Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   533 / 1319
(#) Hp41C válasza whalaky hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Szia!

A megfelelő analóg bemenet kiválasztása után és az A/D elindítása között kell várni az adatlapon található képletekkel kiszámítható időt (~20us...) és a konverzió végén, a bemenet kiválasztása előtt is 2*Tad időt.

Az elemet kapcsoló áramkörökben is vannak védődiódák...

Az RTC-ket pedig nagyon kihegyezve alacsony fogyasztásra tervezik. Az lenne az igazi, ha magával az RTC-vel lehetne az elem feszültségét megmérni.
- Vannak olyanok, amik jelzik az alacsony telep feszültséget...
- Valaki tud olyanról, amiből kiolvasható a feszültség értéke? - Lehet, hogy már gyártanak ilyet is....
- Softveresen is meg lehet vizsgálni a betöltött adatokat (ellenőrző összeg, stb - nem az időre, dátumra). Olyan RTC-t használok, amiben ram is van. A ramba tárolt adatokra lehet ellenőrző összeget is beírni, kiolvasáskor ellenőrizni.

Szia...
(#) feki00 hozzászólása Júl 22, 2009 /

Üdv

Legjobb tudásom szerint összerajzoltam egy pic programozót, ami 3,3V-os soros portról működne. A hozzáértő kollégák véleményére volnék kíváncsi, miszerint működne-e. Ez természetesen csak a megépülés után derülne ki 100%-osan de ha alapjaiban szúrtam el valamit akkor ne szenvedjek hiába.

A T1 bc212, a T2 bc182 lenne, vagy mást javasoltok?

Véleményeteket és hozzászólásaitokat előre is köszönöm!

3vpicprog.GIF

(#) potyo válasza feki00 hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Ez nagyon JDM-nek tűnik, amit inkább nagy ívből kerülj, ha jót akarsz. Itt nézz szét az égetők terén
(#) feki00 válasza potyo hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Helo
A soros port amire csatlakozna ez a dolog nem szabványos RS232 hanem egy USB-s virtuális soros port. 3,3V a magas, 0V az alacsony logikai szint. Ez a szint az amit az RS232 szabvány nem értelmez ezért az általad ajánlott pl. WPB_RS_V2 égető nem működne.

Nem tudom mi a JDM definíciója de azt tudom hogy a nincsenek szint illesztve ami ez én verziómon megtalálható.

Hogyan oldható meg egy programozó 3.3voltos nem szabványos soros portra?

Nem áll szándékomba pic vezérelt programozót építeni mivel nincs működő programozó amivel fel tudnám programozni illetve az elkészítendő darabbal csak egyszer programoznék, nem tartós használatra készül.
Nincs szabványos soros/párhuzamos portom se.

(#) trudnai válasza feki00 hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Dehogynem van szintillesztve a JDM, az RS232 szabvany +-12 voltokkal dolgozik, ha nem lenne szintillesztes akkor a PIC tonkre is menne egybol. Max nem mindenki LS74-el illeszt.

Az eredeti JDM-ekkel az elsodleges gond forrasa az volt, hogy a programozashoz szukseges 12V-ot is az RS232-rol vettek az pedig nem minden esetben volt megfelelo.

Masik gond, hogy a JDM-ek az RTS/CTS jelekkel babralnak amik a soros port emilacios periferiaknal lehet gondot jelentenek. Azonkivul ha ilyen alacsony feszultseggel dolgozik az a soros port akkor azt meg kell emelni mivel a PIC programozasahoz hasznalatos schmiyy trigger bemenet nem fog soha magasba kapcsolni (marmint 5V-os eszkoz eseteben...)

De inkabb nezd meg es olvasd el watt oldalan hogy miert nem javallott a JDM, sokkal jobban ossze van ez ott szedve. Azonkivul javasolnam, hogy az egyszeru PIC egetot csak arra hasznaldd, hogy a PIC-en alapulo egetodet (pl PICkit2) fel tudd vele programozni.
(#) feki00 válasza trudnai hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Helo

Pont a pickit miatt kéne az a programozó. ICD2-m megszűnt működni valamiért és nem kaptam ötletet mi baja lehet, így hát befektetek egy pickitbe. Kisebb, okosabb, szerintem :gumicsirke:

Sajnos csak ez a 3voltos soros port áll rendelkezésemre, esetleg egy ft232 ic-t ki tudok bányászni egy meglévő szerkezetemből.

Az általatok ajánlott oldalt már böngészem egy ideje.
(#) mammut válasza feki00 hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Az oshon féle égető is fel tudná neked programozni a 18F2550-et, feltéve, ha van LPT-port a gépeden!
Programozó oldala.
Ha küldesz alaplap típust megmondom van-e párhuzamos csatlakozó a gépben.
(#) whalaky válasza trudnai hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Köszönöm mindenkinek!
Behoztam a cuccost a céghez, ránéztünk szkóppal és a rettenetes dolog az, hogy kapcsoló üzemű dugasztápról van hajtva, és hiába a stabIC, hiába a kondik, a tápon 30-35 mV ingadozás van, ami már indokolhatja az AD hibákat.
Hazamegyek és megpróbálom trafós tápról és elemről is, és beszámolok a fejleményekről.
trudnai:
Igen, a bemenet választás után van 20us várakozás, és utána várok az adc_done()-val, ezért az időzítés ugyan nem kizárható, de ekkora hibát nem kéne hogy okozzon. Néhány tíz-százezrelék beleférne, azt a kerekítés úgyis elfedi, de 1%..... Ugyan a CCS nem minden6ó, de ekkora hibát csak nem hagynak benne hogy az okozná.
(#) Hp41C válasza whalaky hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Szia!

Egy 10 bites A/D -tól ne várj "tíz-százezrelék" potosságot! A 10 bit maximálisan 1 ezrelék (0.1 %) pontossághoz elég. Ekkora pontossághoz is átgondolt áramköri tervezés szükséges.
- Az analóg jelek földelését egy AGND csillgponthoz kell vezetni, minden pontot külön. Ezt a csillagpontot egy és csak egy helyen, a pic föld lábánál kell a digitális földdel összekötni. A legjobb, ha ez a pont a táp földvezetékének bekötése is egyben. (Pontosabb mérést olyan kontrollerrel lehet csinálni, ahol külön AGND kivezetés is van. 16C717)
Nem jó földelés esetén pl. egy időnként bekapcsolt LED árama, ha pont a szenzor és a pic közötti vezetéken folyik át, okozhat 10mV eltérést is a mérésben.

- A mérőkörben levő alkatrészeknek (ellenállások, ...) minimum 0.02% -osnak kellene lenniük. Ha 0.1%-os ellenállásokat használsz fel, akkor a hiba többször 0.1% lesz. Az alkatrész pontatlaságok nem okozhatnak ingadozó mérést.

- Táp szűrése: A 78xxx sorozat nagyfrekvenciás zavarokat átengedi. Egy LC szűrő fokozat Low ESR kondenzátorral segíthet a bajon.

Szia
(#) potyo válasza whalaky hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Nekem a 30-35mV elég soknak tűnik a szabályzó után. Talán nem ártana a szabályzó elé egy RC szűrő, megfelelő méretű ellenállással (teljes terhelésnél se essen a szabályzó előtt 7V alá a feszültség).
(#) C0ny hozzászólása Júl 23, 2009 /

Hello!

A következő érdekes jelenséggel találkoztam.:
PIC18F97J60 PortB INT0-3 (RB0-3), ig szeretném használni lefutó élre --> interupt, de nem igazán akar összejönni! Illetve az INT0, INT2 tökéletesen működik, miután engedélyezem a megszakítást. Érdekes módon az INT3-mat is működésre bírtam, de csak úgy, hogy monden megszakítás után újra kiadom a megszakítás engedélyezést, és a lefutó élre állítást (már ez is egy hülyeség). Viszont az INT1 nem akar működni, lehet hogy összeakad valami más perifériával, amit esetleg nem tiltottam le? Az adatlap szerint, nincs másik periféria a porton. Szóval tanácstalan vagyok...
Ha valakinek van valami ötlete, kérem írja le nugodtan.

Előre is köszönöm!

:shocking:
(#) potyo válasza C0ny hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Mutasd meg a kódodat!
(#) C0ny hozzászólása Júl 23, 2009 /

Az a helyzet hogy most nincs itt nálam, mert nem azon a gépen vagyok. De ugyan ez a kód, egy 18F452-őn tökéletesen működik.

(#) potyo válasza C0ny hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

INT1 lábon a jelváltozás megtörténik? Nincs elrepedve a forrasztás vagy zárlat valahol?
(#) C0ny hozzászólása Júl 24, 2009 /

Debuggolva látom az állapotváltozást, tehát nincs áramköri gond, mégsem generál interruptot. Mondjuk az is érdekes, amit már említettem, az INT3 működése. Miért kell minden megszakítás után újra engedélyeznem az INT3 megszakítást és beéllítani hogy melyik élre akadjon be az interrupt. Ez egy elég összetett progi, most megpróbálom kiherélni, csak a megszakításokra figyelni...

Üdv!
(#) elektroláma válasza C0ny hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

INT3IF-et gondolom törlöd.
Debugban látod, hogy törlődik-e?

CCP2MX=1 az RB3-ra tol PWM-et, ha jól látom. Az hogy van beállítva?
(#) Stefan válasza C0ny hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Ha mást nem a 124. oldalon van a logikai diagram, próbáld bitenként bekapuzni a megszakításokat a beállítás után.
(#) C0ny hozzászólása Júl 24, 2009 /

Igen törlődik, a CCP/PWM modult letiltottam. Mondjuk ez a kissebbik baj mert ezt ezzel a ciklusonkénti újrainicializálással tudom használni ezt az interruptot, csak nem értem...

A nagyobb baj, hogy az INT1-et nem tudom használni, egyszerűen nem akad be az IT.
(#) cmate hozzászólása Júl 24, 2009 /

Sziasztok!
Egy rovid kerdes:
- Tanlatam ezt a kis ugyes csengo felet:Bővebben: Link

A kerdes: Milyen PIC-el lehet ezt megoldani?
(#) icserny válasza cmate hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szerinted milyen PIC fogja szeretni az AVR mikrovezérlőre írt programot?

Vagy új programot írsz hozzá? Akkor szinte bármelyik...
(#) cmate válasza icserny hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

A program az uj lesz.PIC - re irva .
A memoria menyisegere honan lehet rajoni(a PIC memoria)?Melyiknek van kb 64 Mbit memoriaja?
(#) Norberto válasza cmate hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Idézet:
„A memoria menyisegere honan lehet rajoni(a PIC memoria)?”

Az adatlap a Szent Biblia PIC-ek terén, kőkeményen kell lapozgatnod!

Idézet:
„Melyiknek van kb 64 Mbit memoriaja?”

Pár évtizedig még egyiknek sem lesz ekkora... még csak kb. 256 kbyte a felső határ...
(#) icserny válasza cmate hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

A mintakapcsolásban szereplő mikrovezérlőnek tudtommal 2 kbyte programmemóriája van. A mellette levő AT45DB4161 (elírásnak tűnik, inkább AT45DB161D-ről lehet szó) memória IC kapacitása az érdekes...

Én PIC18F14K50-nel építeném, s akkor nem kellene soros porttal kínlódni, USB-n mehetne a feltöltés.

Mellesleg PICre is van néháyn Wav lejátszó projekt az Interneten... Bővebben: Link
(#) trudnai válasza cmate hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Idézet:
„A memoria menyisegere honan lehet rajoni(a PIC memoria)?”

1. Microchip oldalarol a MPAS adatbazisbol pl
2. vagy Adatlap...

Idézet:
„Melyiknek van kb 64 Mbit memoriaja?”

Egyiknek sem, de hasznalhatsz pl SD card-ot... Es akkor akar lehet neked 64GByte is...

De ez adat memoria! Program memoriajat egyiknel sem lehet igy boviteni. Azt hiszem a 32 bitesekben mar van MMU tehat ott mar mintha lehetne kulso memoriabol is programot futtatni. Na mindegy, majd elmondod milyen memoriara gondoltal...
(#) sector99 hozzászólása Júl 24, 2009 /

Sziasztok !

Nagyon (!) kezdő vagyok még PIC ügyben.
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni:
Akkutöltő
de csak 16F628-am van. Két kérdésem lenne:
az egyik, hogy elegendő-e a forrásban átírni így

1. list    p=16F84A
  2.         include p16f84a.inc
  3.  sorokat erre
  4.  
  5. list    p=16F628
  6.         include p16f628.inc

A másik kérdés pedig, hogy régebben a Mikochip lapján fönt folt a 16F84 ről 16F628-ra való áttérés dokumentációja, de most nem találom. Tudnátok esetleg linket adni, hogy merre találom ? (kerestem máshol is,lehet hogy csak ügyetlen voltam.......)
(#) Hp41C válasza sector99 hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szia!

Itt, ebben a topikban már többször összefoglaltuk a különbségeket:

Nem elég csak ezeket a direktívákat kicserélni.

- A 16F84-be a felhasználható memrória 0x0C címtől kezdődik, a 16F628-ban pedig 0x20 -tól. Meg kell keresni a változó deklarációkat és a címeket 0x20 -tól kell kiosztani.
(; ** used registers ** utáni értékadások...)
- A 16F628 -ban egy komparátor egység is van, ami miatt a porta kivezetések alapállapotban analóg bemenetként működnek. Az inicializálás során programból kell digitálisra átállítani. (CMCON regiszterbe 0x07-et kell írni.)
- Az EEPROM kezelő regiszterek a 16F628-on a Bank1 -ben vannak, míg a 16F84-ben az EEDATA és az EEADR a Bank0- ban van.

Szia
(#) sector99 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Köszönöm az infót !!!
Üdv:
sector99
(#) nikolatesla hozzászólása Júl 24, 2009 /

Heló mindenkinek nem tudjátok hol lehet kapni pic kitett kapni? Pic kit 2
(#) Moderátor hozzászólása nikolatesla hozzászólására (») Júl 24, 2009

Tulajdonképpen rákerestél a keresővel?
(#) miklosch hozzászólása Júl 25, 2009 /

Sziasztok!

16F887-tel szeretnék egy áramkört tervezni, viszont az adatlapjából nem igazodok ki, hogy melyik portokra kell felhúzó ellenállás. Csak a B porton láttam felhúzó FET-et, máshol nem, és számomra az sem volt egyértelmű, hogy hogyan kapcsolja földre a kimenetet. Tudna valaki segíteni, hogy hogyan kell értelmezni a portokat? A katalógus szerint majdnem mindegyik CMOS alapú, de így ez nem mond nekem semmit.

Következő: »»   533 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem