Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Megcsinálod valamelyiket?
Igen, ki akarom próbálni azt az IC-set, amiben 3led van, mert az elég csilivi. Bár, ha a közeli boltban nincs IC ez az utolsó rajz szerintem megér annyit, hogy nyákotrajzolgassak. Amint látod ez egy ruszki cuc, a +led a világítás lehet. A ruszkik elég jók ebben a műfajban. Ha nem használható, teszek rá valami nagyob tekercset a régi kisérletekből és megy gyerekjátéknak. 1-2 nap és beszámolok róla.
De honnan szerzel IC-t? Én úgy tudom, hogy ez az IC sem beszerezhető.
Sem? hiszen a TDA is kapható, de nem megyek érte sehova, a környéken van pár bolt, ha ott van bármelyik azt veszem és majd átvariálom a rajzot, ha nincs, maradnak a tranyók
Szombathelyen egyik bolt sem tudta beszerezni egyiket sem.
Ja, hogy Szombathely....viszont ott legalább lehet ezt azt találni
Megcsinálom a tranyósat, a kt3102 helyett pl bc547, 548, a Kt3107 helyett meg BC307 jó, aztán beszámolok
Ezt megy csináltam, de a led folyamatosan világít, nem tudom mi lehet a baja.
Ez sem tudhat többet? Ebben van egy műveleti erősítő is.
Így első ránézésre nem tudom mit akkar azzal a szaggatott vonallal, a led azért világít mert a tranyód mindig nyitva van, addig kell játszani az osszcillátorral, amíg el nem alszik vagy a fene tudja mit kell csinálni, hogy őszinte legyek, ezeket a rádiótechnikás rajzokat időkidobás megcsinálni. Előre elnézést mindenkitől, de ha angolul körülnézel a neten, nem egészen itt tartanak.
Lehet, hogy nincs szkópod? mert akkor nem könnyű. A második egy elég egyértelmű dolog, a 741-el, csak hiányzik belőle egy poti, amivel vagy az IC egyenszintjét vagy a rezgőkört állítod. A helyzet, hogy ezeknek az érzékenysége is a tekercseden múlik, de szkóp nélkül nem hogy a rezonanciafrekit nem tudom beállítzani, de még azt sem tudod, rezeg-e. Ha a tekercsed nem a rezonancián megy, az érzékenység is kicsi.
én még nem tudtam nekiállni, a ruszki rajzom a potikat a nyákon ellenállásra cserélte, én maradnék a trimmernél, így átt kell rajzolni, a nyomtatóm meg kifogyott, szóval manuálisan kell. Idő meg éppen kevés.... De csinálom ahogy tudom
Van nálam egy kölcsön szkóp, de valamiért nem igazán jól működik.
Amit Te feltöltöttél (471479), az is szinte ugyan az mint amit én csináltam. Vagy nem? Hova mérjek rá szkóppal?
az amiben a cd 4069 is lehet? ha jól értem, az csak opcionális. '. én megnézném a föld és a T1 collektrora közötti, mekkora a freki és ez megegyezik-e azzal, amit leírtak. Ezt egyrészt a tekercs huzagatásával, másrészt a potikkal tudod állítani. Ha a szöveg meg van és nem csak ez a kép, akkor szépen menj végig rajta, mert számít a tekercsek iránya is T3 nyitás-zárását kell elérned, hogy a led ill a zümmer működjön
Ha a rezgőköröd elindul (elindul?) ezt csak a szkópon tudod igazán kideríteni, a potikkal már be tudod állítani, mikor világítson, a leírás jó, ha ennek ellenére nem megy, és a tekercsekkel is hiába játszol, vagy elkötöttél valamit vagy valamelyik alkatrész nem jó. Ha megcsináltam a ruszki rajzot, beszámolok....
Heló valaki nem tudna ajánlani egy olyat amivel 2méter mejen kutakodhatok előre is köszi
Helló te tényleg 2 méteres gödröket akarsz ásni egy rozsdás szegért?Jó kis testedzés.
Ez nem ennyire egyszerű, nem mindegy mit akarsz ott találni. Olyan gép nincs, ami egy pénzt kijelez, de csővezetéket, nagy tárgyakat a jobbak, nagy kereső fejjel mutatnak fémmentes környezetben. Építeni nem egyszerű, pont az vele a gond, hogy amit könnyű megcsinálni, annál jobb minőséget alkatrész árban lehet kapni és akkora munkaórákról (hetek) nem is beszéltünk.
Szintén igaz, hogy a régi időkben is a bolond emberek nem csupa nemesfémet használtak, marha érdekes az első alaktalan rozsdakupacot megtalálni több órás kemény munkával, azonban kb a 3nál már nagyon idegesítő, bombákat aknákat meg gyakran utoljára ásnak ki az okosok. Szóval 1. mire kell? 2. te akarod-e építeni?
csináltam egy nyákot a ruszkihoz, összerako tényleg, csak még be kell fejeznem valamit....az érdekesebb
Pedig már várom a beszámolót!
Nem testedzés hane földkábelt javitunk ugyhogy jó lenne ha nem lennél ijen baromarc
Jutottál valamire?
PI-s gép nagy tekerccsel elvileg...kérdés, mijen a kábel, de ki kell próbálni, 2m az nem kevés. A nagy válra akaszthatós tekercses Pi-sek tudnak ennyit elvileg
Bocs: milyen
Itt érdemes olvasgatni., sajna nekem a német nem az ...pontosan egy szót sem tudok. Érdekes dolgaik vannak, és vannak kittek is. http://www.proton-elektronik.de/index.html
Nos elkészült. Ez is tud vagy 1,5cm-t
De! Javítom! Szóval rendszerint ezek egy sima integrátort hasznélnak vagyis egy soros RC tagot a kimenetre, kettős integrátorral javul az átalakítás hatásfoka. Másik, amin gondolkozom, hogy esetleg nem is ferriteset kéne csinálni, ha többet szeretnél -én olyan 5-6 cm-ról szeretnék egy egyforintost detektálni- távolságba, hanem egy légmagos tekercses oszcillátort kellene használni. Létezik egyébként egy PI pinpointer, ez brutális, http://www.youtube.com/watch?v=Spcio0bolqo mintha valahol láttam volna rajzot, de az igazat megvalva egy pinpointernek tán bonyolult a PI. Ja, szkóp nélkül ez elég reménytelen. Ha van még kedved kísérletezni, a kettős integrátoron túl a tekercsekkel azért el lehet matatni, 5 cm-t szerintem tudni kéne ezeknek
WOW kis tekercs állítgatás és 1Ft már 3cm-ről, ha így haladok a nagy gép nem is fog kelleni
Örülök, hogy működik. Ha ki tudtad hozni belőle a maximumot, légy szíves csnlálj hozzá egy jó leírást és pár fényképet. Nagyon megköszönném.
Amúgy stabilan működik?
meglepően stabil. Most arra jutottam, hogy a tekercselési mód sokat számít a távolságban. Kipróbálom. Amúgy amit Tecsináltál, az is kedvelt darab, sokan csináltak hasonlót, az is jó szvsz. Tekercsel kell játszogatni.
Mit csináljak a tekerccsel?
Az megmértem a T1-nél a frekvencia kb. 1 Khz.
Szerinetm ez nagyon kevés, ezeknek 100Khz felett kell működni. Böngészd át a laírást! Nem nézted el a kondit?. Nem is néztem, az enyém kb 60Khz....talán feltuningolom.
Én egyébként azt csináltam, hogy a tekercseket egy papírgyűrüre csináltam úgy, hogy lehesen huzigálni. A tekercsekkel finomabban be lehet állítani a megfelelő kapufeszülséget. A dolog nem a rezonancián a legérzékenyebbb, hanem kisé félrehangolva. Így let a 2-3 cm-es távolság az 1 Ft-ra. Ez után, a kisebb tekercsből elkezdtem levenni a meneteket. Csak úgy szépen fejtegettem, a led pár menet után mindig kigyulladt, akkor utánna állítottam a másik tekercs távolságán. A tévolság szépen nőt, eljutott a 4-5 cm-ig,aztán csökkeni kezdett. Egyébként a tekercset lefújtam lakkal (nyáklakkal), így egtyben maradnak. Le is kell majd ragasztani és az egészet kiönteni egy műanyag csőben, mert erre nagyon érzékeny. Nekem a kisebb tekercs egysoros (most meg kell számolnom, de kb45 menet, a nagyobb két soros, 120menet |
Bejelentkezés
Hirdetés |