Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   171 / 731
(#) MolnarG válasza pl13 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Szia!
Írtam emailt míg némítva voltál, tudjuk folytatni a tervezést?
Köszi
Üdv.
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

634-re nincs keret, nem fér el a pozitív membránszél miatt. Elég süllyeszteni.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Két egymással párhuzamos kemény visszaverő felület között negyedhullámú rezonancia alakul ki, szóval a 150Hz-hez 1,15m kell.

A 72 liter viszont sok lenne a 250-es mnc-nek, valahol 45 liter körül van az a zárt doboz ami jó neki, de sztem a 35 is elmegy, legalább nagyobb lesz a terhelhetőség. Az viszont biztosan igaz, hogy külön légtér kell a két hangszórónak, mivel egyáltalán nem biztos, hogy egyformák.
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

A csillapítóanyag nem csak az állóhullámok ellen szolgál, a hangsugárzók mélyátvitele is hangolható vele, és erre egy szubnál is ugyanúgy szükség lehet.
(#) pl13 válasza laj91 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Képletekkel nem lehet jól dobozt méretezni. Tényleg inkább modellezni kell valós T-S alapján.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Mielőtt dobozt tervezel, miért nem kérdezel rá a felhasználás körülményeire? Nem csak a T-S és a minél alacsonyabb alsó határfreki elérése számít.
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Azt nem én terveztem: (600*400*300 =72 liter )

Ha már a dobozoldalarányokat elhibázta , én már csak a zárt dobozról próbáltam meg lebeszélni .
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Tudom, de lehet hogy ahova használja ott megfelel a kicsi zárt. Erre gondoltam.
(#) Koppány hozzászólása Júl 16, 2009 /

Üdv!
A gyártó honlapján megtaláltam az ajánlott térfogatot, ami 71,58 liter!
Tehát csak tippből nem sokat tévedtem.
Ezt egy db Noir2-höz ajánlják, de azt nem tudom, hogy zárt vagy reflex.
Már csak ehhez kérnék tippeket.
Szerintem reflex, mert ekkora térfogattal sztem biztos az.
Köszi előre is.
Koppány

Itt találtam a vas-t ami azt mutatja meg, hogy mekkora térfogat kell neki.
Ez a 25cm-shez való adatok.
Üdv
Bővebben: Link

Használd a link gombot!
Link beszúrva.
szamóca
(#) pl13 válasza Koppány hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Hát ezzel nem sokra jutottál, mert ez a gyártó azt sem tudja igazán, mit ír a hangszóróira, az mnc hangszórók adatlapja sosem volt készpénznek vehető, a VAS-nek meg nem sok köze van ahhoz, hogy mekkora dobozba kell építeni.
(#) Koppány válasza pl13 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

A gyik-be ha megnézed akkor írja, hogy ez az ajánlott térfogat, és én szerintem is kb kell ennyi neki.
Lehet, hogy más hsz-nál a VAS mást jelent.de itt ezt.

Nem. A VAS sosem a szükséges térfogatot jelöli egyetlen hangszórónál sem, a 72 liter pedig mindenképp sok ennek a hangszórónak. És ehhez nem kell gyik-et nézegetnem.

Ha lehet, ne értelmezd már át a T-S modelt. Hogy szerinted hogy vannak ezek a dolgok, az nem hivatkozási alap.

Én csak azért merészkedtem beírni, mert ezt írta ki.
A GYIK-ben pedig egyértelműen megmutatják, hogy ők itt a térfogatra gondolnak.
Itt van nézd meg:
VAS
Volume of Acoustic Suspension – Egyenértékű légtérfogat állandó –
Ez a honlapról van kimásolva.
Üdv

Igen, magyarra fordítva térfogategyenérték, de ez a szó (mennyiség) annak a bezárt levegőnek a térfogatát jelenti, amelynek engedékenysége megegyezik a hangszóró lengőrendszerének engedékenységével. Nem a szükséges doboz térfogatát.

Akkor szerinted mekkorának kéne egy hangszóróhoz lenni-e a ládának?
És szerintem reflexnek kell lennie.
(#) Zupp87 válasza Koppány hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Ezt miből gondolod? Az, hogy egy hangszóró reflex vagy zárt dobozban működik jól, sok tényezőtől függ. Talán azt mondhatom, hogy elfogadható eredményt kapsz, ha megvizsgálod az EBP értéket, melyet az Fs/Qes hányados ad meg. Alacsony EBP érték zárt dobozt kíván, 50-60 körüli értéknél döntés előtt állsz, viszonylag magas EBP esetén (90-120, vagy magasabb) pedig relexdoboz ajánlott.
(#) pl13 válasza Koppány hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Hol szeretnéd használni, és mire?
(#) Koppány válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Én ezekhez sajnos nem nagyon értek, úgyhogy nem tudom kiszámolni, de ha elmondod akkor kiszámolnám.
Köszi
(#) Koppány válasza pl13 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Szobában szeretném használni egyenlőre, de ha lesz autóm, meg hozzá egy jó erősítőm, lehet hogy beraknám.
(#) Zupp87 válasza Koppány hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Ha már linkeltél adatlapot, én meg felírtam a képletet, akkor szerintem ki tudod számolni. A rezonanciafrekvencia és az elektromos jóság szerepel az adatlapon. Egyébként kiszámoltam, az EBP kb. 54-re jön ki. Apropo, ha nem vagy jártas a témában, pár szó az EBP-ről.

"EBP (Efficiency Bandwidth Product - hatásfok sávszélesség mérőszáma). Az EBP határozza meg, hogy milyen típusú dobozba érdemes beépíteni sugárzónkat :
EBP < 50 - zárt doboz
50 < EBP < 90 - flexibilis, azaz bármelyik
90 < EBP - reflex doboz
"
Forrás: diyaudio.hu, Whitefül tollából.

Kb. hasonlót írtam én is róla, csak mivel németes vagyok, nem mertem leírni a teljes angol megfelelőjét >>>>
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

És ha már Hangdoboz/szubládakészítés a topik címe, és az idelátogatók mindmind hangdobozt szeretnének épjteni, csak sokan nincsenek tisztában az elmélettel, íme pár hasznos dolog zárt ill. reflex doboz hangolásáról (Subvoice tollából):

Subvoice - hangolás

Csak az a baj, hogy efféle alapozó hozzászólásokat meg linkeket nem tudom, hanyadszor szúrok már be ide
(#) szamóca válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 17, 2009 / 1

Idézet:
„Csak az a baj, hogy efféle alapozó hozzászólásokat meg linkeket nem tudom, hanyadszor szúrok már be ide”

Van rá megoldás. Írj egy cikket a TS paraméterek méréséről, egy másikat a különféle zárt és nyitott dobozok számításairól, stb,stb.
Így nem veszne el a több száz(ezer) hozzászólás között a lényegi információ.
(#) Tomi20 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 17, 2009 / 1

Ezt Én is nagyon jó ötletnek tartom, a hozzáértő emberkék akár össze is foghatnának.
(#) Directors válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Sziasztok !

Ez szerintem is jó ötlet.Sok ember örülne neki az biztos.
(#) Zupp87 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Vagy csak a linkeket kéne összegyűjteni, és megmutatni a nagyonifjoncoknak, hol keresgéljenek. Tőlem sokkal okosabbak összeállítottak már jópár leírást, kezdésnek itt van a subvoice oldala.. ezen kívül még sok más fontos dolog is fent van az oldalán. Érdemes a kezdőknek ott is szétnézni.
Én személy szerint nem mernék belefogni egy ilyen cikkbe, max tele lenne forrással, másra hivatkozással. Amúgy is adós vagyok a Topinak egy cikkel több mint egy éve A tápegységekről kezdtem el egy átogó, részletező elmélteti cikket, csak azóta se jutottam a végére
(#) szamóca válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Azt látom én is. Mármint a be nem fejezett cikkedet.
- Megértelek, csak nagyon sajnálom hogy azon irányú próbálkozásom, miszerint egy helyen, itt, meglegyen az az alap tudástár, ami a hangdobozok építésével kapcsolatban igen nagy segítség lenne az építeni szándékozók számára, folyamatosan falba ütközik.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Az a helyzet a cikkel, hogy a hozzászólásaimat a nagyok tudják ellenőrizni, javíani.. mondjuk.. lehet csinálok ráérős délutánon egy cikket, és elküldöm egy "nagynak" lektorálni
(#) szamóca válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Az kezdetnek jó lesz! Köszönöm.
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Idézet:
„Az EBP határozza meg, hogy milyen típusú dobozba érdemes beépíteni sugárzónkat”

Mármint nem határozza meg, csak utal rá. Nagy különbség. Olyan, mintha a btk-ban az és helyett vagyot mondanál. Nem a tlejes angol tükörfordítás a lényeg, azzal legfeljebb tudálékosnak tűnhetsz, a hansználat fontos. Amire szerintem jó, hogy az alapvető hibákat kiszűrhesd, pl. 30 körüli értékhez felér egy gyilkosásggal a b-reflex doboz, 100 fölöttihez meg a zárt számít rossz döntésnek.

Whiteful tollából a témában sok félrevezető írás került már ki amúgy, nem biztos, hogy érdemes hivatkozni rá.

Az MNC adatlapból számolgatni meg kicsit groteszk, nem?

Ui: egyébként még mindig hangszóró, és nem sugárzó. Sugárzó akkor lesz, ha beletetted a dobozba, vagyis a sugárzásjavító foglalatba.
Következő: »»   171 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem