Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   59 / 308
(#) Rakloo válasza xyxx hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Tényleg úgy kell állítani.Köszönöm.Csak az az egy baj van vele,hogy nagyon feszes az ékszíj és nem igazán akarom feszegetni.Amint láttam még csak 1280as fordulaton van,2560ig lehet növelni .
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Jól jönne már nekem is valami bontani váló cucc. Kezdek kifogyni a bontott alkatrészekből. Ha kell valami már mélyen a szekrénybe kell nyúlni. Jöhetne ide is egy adag bontásra váró cucc. :yes:
(#) Ballage válasza Rakloo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
A jobb oldalon, fent, a motor előtt van egy műanyag fejű csavar. Azt ki kell lazítani a váltás előtt (meg áramtalanítani sem árt), utána meg visszaszorítani, ez a szíjfeszítőt rögzíti. És sokkal könnyebb váltani, ha először azon a csigán teszed át a szíjat, amelyiken a kisebb átmérőre váltasz, és csak aztán a másikon.
(#) Attila86 válasza Rakloo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Üdv.!
Az enyém kísértetiesen hasonlít ehhez. Errefelé vesézgettük ki a fúrókat:
Bővebben: Hozzászólás
(#) Ballage válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Üdv!
Neked pontos a megvezetése? Be lehet állítani kotyogásmentesre úgy, hogy közben nem szorul meg egy kicsit?
(#) Attila86 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Gyárilag már úgy kaptam hogy nem kotyogott. Vagyis persze hogy kotyogott, de ennek mértéke olyan csekély hogy egyetlen darab 0,7-es keményfém csigafúrót sem tört el.

Érdekes egyébként, hogyha hagyja az ember túlmelegedni, akkor egy idő után jobban kotyog és töri is a fúrókat. Persze ehhez jó forrónak kell lennie a mechanikának.
(#) Ballage válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Hát annyira nekem sem kotyog, hogy törjön a fúró... Csak pl. süllyesztések készítésénél szebb az eredmény, ha teljesen szorosan vezeti a fúrót. Nekem olyan, hogy ha alapállapotban kicsit megszorítom a vezetőcsavart, akkor kb. 3-4 centire lenyomva már megszűnik a szorulás, 10 centivel lejjebb meg már egy kicsit kotyog. Mintha kúpos lenne, vagy ilyesmi. Persze nem vészes, csak zavaró.
(#) Attila86 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ez az árkategória amibe az én fúróm (és gondolom a tied is) került, attól sajnos ez mind ami elvárható. Minden esetre nyákfúráshoz tökéletes, csak ne melegedne olyan nagyon. 10 perc fúrás, egy óra hűlés...
(#) Ballage válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Teljesen igazad van, csak gondoltam, hátha még valamit ki lehet csikarni belőle... Főleg, hogy a csapágyazás várakozáson felüli belül, azon tényleg nem múlna a dolog. Egyébként az enyém is melegszik rendesen, "természetesen"... Szerintem ez mind ugyanott készül, csak más címkét ragasztanak rá.
(#) djgombi válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Az a baj, hogy az ilyen gépekből szeretik kispórolni a golyóscsapágyakat. Legtöbb helyen csak egy bronz persely van és ezért is melegszik annyira. Főleg, hogy gyárilag még a zsírt is kispórolják belőle vagy ha van is benne az se hőálló és kiolvad aztán oda a kenés.
(#) Rakloo válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Mikor hazajöttem akkor kerestem is a te hozzászólásodat ,de nehéz volt megtalálni azt ,amelyikben volt egy kép is a fúródról.Nekem egy nagyon picit kotyog
(#) Rakloo válasza djgombi hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ennek az állványáról nem spórolták a zsírt ,megfogtam a csövet ami tartja az egész gépet jóformán és kiugrott a kezemből ,alig lehetett megfogni

ui.:Voltam a piacon és minidrill-hez olyan speckó befogató állványt láttam 5ezer forintért.Állítom,hogy ugyanaz amit a boltokban 10-12ezer forintért árulnak csak ez nincs megadóztatva vagy mi
(#) Doncso válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ha erre jársz ugorj be, adok egy két bontani való cuccot.
(#) Attila86 válasza Rakloo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ez a piaci állvány hogyan néz ki? Tudnál róla egy képet mutatni?
(#) Rakloo válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Sajnálom nem,de mindjárt megnézem a Conrad-on lévőket.Ha jól tudom akkor azok közül az egyik.

Szerk.:Megtaláltam.Bővebben: Link
Ehhez a típushoz kísértetiesen hasonlít,csak nincs alatta satu,zöld színű és talán a tekerőkar kicsit másabb.
(#) sándor hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
Ehhez mit szóltok?elnézést a képminőségért következő beruházás egy normális webkamera...vagy fényképező lesz ha lesz... :photo:

