Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   15 / 270
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Megcsinálod valamelyiket?
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Igen, ki akarom próbálni azt az IC-set, amiben 3led van, mert az elég csilivi. Bár, ha a közeli boltban nincs IC ez az utolsó rajz szerintem megér annyit, hogy nyákotrajzolgassak. Amint látod ez egy ruszki cuc, a +led a világítás lehet. A ruszkik elég jók ebben a műfajban. Ha nem használható, teszek rá valami nagyob tekercset a régi kisérletekből és megy gyerekjátéknak. 1-2 nap és beszámolok róla.

De honnan szerzel IC-t? Én úgy tudom, hogy ez az IC sem beszerezhető.

Sem? hiszen a TDA is kapható, de nem megyek érte sehova, a környéken van pár bolt, ha ott van bármelyik azt veszem és majd átvariálom a rajzot, ha nincs, maradnak a tranyók

Szombathelyen egyik bolt sem tudta beszerezni egyiket sem.

Ja, hogy Szombathely....viszont ott legalább lehet ezt azt találni

Megcsinálom a tranyósat, a kt3102 helyett pl bc547, 548, a Kt3107 helyett meg BC307 jó, aztán beszámolok
(#) berkesandor hozzászólása Júl 13, 2009 /

Ezt megy csináltam, de a led folyamatosan világít, nem tudom mi lehet a baja.

P1010012.JPG

(#) berkesandor hozzászólása Júl 13, 2009 /

Ez sem tudhat többet? Ebben van egy műveleti erősítő is.

schema.gif

(#) Yowie hozzászólása Júl 13, 2009 /

Így első ránézésre nem tudom mit akkar azzal a szaggatott vonallal, a led azért világít mert a tranyód mindig nyitva van, addig kell játszani az osszcillátorral, amíg el nem alszik vagy a fene tudja mit kell csinálni, hogy őszinte legyek, ezeket a rádiótechnikás rajzokat időkidobás megcsinálni. Előre elnézést mindenkitől, de ha angolul körülnézel a neten, nem egészen itt tartanak.

Lehet, hogy nincs szkópod? mert akkor nem könnyű. A második egy elég egyértelmű dolog, a 741-el, csak hiányzik belőle egy poti, amivel vagy az IC egyenszintjét vagy a rezgőkört állítod. A helyzet, hogy ezeknek az érzékenysége is a tekercseden múlik, de szkóp nélkül nem hogy a rezonanciafrekit nem tudom beállítzani, de még azt sem tudod, rezeg-e. Ha a tekercsed nem a rezonancián megy, az érzékenység is kicsi.
(#) Yowie hozzászólása Júl 13, 2009 /

én még nem tudtam nekiállni, a ruszki rajzom a potikat a nyákon ellenállásra cserélte, én maradnék a trimmernél, így átt kell rajzolni, a nyomtatóm meg kifogyott, szóval manuálisan kell. Idő meg éppen kevés.... De csinálom ahogy tudom
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Van nálam egy kölcsön szkóp, de valamiért nem igazán jól működik.
Amit Te feltöltöttél (471479), az is szinte ugyan az mint amit én csináltam. Vagy nem?
Hova mérjek rá szkóppal?
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

az amiben a cd 4069 is lehet? ha jól értem, az csak opcionális. '. én megnézném a föld és a T1 collektrora közötti, mekkora a freki és ez megegyezik-e azzal, amit leírtak. Ezt egyrészt a tekercs huzagatásával, másrészt a potikkal tudod állítani. Ha a szöveg meg van és nem csak ez a kép, akkor szépen menj végig rajta, mert számít a tekercsek iránya is T3 nyitás-zárását kell elérned, hogy a led ill a zümmer működjön
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Ennyi leírásom van róla.

nagy.rar

(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Ha a rezgőköröd elindul (elindul?) ezt csak a szkópon tudod igazán kideríteni, a potikkal már be tudod állítani, mikor világítson, a leírás jó, ha ennek ellenére nem megy, és a tekercsekkel is hiába játszol, vagy elkötöttél valamit vagy valamelyik alkatrész nem jó. Ha megcsináltam a ruszki rajzot, beszámolok....
(#) ádika hozzászólása Júl 17, 2009 /

Heló valaki nem tudna ajánlani egy olyat amivel 2méter mejen kutakodhatok előre is köszi
(#) zolika60 válasza ádika hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

De igen: úgy hívják ásó.
(#) netleo válasza ádika hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Helló te tényleg 2 méteres gödröket akarsz ásni egy rozsdás szegért?Jó kis testedzés.
(#) Yowie válasza ádika hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Ez nem ennyire egyszerű, nem mindegy mit akarsz ott találni. Olyan gép nincs, ami egy pénzt kijelez, de csővezetéket, nagy tárgyakat a jobbak, nagy kereső fejjel mutatnak fémmentes környezetben. Építeni nem egyszerű, pont az vele a gond, hogy amit könnyű megcsinálni, annál jobb minőséget alkatrész árban lehet kapni és akkora munkaórákról (hetek) nem is beszéltünk.

Szintén igaz, hogy a régi időkben is a bolond emberek nem csupa nemesfémet használtak, marha érdekes az első alaktalan rozsdakupacot megtalálni több órás kemény munkával, azonban kb a 3nál már nagyon idegesítő, bombákat aknákat meg gyakran utoljára ásnak ki az okosok.

Szóval 1. mire kell? 2. te akarod-e építeni?
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

csináltam egy nyákot a ruszkihoz, összerako tényleg, csak még be kell fejeznem valamit....az érdekesebb
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Pedig már várom a beszámolót!
(#) ádika hozzászólása Júl 17, 2009 /

Nem testedzés hane földkábelt javitunk ugyhogy jó lenne ha nem lennél ijen baromarc
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Jutottál valamire?
(#) Yowie válasza ádika hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

PI-s gép nagy tekerccsel elvileg...kérdés, mijen a kábel, de ki kell próbálni, 2m az nem kevés. A nagy válra akaszthatós tekercses Pi-sek tudnak ennyit elvileg
(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Bocs: milyen

Itt érdemes olvasgatni., sajna nekem a német nem az ...pontosan egy szót sem tudok. Érdekes dolgaik vannak, és vannak kittek is.

http://www.proton-elektronik.de/index.html
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Nos elkészült. Ez is tud vagy 1,5cm-t

De! Javítom!

Szóval rendszerint ezek egy sima integrátort hasznélnak vagyis egy soros RC tagot a kimenetre, kettős integrátorral javul az átalakítás hatásfoka. Másik, amin gondolkozom, hogy esetleg nem is ferriteset kéne csinálni, ha többet szeretnél -én olyan 5-6 cm-ról szeretnék egy egyforintost detektálni- távolságba, hanem egy légmagos tekercses oszcillátort kellene használni. Létezik egyébként egy PI pinpointer, ez brutális,

http://www.youtube.com/watch?v=Spcio0bolqo

mintha valahol láttam volna rajzot, de az igazat megvalva egy pinpointernek tán bonyolult a PI.

Ja, szkóp nélkül ez elég reménytelen.

Ha van még kedved kísérletezni, a kettős integrátoron túl a tekercsekkel azért el lehet matatni, 5 cm-t szerintem tudni kéne ezeknek
(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

WOW kis tekercs állítgatás és 1Ft már 3cm-ről, ha így haladok a nagy gép nem is fog kelleni
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Örülök, hogy működik. Ha ki tudtad hozni belőle a maximumot, légy szíves csnlálj hozzá egy jó leírást és pár fényképet. Nagyon megköszönném.
Amúgy stabilan működik?
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

meglepően stabil. Most arra jutottam, hogy a tekercselési mód sokat számít a távolságban. Kipróbálom. Amúgy amit Tecsináltál, az is kedvelt darab, sokan csináltak hasonlót, az is jó szvsz. Tekercsel kell játszogatni.
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Mit csináljak a tekerccsel?
Az megmértem a T1-nél a frekvencia kb. 1 Khz.
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szerinetm ez nagyon kevés, ezeknek 100Khz felett kell működni. Böngészd át a laírást! Nem nézted el a kondit?. Nem is néztem, az enyém kb 60Khz....talán feltuningolom.

Én egyébként azt csináltam, hogy a tekercseket egy papírgyűrüre csináltam úgy, hogy lehesen huzigálni. A tekercsekkel finomabban be lehet állítani a megfelelő kapufeszülséget. A dolog nem a rezonancián a legérzékenyebbb, hanem kisé félrehangolva. Így let a 2-3 cm-es távolság az 1 Ft-ra. Ez után, a kisebb tekercsből elkezdtem levenni a meneteket. Csak úgy szépen fejtegettem, a led pár menet után mindig kigyulladt, akkor utánna állítottam a másik tekercs távolságán. A tévolság szépen nőt, eljutott a 4-5 cm-ig,aztán csökkeni kezdett. Egyébként a tekercset lefújtam lakkal (nyáklakkal), így egtyben maradnak. Le is kell majd ragasztani és az egészet kiönteni egy műanyag csőben, mert erre nagyon érzékeny.

Nekem a kisebb tekercs egysoros (most meg kell számolnom, de kb45 menet, a nagyobb két soros, 120menet
Következő: »»   15 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem