Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszámmérő
 
Témaindító: source2, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 39
(#) r3pl4y válasza Medve hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
nem lehetne e vmi partlistet kéri erről? mert pl van ott az az LDR1 az azt se tudom mi... meg elég sok minden van rajta? szóval jó lenne egy partlist, hogy valójában mit is kell kérem a boltan.,.

Köszi előre is...
(#) Medve válasza r3pl4y hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Nem találtam alkatrészlistát, de kb 10 perc, mire kiírod. Az LDR egy fényérzékeny ellenállás. Fotodiódával lehet, hogy olcsóbb lenne!
(#) r3pl4y hozzászólása Máj 12, 2009 /
 
Meg néztem most chipcadnél is h lehet h akkor mégis rendelnék 16f84-et mert mi van ha nem mén a 628-al, de 84ől is csak A van... de mindehol...nemtudom van e egyáltalá még sima... de ha A-t rendelek az jólesz?
(#) r3pl4y válasza Medve hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Na akkor megpróbálom kiiernbi h mi kell aztán ami nemvilágos azt megkérdezem...kezdjük minyárt ezzel a fényérzékeny ellenállással? akkor ide milyet vegyek? milyen értékűt? va0gy ezt h kell kérni?
(#) Medve válasza r3pl4y hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Kell neked a fényerőszabályzás?? Amúgy az LDR-eket nem ismerem, ha nincs típusjelölés, akkor csak egy fajta ellenállású van belőle (?)
(#) poros válasza r3pl4y hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Szia. Igaz én nem vagyok módi. De azért kicsit odafigyelhetnél rá mit, hogyan írsz . Nehéz kihámozni a mondandód értelmét.
(#) r3pl4y válasza Medve hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
hmmm most ha azt se tudom mit vegyek akkor ez nehezen fog működni... szóval ha nem ldr-veszek mivel nemtudjuk mi az... akkor fotódiódát vegyek? te abból is milyet?

meg elatta ez a VR1 ez mi? 500k-s ellenállás vagy mi?

de nem kell nekem fényxerőszabályzás... csak működjön má végre.... mert már a 3. fajtát építewném és nem megy semmelyik... és akkor a 16f84A jólesz?
(#) Medve válasza r3pl4y hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Itt nagyobb bajok vannak! Ismerkedj meg az alapokkal, az áramköri jelekkel, majd az áramkör működésével, s meglásd működni fog a Josepino féle kapcsolás is. De hogy haladjunk: a VR1 egy 500 kOhmos trimmer potenciométer. Ha nem kell fényerőszabályzás, akkor hagyd ki az LDR-t, a VR1-et, és a Q4-et, amit egy C-E átkötéssel helyettesíts. IC2-t is kihagyhatnád, de a bemenet védelme érdekében ajánlott.
(#) r3pl4y válasza Medve hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Hát nem tudom...nekem a Josepinos az nem igazá akarta nekem a jót, habár lehet, hogy azért mert nem tudok rendes nyáktervet készíteni az eagle-val... és nem találtam hozzá elkészített nyáktervet.. igy akkor ezzel meproálkozék... és akkor kihagyom amiket irtál és mennie kell...

de most nézem h ha kihagyom a BC338-as tranyót akkor ott simán csinálok egy átkötés az emitter és collector helyett... és innen még megy egy szál az lm358-a a ázisról azt most hovarakjam? meg az lm358 5ös pontáról akkor nem jön ki semmi ha kihagyom aaz általad említetteket?

Köszi a segítséget... ha ,még ezekre válaszolsz akkor sztem menni fog mert a töit már értem...
(#) Medve válasza r3pl4y hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
A Q4 bázisával ne foglalkozz, nem lesz ami vezérelje, igy mindig max fényerőt kapsz. Az IC2 b-felét (5,6,7) be se forraszd, könnyebb lesz majd cserélni. A teszteléshez javaslok egy pl 50Hz-es oszcillátort, 5V-os tápról, (LM555) amivel kb egy 3000-es kijelzést kell kapnod, vagy amennyit kell, azt te tudod. Ehhez a próbához az oszci kimenetét (5Vmax!) közvetlenöl a PIC bemenetére kötheted, tehát az LM358-at és annak környezetét ráér csak akkor beültetni, ha elégedett vagy az áramkörrel.
Ui.: Jó az a Josepino-s kapcsolás, elég sokszor bizonyított már. Talán jobb lenne azt megcsinálni normálisan, ha már belekezdtél.
(#) r3pl4y válasza Medve hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
na hát akkor megpróálkozhatok azzal is mégegyszer annak az lenne a lényege h nekem a trafós 1-es pontjáról kellene a jelet szednem ami ugye a primer része a trafónak na most az elvileg igy nézne ki de ez nekem semmi életet nem adott magáról...

Bővebben: Link

Ezzel lenne valami baj?
(#) Pörköltszaft válasza Pörköltszaft hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Sziasztok!

Gondoltam írok a fejleményekről, hátha érdekel valakit, esetleg netán ötletet ad...

Szóval végre sikerült megcsinálni a fordulatszámmérőmet. A másik topic-ot olvasgatva ("Digitális fordulatszámmérő") ráakadtam egy kapcsolásra, és ha már úgyis sokfélét megépítettem, gondoltam ez már nem árthat meg. A #430884 számú hozzászólásban mex csatolt egy kapcsolást a josephino-s mérőhöz. Az AVR-ben kikapcsoltam a belső felhúzóellenállást, és betettem egy külsőt, majd összekötöttem a jelformálót és a gyújtáselektronikát. Motor indításánál nem jelzett ki semmitsem (0000), de legalább nem bolondult meg!! Kézzel forgatva a motort, és közben a gyújtáselektronika megfelelő pontjára mérve (7-es láb) multiméterrel jött a felfedezés: Amikor jelen van, ~12V környékén mutatott a műszer, amikor nem, akkor viszont ~0.7V-ot mért! Tehát a tranzisztor -gondolom én- nem tudott lekapcsolni (én pedig a programban a lemenő éleket nézem). A bemenő jellel sorba kötöttem egy diódát, és láss csodát, megjavult minden! Tökéletesen mér!

Köszönöm mindenkinek a segítséget! Nagyon sok okos dolgot lehet találni a fórumon, és már csak az olvasgatásával is rengeteget tanul az ember!
(#) Medve válasza r3pl4y hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Gondolom az égetőd nem irt ki hibát az égetéskor, konfigurációs bitek rendben voltak? PIC órajele fut legalább?
(#) r3pl4y válasza Medve hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
hát... igazság szerint semmi hibát nem irt ki az égető igy nemigen tudom h mi lehetett a baj-.... valszeg a nyákterv... mert még nem igen tudok nyákot tervezni... sajnos... de nem találtam sehol ehhez nyákrajzot... szóval csak kénytelen leszek megpóbálni megcsinálni... de ezzel az eagle-vel nem tudok nagyon boldogulni... valami könnyebb nincs véletlen amivel biztos menne?
(#) Medve válasza r3pl4y hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Rimu PCB, Sprint Layout, Dip Trace. Ha csak firkálni kell, az elsőt használom.
(#) r3pl4y válasza Medve hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
És amit küldtem kapcsolás az úgy abban a formában megállja a helyét és mennie kellene a trafó 1-es pontjáról?

jól csináltam h a pic 3-as lábát +5V -re raktam ha nekem közös katódos kijelzőm van, mert az uln2003 invertál?

Mert ha jó akkor holnap neki is állok megtervezni a nyákot úgy hogy maga az elektronika külön legyen a kijelzőktől... és majd meg is mutatnám neked, vagy valakinek, hogy ellenőrizze, hogy jó lesz e...
(#) Medve válasza r3pl4y hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Lehet, hogy a közös katód-anód problémáján csúsztál el, ugyanis nem invertáláson múlik ez csak, hanem polaritáson. AZ egyik a +ra, a másik a testre csatlakozik..
(#) r3pl4y válasza Medve hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Hmm ... érdekes ez.. azt én értem, hogy a közös anódosnak és a katódosnak más a polaritása, de nekem azt mondták, hogy az uln invertál is... igy ha közös katódosom van akkor nem a gnd-re kell raknom a pic 3-as lábát ahogy az uln nélküli eredeti rajz szerint kellene hanem +5v-re mert invertál az uln... de ezek szerint akkor nem igy van? Mert akkor valszeg itt buktam el...
(#) r3pl4y hozzászólása Máj 14, 2009 /
 
Hali!

Na itt lenne egy probálkozásom... nem túl jó...sőt... de azért megnéznéd, hogy jó lenne e...

Ugy csináltam, hogy a kijelző az külön nyákon legyen, és ilyen tüskékkel legyen összecsatlakoztatva... most csak maga a kapcsolás van itt és sajnos sok az átkötés... mivel ráraktam egy 4-es és egy 7es tüskesort amik kellenek ugye a kijelzőnek...

pirossal jelöltem az átkötéseket...

a tranzisztoroktól megy 4 átkötés ugye és az ULN-től a többi 7...

Na ha ez jó lenne akkor már csak annyi a kérdésem, hogy nekem akkor, hogy kell bekötni a pic 3-as lábát h ha közös katódos kijelzőm van...?

nyák.JPG
    
(#) Medve válasza r3pl4y hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Nem a nyáktervet kellene vizsgálni, hanem inkább a nyákot. Nincs-e rövidzár, szakadás, jók-e e forrasztások, az alkatrészek, stb. A kijelzőt pedig nézd meg, hogy világít-e egyáltalán. Adj megfelelő logikai szinteket a kellő lábakra, (PIC nélkül) s mindjárt meglátod, hogy stimmel-e.
Ui.: Nem látom rendesen a rajzodat, a digit meghajtás is invertálva van?
(#) r3pl4y válasza Medve hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
A baj az, hogy a nyák maga jó.. nincsenek szakadások... jók a forrasztások ...

De megcsinálnám én újra is nincs ezzel gond ha a nyáktervem jó lenne...

nem tudom mi van invertálva... annyit tudok, hogy ugy van megcsinálva elvileg, hogy van a pic 3-as lába azt nekem az eredeti rajz szerint gnd-re kellene raknom... de abba nincs uln... aztán találtam egy sémát ami uln-es volt... ugye azért, hogy magasabb legyen a fényerő mert alapból igencsak gyér... és ugye az eredetibe ha közös anódos a kijelző akkor a pic 3-as lábát +5v-re kell tenni ha meg közös katódos akkor gnd-re ... na most nekem közös katódos van ami azt jelentené h gnd-re kellenne tennem de, amikor megtaláltam az uln-es sémát akkor oda az volt irva ha akinek közös anódosa van az tegye gndre a 3-as lábat mert az uln invertál is... na most akkor gondolom ha nekem meg közös katódosom van akkor nem gnd-re hanem +5 -re kell tennem mert gondolom esetemben is invertál az uln...

a kijelzők világítanak mert azt már teszteltem azért... a kérdés csak az lenne h a nyákrajz amit csináltam jó lenne e egyáltalán...nyákot készíteni tudok vasalós technikával, szóval azzal nem is lenne gond.. és nincs is rövidzár meg semmi...

Csak alapjáva véve nem bízok annyira abba a nyákba amit terveztem és ugy gondoltam, hogy lehet h abban van a hiba...
(#) slave557 válasza tihi hozzászólására (») Jún 7, 2009 / 1
 
Ezt a fordulatszámmérőt:
http://www.szocimotoros.hu/hu/tuningfejlesztes/8
hova kell kötni egy babetta 210-esen?
Képet mellékeltem, a gyújtáshoz fontos részt bejelöltem

P6054483g.jpg
    
(#) tihi válasza slave557 hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Hello! A jelet a a gyujto trafo 1. es pontjárol veszed le,de vigyázz,hogy az egész motyo stabil áramot kapjom. Mert ha nem akkor lehet,hogy lesznek érdekes kivillanások a kijelzödön.
(#) Zoltan.ms hozzászólása Jún 10, 2009 /
 
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy egy dc motornak hogyan tudnám meghatározni vagy megmérni a fordulatszámát?
Valami egyszerű mechanikus megoldásra gondoltam amihez nem kell elektronika, csak a legegyszerűbb legprimitívebb módszer érdekelne.
Tud ebben valaki segíteni -ötletet adni?
Köszi
(#) Rally hozzászólása Júl 5, 2009 /
 
üdv.: van egy ford.szám mérő ami 4T 4,6 és8 hengeres autókhoz van. a 4T 4 hengeres 1 fordulat alatt 2 jelet ad. A kérdésem az hogy lehetne e valamit elé kötni hogy működjön a 2T 1 hengeresnél. (1 fordulat 1 jel.)valahogy lehetne e duplázni a gyujtási jelet. Előre is köszönöm mindenkinek.
(#) bbalazs_ válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Korong a tengelyre, rajtuk koncentrikus korok, amiken belul fekete-feher ivekl valtakoznak periodikusan.
Kiszamitod a szogsebesseget a kozponttol valo tavolsag szerint.
Ahol mar homolog szurkenek latod, az legalabb 24x valt a ket allapot kozott. Megkeresed a meg villogo es a mar szurke kozotti sugarat, abbol visszaszamolsz.

Ha tul nagy, akkor attetelt keszitesz es leosztod.

(#) Rally hozzászólása Júl 8, 2009 /
 
Valaki tud segíteni?
(#) Csaplar hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni autóhoz (opel astra 1.4i) egy fordulatszámmérőt. 7 szegmenses kijelzővel akarnám.
Beleolvasgattam az eddigi hozzászólásokba, de nem igazán sikerült átlátnom, hogy melyik kapcsolást érdemes megépíteni.

Tudnátok segíteni? Én sem nagyon értek hozzá, így egy pontos kapcsolási rajz kellene alkatrészlistával és ha PIC-es, akkor lehetőleg HEX állománnyal együtt.

Előre is köszönöm!

Üdv.
(#) Medve válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Hello, megint találkozunk?
Én az alább láthatót építettem meg, Mindenféle motorhoz jó, mindegyik LED-hez külön fordulatszám érték rendelhető. Hátránya, hogy csupán két digites, a végén a két nulla csak dekoráció, de működik. Nyák, hex, minden van... Annyi zavar volt az én példányomnál, hogy a LEdekhez rendelt fordulaszám értékeket néha elfelejtette, valószínűleg az EEPROMmal lehetett valami...Link
(#) Csaplar válasza Medve hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Szia! Igen, ez a téma is érdekel...

És a tizedeseket sem jelzi ki a másik két kijelző, vagy azt azért igen?

Köszi
Következő: »»   13 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem