Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Majd kísérletezek vele. De az is lehet, hogy most a jó. Most nagyon dinamikusan szól. 257 volt maradt az anódon, megmértem.
34mA anódáram és 257V anódfesz, szinte katalógusban ajánlott értékek.Kimenő Raa-ja mennyi?
Az hibátlan beállításnak tűnik EL 84 PP-nek.
8K/8R a kimenő. 12cm2 EI primer 4x650 menet 0,25mm; szekunder 3x80menet 0,65mm párhuzamosan.
köszönöm, de még a végén zavarba jövök az ilyen kijelentésektől Semmi probléma! Jó munkát!
Vonatok? NOHAB for president!
Szia! Nekem úgyis nagyon jó lenne, de mikor jössz legközelebb Budapestre? Szombaton sajnos nem tudok kimenni!
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne hogy milyen módon lehet rájönni arra hogy egy csöves erősítőt hány Ohmos hangszóróval lehet terhelni. sajnos semmi jelzés nem utal rá és a készítőjét se érem el.(nem gyári hanem handmade erősítőről van szó) Valahogyan ki lehet mérni?? Üdv:
Felhasznált végcsövek, tápfesz , próbaterhelés...Ha kijön belőle az elvárható teljesítmény, adott hangszóró impedancia mellett, akkor annyi. Vagy kimenőtrafó kiszerelése, áttételszámítás, katalógusadat összeegyeztetése, számolás, saccolás.
Minap megyek a kocsival az úton, mellette fut a sín, mellém ért a 424-es rajta. Áááááh... Le is lassítottam, hogy nézegethessem.
Na, akkor hideg téli estéken majd elfoglalkozom vele.
"Én még nem hallottam OTL-t,de érdekes,hogy vannak olyan tranyósok is..."
Hogy őszinte legyek;nem vesztettél vele semmit.
Gyári csöves erősítő KEL84-es kapocsolásirajza!
A fotó és a kapcsolási rajz nem passzolnak ösze.A fotón azok nem EL34-esek, inkább 84-esnek tűnnek.És nem látom az ei. csöveket sem.
Mintmár irtam gyári német vagy olasz pontosan nem tudom énse véletlenül bukkantam rá a hiányzó csövek valószínüleg a burkolat alat van! Vagy nem tudom. Azt hogy, hogy állapítodtad meg milyen cső azt ami a képen van nem tudom én akár hogy nagyítok csak foltosabbáválik és homály fedi számomra is a kép tényleg az az erösítő-e vagy nem de legalább jólnézki nem? Én legalábbis ezt szeretném összerakni!
A cső alakjából látja.
Rakd csak, a gyári külseje úgysem érdekel minket, hanem a rajz. A dobozolást Neked kell kitalálni, a gyárit amúgy sem könnyű utánozni. Idézet: Ez a topik nem a gyári szuperkütyükről szól de azért mint csöves természetesen megnézzük ! „Mintmár irtam gyári” Idézet: Ez a foto meg a mellékelt kapcsolási rajz az nem testvérek egyszóval nem egymához tartoznak ! A látott képen azon annyi cső van amit a szemed lát szóval a burkolat alatt nincs semmi a trafókon kívül ? „hiányzó csövek valószínüleg a burkolat alat van! Vagy nem tudom” Idézet: A csöveket egy csöppet ismerni kell hogy akár még ránézésre is megtudjuk állapítani hogy milyen tipus ! Ennél a képnél meg eggyértelmű hogy azok nem EL34 -es csövek , AZOK EL84 -es ek ! „Azt hogy, hogy állapítodtad meg milyen cső azt ami a képen van nem tudom én akár hogy nagyítok csak foltosabbáválik és homály fedi számomra”
Szia! Az ei. csövek szerintem is a dobozban lesznek. A kapcsolási rajzán találtam 1-2 szokatlan megoldást. Tesztelnék egy ilyet (is).
Amúgy, sokan már ránézésre látják a csövekről, hogy milyenek. Idézet: „de legalább jólnézki nem?” Gyere el holnap a kecskeméti talira, s ott még szebbeket is láthatsz majd! Bővebben: Link Szerk: Hogy ebben a ránézésesben, hogy egyetértünk! Idézet: Laci: a mellékelt kapcsolás az EL34 -es csöveket tartalmaz ! Viszont ami a képen látható erősítő az meg EL84 -es csövekkel van tehát ebből adódóan feltételezem hogy nincs a dobozban a trafón kívül semmi ? „Az ei. csövek szerintem is a dobozban lesznek.” Idézet: Hát én semmi különöst nem fedeztem föl a kapcsolás technikán ? esetleg mire gondoltál . Téboy : A lacival eggyetértek holnap élőben is láthatsz egy-két csöves és nem csöves erősítőt ami talán még jobban elnyerné a tetszésed ! „A kapcsolási rajzán találtam 1-2 szokatlan megoldást.”
Azok bizony El 84-es csövek,méghozzá JJ-s (csehszlovák) gyártmányok,ha jól tévedek.Ők feliratoznak pirossal.Az EL 34 sokkal testesebb,másmilyen az anódlemeze,mindig bakelit "szoknyája" van,és soha nincs szívócsonk a tetején.
Idézet: „Hát én semmi különöst nem fedeztem föl a kapcsolás technikán” Nem oly különös, de ha már egyenirányítom a fűtőfeszt, akkor én minden csövet arra kötöttem volna (elő és végfok). A másik, a hangszóróval párhuzamosan kötött, soros R-C tag.
Általában csak az előfok ill a meghajtás csöveit szokták eggyenfesszel füteni ! de ezsem kötelező egy végfok esetében ? Amit te a hangszóróval párhuzamosan látsz RC tagot az nem más mint egy ZOBEL tag Ez tényleg furcsa csövesnél még én sem láttam ? A Zobel tagot inkább félvezetős technikában szoktuk alkalmazni !
Szeretnék az elektromos orgonámhoz egy vibrato efektet készíteni . Az erősítő már megvan,szóval ahhoz már nem lehet hozzányulni.Ha valakinek van ötlete vagy rajza azt szivesen fogadol.
Üdvani
ilyen is ritkán van, hogy a nap első hsz-e este 7 körül íródik. Csak nem mindenki a kecskeméti talállkozón van?
Nézegettem az eddigi találkozós képeket, és megjött a kedvem egy kis építgetéshez. Újra összedobtam a PL500 pp-t. Eddíg mindíg csak egy csatornát építettem meg, de most már muszáj lesz sztereóra megcsinálni. A vacak minihifim is tök jól szól szereóban, sokkal jobb mint a mono.(térhatás). Szóval holnap szétkapom a Junosztyot, kibányászom belőle a táptrafót (sztereóhoz 4 trafó kell kimenőnek), és már építhetem is a másik csatornát. Iminél nagyon nagyot szólt a kis PL 2x20W-tal...suliba lemértük az enyém 15W-ot tudott (csak 300V az anódfesz).
Most már rendes trafókkal működik, lényegesen többet tud, 40W fölött van a plafon. 1-2 csövet selejteztem is, azok már nem tudták a leckét. Most is meg kéne hallgatnod. :yes:
És jobban szól? (gondolom igen). Milyen a Junoszty-hoz képest,több a mély...?
(nehogy kidobj ilyen Junoszty trafókat, van akinek aranyat ér)
[OFF]Tapasztald meg. Ma, vagy holnap - egyeztetett időpontban - elmotorozhatsz. Itt van a segítő térkép, két részletben. Ha megérkeztél a Baumax-McDodnaldshoz, kimegyek érted.
Zöld vonal a mértékadó útvonal.
Tegnap lezajlott a Kecskeméti találkozó.
Elkészült a találkozó videóanyaga is. A videók között megtaláljátok, vagy [u]ITT
Jelenleg a Junoszty trafók Janinál vannak, nincsenek semmiképpen sem eldobva.
Jobb lett az eredetileg is ide méretezett trafókkal. A nagyobb magkeresztmetszet, és az osztott tekercselés miatt, elsősorban. Meg azért is, mert ezt a meghajtófokozatot méreteztem, nem pedig összelapátoltam, mint akkor Jánossal. [OFF]Sajnálom, hogy nem jutottam el a kecskeméti találkozóra, de eleve 9-re értem haza munkából. A lakásfelújítás pedig elviszi az összes szabadidőmet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |