Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem. Szeretnék építeni otthonra egy szél-sebességmérőt. Nos nem tudom ez mennyire valósítható meg !??! Nem nagyon bonyolult cuccot kébzeltem el. Két részelenne a dolognak, egy ami kint van a háztetőn, és pörög. A másik, meg bent van nállam és kb számologép méretű "kijelzőn" ki írja a sebességet. Nem tudom hogy ez mennyire valósítható meg, ezért is írtam ide. Várom a segítségeteket, ötleteket!
Hello!
Biciklire való sebességmérő tökéletesen megfelel. Az ott legkisebbre állítható kerék méretet nézd meg és egy akkora propellert csináj vagy vegyél és annak kerületére kell valahova elhelyezned a kis mágnest.. Ez az én véleményem, lehet van kifejezetten erre való kapcsolás.
Szia!
Kis propeller, motor (pl. magnóból), analóg voltmérő (az a mutatós). Összerakod majd pl. autóval beállítod. Menet közben kitartod az ablakon és a km óra segítségével beskálázod a voltmérőt.
Hali!
Csak elvi szinten: Fent egy optokapu, és egy forgó tárcsa, amit a szél forgat. Lent pedig egy fordulatszám mérő kapcsolás, ami az opto jelét számolja. Viszont nem tudom, miként tudnád ezt hitelesíteni. De ha nem a pontos érték a lényeg, hanem csak szél erősségének a megállapítása, akkor ez már jó lehet.
Természetesen nem meterológiai álomást szeretnék építeni ezért a hajszálpontos érték megállapítása nem nagyon számít.
Szia!
Nekem most az jutott eszembe, hogy Pc-s ventillátorok nagy része 3 vezetékes. +12V, GND, És egy "jeladó". Amit egy hall elem kapcsolgat. Szerintem ez egy kis elektronikával kiegészítve megfelelne erre a célra. Kis matekkal kiszámítható az adott szélsebességhez a frekvencia. De az autós kalibrálás is jó ötletnek tűnik.
Sziasztok!
Szeretnék minél több infót begyűjteni a szélsebesség mérőkkel kapcsolatban, iskolai (kandó) feladat kapcsán. Írtam néhány forgalmazónak, de olyan kérdéseimre, hogy felépítés-blokkvázlat mindig azt a választ kaptam, hogy a gyártó nem járul hozzá ezeknek az adatoknak a közléséhez! A legtöbb használható infóra szinte ezen a fórumon akadtam. Ha valaki tud kérem segítsen.
Hello!
Olyan szélsebesség mérőt láttál már, ahol három merőkanál van benne mint a húslevesben de nem forog? Erőmérőcella méri a forgató nyomatékot. Így a mechanikai hiba, karbantartás kiküszöbölhető. üdv! proli007
Szia! Ez nem semmi, esetleg linket nem tudsz hozzá?
Hello!
Link az csak én vagyok. Ha jól emlékszem, ezt egy GANZ bakdarun találtam anno csak megjegyeztem, mert szellemes volt. Először én is azt hittem, hogy beállt a lapát. Ja még egy érdekesség, a kalibrálás. Rugós erőmérővel végeztük, és egy számítás alapján. (Azt nem én készítettem, hanem egy áramlástechnikai szakmérnök! Mert ez a kérdés nem olyan egyszerű, mint ahogy egyesek gondolják, pld. a zöld linkben.) üdv! proli007
Hello!
Ez igaz, csak két probléma van. Az egyik, hogy szélirányba kellene állítani, a másik, hogy Idézet: .„számologép méretű "kijelzőn" ki írja a sebességet” üdv! proli007
Szia!
Ugyanott lejjebb van egy forgókanalas, ami sokkal jobb, és megfelel a feltételeknek (bicikli sebességmérős). Sőt, ez méri a "szél megtett útját" is -> szélgenerátorhoz is jó előzetes felmérésre telepítés előtt. Üdv:bbbb
Hello!
Jé, tényleg! Lefelé, már nem lapoztam. De ez a "szél megtett útja" kissé furán hangzik, mert csak akkor tudnád meg, ha felülnél a hátára. De ez az útmérés, tulajdonképpen a szél pillanatnyi sebességének időbeli integrálja lesz. Ami talán arra jó, hogy felmérjük, hogy szélkerék telepítése esetén adott pontban mennyi egy év alatt a szél által létrehozható energia vagy perdületszám. De nem is tudom, erre van-e valami alkalmazott megnevezés. üdv! proli007
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem! Tervbe van véve egy szélsebességmérő építése. A sebesség kijelzése egy 2x16 karakteres LCD feladata lesz. Abban kérném a segítségeteket, hogy miként kellene kiszámolnom az adott szélsebességhez tartozó lapátfordulatot, adott méretek mellett. Meg kell határoznom a kerületi sebességet, melyből ki tudom számolni a fordulatot. De nem hiszem, hogy a lapátok legkülső élével kellene számolnom... Ha esetleg nem érthető, mire gondolok, majd este lerajzolom. Ebben kérném segítségeteket!
Hello, magas szintű matek kell ide, sokkal egyszerűbb, ha hitelesíted egy kilométerórához.
És milyen magas szintű matek kellene?!
Valóban egyszerűbb lenne egy kilométerórához igazítani, de szeretném minél pontosabban elvégezni a mérést, amennyiben ez lehetséges lenne... :yes:
Hello!
- Olyan szintű, hogy én (mint erőműves) csak egyetlen áramlástechnikai szakmérnököt ismertem, aki ezt elvégezte olyan szinten, hogy az a kalibrálási technológiában is szerepeltetni lehetett... - Amúgy egy szélsebesség mérővel nem lőnek nyulat. A szél, elég egyenetlenül fúj, és a tereptárgyak miatt, szinte minden pontban más-más sebességgel. Szóval ennek azért a merőkanalaidon kívül ezernyi más bizonytalansági tényezője van. Aztán kiszámolnád, és nem vennéd figyelembe a tehetetlenségi nyomatékot, a rendszer dinamikus viselkedését csapágyak súrlódását, tapadási erőt.... Szóval egy barkácsolt "mérőmű", akárhonnan nézzük nem lesz más, csak saccométer. Így aztán az egyszerű hitelesítés, amit Medve javasolt, bőven megfelelő lehet, Vagy egy másik szélsebességmérővel történő összehasonlítás. De ha ezt diploma munkának szánod, akkor az gáz, akkor felkötheted a gatyádat. Csak mi villamosok meg vagyunk fertőzve a pontossággal és a tizedes pontokkal, zavaró körülményeket, meg szeretjük a szőnyeg alatt. üdv! proli007
Szia!
Idézet: „Csak mi villamosok meg vagyunk fertőzve a pontossággal és a tizedes pontokkal, zavaró körülményeket, meg szeretjük a szőnyeg alatt.” Nos igen... Nem, ebből nem diplomamunka lesz! Mindenesetre köszönöm a kimerítő választ! Szerettem volna egy "viszonylag pontos" mérőeszközt készíteni, ha már meg kell csinálnom. De ha a feladatát nézem, ami kimerül abban, ha egy bizonyos érték felé ér a szélsebesség, akkor kapcsoljon egy relét, majd vissza. Egy kertészetbe lesz fóliasátor ablakának vezérléséhez. Ide meg valóban megfelel egy saccométer!
Sziasztok
Gondoltam nem nyitok külön topicot. Vettem egy Technoline TX-20 szélsebességmérőt. Sokat agyaltam, de 9000Ft-ért megvehető, profi, nem kell barkácsolni, jól csapágyazott stb. Találtam a neten pár leírást (TX-20-hoz, ránézésre ugyanaz mint ez), elég elnagyoltakat, és sokszor ellentmondóakat, úgyhogy gondoltam megkérdezem, hátha valaki már próbálkozott a kütyüvel és van tapasztalata. Arduino-van kezelném, de még az se tiszta, hogy 5V vagy 3.3V, mert írnak ezt-is azt-is.
Hello! Én ugyan nem ismerem, de kis kereséssel itt látható, hogy nem 5V-ról jár..
Ismerem azt az oldalt én is. Én úgy értelmeztem, hogy 5V táp kell, de az infóhoz kell level-shifter, tehát az nem 5V. Máshol viszont csak annyit írnak, hogy 5V-on jól megy.
"I’ve been running my unit on 5volts DC without a problem."
Gondoltam hátha mást is érdekel, időképről rendelt Technoline TX20-as szélmérő az itt leközölt egyszerű kapcsolási rajzzal és kóddal kiválóan működik módosítás nélkül. Régebbi kérdésemre a válasz, hogy 3.3V-on biztosan működik a szélmérő, 5V-ot nem mertem ráengedni, de a 2 dióda megoldotta amúgy is a kérdést.
Kód, kapcsolás Szémérő A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |