Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   528 / 1319
(#) szilva válasza gabor128 hozzászólására (») Júl 14, 2009 / 1
 
Vannak olyan modulok, amiknek a kontraszt lábán lévő feszültséggel GND alá is le kell menni, hogy megfelelő legyen a kontrasztjuk. Én azt gondolom, hogy a te modulod nem ilyen, mert mint korábban írtad, sikerült teljesen fekete kockákat beállítani. Az iniciálatlan kijelzőnél oda illik állítani a kontrasztot, ahol ezek a kockák épp elkezdenek "feketedni", ha sikeres lesz az init, az így beállított kijelzőn biztod fogsz látni képet. Aztán majd még korrigálhatod a kontrasztot. A Vdd felé halványulni, a GND felé sötétedni fog.
(#) watt válasza gabor128 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Idézet:
„Érdekes, hogy 3+1-szer kell kiadni a Funkció beállítást mielőtt még bármit is csinálhatnék vele.”

Igen, lehet, hogy érdekes, de biztos módkiválasztást eredményez(4bit-8bit). Ennél a szakasznál az is meg van adva, hogy mennyit kell várakozni a lépések között. Ezt az időt túl lehet lépni, az nem baj.

Idézet:
„Illetve figyelni kell a Busy fleget.”

Régebben én is mindig figyeltem ezt a flaget, most legutóbb időzítésekkel oldottam meg, ahogy itt sokan ajánlották. Egyszerűbb a kód és úgy látszik jól működik(C18-ban írtam).
(#) elektroláma hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
PIC18F-es(lehet másikakra is igaz...) probléma MikroBasic(6.0)-el:
PORTB.1=NOT PORTB.1
PORTB.1 0 volt az elején, majd kivillantja, és úgymarad
Utána jött a LATB-s ötlet, mert elvileg ott lehet írni doksi szerint.
Nem lett jó.
aztán találtam ezt:
Portb1andnot-tal
a helyes szintaxis a
PORTB.1=(NOT PORTB.1) (vagy LATB.1=...)helyett
PORTB.1=1 AND (NOT PORTB.1)

(#) elektroláma válasza watt hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Régebben csináltam egyszerű kiírást, ott a busy flaget nem is nézte, csak írt rá megfelelő késleltetéssel, így elég egyszerű lett a rutin. Vmelyik drótot nem is kellett bekötni. Azaz talán gnd-re kellett tenni. Nem emlékszem
(#) Hp41C válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Szia!

A fordítók különféle típussal kezelhetnek operátorokat. Vizsgáld meg, hogy a NOT a műveletet byte-osan vagy bitesen végzi el. Egy kritikus esetben a fordított kód assembly szinten történő vizsgálata adhatja meg a pontos választ.

Szia.
(#) Hujikolp hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
Halihó!

16F871-el szeretnék az egyik lábon feszültséget mérni. Egy analóg portot ki is néztem már magamnak, az RA3-at. CR2032-es, 3V-os lapos elemnek szeretném a feszültségét nézni.
Az lenne a kérdésem, hogy szükséges-e a port, és az elem közé korlátozó ellenállást, vagy valamit betenni? Csak ez az egy feladata lenne, ennél nagyobb feszültséget nem fog mérni.
(#) potyo válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Nem lényeges ellenállás, egy 100nF-os kerámiakondenzátor a láb közelében viszont jól jöhet.

De azt gondold végig, hogy ha a kontroller nem kap tápot, és az elem rajta marad, akkor a lábon levő védődiódán keresztül mégis jut majd feszültség a kontrollerre.
(#) elektroláma válasza potyo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Kicsit utánaolvastam, és azt írja, hogy C-ben ok, de Pascal, és Basic nem szereti. Állítólag Pro-ban jó, de az nekem nincs.
Elvileg byte-ot fordít. Tehát az 1 AND-es megoldás lehet átfordít mást is. Majd megnézem a többi lábat. Akkor marad a feltételes vizsgálat, és kész. Azt nem rontja el tuti. A lényeg, hogy megy a kód.
(#) potyo válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Jobb lenne, ha inkább asm-et vagy esetleg C-t hasznánál. Basic-et kevesen használják, emiatt kevesen is tudnak segíteni, ha probléma merül fel...
(#) Hp41C válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Szia!

A pic tápjának megszünése után a belső védődiódáján kialakuló áram kb egy hét alatt lemeríti az elemet. Az RTC -hez tartozó I2C vonalakak felhúzó ellenállások is a pic tápjára kell kötni, különben az azokon átfolyó áram miatt merül az elem. (Kipróbáltam...)
Az újabb pic-eken (16F884-887) van "Ultra low-power wake up", ami csak 200nA-rel terhel.

Szia
(#) elektroláma válasza potyo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Vkinek el kell kezdeni
Megnézem a Pro-t. Az oldalon szerepel:
" - Fixed: Boolean operations inconsistency solved"
Meg a doksiját is megskubizom.
(#) MPi-c válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ez igaz, de az is, hogy "egy fecske nem csinál nyarat"...
(#) icserny válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Végszükségnek még mindig ott a lehetőség, hogy elolvasd a dokumentációt. MikroBasic esetében a bitkezelésre külön függvények vannak.

  1. if TestBit(PORTB,1) then
  2.   ClearBit(PORTB,1)
  3. else
  4.   SetBit(PORTB,1)
  5. end if




(#) elektroláma válasza MPi-c hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Telet jobban szeretem
(#) elektroláma válasza icserny hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Erre gondoltam feltételes vizsgálatként Köszi!
Az interruptnál így csinálom, ott jó is.
(#) elektroláma válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ha 1 rtc óra van csak rajta, akkor sztem elég évente cserélni, és nem merül le.
(#) potyo válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Attól jóval többet szoktak menni az RTC chipek egy elemről. Inkább 5-10 év a jellemző.
(#) elektroláma válasza potyo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Igen, ez áll az adatlapon. Ha évente cseréli, akkor tuti nem merül le. Évi 200ft. Így talán nem is felejti el. Lehetne bonyolítani, hogy a pic nézze az időt, az elsőt meg írja le eepromba, aztán szóljon x idő után, de minek? Azzal csomó baj lehet. 2-4 évente dolgot meg úgyse számolgatják szerintem. A kérdés a csere. Annyi idő alatt úgyis elmászik, tehát nem baj, ha újra beállítják. Vagy ha kap közben végig tápot, akkor nem nullázódik(ugye?, még nem próbáltam).
És ha rtc mellé teszel egy DS32khz-et, akkor már csak 5-10 év/2 asszem(nem tudom az mennyit eszik).
Kicsit off, de másikon nem válaszolt senki. Hol lehet DS32Khz-t venni? Vagy kérjek sample-t?
(#) potyo válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Idézet:
„Igen, ez áll az adatlapon. Ha évente cseréli, akkor tuti nem merül le.”


El is mennek annyit. Casio órám is 11 éves korában még ment, azótan nemtudom, hogy hol van Olyan RTC kell, ami szól, amikor merül az elem

Hát ha más nem, akkor kérj samplet. Nekem is mindig problémám, hogy hiába nézek ki valami jó cuccot, nem tudom beszerezni. Bár én inkább - ha lehet - át szoktam tervezni más alkatrészre, amit jobban be tudok szerezni. Nem szeretek olyan alkatrészből építeni, aminek a beszerzése kérdéses...
(#) elektroláma válasza potyo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Én se. Most még RTC-vel szenvedek picit. I2C-se ment elsőre, de már megy. Igaz, jelenleg 0-t ad vissza értéknek. Először gondolom bele kell írni vmi configot, aztán utána lehet olvasgatni. Megkeresem a fórumon.
Ha tudtok mondani egy hőkompenzált kvarcot ami itthon is kapható, és32.xxx khz, az is jó.
Megnéztem DS32khz adatlapját, és ott látszik a kristályok hőmérsékletérzékenysége. Igazából 20-25 fok a legjobb nekik. De az enyém az megy majd 0 fokban is, meg ~50-ben is. Azon is filóztam, hogy fokonként kimérve a kristály késését, pic-kel kompenzálom, de kijózanodtam
(#) potyo válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Idézet:
„Azon is filóztam, hogy fokonként kimérve a kristály késését, pic-kel kompenzálom, de kijózanodtam”


Miért, ez az egyik legjárhatóbb út egy sima kvarcnál.
(#) elektroláma válasza potyo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Nincs hozzá se hőkamrám, se időm. Inkább maradok ds32khz-nél. De ha van vmi gyors mérési módszered rá, vagy vmi inteigens picprogram, ne kímélj
Inicializálást meg közben megtaláltam. Bekapcsoláskor csekkolom a chbitet, és ha 0, akkor szépen villogtatom a kijelzőt, mint a "rádiósébresztős" órák, és minden gombnyomásra(óra, perc) 1-be állítom(persze 1-nél már nem villog).
(#) elektroláma válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
A CH bit pont fordítva. Most olvasom csak az adatlapot.
(#) trudnai válasza elektroláma hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Idézet:
„Megnéztem DS32khz adatlapját, és ott látszik a kristályok hőmérsékletérzékenysége. Igazából 20-25 fok a legjobb nekik. De az enyém az megy majd 0 fokban is, meg ~50-ben is. Azon is filóztam, hogy fokonként kimérve a kristály késését, pic-kel kompenzálom, de kijózanodtam”


Hat igen, mericskelni nem jo otlet. Mindig az a mervado, amit az adatlapban (vagy annak erratajaban) latsz. Az ok egyszeru: Epp kifogsz egy olyat amelyik X modon viselkedik, es ebbol probalsz meg kovetkeztetni a parameterekre, aztan egy masik darabot teszel be ill ha sorozatot csinalsz akkor nyilvan mas darabok kerulnek be mas parameterekkel.

Amugy a kristaly egy dolog, az egesz oszcillatornak homerseklet kompenzaltnak kell lennie, hogy kielegito eredmenyt kapj. Nyilvan hangolhatonak is kell lennie ha ennyire nagyon be akarod loni.

A velemenyem szerint azonban egyszeruen ki kell jelezni az idot es mikor feltuno, hogy nem jol jar akkor allitani kell rajta -- meg akkor is ha havonta csavargatni kell nem annyira zavaro minthogy ezzel szenvedd el az eleted es rajojj, hogy nem lehet atomorat csinalni egy kristalybol (Errol jut eszembe ha nagyon akarod akkor akar DCF77-hez is szinkronizalhatod...)
(#) Hp41C válasza trudnai hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Sziaszok!

A oszcillátokok frekvencia szabilitásának növelése érdekében régebben az oszcillátort egy hőszigetelt részbe tették, és fűtötték. A hőmérékletet egyszerűbb szabályozni, mint a frekvenciát korrigálni.
1 ppm eltérés 11.5 naponként egy másodperc eltérést eredményez. Méréséhez legalább 20 bites számláló kell, nem beszélve arról, hogy a méréshez felhasznált oszcillátornak legalább egy nagyságrenddel pontosabbnak kell lennie 0.1 ppm!. Akkor a pic oszcillátorát is hőmérséklet kompenzálással kelll ellátni...
(#) trudnai válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Szia,

Erdekes amit irtal, bevallom a futott hangolasrol meg nem hallottam. Ha mar kicsit offolunk ha valakit erdekel itt van ket cikk amik szerintem jol kozelitik meg a kristaly oszci hangolas problemajat:

Oscillator frequency calibration with CL=12.5pF crystal and Ricoh ...

Crystal Oscillators and Circuits
(#) Hp41C válasza trudnai hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Szia!

Pedig a Rádiótechnika tele volt vele (kristály kályha néven), még az elektroncsöves korszakban, amikor nem a fűtésre felhasznált teljesítmény volt a meghatározó.
Tranzisztoros változatnál egy teljesítmény tranzisztor hátára tették a kristályt és egy hőmérséklet érzékelőt. Az érzékelő segítségével szabályozták a fűtőteljesítményt - a hőmérsékletet. Ha egy - két fokon belül sikerül tartani a kb. 50 fokos hőmérsékletet, a kristály hőfokfüggési hibája elhanyagolható.

Szia.
(#) elektroláma válasza trudnai hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Ok, köszi mindenkinek. A mérést úgy gondoltam, hogy az egész pices cucc hőmérsékletét nézni, már összerakott állapotban. Na, ezért is vetettem el.

I2C kommunikáció ok, CH bit olvasás ok. Este összedobom az egészet.
(#) icserny hozzászólása Júl 16, 2009 /
 
A Kyocera is gyárt termosztátba pakolt oszcillátort, meg hőkompenzált kristályoszcillátorokat.
(#) elektroláma válasza icserny hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Csak 32.768Khz-es nincs nekik
OFF, de itt sokan RTC-znek, talán lesz vki:Keresek 4 db DS32Khz-et.
Következő: »»   528 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem