Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor

Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 148
(#) bgsf válasza highand hozzászólására (») Júl 27, 2009 /

Sygnal Analysator. Frekvencia függvényében vizsgálja egy áramkör frekvenciaátvitelét. 1Hz-1Mhz között. Persze lehet állítani is. Pl 10Hz-20kHz....stb. Régen ilyet wobblerrel mértünk (bazi nagy volt és több egységből tevődött össze...). Kicsit több tudás kellett hozzá, a mai programok egyszerűbbek és nem kell feltétlen megépíteni az áramkört.
(#) bgsf válasza lapose hozzászólására (») Júl 27, 2009 /

Bonyolultnak tartom. Ennyi! Építünk egy művert egy rahedli alkatrésszel. A kapcsolás maga elég régi. Kb ahogy saccolom olyan 20 éves lehet.
Én csak azt akartam mondani hogy a mai műveleti erősítők mellett felesleges pénz és időkidobás egy ilyen bonyolult áramkört megépíteni. Egy elkötés, vagy hibás alkatrész is több órás plusszmunkát ad. Persze vannak olyanok akik szeretik a kihívást. Én is szerettem és a HIFI Magazinokon nőttem fel. de sajnos be kell látnunk hogy haladni kell a korral is.
Idézet:
„Ilyen erővel minek épít valaki tranzisztorral erősítőt, mikor van TDA2030, TDA7294?”

A legszebben szóló erősítőm STK-val van!
(#) lapose válasza bgsf hozzászólására (») Júl 27, 2009 /

Szia!

Ebben nem osztom a véleményed, szerintem RIAA-nél van létjogosultsága a diszkrét technikának. Az, hogy kinek melyik kapcsolás tetszik az már más kérdés.

Az STK-ról: Ha az STK eredeti valóban nagyon jó hangú, de nem IC-s. Semmi más, mint egy diszkrét elemekből épített jó erősítő, fekete dobozba zárva.

Ui.:

Idézet:
„de sajnos be kell látnunk hogy haladni kell a korral is.”

És vannak csöves erősítők. Be kell látni azt is, hogy azért mert valami újabb nem biztos, hogy jobb is. Nem véletlen az, hogy vannak olyan kapcsolástechnikák ami a mai napig léteznek.
(#) highand válasza bgsf hozzászólására (») Júl 27, 2009 /

A signal analisert tudom használni, de nekem nem jelenik meg hozzá egy ilyen csinos kis dobozka

Meg kell nyitni a műszerek fülecskét és ott megtalálsz minden műszert. Van ott szkóp és digitmulti is!
Alább a kép! Rákatt a SA-ra és a rajzon megjelenik. Aztán bekötöd aszerint amit már mellékeltem. Megnyitod a T&M menűt és kiválasztod a Jelanalizátor menűt. Beállítod a jelszintet és a frekvenciákat aztán start! Mentés és nagyítás lent középen mikor a két ikon szines lesz.
(#) bgsf válasza lapose hozzászólására (») Júl 27, 2009 /

Idézet:
„szerintem RIAA-nél van létjogosultsága a diszkrét technikának”

Hát persze hogy van! Az én korrektorom is tranzisztoros, méghozzá BC109-el. De! Oldalanként csak kettő van benne! Nem 6-8-10. Ha már ennyit kell bele pakolni akkor már egyszerűbb a műver. Annak 8 lába van csak és kisebb a hibalehetőség! Ráadásul egy 20 éves kapcsolást egy mai IC-vel nyugodtan ki lehet váltani (itt a passzív RIAA korrektorra gondolok). Már csak azért is mert ott diszkrét elemekből szinte egy komplett 741 van felépítve......

Idézet:
„Az STK-ról: Ha az STK eredeti valóban nagyon jó hangú, de nem IC-s. Semmi más, mint egy diszkrét elemekből épített jó erősítő, fekete dobozba zárva.”

Az IC is diszkrét elemekből van felépítve csak egy lapkán van kialakítva minden. Ebben az esetben igazad van, az STK vastagréteg hibrid áramkör ahol a két technológiát kombinálják.
(#) highand válasza bgsf hozzászólására (») Júl 27, 2009 /

nekem a műszerek fülecskén nincsen ilyesmi.
a T&M menüben van SA azt használom is.

te tudsz vele a funkcio generátoron harmónikus mentes jelet mérni? mert én csak akkor ha a trigger single és a forrásnak a source van kiválasztva.

Most ezt nem értem! Neked melyik verzió van meg?
Miért kellene harmónikus mentes jelet mérni? A szimulációnak az a lényege hogy minnél jobban megközelítse a valóságot! Vagy nem? A harmónikus beletartozik. Amúgy ha ideális alkatrészekkkel rajzolod meg az áramkört akkor nem is kell kiszűrnöd a felharmónikusokat mert nem lesz!
(#) highand válasza bgsf hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Félreértettél, én úgy állítom be, hogy a generátorban ne legyen harmónikus.

Ha nem így csinálom, akkor tele van szórva olyan -86 dB körül már a generátor jel és azért annál jobbat szoktam elkövetni.

Egyébként a student verziót használom, azt lehetett letölteni.

(#) bgsf válasza highand hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Nekem is az van meg, csak a teljes verzió. Nekem minden műszer működik. Ezzel szoktam tesztelni a kapcsolásokat mielőtt megépíteném. Ha így jó akkor működik. Sok korrektort végignéztem és van amelyikben akkora elírások vannak hogy TINA is kiröhög! Márpedig nőtől ekkora lenézést......
(#) highand válasza bgsf hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

hehe ez jó...
(#) bgsf válasza highand hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Idézet:
„hehe ez jó...”

Ha jó ha nem, akkor is bosszantó mikor fél óráig rajzolom meg az áramkört és kijelenti hogy NEM JÓ!
Sok neten fentlévő kapcsolás hibás! (én is tettem fel olyat a honlapomra.... ) De le is vettem ahogy rájöttem(tünk)! Én maradok a megépített korrektoromnál. Már kipróbáltam többet is nekem ennek jött be a hangzása. Még a beton is megreped a méllyektől. A magas meg elriasztja a denevéreket. Mint már írtam ez az én szubjektív véleményem, nem mértem csak hallgatom. A szitár zene úgy szól hogy száriban érzem magam! Nekem a LENCO L200-hoz tökéletesen passzol, és nem is kell jobb.
Tényleg!! A MARANTZ SR220- asomon ki sem próbáltam a phono bemenetet! Lehet hogy az jobb?
(#) scooby_ válasza highand hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Szia! MARANTZ jó erősítőket gyártott,de nem hinném hogy jobb lenne a phonoja mint a te korrektorod!
(#) gb197 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Az a "jó" erősítő is relatív, hogy mihez képest mérjük. A Marantz inkább legfeljebb csak audiofile, az is jóindulattal. Volt néhány ilyen gépem, cd ,dvd, erősítő, és azt mondanam az árát tükrözte a minőség, míg a többi gyártónál még azt sem.
(#) scooby_ válasza gb197 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Értem!
Nekem a videotonok tetszenek!
Videoton RA 6383S-re azt mondják nagyon dinamikus és jó hangu erősítő volt.(legalább is a többi erősítőt maga alá gyűrte)

(#) gb197 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

A Videotonoknak nem volt rossz hangja valóban, engem viszot a NAD erősítők varázsoltak el megfizethető minőségükkel.
(#) scooby_ válasza gb197 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Értem!
Érdekes,nekünk mégis a nagy orion hifi volt!
(#) gb197 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Ha jól emékszem az Oriont céget a 80-as évek vége körül zárták be, és ekkor még az import hifik komoly összegekbe kerültek! Talán ez volt az oka, hogy sok helyen az Orion és a Videoton volt a sztár, persze azok sem voltak rosszak.
(#) highand válasza gb197 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Érdekes, hogy most a Jászberényi úton ismét Orion néven működik a gyár.

Te nem tudod, hogy a magyar Oriont hozták-e vissza, vagy a japán Orion vette meg?
(#) lapose hozzászólása Aug 3, 2009 /

Sziasztok!

Orion

Orion
(#) gb197 válasza highand hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Én nem hiszem, hogy a két Orionnak valami köze lenne egymáshoz a néven kívül. Azt sem gondolnám , hogy a régi magyar Orion valaha is talpra állna, bár volt néhány elég jó terméke.
(#) gb197 válasza lapose hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Ez érdekes, azt hittem teljesen halott a cég...
(#) scooby_ válasza gb197 hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

És de sajnálom hogy bezártak
Pedig azok voltak az igazi hifik,nem a sz*r mai inport cuccok a műanyag hangfalakkal és a 10W-al
Meg az IC-vel
(#) gb197 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Miért? 4-5 millából most lehet normális hifit összerakni, de a többségnek jó az mp3-as lejátszó is...
(#) lapose válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Szia!

A mini-hifikből jópár az én kezemen is keresztül ment..

Ezen a linken több magyar márkáról is van leírás, csak sajnos nagyon soknak az a vége: felszámolták, bezárták, külföldi kézbe került..
(#) highand hozzászólása Aug 4, 2009 /

MC sítettem a HFM1-et. Érdekel valakit?
(#) scooby_ válasza lapose hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Óóóó!
Az Orion SE1025/1025B...ismerem :yes:
A jó kis tesla végtranyók...

Bővebben: Link itt a szétszedtemben van róla tapasztalat a "csodaembertől"
(#) scooby_ válasza highand hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Én szívesen megnézem :yes:
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Még egy riaa korrektor! NE5532-vel.
Akinek kell,szívesen lemásolom lay-outba!

Mostmár kezdek kételkedni a TL074-ben!
Bár mondjuk az passzív,de akkor is,egyre több NE5532-es riaa korrektorral találkozok!
(#) gb197 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Ez a phono meglepőn hasonlít a B.J. Codd féle kapcsolásra, csak a korrekciós láncban tér el. Az kapcsolás is TL 074-el megy, mert avval van optimális hangja, és simán gyűri maga alá a HFM1-et.
Következő: »»   10 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem