Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró készítése
Igen, ezt én eddig is nagyon jól tudtam, de semmi szükség ekkora túlbonyolításra. Az is bőven elég, ha csak az alsó fedőlapon erősíted az adott É vagy D pólust, mert amit te vassal elvezetsz a mágneskör felső fedőlapjáig, az nem sokat oszt vagy szoroz már a történetben, pont azért mert nem egy anyag a fedőlappal, és csak viszonylag kis felületen érintkezik vele.
Emiatt sántít kicsit a rajzon jelölt 1. számú megoldás is. Nameg a rögzítés miatt is..
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha nem egyforma méretűek a mágnesek, mondjuk ez egyik 3 mm-el nagyobb, az számít? Mind hangszóróból van kivéve.
köszönöm
végülis tetszik ez is, csak lehet hogy amennyit nyerek vele, annyit veszítek is, mivel összezárom az állandómágnes északi és déli pólusát. Vagy ennek már nincs jelentősége a tekercs miatt ? Ha csak az alsó vasra szeretnék rakni milyen lenne a legideálisabb vasforma ? T alak, esetleg a másik vége is lezárva ? Vagy egy normál rúd ?
T akkor lehetne, ha egyenes volna az alsó fedőlap alja.. vagy a jelenlegi kúpos verziónak az inverzét kiesztergálnád vasból. Az volna a legjobb megoldás. Így sztem még mindig sima rúd.
Szerintem bekapcsolt tekercsek mellett növelné, kikapcsoltak mellett viszont csökkentené a légrésben a mágneses térerőt.
És mégis hogyan rögzítenéd? Mert elvileg az azonos pólusok nem nagyon vonzzák egymást.
Mélynyomóhoz én is, csak amíg nem szerzek be elég mágnest, addig nem fogok neki.
A külső kerületüket szeretném használni, a vasakkal kiküszöbölném a különbséget, de a mágnesek méretbeli különbsége hatással lesz az indukcióvonalakra? Mármint megfelel, vagy ront a teljesítményen?
Valószínűleg a fórum témáját illetőleg Amúgy nem számít az eltérés csak 2 példány esetén kell egyezés
Hát ebben az esetben pont nem.
Vagy mégis? Kicsit elbizonytalanodtam.
Mit értesz az alatt, hogy a
Idézet: ?„külső kerületüket” És mi nem egyforma? Átmérő, magasság? Nem tudom.. ilyen alapdolgokat miért kell mindig faggatnom...
A hiányos nem lényegre törő megfogalmazás áldása :circling:
Csak akkor ha nagy az eltérés, de a 3mm nem számottevő
bocs a pontatlanságért, szóval van 2 db egyenként 6 cm külső átmérőjű, és 1 cm magas, és 2 db egyenként 9 cm átmérőjű 2 cm magas mágnesem, az ötödiket sikeresen eltörtem (leesett az asztalról )
A képen a második megoldást találtam könnyebben kivitelezhetőnek, de használjam mind a 4 mágnest, vagy elég lesz a 2 nagyobb? A fő cél az érzékenység. kép
Ha van rá lehetőséged, akkor készíts a két mágnes közé vasból egy közdarabot. (Egy olyan csonkakúpot, amelynek a kis átmérője 6cm, a nagy ármérője 9cm, a magassága pedig legalább 1,5 cm.)
Igazából a mágnesek belső átmérőjétől függ, ha véletlen azonos, akkor nem kell külön vassal összekötni..
rendben, egy ismerősöm esztergál, szóval nem gond
Beleolvastam ebbe a topikba, láttam hogy egyesek bármit képesek hangszórónak használni, amiben tekercs van. Ezek közül is az
Idézet: tetszett a legjobban. Ha csak simán rákötnék egy mágnesszelepet az erősítő kimenetére, az alig cincogna.„Elemes vérnyomásmérő mágnesszelep hangszóró” Azt terveztem, hogy akkora egyenáramot kötök a szelepre, hogy az félig kinyisson, erre keverném rá a hangfrekis jelet.
Mindig voltak hasonló próbálkozások. Nem újdonság.
Látom eléggé elfelejtett topik ez....
Annyi a kérdés, hogy van e valakinek tapasztalata vagy bármi nemű információja arról, hogy a vasmag vastagsága a hangszórómágnesen, miként befolyásolja a szerkezet működését? (max kitérés, frekimenet, impedancia...) kösz előre is, ha valaki esetleg válaszol.
Arra, hogy milyen méretű vasmagot esztergáljak? Nem átmérőben hanem magasságban. És ez mennyire befolyásolja a kitérést és hansonlokat ennek a méretnek a variálása. Talán így érthetőbb.
Nem. A vasmagnak két magassága van, egyik az alsó fedőlapé, másik a csapé, együtt adják a teljes magasságot. Te most melyikre gondolsz?
A csap magasságát a mágnes és a légrés együttes magassága adja, az alsó fedőlapét meg a hangszóró felhaszn. célja határoza meg.
Sziasztok!
Találtam egy 4 utas hangszórót amiben a mély pereme teljesen tönkre van. Ritka megoldású Honeycomb flat woofer technológiás (méhkaptár mintázatú sík lemezlap a membrán) kb.: 8cm-es négyzet alakú. De hozzá képes viszonylag egy elég nagy mágnes van rajta 8x2,5cm. Hiányossága ellenére hatalmas energia van benne. Arra gondoltam valamilyen módon megnagyobbítom a keretet és valamely anyagból készítek rá egy nagyobb membrán lapot (erre szívesen fogadék ötletet). Az lenne a kérdésem, hogy ha megnövelném így a hangszóró "rezgő felületét" megnőne-e a hangereje, illetve ezáltal mélyebb frekvencián szólna-e? Vagy a freki tejesen mástól függ? /Önmagában mélynek használnám./
Ha
Idézet: , akkor szerintem nem kéne hozzányúlni. Ha az alsó határfrekvenciát szeretnéd lejjebb tolni, ahhoz elég, ha egy nagyobb méretű dobozba építed be. „hatalmas energia van benne”
Inkább az eredeti állapotot kéne visszaállítani.
És a dobozt se piszkálni. Hacsak nincs rá valami jó ok.
Csak egy ötlet.... Mi lenne ha állandó mágnes helyett, tekercset (elektromágnest) használnánk? Rá lehet küldeni a hangfrekis jelet, úgy hogy a lengőtekercs és ez egymás ellen dolgozzon.
S miért lenne egy ilyen kiszámíthatatlan és drága módszerre szükség?
Gerjesztett mágnesű hangszórók voltak a háború előtt is. Háttránya a fogyasztás, méret. Hogy mind a két tekercs vezérelve legyen, az se új, de inkább olyasmire lehetne felhasználni, mint a mozgásvisszacsatolás. Erre is volt példe, itt egy passzív tekercs figyelte a mágneses tér változásait.
Sokféle konstrukció volt, ami eltér a szokott dinamikus hangszórótól, a sík membránban oda-vissza futó mozgótekercs is pl. Voltak az un. 4pólusú mágnesek, ahol egy patkó forma állórész végén két mágneses póluspár, ezek között tengelyen forgott a lengőtekercs. Kis torzítású. Gondoltam ehhez hasonló megoldásra, ami a kereszttekercses műszerekre hasonlítana, ott rugó se kell. Van egy pici motoro, aminek csak a forgórészét kellene átalakítani. Gond a membrán rögzítése. Láttam olyan rajzot, ahol a szokásos gyűrű alakú mágnes egy nagy átmérőjű mozgótekercset mozgat. A membrán széle van rögzítve a kosárhoz, félátmérőnél, tehát kör alakban a csévéhez, és a közepe is fixen rögzítve van. Metszetben a membrán profilja egy széthúzott M betűre hasonlít. A membrán széle rugalmatlan anyag. Jó impulzusátvitele van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |