Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése

Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   11 / 29
(#) pl13 válasza varttina hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Igen, ezt én eddig is nagyon jól tudtam, de semmi szükség ekkora túlbonyolításra. Az is bőven elég, ha csak az alsó fedőlapon erősíted az adott É vagy D pólust, mert amit te vassal elvezetsz a mágneskör felső fedőlapjáig, az nem sokat oszt vagy szoroz már a történetben, pont azért mert nem egy anyag a fedőlappal, és csak viszonylag kis felületen érintkezik vele.
Emiatt sántít kicsit a rajzon jelölt 1. számú megoldás is. Nameg a rögzítés miatt is..
(#) gyzoli válasza varttina hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Sziasztok.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha nem egyforma méretűek a mágnesek, mondjuk ez egyik 3 mm-el nagyobb, az számít? Mind hangszóróból van kivéve.
(#) Epracer válasza varttina hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

köszönöm
végülis tetszik ez is, csak lehet hogy amennyit nyerek vele, annyit veszítek is, mivel összezárom az állandómágnes északi és déli pólusát.
Vagy ennek már nincs jelentősége a tekercs miatt ?
Ha csak az alsó vasra szeretnék rakni milyen lenne a legideálisabb vasforma ?
T alak, esetleg a másik vége is lezárva ?
Vagy egy normál rúd ?
(#) pl13 válasza gyzoli hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

S mire szeretnéd használni a mágneseket?
(#) pl13 válasza Epracer hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

T akkor lehetne, ha egyenes volna az alsó fedőlap alja.. vagy a jelenlegi kúpos verziónak az inverzét kiesztergálnád vasból. Az volna a legjobb megoldás. Így sztem még mindig sima rúd.
(#) varttina válasza Epracer hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Szerintem bekapcsolt tekercsek mellett növelné, kikapcsoltak mellett viszont csökkentené a légrésben a mágneses térerőt.
(#) pl13 válasza varttina hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

És mégis hogyan rögzítenéd? Mert elvileg az azonos pólusok nem nagyon vonzzák egymást.
(#) gyzoli válasza pl13 hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Mélynyomóhoz én is, csak amíg nem szerzek be elég mágnest, addig nem fogok neki.

A külső kerületüket szeretném használni, a vasakkal kiküszöbölném a különbséget, de a mágnesek méretbeli különbsége hatással lesz az indukcióvonalakra? Mármint megfelel, vagy ront a teljesítményen?
(#) Lázár Péter válasza pl13 hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Valószínűleg a fórum témáját illetőleg Amúgy nem számít az eltérés csak 2 példány esetén kell egyezés
(#) pl13 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Hát ebben az esetben pont nem.

Vagy mégis? Kicsit elbizonytalanodtam.
(#) pl13 válasza gyzoli hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Mit értesz az alatt, hogy a
Idézet:
„külső kerületüket”
?

És mi nem egyforma? Átmérő, magasság? Nem tudom.. ilyen alapdolgokat miért kell mindig faggatnom...
(#) Lázár Péter válasza pl13 hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

A hiányos nem lényegre törő megfogalmazás áldása :circling:
(#) Lázár Péter válasza gyzoli hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Csak akkor ha nagy az eltérés, de a 3mm nem számottevő
(#) gyzoli válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

bocs a pontatlanságért, szóval van 2 db egyenként 6 cm külső átmérőjű, és 1 cm magas, és 2 db egyenként 9 cm átmérőjű 2 cm magas mágnesem, az ötödiket sikeresen eltörtem (leesett az asztalról )
A képen a második megoldást találtam könnyebben kivitelezhetőnek, de használjam mind a 4 mágnest, vagy elég lesz a 2 nagyobb? A fő cél az érzékenység. kép

(#) varttina válasza gyzoli hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Ha van rá lehetőséged, akkor készíts a két mágnes közé vasból egy közdarabot. (Egy olyan csonkakúpot, amelynek a kis átmérője 6cm, a nagy ármérője 9cm, a magassága pedig legalább 1,5 cm.)
(#) pl13 válasza varttina hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Igazából a mágnesek belső átmérőjétől függ, ha véletlen azonos, akkor nem kell külön vassal összekötni..
(#) gyzoli válasza varttina hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

rendben, egy ismerősöm esztergál, szóval nem gond
(#) varttina hozzászólása Máj 5, 2009 /

Beleolvastam ebbe a topikba, láttam hogy egyesek bármit képesek hangszórónak használni, amiben tekercs van. Ezek közül is az
Idézet:
„Elemes vérnyomásmérő mágnesszelep hangszóró”
tetszett a legjobban. Ha csak simán rákötnék egy mágnesszelepet az erősítő kimenetére, az alig cincogna.
Azt terveztem, hogy akkora egyenáramot kötök a szelepre, hogy az félig kinyisson, erre keverném rá a hangfrekis jelet.
(#) pl13 válasza varttina hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Mindig voltak hasonló próbálkozások. Nem újdonság.
(#) frissadam hozzászólása Jún 11, 2009 /

Látom eléggé elfelejtett topik ez....
Annyi a kérdés, hogy van e valakinek tapasztalata vagy bármi nemű információja arról, hogy a vasmag vastagsága a hangszórómágnesen, miként befolyásolja a szerkezet működését? (max kitérés, frekimenet, impedancia...)

kösz előre is, ha valaki esetleg válaszol.
(#) pl13 válasza frissadam hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Nem értem, mire célzol a vastagsággal.
(#) frissadam válasza pl13 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Arra, hogy milyen méretű vasmagot esztergáljak? Nem átmérőben hanem magasságban. És ez mennyire befolyásolja a kitérést és hansonlokat ennek a méretnek a variálása. Talán így érthetőbb.
(#) pl13 válasza frissadam hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Nem. A vasmagnak két magassága van, egyik az alsó fedőlapé, másik a csapé, együtt adják a teljes magasságot. Te most melyikre gondolsz?

A csap magasságát a mágnes és a légrés együttes magassága adja, az alsó fedőlapét meg a hangszóró felhaszn. célja határoza meg.
(#) Rafael hozzászólása Júl 8, 2009 /

Sziasztok!
Találtam egy 4 utas hangszórót amiben a mély pereme teljesen tönkre van. Ritka megoldású Honeycomb flat woofer technológiás (méhkaptár mintázatú sík lemezlap a membrán) kb.: 8cm-es négyzet alakú. De hozzá képes viszonylag egy elég nagy mágnes van rajta 8x2,5cm. Hiányossága ellenére hatalmas energia van benne. Arra gondoltam valamilyen módon megnagyobbítom a keretet és valamely anyagból készítek rá egy nagyobb membrán lapot (erre szívesen fogadék ötletet). Az lenne a kérdésem, hogy ha megnövelném így a hangszóró "rezgő felületét" megnőne-e a hangereje, illetve ezáltal mélyebb frekvencián szólna-e? Vagy a freki tejesen mástól függ? /Önmagában mélynek használnám./
(#) varttina válasza Rafael hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Ha
Idézet:
„hatalmas energia van benne”
, akkor szerintem nem kéne hozzányúlni. Ha az alsó határfrekvenciát szeretnéd lejjebb tolni, ahhoz elég, ha egy nagyobb méretű dobozba építed be.
(#) pl13 válasza Rafael hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Inkább az eredeti állapotot kéne visszaállítani.
(#) pl13 válasza varttina hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

És a dobozt se piszkálni. Hacsak nincs rá valami jó ok.
(#) Akashi hozzászólása Júl 16, 2009 /

Csak egy ötlet.... Mi lenne ha állandó mágnes helyett, tekercset (elektromágnest) használnánk? Rá lehet küldeni a hangfrekis jelet, úgy hogy a lengőtekercs és ez egymás ellen dolgozzon.
(#) pl13 válasza Akashi hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

S miért lenne egy ilyen kiszámíthatatlan és drága módszerre szükség?
(#) skylooker válasza pl13 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Gerjesztett mágnesű hangszórók voltak a háború előtt is. Háttránya a fogyasztás, méret. Hogy mind a két tekercs vezérelve legyen, az se új, de inkább olyasmire lehetne felhasználni, mint a mozgásvisszacsatolás. Erre is volt példe, itt egy passzív tekercs figyelte a mágneses tér változásait.
Sokféle konstrukció volt, ami eltér a szokott dinamikus hangszórótól, a sík membránban oda-vissza futó mozgótekercs is pl.
Voltak az un. 4pólusú mágnesek, ahol egy patkó forma állórész végén két mágneses póluspár, ezek között tengelyen forgott a lengőtekercs. Kis torzítású.
Gondoltam ehhez hasonló megoldásra, ami a kereszttekercses műszerekre hasonlítana, ott rugó se kell. Van egy pici motoro, aminek csak a forgórészét kellene átalakítani. Gond a membrán rögzítése.
Láttam olyan rajzot, ahol a szokásos gyűrű alakú mágnes egy nagy átmérőjű mozgótekercset mozgat. A membrán széle van rögzítve a kosárhoz, félátmérőnél, tehát kör alakban a csévéhez, és a közepe is fixen rögzítve van. Metszetben a membrán profilja egy széthúzott M betűre hasonlít. A membrán széle rugalmatlan anyag. Jó impulzusátvitele van.
Következő: »»   11 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem