Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   13 / 174
(#) bd123 hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
Nos, íme egy rajz, a félreértések elkerülése végett.
A fekete-fehér TV sasszija fesz alá kerülhet, ha fordítva dugod be, ui a tápegységében NINCS trafó, direkt kialakítású.. A toroid is lehet simán kettős szigetelésű: szigetelt a drót amiből tekerik, illetve az egész át van tekerve fóliával. Máris megvan a 2 sorbakötött szigetelés.. A toroid soha nem lesz biztonsági kialakítású, ui valóban, nincs fizikailag elkülönítve a primer és a szekunder egymástól ~ kamrás csévetest.
Kérdésem: ha készítek egy vevőt, akkor ahhoz mindig azt írják, kell egy jó föld, anélkül mit sem ér.. na ehhez gondoltam, hogy a hálózati PE az tul.képp jó föld lehetne. ehhez viszont össze kell kötnöm, a képen szaggatott vonal. De ha egy erősítőt ugráltatok róla, ami pl. a PC hangkártyájáról megy, akkor meg ott figyel a földhurok, azaz lehet hogy zajongani fog?
Köszönöm a válaszokat.

táp_1.JPG
    
(#) Grabovszky2 hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
Szasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.
Mégpedig abban, hogy szükségem lenne egy 30A és egy 15A szabályzására képes tápegységre. Ennek a kapcsolásnak a felhasználásán gondolkoztam.
Bővebben: Link
Gondolom.
A megfelelő bdxxxx és lm3xx felhasználásával elérhetem a kívánt feszűltség szabályzását?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) bd123 hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
bizonytalan vagyok, így inkább nem szólok bele. viszont: hadd kérdezzem meg, mit fogsz táplálni vele? mi zabál ennyi áramot?
(#) Moderátor hozzászólása bd123 hozzászólására (») Máj 30, 2009
 
Használd a válasz gombot, és a nagy betűket.
(#) Grabovszky2 válasza bd123 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Nos egy aranyos kis hűtőrendszer! Aminek az alapjai:egyik elem

másik

Egy aqvárium hőmérsékleten tartása és egy számítógép kordában tartása a cél velük..
Kisseb nagyobb sikerekkel.
(#) potyo válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
A számítógépen mit tartanál kordában? Inkább ventilátort tegyél bele, hogy kivigye a meleg levegőt.
(#) Grabovszky2 válasza potyo hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Tudod vannak olyan hőmérsékletek amiket már nem visz "ki" egy ventillátor sem.

Persze ezek a hőmérsékletek nem normál használat során keletkeznek..
(#) bgsf válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Az akváriumot hűteni akarod? Miért? Még a számítógépet valahogy csak-csak megértem, bár annál a nagyobb borda és venti elég. Nekem Siemens számítógépem van és nyáron dögmelegben a táp hűtése olyan 20 percenként kapcsol be kb 10-15mp-re. A processzoron nem is volt venti azt már én építettem be. Néha nem is hallani hogy megy a gép.
Akváriumom is van, de a trópusi halaknak nem kell hűtés, a hidegvizi halaknak mint az aranyhal vagy a koi meg sem kottyan ha kicsit magasabb a hőmérséklet (24-26C). Legfeljebb az anyagcseréjük felgyorsul és többet esznek.
Jól méretezett hűtéssel a számítógépet nem kell pluszban hűteni, meg felesleges is. Egy ilyen kütyüvel nem tudsz mindent hűteni egyszerre, és fennáll a párakicsapódás veszélye ami nem tesz jót egy számítógépnek sem.
(#) potyo válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Elmondod, hogy mi az a hőmérséklet, meg hogy mi az a nem normál használat?
(#) Grabovszky2 válasza potyo hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Szia!

A nem normál használat alatt a gép túlhajtását értem.
Van egy régebbi konfigom amin kilehetne próbálni a maximális tuning lehetőségeket.
A gép igaz nem egy mai darab de, jelenleg is 67 fok amit produkál a legnagyobb bordával és2 db 12-es ventivel. Az alaplap már 65 fokon lekapcsolná a procit...Persze ezt tuningban.
De nem tudom kihajtani teljesen mert az már a proci égését illetve, jobb esetben a bekapcsolás utáni pár másodperces üzem utáni kikapcsolást eredményezné...

Mielőtt teljesen hülyének néznétek ez a tuningolás egy kissebb fajta verseny része..
A szabályzás meg pont a pára kicsapódás ellen kéne.
Betudnám lőni azt a xV xA állást ahol még nem jelentkezik a vízpára. Jelenleg a nagyobb modullal 0 terhelés mellet -10 fok az elért max..
Terheléssel 0 fok körül.. tehát a pára igen csak lecsapódik a csöveken.
Ezért kéne szabályoznom a 17v 30A-t
Kissebik és ez számomra a meglepő ügyan ezt prezentálja, csak terhelésre +8 fokra melegedik a rendszer. Hosszabb járatás mellett szintén kicsapódik a pára.
Ateljes rendszert még nem mertem összerakni. Így terhelésnek 0,5 L 70 fokos vizet használtam és ebbe merített a hőcserélőt. A rendszer kétkörös vízhűtéses..
A hidegoldalon fagyállóval feltőltve. Ha meg lesz a telyes rendszer majd teszek fel képeket.
(#) Grabovszky2 válasza bgsf hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Az aqvárium hűtése:

Nos igazad van, hogy nem kéne az aqváriumot hűteni, csak nálam nem 26 fokos a víz hanem karcolja a 29-es jelzést. Élyen a kis panelszoba... és a rekkenő hőség.
A halaim nem éppen kedvelik..
Ebből indult az egész....
(#) MolnarG válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Szia!
Nekem is van akváriumom, családi házban lakok, de itt is felmegy a vízhőfok 28°C köré nagy melegben. Nem tudom milyen halaid vannak, nálam bírják. Hűtés helyett inkább a levegőztetést kell maxra állítani, mert minél magasabb a hőmérséklet annál kevesebb a vízben az oldott oxigén.
(#) berkigyuri hozzászólása Jún 10, 2009 /
 
Sziasztok.
Szeretném megkérdezni tőletek,hogy a linkelt kapcsi, trafó felöli sec. oldaláról mekkora feszültséggel kell táplálni a cuccot,ha 25-0-25 V-ot akarok a kimeneten?Bővebben: Link
Köszönöm.
(#) Pioneer válasza berkigyuri hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Szia!
A trafó szekunderén 2x21VAC-nak kell lennie terheletlenül.
(#) berkigyuri válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Köszönöm szépen.
(#) berkigyuri válasza berkigyuri hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
A 2x24-25VAC az már sok?
(#) Pioneer válasza berkigyuri hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Szia!
A 2x24VAC nem sok akkor, ha az R5, R6, VR1 és VR2 értékét 1kohm-ra cseréled.

Üdv: Pioneer
(#) berkigyuri válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Akkor mégegyszer nagyon köszönöm a segítséget.
(#) Pioneer válasza berkigyuri hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Szívesen, máskor is.
(#) kinaino55 hozzászólása Júl 6, 2009 /
 
Hello!
Erősítőhöz akarok tápegységet csinálni R-C szűréssel. Az elképzelésemet mellékeltem. A kérdésem a következő lenne: Milyen értékűek legyenek az R-C tagok? Én az ellenállásoknak 2ohm-ot, a kondenzátoroknak 2200µF-ot gondoltam.
(#) potyo válasza kinaino55 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Ha azon a 2 ohmos ellenálláson 5A megy át, akkor az 50W veszteséget jelent és 10V feszültségesést. Biztos kell ez neked?

Erősítőhöz szerintem felesleges az ilyen szűrés. Meg RC szűrést inkább jelszinteknél alkalmaznak, teljesítményáramkörökben inkább LC szűrést szokás használni.
(#) proli007 válasza kinaino55 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Hello!
Így van! Továbbá, a "B" osztályú erősítőknek az áramfelvétele a kivezérléstől függően erősen változik. Így a táp lepkézne. Szóval ennek a megoldásnak, csak "A" osztályú erősítőnél lenne létjogosultsága.
Viszont ha már szűrni akarsz, akkor egy egyszerű áteresztő tranyós szűréssel (stabilizátorral) sokkal jobb eredményt tudsz elérni. (a füstöt nem számítva a bordán). A tranyónak a váltakozóáramú belsőellenállása nagyobb, mint az egyenáramú. Ez jobb szűrési tényezőt ad. Persze ezt méretezni és próbálni kell. De csak akkor indokolt, ha a tápfesz túl nagy és valahova el akarod "tüntetni" a felesleget.
üdv! proli007
(#) kinaino55 hozzászólása Júl 6, 2009 /
 
Kedves Potyo és Proli007!
Köszönöm a gyors és magyarázó válaszotokat.

Igen a tápom nagy (szerintem) az LM3886-os IC "meghajtására", mivel +/- 38V-ot ad le. Gondolkodtam a stabilizátoros tápegységen is.
Kérdéseim: Indokolt-e a stabilizátoros táp vagy az IC-t nyugodtan ráköthetem a +/- 38V-ra teljes kivezérlés mellett? Az IC adatlapját és a stab.tápról a képeket mellékeltem, nézzétek meg és írjátok meg véleményeiteket.
(#) kinaino55 hozzászólása Júl 6, 2009 /
 
(#) proli007 válasza kinaino55 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Hello!
Hát lehet nem kellett volna bele avatkoznom a témába, de most már mindegy.
- Az erősítő IC-vel kapcsolatos kérdéseidet az erősítős topikban tedd fel, mert én nem használok ilyen IC-ket, és így nem akarok mondani róla semmit.
- A Táplálással viszont ami a képen van nem igazán tudok azonosulni. Egy erősítő fokozat, működés közben pillanatokra, hatalmas áramokat vesz fel. Nem véletlen a böszme méretű pufferkondi alkalmazása. És hogy nagyfrekvenciásan is betöltse a szerepét, ezért kapcsolnak vele párhuzamosan 1..2µF-os fólia és 100..470nF-os kerámia kondit is. Így a csúcsáramokat a kondi adja, és a töltésére, az átlagosan felvett áram szolgál. (ez azért nem igaz, mert minél nagyobb a kondi, a trafó felől annaál nagyobb csúcsáramokkal kell tölteni, de ezek mégis "csak" 100Hz-es áramok, amik legfőképpen az egyenirányítót nem kímélik. (De azok meg erre vannak kitenyésztve.)
Nos, ha a stabilizátor kimenetén csak egy 100µF-os kondi pihen, akkor a végfok gyors áramait a stabinak kell szolgáltatnia. Így mint egy "végfok" részt vesz a folyamatba. De a stabi, nem egy végfok IC, hanem egy elég összetett áramkör a maga dinamikus és szabályzástechnikai hibáival egyetemben. És ha ez bekerül a láncba, akkor az biztosan hallani is lehet.
Tehát minden szokással ellentétben, itt a szabályzó kimenetére is egy pufferkondit kellene tenni. Ennek viszont a szabályzó fog nagyon örülni, mert szinte kapcsolóüzemű stílusban fogja tölteni a kondit, amitől akár gerjedhet is az áramkör.
A nagy kondi miatt, viszont a szabályzóra egy reverz diódát is kell kötni, mert ha a kimeneti kondiban van villany, a bemenet meg összeesik, akkor ezt általában zokon veszik a szabályzó tranyók. (Vélhetően a bázison folyik vissza a villany).
Minden esetre, a szabályzó kimenete és a kimeneti puffer közé, valami ellenállást kellene tenni, (beáldozva ezzel a stabilizálási tényezőt) hogy akármekkora áramok ne Follynak a pufferek között. (Mert a bemenetre is kell a szűrés miatt egy rendes puffer. De ha jelentős többletfeszültség áll rendelkezésre (sajnos) akkor megfontolandó, hogy mekkora bemeneti kondit alkalmaz az ember, mert azzal ugyan nő a brummfesszültség, de csökkennek a csúcsáramok. Ezt viszont a szabályzó, ki tudja szabályozni.)
Minden esetre, azt javaslom, kérdezz olyanokat, akik már próbáltak ilyent (és lehet adni a véleményükre). Mert lehet én hajlamos vagyok a problémák felnagyítására és gyakorlatban nem ennyire borús a helyzet. (Ez amúgy igen függ az alkalmazott IC paramétereitől, hogy milyen minőségű hangzást lehet belőlük kicsikarni. Azaz, hogy mit kell és érdemes beáldozni a cél érdekében.)Az tudható, hogy az IC áramkör tervezők számolnak ezekkel a problémákkal, és tudatában vannak a tápfeszültség változással. Ennek megfelelően az IC tápfeszültség elnyomását, megfelelőre tervezik. De sima pufferkondi alkalmazása esetén, a tápfeszültség változása miatt, a dinamikus csúcsteljesítmény, jóval nagyobb, mint a statikus RMS terhelés. (Nem tudom, ma milyen hangzatos szavakkal takargatják ezeket a paramétereket.) Minden esetre, ezek a teljesítmények stabil táp esetén azonos nagyságúak lesznek.
Na, ennyit a filozófiáról. A többi már tapasztalat és hit kérdése.
(A stabik és hűtőborda árából, meg lehet trafót érdemes venni inkább..)
üdv! proli007
(#) kinaino55 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Szia!
Igen már ott is feltettem a kérdésemet az erősítők topikban is csak nem kielégítő válaszok érkeztek.

Te nagyon profin megfogalmaztad tanácsaidat köszönet érte.

Számomra a tanulság ebből az minél egyszerűbben csináljam meg az erősítőmhez a tápegységet.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Júl 19, 2009 /
 
Üdv mindenkinek. Ebben a topicban még új vagyok.

Szóval van egy kézikamerám amihez egy 6V -os NiMH 1200mAh akkumlátort adtak. Mára már az akkumlátor már elhasználódott, de szeretném használni egy 4,5Ah 12V -os akkumlátorról. A megoldás az lenne, hogy a 6V -os akkumlátornak a tokját használnám fel egy Step-Down áramkör elrejtésére, ami 12V -ról stabilizálná a feszültséget 6V -ra. Az áramkör maximum 1,2A áramfelvételnél nagyobbat nem kell hogy tudjon.
(#) lapose válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Júl 19, 2009 / 1
 
Szia!

Ez kell neked.

LM2576.PDF
    
(#) _ampervadasz_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Mind a ketőttőknek köszönöm. A kérdésem az lenne, hogy ez az áramkör mekkora hőt disszipálna el?

LTC3824 egy kicsit jobban hagzik. Hol lehet kapni?
(#) lapose válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Kb. 80%-os hatásfokra számíthatsz.
Következő: »»   13 / 174
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem