Fórum témák
» Több friss téma |
A legegyszerűbb kipróbálása a hőfokmérő lm75-nek 16f628-as pic-el.Működőképes lesz?
Holnap összerakom az áramkört ha igen.
Elvileg igen. Amint látom a portokat átírtad...
Javaslom az RA.4-et mellőzni, mert az csak bemenetként funkcionál a legtöbb PIC-ben, (vagy eltér a szokványos beállítástól) gondolom így van ez a 628- nál is. Pl: RA.0 , RA.1 jobb lenne... a 10ms egy kicsit gyors szerintem, mondjuk 100 vagy még több bőven elég lenne (én 1000ms ot használtam) Valójában az első (1-5 ledek) fogják a hőmérsékletet binárisan mutatni... Az 0.5 tizedet a IIdata byte utolsó bitje (felső) jelezné. (ha lefordítja az mplab az már fél siker)
Ok,holnap összerakom a probához ,én csak smd ic-kaptam lehet hagyományos tokozással kapni?
Működik,megprobálom 7 szegmenses kijelzőre átírni.
Tisztelt Uraim !
Engedjék meg hogy beleszóljak. "Javaslom az RA.4-et mellőzni, mert az csak bemenetként funkcionál a legtöbb PIC-ben, (vagy eltér a szokványos beállítástól) gondolom így van ez a 628- nál is. Pl: RA.0 , RA.1 jobb lenne... " Az adatlap szerint az RA.4 nyitott kollektoros kimenetként konfigurálható. Tehát minden további nélkül használható kimenetnek, csak kell hozzá egy felhúzó ellenállás. Kérem olvassák el figyelmesen a PIC adatlapjait.
Igazad van, közben én is utána néztem...
De a biztonság kedvéért, egy biztonságosabb megoldást javasoltam "sebtében". A lényeg az "sda" láb funciója ki és bemenet egyaránt, ezért tartottam fontosnak, hogy amit írtam biztosan működjön...
Gratulálok, örülök neki...
Nem tudok róla, az adatlapok szerint ilyen és még kisebb tokozásban gyártják... Én a hétszegmens kijelző helyett, inkább 2, vagy 4 soros lcd-t tennék, 1500 körül már van pl:chipcad, ...stb A Parsic-al nem tudtam még jó multiplexert csinálni... bár mindig szinte tele volt a pic... Gondolkodtam, kéne írni egy rutint, ami szintin INC formárumban elérhető lenne és ha valakinek ilyen szándéka van, nem okozna neki gondot ez sem... Idézet: „A Parsic-al nem tudtam még jó multiplexert csinálni...” Ezt szomorúan olvastam, ugyanis írtam egy óraprogramot egy 877-esbe, de még nem raktam össze. Hat db 7 szegmens kijelzőt és 60 db ledet vezérel. Megtekinthető Bp-en minden metróállomáson. Ebben a progiban pedig erőteljesen kellett multiplexelni, hogy a 102 vezérelendő alkatrészlábat 23 kimenettel le tudjam kezelni. Üdv. Idézet: „A Parsic-al nem tudtam még jó multiplexert csinálni...” Ezt szomorúan olvastam, ugyanis nem régen írtam egy óraprogramot egy 877-esbe, de még nem raktam össze. Hat db 7 szegmens kijelzőt és 60 db ledet vezérel. Megtekinthető Bp-en minden metróállomáson. Ebben a progiban pedig erőteljesen kellett multiplexelni, hogy a 102 vezérelendő alkatrészlábat 23 kimenettel le tudjam kezelni. Üdv.
Valamit lehet, hogy rosszul értelmezek?
Írtál egy progit, de még nem raktad össze (vagyis nem próbáltad ki a valóságbam?) a metró állomáson amik vannak,- azokakat másolod le?
Valami tényleg nem jó ha multiplexelek két 7 szegmenses kijelzőt.Ha csak a hőfok egyesit vagy csak a tizeseket iratom ki akkor jó de két kijelzőt multiplexelve nem működik rendesen.Csak az egyesekre program:
Multiplexelve a programom.Kipróbálva az egyesek összefolynak a tizesek pedig kevesebbet mutat mint multiplex nélkül.Nem fog sikerülni sehogyan sem 7szegmenses kijelzővel?
A "Gyári" példaprogik közt is van egy 4 digites, feltettem régebben, ha nem lenne meg...
Examp2 vagy hasonló címe lehetett...
Régebben volt egy bonyolult program, tele lett tőle a 877...mondanom sem kell az is összekavarodott.
Arra én csináltam egy másik PIC-el ami csak kijelez, uarton vettem az adatokat hozzá (ez nem parsic-os volt) a bonyolult progi természetesen Parsic-os volt, ez meg küldte uarton a kijelzésre valót...
Most csinálok egy kétszámjegyes számlálót multiplexelve,ha az már jól működik csak akkor próbálom összekötni a hőfokmérővel.
Ime a számláló és a hőfokmérő is működik csak jól kellett megválasztani a frekvenciákat.Kérdés hogy minusz hőfoknál mit mutatna?
25 fok meleg van...
Segítség valamelyik csal,szerintem az lm75 keveset mutat,de miért? Pont 5 fok a különbség!
A dolog onnan jött, hogy másodállásban metrót vezetek és megtetszett az állomásokon lévő ledes óra.
Ilyesmit szeretnék otthonra megépíteni. Mivel azonkívül, hogy láthatom az állomásokon semmi más infóm nincs róla, ezért kénytelen voltam magam megírni a programját. Csak azért szomorkodtam, mert azt írtad, hogy nem tudtál még jó multiplexet írni a Parsic-al. Ennél az óránál pedig elég szorgalmasan kell multiplexelni, mert sokmindent kell vezérelni kevés lábbal. Bár az is elképzelhető, hogy ha összerakom próbapanelen, akkor simán menni fog gond nélkül. Ha gondolod szívesen felrakom a progit, mert nem titok. Üdv.: mgabesz
Nem akarom senki kedvét elvenni, az időzítésekkel el kell egy kicsit játszani és elég jó eredményt el lehet érni...
Én is egy két esetben így tettem, viszont ha bonyolult a program, akkor egy bizonyos telítettség (PIC) után összekavarodik a kijelzés kép...(több variációt kipróbáltam már... ha valakinek jó ötlete van szívesen veszem (Parsic-ban) ami akkor is jól müködik, ha a PIC16f877 kb80-90% telítettség körül van, és mondjuk van uart és I2C olvasás is...
Van ötleted a hőfokmérő csalására?Egyenlőre űgy javítottam hogy a mért értékhez hozzáadtam 5-öt.
Volna egy kérdésem : eddíg még nem volt szükségem rá
de most megpróbáltam , egymás mellé másolni két tervet de nem akar sikerülni mindíg egymásra másolja a parsic mit és hogyan csináljak hogy sikerüljön ??
A bemásolás után el tudod húzni addig, míg ki van jelölve.
Valami oknál fogva nem lehet húzni , ahogy ráklikkelek azonnal megszünik a kijelölés . És csak egy egy "alkatrészt tudok húzni .
Amikor beillesztetted akkor az egész ki van jelölve.
Nyomd le a shift-et, tartsd lenyomva, klikkekj az egyik elemen, majd másodszor az egér gombját lenyomva tartva mozgasd a kívánt helyre a bemásolt blokkot. A klikk és a második lenyomás között én szoktam várni kb. 1 sec-et, mert különben néha a progi elveszti a fonalat. Üdv.: mgabesz
Köszi mostmár értem miért nem sikerült .
Vagy a beállitásokban jelöld be a select without shift jelölő négyzetet.
Köszönöm a segítséget mgabesz , és neked is moltam
sikerült megoldani |
Bejelentkezés
Hirdetés |