szerintem a 215 V-ból a 270 V teljesen normális, az 5,9 V-hpz viszont jó lenne tekerni még, mert az kevés.
Ha átfűzve rátekersz pár menetet, úgy is jó lesz (aztán sorbakötöd a fűtőtekerccsel), akkor nem kell szétszedni a trafót.
Igen, akarok hozzátekerni. Méricskéltem és 34mA folyik csövenként. Ez valamivel több mint 9W anóddisszipáció. Menjek feljebb mondjuk 11-ig. Több lesz akkor a kimenő teljesítmény?
Így megint elmarad a személyes találkozás ...
[OFF]És ez még nem minden. Sajnos - úgy tűnik - a nagy börze alatt Harkányban leszek.
De gyere ki repülőt nézni, Máténak sikerült ott összefutnia velem. Annyira elképzelhetetlennek tartottam azt, hogy ott találkozzunk, hogy meglepetésemben nem esett le, hogy kit is tisztelhetek benne. De ez már inkább a vicces topikba kínálkozik.
Azért egy óra után meleg lett a trafó de nem vészes. 60W állandó teljesítményt bírnia kell.
Pedig úgy tűnik, akkor megint vagy 120Km-el közelebb leszek Pesthez, így lenne némi esélyem a Börzére...
Nekem inkább a vonatok jönnek be, úgy mint a Monty Python-ban
Te sem jössz a Kecskemétre?
Nem kell feljebb menni az anódárammal szerintem, de érdemes meghallgatni különböző anódáramokkal is, 15-20 ma-es AB osztálytól 43 mA-es A osztályig (ha fix előfeszes PP-ről van szó). Ahol a legjobb lesz a hangja ott érdemes hagyni aztán, ha ez 25 mA-nél lesz akkor az a jó, ha 40 mA-nél, akkor az.
Nem, sajnos.
Hasonló PP-im 70-80 W között szoktak nekem felvenni, igaz én el szoktam ejteni (szűrésekkel) vagy 60-100 V-ot a tápból az erősítőig.
Csak az a gond hogy auto elöfesz beállítás van. Most 270-ohmok vannak bent. Kiválogattam párba a csöveket. 1mA az eltérés max. Mondjuk így is tudom variálni ellenálláscserével.
Nekem a főpufferre jön a kimenő és azután a segédrácsnak és az előfoknak van lépcső.
Szerintem is teljesen érthető, hogy 270V-od van, én is 1,3-as szorzóval szoktam számolni terhelt állapotban.
Az 1,41-es szorzó az csak terhelés nélkül vagy relatíve kis terhelésnél áll. 270 a tápfesz vagy az anódfesz?
Ha nem lesz budapesti jelentkező, én elhozom Neked , és amikor legközelebb megyek Budapestre elviszem.Ez most úgy néz ki hétfőn lesz.
Vagy kijössz elém az M0-shoz és ott átveszed hazafele menet szombaton. üdv
Nem kis feladat, súlyra elég nehéz, de akkor Te leszel a mi emberünk.
Kereshetlek Kecskeméten?
CHZ mester is így okított
A táfesz. Ebből az anódon van 250V (a többi a kimenőn és a katódellenálláson esik.
Hogyne, HE-s pólóban leszek rajta a nicknevem.
Nem probléma a súly, elmegy a többi között amit hozok/viszek. üdv
-Hát akkor nem valamivel több mint 9 W az anóddiszipációd most, hanem valamivel kevesebb mint 9 W, mert 10-13 V körül esik a katódellenálláson és a kimenőtrafón is, automatikus rácselőfesszel akár 47-48 mA-ig is el lehet menni, és a segédrács disszipációt még nem is számoltam.
EL 84 PP-nél egyébként bevált, szokásos érték 270 ohm katódellenállásnál 35 mA-es AB osztály (9,5 V rácselőfesz), de mint említettem érdemes kisérletezni, és olyat állítani, ami az aktuális kimenőtrafóval és hangsuárzóval a legjobb hangot adja (elég könnyen észre lehet venni hol a legjobb, mert könnyeden meglódul a zene). |
Bejelentkezés
Hirdetés |