Picture 9.jpg
    
(#) Rakloo válasza sándor hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ilyeneket is láttam,ezek is olyan kb 3-6ezer forintos kategória,(ott).Sajnos a piacon lévő befogató állvány többnyire ilyen kézi nagy fúrókhoz van,de nem tudom,hogy mennyire jók minidrill-ekhez.
(#) sándor válasza Rakloo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Nálam az a probléma hogy a minidrillem átmérője jóval nagyobb mint amit az állványba be lehet fogatni, meg egy kicsit "kotyog" is az állvány-meg kéne perselyezni.
(#) Attila86 válasza sándor hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ugyan ilyet adtam oda Frankye-nek.
Én anno bevittem a volt iskolámba és kireszelték nekem egy óra alatt úgy, hogy éppen hogy belement a minidrillem. De idővel nagyon zavaró lett a kotyogása.
(#) Alkotó hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
Sokat "furkálunk" ebben a fórumban. A minap a pincében megtaláltam a régi fúrógépemet. Azt még egy kétsebességes szalagos magnó motorja hajtotta, ami akkoriba nagy érték volt még. Teszek majd fel képeket róla, de nem példaértékkel, mert még középiskolás koromban csináltam. Ezen gyakoroltam hogyan lehet farigcsálni a vasat. Persze saját tervezés, így itt-ott nem tökéletes, de azért fúrtam én ezzel vagy 5 évig.
Az állvány és a fúróorsó megtartásával, egy másik motorral és laposszíjhajtással, kicsit fel fogom javítani.

De a lényeg: alapvetően nem a teljes forgó mechanizmust kell mozgatni föl-le. Csak a fúróorsó egyik elemét, ami direkt így van tervezve. Az ettől eltérő megoldások (mint az itteni "kézifúró-állványok), nagyon távol esnek az ideális megoldástól. A kézifúró az kézifúró, az állványos meg állványos (micsoda bölcsesség, bocsi érte), de a kettő nem, vagy csak nagyon nagy szükség szorításában "átjárható" egymásba.

A képek majd magukért beszélnek, hogy már középiskolásan is (13 éves voltam) lehet célszerű gépeket alkotni.

Alkotó
(#) elektrorudi válasza Rakloo hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
4 éve van meg.
Azért vettem, hogy a konyhabútor ajtózsanérjainak kimarjam a fészket. Ezóta is tök jól működik. Bőven megérte az árát.
Kis fúrót úgy fogok bele, hogy a TECSÓ-ban vettem 200,- ért egy gyorsbefogó tokmányt. A tokmány felső, menetes részébe (hogy mondjam?) esztergáltattam egy 3cm hosszú, D=10mm-es csonkot. Azután ezt a csonkot fogom az oszlopos fúró tokmányába. Így akár 0,35-es fúrót is símán be tudok fogni.
(#) sándor válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Idézet:
„A kézifúró az kézifúró, az állványos meg állványos”

Ebben teljesen igazat kell hogy adjak neked ,és itt jön a de.Gondolom a többiek sem azért választották ezt a megoldást mert ezt tartják a legtökéletesebbnek ,hanem nagyon sok más oka van pl. egy állványos fúró helyigényes (örülök hogy a panelházban ezt is megtűri a feleségem nem is beszélve a szomszédokról...) anyagilag sokba lenne havi 1-2 szer használom ezért nem érné meg,így kénytelen voltam bizonyos kompromisszumot kötni. Mindezek ellenére -vagy ezért is-kíváncsian várom a képeket a saját készítésű fúrógépedről
(#) Frankye válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Idézet:
„Ugyan ilyet adtam oda Frankye-nek.”

Azóta "felspéciztem", már alig-alig kotyog! A mindrillem ugyan kisebb átmérőjű, mint a Tiéd, de készítettem hozzá egy sk. befogót, azzal gyönyörűen fel tudom rá fogatni.
A hét végén lefotózom :photo: , ha érdekel valakit, és felteszem.
(#) sándor válasza Frankye hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Igen! Kíváncsi vagyok hogyan oldottad meg a kotyogás megszüntetését , és a minidrill felfogatását ? Várjuk a képeket!
(#) Attila86 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Engem érdekelne az a kép! :yes: És milyen minidrilled van?
(#) Frankye válasza sándor hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
A kotyogás "megszüntetése" (fogalmazzunk inkább így: csökkentése) volt az egyszerűbb: A függőleges vezetőrúd kapott egy alapos zsírzást, a csúszkával együtt. A kar csavarjait megfelelő méretűekkel cseréltem ki, itt is kapott a forgó részekre zsírzást, és a távtartókat is "beszabályoztam" (megfelelő méretre reszeltem), majd minden, nem csapként (is) funcionáló csavarokat alaposan meghúztam.
A befogó szerkezetről pedig majd a képek "meséljenek".
(#) Frankye válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Idézet:
„milyen minidrilled van?”

Egy "ősrégi" Miniplex.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ahogy ígértem.

Nyomatékosan mondom, hogy érintésvédelmi szempontból senki ne vegyen semmilyen ötletet erről a konstrukcióról. 13 éves koromban terveztem és csináltam, amikor még távolról sem rendelkeztem sem kellő tudással, sem kellő tapasztalattal, sem kellő ügyességgel. De akkor úgy éreztem, hogy messze megelőzőm a kortársaim, és ez akkor nekem jó érzés volt (na és persze működött, sőt ma is működik a szerkezet, ami elég fontos mellékkörülmény).

A képek nevét igyekeztem részletezni, hogy magukért beszéljenek. Kipróbáltam, a tokmány simán befogja a 0,5-ös fúrót is, méghozzá az érzékelhető ütés legkisebb jele nélkül.

Alkotó
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Nem fért el minden kép, pedig ezek aztán tényleg agyon vannak butítva. Most pótolom a hiányzókat.
Alkotó
(#) uli válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Azért 13 évesen ilyet építeni, nem semmi.... :eek2:

Következő: »»   59 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem