Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „A tabulátorok nem érdekesek, csak az olvashatóságot biztosítják!” De bizony igen, az első oszlopban csak cimkék lehetnek. Az utasításokat legalább egy szóközzel vagy tabulátorral beljebb kell tolni.
Sziasztok! Tanaltam egy ilyet: http://sfprime.net/pic16f84/index.htm eleg egyszerunek tunik,meg is epitenem ha valaki megnyugtatna hogy mukodhet is.
Elore koszonok minden segitseget!
A link feliratú gomb biztos működi!
Az égető már nem ilyen egyértelmű, mert JDM. Bővebben: Link
Bocs a linkert
Egy kicsit elszomorodtam mert tenyleg egyszeru kis rajz . Esetleg egy mukodo es visszonylag egyszeru egeto rajzot tud valaki? Tudom tele van veluk a forum, de nagyon nehez kivalasztani a legjobbat
PICKIT2 vagy klónja.
Bővebben: Link
Bizonyára kezdőként kérdezel, ezért ajánlom szintén watt szakitól ezt a cikket is tanulmányozd, valamint nézz szét az oldalán!
Nem biztos, hogy az egyszeru az ami celra vezeto. Ha az egyszeru jol mukodne akkor nem lenne szukseg bonyolultra...
Ahogy mar emlitettek erdemes PICkit2 klont epiteni vagy ha nem megy akar vasarolni (nem tul koltseges az sem).
Koszonom a valaszokat!
(MPi-c: eleg erosen kezdo vagyok)
Na megneztem magamnak a Pickit2 klont.
Sajnos nem ertek valamit.Hova is jon ebbe a programozni kivant PIC? Van neki egy csatlakozasi pontja az usb-n kivul,oda mi kerul?
Ugye egy szót sem olvastál el abból, amit itt mondtak a többiek?
Sziasztok!
A segítségeteket kérném! Most térek át CCS ről C18 ra és nem jutok egyről a kettőre! Lenne olyan rendes valaki és megnézné, hogy mit rontok el a programban? A feladata az lenne, hogy a TIMER0-val villogtat egy ledet az RC6-os lábon! A hiba viszont, hogy csak egyszer vált állapotot utána nem. Mintha csak egyszer menne bele a megszakításba! (Direkt többszintű a megszakítás, mert később jön több!) Inkább linkelem a kódot mint beillesztem, mert úgy szerintem olvashatóbb!
A ~ helyett ! kell szerintem.
A másik, hogy 18F-nél LATx regisztert illik írni, főleg bitszintű műveleteknél. Próbáld így:
Én szimulátorban megnéztem, nincs vele semmi probléma.
Kimenetként inkább LATx-eket irogass! A GEI és a GEIH ugyanaz a bit, elég az egyiket bekapcsolni. Ha már két szintű a megszakítás, akkor legyen a GEIH.
potyo, MPi-c :
Köszönöm, működik! Azt megmondanátok, hogy mi a különbség, ha így a LATx -et használom? És miért lényeges ez? (Azon kívül, hogy csak így működik! )
Szimulátorban működik a PORTC6 írása is, de ha a valóságban ezt a lábat egy áramköri elem - nálad LED - alacsony szintre húzza, akkor ez a hiba így nem derül ki!
Idézet: „Azt megmondanátok, hogy mi a különbség, ha így a LATx -et használom?” Elfelejtetted letiltani az analóg bemenetet, így a btg PORTC,6 utasítás mindig nullát olvas és 1-et ír. LATC meg azt olvassa, amit előzőleg írtál, tehát billeg... ANSELH: ANALOG SELECT REGISTER 2 bit 0 ANS8: RC6 Analog Select Control bit 1 = Digital input buffer of RC6 is disabled 0 = Digital input buffer of RC6 is enabled alaphelyzete természetesen '1'
Elolvastam, most már világos! Köszönöm még egyszer! De még tuti kérdezek majd...
Mielőtt kérdeznél, olvasd el ezt a topicot, majd az oldalamon a kezdőknek szánt dolgokat és a hivatkozások alapján az összes ide vonatkozó témát!
Sziasztok!
A tapasztaltabb urakhoz lenne egy gyors kérdésem. Összebarkácsoltam egy kisebb áramkört - olyan időjárás állomás féle félkész valami - de az AD konverterekkel nem vagyok igazán megelégedve. Pillanatnyilag 2 AD csatornát használok, ( a 3.-hoz még nem jött meg a szenzorom ) de már ezekkel is bajom van. Az egyiken egy HIH-3610 páratartalom mérő, a másikon egy DS1307 CR-2032-es eleme van. Az érdekesség, hogy a HIH-en mérhetően változik a kimenő feszültség, azzal nem is volna baj, de az elem feszültsége nem nagyon kéne hogy változzon (nem is mérhető) de a méréseknél az AD átalakítók 20-50mV szórást mutatnak. A táp 12V-ról van 5V-ra stabilizálva 78LS05-el, előtte és utána 10u és 100n -s kondik (a tápon sem mérhető instabilitás, stabilan 4,97 V, és nem mozdul) Az hogy a páratartalom néhány tized százalékot ingadozik azt még elfogadnám mivel mérhető is a kimeneten, de hogy az elem feszültsége mászkál közel 100mv-ot az kicsit necces. Ezek után gyanús hogy a HIH kimenete sem a mérés eredménye miatt mászkál. PIC18F2550 es PIC-el küzdök -ha van jelentősége ) Mindkét AD átalakító kimenetét kiíratva jól látszik az instabilitas. A mérések elé már tettem várakozásokat, tettem a HIH lábaira kondikat, próbálkoztam az AD beállításokkal, de semmi változás. Valami ötletet ha tudnátok adni merre tovább.... Köszönöm! W
Az AD átalakításnak 2 titka van.
Kell a PIC bemenetére egy integráló tag. Én 1k, 100nF párosítást szoktam használni. És a bemeneti impedancia nem haladhatja meg a 10k Ohmot. Azaz meghaladhatja, de akkor az AD kondenzátorok tovább töltődnek és nem a pontos értéket fogja mutatni. Az adatlapon rajta van, hogy milyen bemeneti impedancia mellett milyen AD átalakítási időt kell választani.
Nos ez az ami az elem esetében nem biztos hogy járható megoldás. Egy 10K-s terheléssel állandó 0.3 mA-rel meríteném az elemet. Igen gyakran kéne cserélgetni.
(azért figyelem, mert ha 2,7 V alá esik a feszültsége akkor egy LED jelzi hogy elemcsere aktuális) Az MPXH légnyomásmérő adatlapja írta, arra rá is terveztem a dolgot, a HIH adatlapról lemaradt (bár ott mérhető a változás, ezért kevésbé aggaszt) de valahogy megpatkolom, hátha...
Szerintem az elemnek elég kicsi a belső ellenállása.
Legalábbis a feszültségforrásoknál így szokás. Szóval oda nem kell a 10k párhuzamosan, és integráló tag sem igazán. Az a másik AD portra kellene. Az idő pedig fontos. 5us késleltetés 4Mhz esetén.
Szia!
- A forrásimpedancia <> terhelés. A forrás impedancia itt az elem belső ellenállása. Az elem forrásimpedanciája jóval kisebb. mint 10k. (Ha 10K lenne, egy 10k-s fogyasztón már csak a feszültség fele lenne mérhető). Nem várod ki valószínűleg az A/D előkészítési idejét.... - Az elem feszültségének mérését itt a topikban is kitárgyaltuk. Nem a mérés a kritikus, hanem az, amikor a pic nem kap tápot és az analóg bemenet védődiódáin keresztül az elemre kapcsolja az egész áramkört. Egy-két nap alatt az elem lemerül. Ha jól emlékszem egy relés megoldás lett a vége, amikor az elem csak a mérés idejére kapcsolódik a bemenetre. Ha a pic-nek nincs tápja, nem is tudja rákapcsolni.... A HIH3610 max 50uA-rel terhelhető. Szia...
Ha sorba kötök vele egz 10-100K-s ellenállást, a jelenség nem változik.
Kivárni kivárom, mivel CCS-ben írt program van benne és a kiolvasás előtt van egy while !adc_done(). Bocs, nem találtam a topikban hogz volt már téma, de a kereső sem, vagy nem megfelelő varázsszavakat használtam.... Valami FET-es vagy analóg kapcsolós megoldás nem járható? W
Olvasnam en , de mit? Eddig ahol pickit2 tanaltam mindenki hivatkozik egy linkre ahol elmagyarazak hogy kell pickit2 epiteni.De ezekbol nem jovok ra hova jon a programozni kivant pic. Ha lenne valaki olyan kedves hogy egyrovid kis magyarazatal vagy egy celravezetobb link-el felvilagositson?
Koszonom az eddigi es a jovobeli segitseget!
Menj fel watt oldalára, és olvasd el az első két linket. Abban benne lesz az is, hová kell tenni a programozni kívánt pic-et.
Az rendben van, de az ADC-nel nem csak azt kell megvarni, hogy a konverzio befejezodjon. Az elejen is kell varni, hogy a belso kondenzator feltoltodjon. Adatlapban ott vannak a szamok, en is csak onnan tudnam megmodani mennyit kell varni onnantol kezdve, hogy az AD aramkor be lett kapcsolva odaig, hogy a konverziot elinditod. Nem lehet sok, nehany tiz vagy szaz us. Nezd meg az adatlapot, hogy mi az ADC poontos menete, mikor hol mennyit kell varakozni... Azonkivul lehet hogy tul gyorsra van allitva az ADC szamlaloja es ezert is pontatlan, ezt is nezd ki hogyan veheted lassabbra/pontosabbra.
(Amugy halkan jegyzem meg, hogy az elem nem egy stabilizalt tap! Az egy kemikalia aminel a megadott ertekeket atlagnak kell tekinteni, de az bizony oszcilalhat is akar es mindenfele furcsasagokat is muvelhet beleertve a belso ellenallasanak valtozasat. Nem beszleve arrol, hogy mi van ha masik tipusu elemet rak bele az ember...)
Az ICSP betuszo az In-Circuit-Serial-Programming -et takarja. Azaz aramkorben torteni soros programozas. Magyaran a PIC-ed az aramkorodben van, ki sem kell venni onnan es ugy programozod fel.
PIC-ed adatlapjaban is bizonyara van egy rovid leiras az ICSP-rol, ill. a PICkit2 doksijaban is van, watt oldalan is van ha jol emlekszem. Amugy meg keszithetsz egy programozo headert, tehat egy DIL foglalat amibe a PIC-ed bele szurod es az aramkor max a 100nF hidegitot tartalmazza + a 6x1/ 0.1"-es csatlakozo sort amivel a PICkit2-re csatlakozhatsz. Vagy csinalhatsz (ill vehetsz) ICD csatlakozo atalakitot ami gyakorlatilag egy 6 eres RJ11-es, igy konnyeden, egyszeruen es megbizhatoan tudod a programozod az aramkorre kapcsolni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |