Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórók MNC SAL

Témaindító: Dzót, idő: Dec 13, 2005
Lapozás: OK   19 / 43
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Nem egészen, +3dB már kétszeres teljesítményt jelentene.
(#) Kovidivi válasza pl13 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Akkor csak jól gondolkodtam
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Tudom.. csak saccoltam azt a két decibelt. Még nem tok logaritmikusan fejszámolni..
(#) Zupp87 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

70VA elektromos teljesítmény belepumpálása esetén szólna 3dB-lel nagyobbat a hangszóró a másikhoz képest, azonos, (mondjuk 90dB) átlagérzékenység esetén.
Ha egyszerűen akarunk számolni, és 1W-tól indulunk, és egészekkel közelítünk, akkor 32W teljesítmény 1m távolságban 105dB hangnyomást kreál, duplaakkora hangnyomáshoz (210dB.. ) kimondhatatlanul sok wattra lenne szükség ezzel az érzékenységgel és egy hangszóróval. Én kb így értelmezem azt, hogy "kétszer akkorát szól".
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Erről beszéltem hogy rosszul értelmezed.
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Aaz meglehet
(#) watt válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Kétszer nagyobb hangerő(akusztikus teljesítmény, amit a füllel hallunk kétszer hangosabbnak) 6dB növekedést jelent a decibelskálán. Ehhez 4x nagyobb elektromos teljesítmény kell, feltételezve azt, hogy a hangszóró és a többi rendszer ezen a teljesítményen is optimálisan működik.
Az általad felvezetett megközelítés helytelen.
(#) watt válasza pl13 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Idézet:
„Nem egészen, +3dB már kétszeres teljesítményt jelentene.”

+3dB csak 1,41(gyök kettő) szeres növekedést jelent.
Ha azt akartad írni, hogy bevitt elektromos teljesítményt, akkor igazad van, mert kétszeres bevitt teljesítmény 3db emel.
(#) pl13 válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Nem Watt, nincs igazad.

A +3dB kétszeres hangteljesítményt, a +6dB pedig kétszeres nyomást jelent, mivel a hangerősség arányos a nyomás amplitudójának négyzetével. I=p^2/ró*c

(Már ha hangnyomásszintre vonatkozó dB-ről van szó... és ugye miért ne erről lenne, egy hangszórónál)
(#) pl13 válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Hogy szubjektíven mit hallunk hangosabbnak az ebben az esetben annyira nem számít sztem, egyesek szerint pl. +10 is kell a kétszeres erősség érzetéhez, az pedig már tízszeres teljesítmény lenne.
(#) NeoCorteX válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Szia
Idézet:
„Kétszer nagyobb hangerő(akusztikus teljesítmény, amit a füllel hallunk kétszer hangosabbnak) 6dB növekedést jelent a decibelskálán.”

ez érdekelne! ez mérhető vagy egyszer valaki úgyérezte (
Idézet:
„egyesek szerint pl. +10 is kell a kétszeres erősség érzetéhez”
)
Ez akkor most olyan kérdés hogy a rózsaszínhez képest mi a kétszer pirosabb?

Másik kérdés. Dupla akkora bepumpált elektromos teljesítmény minden esetben +3dB hangnyomást jelent? a legkotlákabb hangszórón is, vagy függ a hangszóró jóságától ez a 3dB? (esetleg a doboztól amiben fészkel)
(#) pl13 válasza NeoCorteX hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Idézet:
„ez érdekelne! ez mérhető vagy egyszer valaki úgyérezte”

Mivel a hallásunk egy eléggé összetett folyamat, és csak saját ítélőképességünkre hagyatkozhatunk, ezért úgy mérhető, ha veszel egy mintát, vagyis megkérdezel x embert, hogy ők vajon mekkora szintet hallanak kétszer olyan hangosnak, aztán átlagban ilyen +6 .... +10dB közötti értékeknél fogják kétszeresnek mondani.

Idézet:
„Dupla akkora bepumpált elektromos teljesítmény minden esetben +3dB hangnyomást jelent?”

Nem. Hangszóró és dobozfüggő is. Általánosságban, minél nagyobb a bemenőteljesítmény, vagyis a hangszóró terhelése, annál nagyobb a kompresszió, akár 30% körüli-fölötti is lehet a hsz mechanikai és egyéb problémái miatt fellépő veszteség nagyjelű alkalmazáskor.
(#) NeoCorteX válasza pl13 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

magyarán 1000Wról megnövelem a teljesítményt 2000W ra, jóesetben 3dB hangerősség emelés várható de valószínűbb hogy 2 és 3 között !?
(#) pl13 válasza NeoCorteX hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Hát ilyen többezer wattoknál már biztos hogy nem lesz meg a 3.
(#) nikolatesla hozzászólása Júl 17, 2009 /

hali én szerintem az M.N.C egy rakás s..r mert én 25w Texas erősítőt maxra vettem és 2perc múlva meggyulladt pedig 240w4ohm volt.
De a somogyi sem egy áldás egy 10oz os mágnest rá raktak és rá írták 800w 50cm 220w rá adtunk és elfüstölt de pl..: egy mtx ezerszer jobb meg az ukrán tehát nem érdemes használni meg átvernek én 5500Ft vettem Egerbe és nagykerára 1650ft-volt (mnc)
(#) pl13 válasza nikolatesla hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Nem az alacson terhelhetőség a legnagyobb bajuk sztem. Egyébként nem oylan egyszerű, mint írod, 50W-os erősítővel is meg lehet ölni egy 150W-os hangszórót.
(#) nikolatesla válasza pl13 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

és azt hogyan nem még nem sikerült .

egyik haveromék ukrán 50m800w hangszóróra 1000w ráadtak és vígan szóltak
(#) goldscorpio07 válasza nikolatesla hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Az hogy csak a wattokat nézed az édes kevés...
(#) djgombi válasza nikolatesla hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Símán! Ha túlhajtasz egy erősítőt elkezd négyszögesedni a jele és ugye az egyenfeszt jelent. Azt pedig nem szeretik a hsz-ok. Egyébként nekem is volt MNC 4ewer:
4 ohm 350 watt volt ráírva és 300 watt-al hajtottuk.
Mai napig működik és nem volt javítva.
(#) Zupp87 válasza djgombi hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Nekem a két eclipse 30206 egy legénybúcsút élt túl úgy, hogy é nem voltam ott, és az Universummal (2x20W) volt hajtva, és mikor reggel visszamentem értük, úgy találtam, hogy az összes létező poti maxra volt tekerve (mély, magas, hangerő.. ).. Asztali DVD hajtotta, és személyes tapasztalatom szerint is ilyen potiállásnál arról már nagyon négyszögesített. És kibírták..
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Ha van hűtés bírja egy darabig. Pedig azoknak az eclipseknek kb. 20-25W a névleges elektromos terhelhetősége.
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Énnekem most az a hülye ötletem támadt, hogy az egyiket átperemezem-átmembránozom.. Bár sejtem, hogy a 17-esek membránja nem jó hozzá.. Lehet hogy nem lesz jobb hangszóróm.. csak valamin legalább gyakorolnám a hangszórójavítást.. mondjuk.. erre lehet jobb alany lenne a kis 16os Samsung, annak olyan szinten kemény a habpereme alapból.. szerintem azon még javjthatna is a művelet. Bár a membrán abban az esetben is kérdéses.. magamnak meríteni meg még sajnos nem tudok De szerintem az új perem az MNC-nek is segítene kicsit.
(#) zz0323 hozzászólása Júl 18, 2009 /

Hy
Nekem 4 top hf-ban van SAL DP35 magas, SAL HV-217 váltó, +MNC 30112 (eclipse l, 30cm-s). 8 ohmosak, 2-2 párhuzamosan. T.amp E800-al hajtom (2*440W/4ohm). Estétől reggelig tartó buliban se lett semmi bajuk max hangon (6-tól 4-ig).
Ezenkívül 2-2db SAL PA 40100(600/800W) és 50100(800/1000W) (100Oz mágnes, és 12,5kg!!!) . Hát ha azt a 4-et meglököd 1 t.amp TA2400-zal akk. sz.tem enyhén össze... magad , szóval lehet mondani rá sokmindent, de az erősítő adja az alapot, a hsz. csak "megjeleníti" azt (mondjuk az is fontos ). Amúgy nekem a PA-val semmi bajom, de a 16cm-es SAL (talán SBP2020 , a 80w-jával) az tényleg annyit ér mint...:no:
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Inkább vegyél hangszórót. Ez a javítás-gyártás nem akarat kérdése főleg.
(#) pl13 válasza zz0323 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Idézet:
„(100Oz mágnes, és 12,5kg!!!)”

Kit érdekel, ha egy normális 160mm-es hangszóró is érzékenyebb tőle. Nah ezen tényleg lehet röhögni.

Nem gondoltál még rá, hogy ha valami épkézláb hangkeltő eszköz lenne a kezedben, akkor nem kéne ennyi wattal "meglöknöd"?

Azok a ráírt wattok igazából nem sokat számítanak, először is, azért mert a fele igaz nagyjából, másodszor meg azért, mert a terhelhetőségtől még egy hangszóró sem lesz jó. Kit érdekel, mennyire fűthető? Az emberek többsége zenét akar hallgatni rajta, nem a levegőt melegíteni.
(#) djgombi válasza zz0323 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Kíváncsi lennék mit tudhat ez a rendszer. Bár ennyiből már Eminence hsz-okat veszel és az 100 dB fölötti ja és megbízható is! Olyan ringek nekem is voltak. Kettő volt sorba kötve egy hangfalba mélyközép pedig egy Monacor PA szóró volt. Elég szépen és tisztán szólt. Érthető volt a szöveg szépen csilingeltek a magasok is. Ja és csak egy kondi volt a két magason ennyi volt a hangváltó. 200 Wattosak és mai napig szolnak bár már nem nálam mert elkelt
(#) zz0323 válasza pl13 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Ja bocs h nem írtam oda h ez nem szobába való . De azér azt a 3200W-ocskát elég jól lehet érezni . irigykedés szempontjából meg csak tessék. Amúgy zenehallgatásra van (97db érzékenységű). Ja és hangosításról van szó, ami ,,egy normális 160mm-es hangszóró"-val elég gáz lenne Na mostmár röhöghetünk.
(#) Kovidivi válasza zz0323 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Szia!
Tipikus hozzáállás... Autós hangosítási versenyekre is haverom megvett 40eFt-ért egy mélyládát, meg hozzá egy 500W-os erősítőt, hát azt sem olcsón. Aztán szól ahogy szól... Arról, hogy érzékenység, még nem is hallott, ezért információt nem tudott a ládáról mondani., csak hogy kék neon van benne, meg 2 30cm-es hangszóró... :S Én vettem volna egy 40cm-es Reflex hangszórót, készítettem volna hozzá egy reflex ládát, ami még befér a kocsiba (esetleg hátsó ülések helyére ), meghajtottam volna 200W-tal, és köszi. Pénzben ugyanott vagy (kb...), csak az én cuccom jobban szól, és kétszer annyi ideig, ugyanakkora akkumulátorkapacitás mellett...
Egyébként a 97dB-t nem hiszem el. A pirosszélű mnc-re írtad? Ha igen, akkor kérlek, linket adj, hol nézted.
Más: 2000w 84db-es hangszóró < 100w 100dB. Ennyi.>
(#) pl13 válasza zz0323 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Sajnos nagy tévedésben vagy. A SAL PA50100 érzéketlensége pont 89 és 90dB között ingadozik, a 97 mindössze hazugság a gyártó részéről.

Nem ismered Te még a hangosítást. A magyar BEAG 160mm-es hangszórókkal is épített
PA célokra alkalmas hangsugárzót, és nem SAL színvonalon, meg kb. kétszerakkora max. hangnyomással, mint amit ezekkel a kínai cuccokkal produkálhatsz.
Az 50100 névleges elektromos terhelhetősége pedig 300W környékén mozog, a többi csak marketing.
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

És köztudott, hogy az adatlap sem túl valós, de már amit ott feltűntetnek, az is aggasztó: 40Hz körüli Fs, 1.33-as elektromos jóság -> 30 körüli EBP.. bár kitárgyaltuk, hogy ez csak ajánlás, meg hogy a tudásom még csekély, de én a büdös életbe nem tennék egy ilyen hangszórót reflexdobozba Zártban sem hinném, hogy csodákra lenne képes.
Következő: »»   19 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem