Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fészek fűtés
 
Témaindító: nash, idő: Júl 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) nash hozzászólása Júl 28, 2009 /
 
Sziasztok !

Madárfiókák melegentartásához szeretnék valamilyen stabil melegítőt építeni. Fedéllel zárt dobozt kellene melegíteni, ami kicsit szellőzik, hogy kapjanak levegőt A fontos, hogy a villanykörtés megoldások nem jók, mert éjszaka sötétnek kell lennie, különben nem tudnak aludni a madarak, viszont a hőmérsékletnek folyamatosnak kell lennie, 1-2 fok ingadozás nem probléma.

Tápegységnek egy kiszuperált AT vagy ATX 250-350W-os PC-s tápot gondoltam, a 12V-os ágát.

Hőkapcsolót találtam a következő topic-ban :

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hokapcsolo.html?pg=2&Sub...%3E%3E

Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a kapcsolásban említett kty10 szenzor helyett milyen más típus használható ? Esetleg KTY81-220 ?

A fűtésre olvastam több megoldást is, pl. 12 voltos páka fűtőbetét, de ez sajnos a környéken nem kapható.
Alternatív fűtési megoldást találtam a következő topicban ( #149240 hozzászólás ):

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4294.html

egy kb. 20cmx40x20cm-es dobozt kellene felfűteni.
Gondoltam, egy hűtőbordára vagy egy vastagabb alu lemezre ragasztok 5w-os kerámia kocka ellenállásokat....Mekkora ellenállásokkal lenne ez kb. 15-20w teljesítményben lehetséges ? Mehet az egész cucc a közös táppal a PC-s tápról vezérlésestül, fűtésestül, úgy hogy a hőkapcsoló reléje kapcsolgatná az ellenállásos fűtőtestet ?

Bocs a sok tudatln kérdésért, előre is köszönöm a segítséget !
(#) patexati válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Ha lefested az izzót hőálló festékkel nem fog világítani éjjel de szerintem nappal sem
(#) SALáta válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Ellenállásban vannak csavaros ellenállások, fűtheted akár tranzisztorral is, peliter cellával, ellenállással. Ha ellenállással akarod akkor akkor 5 darab sorbakötött 10 wattos 15 ohmos ellenállás fog neked 48 wattot fűteni, szerintem drága, használhatsz akár 230 as fűtőbetétet is, kiszuperált kis boyler, kenyérsütő, olajsütő vasalóból termelhetsz ki.
Fizika szempontjából vedd a kérdést, mekkora hőmérségletet akarsz tartani? A környezet hőmérséglete? Szigetelés? Így rájössz hogy ami neked kell például az említett 48 watt egy adott hőmérséglet különbséghez ideális körülmények között ahhoz hogy jól működjön a rendszered nagyobbra kell a teljesítményt választani, ki be kapcsolásnak fetet használnék, nem hangos nem kopik. Most hőtan könyv nincs nálam de utána kellene előbb számolni mekkora energia kell neked az állandó szintentartáshoz, és ezt mivel lenne a leggazdaságosabb megoldani.
Szigetelést teszel?
Remélem segíthettem.
(#) patexati válasza SALáta hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Vigyázni kell azonban a méretezésnél arra,hogy a hőszabályozás meghibásodása esetén sem keletkezhet tűz Ez egy nagyon lényeges szempont szerintem! Olyan erősségű fűtőegység kell mi direkt üzemben is biztonságos marad! Ki kell számolni a fészek hőtani tehetetlenségét (ezt ne kérdezd,hogy kell de lehet kísérletezve is) és így kell a teljesítményt méretezni!
(#) lapose válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szia!

Jó bele a KTY81.

Fűtésnek nem jó sem az izzó, sem a pákabetét szerintem!
Ezek 200-300 fokra lazán felmelegednek, ráadásul gyorsan, megégethetik a madarakat. A tűzveszélyről ne is beszéljünk.
Én is a alulapos, vagy hűtőbordás megoldás mellett szavazok. Lehet kapni olyan ellenállást is, amit fel lehet csavarozni az alulapra.

Idézet:
„Mekkora ellenállásokkal lenne ez kb. 15-20w teljesítményben lehetséges ?”


Egyszerű. Ha 12V-os tápod van akkor egy 12 Ohm-os ellenálláson 1A folyik a teljesítményed 12W lesz.
Hogy mekkora teljesítményre van szükséged azt ki tudod próbálni, úgy, hogy a fűtőtestedet szabályzás nélkül berakod a dobozba. Ha túl gyorsan fűt fel, és nagyon felmelegszik nagy a teljesítmény.
Ha túl lassan, vagy fel sem fűt a kellő hőmérsékletre akkor kicsi.
Érdemes a hűtőtestet úgy kialakítani, hogy a madarak ne tudjanak hozzáérni.

Szerintem kell még egy vészhőfokszabályzót is beépíteni, aminek a hőfokát kicsit magasabbra kell állítani mint az üzemit, hogy annak hibája esetén nehogy megsüsse a madarakat. Persze kérdéses mennyire értékesek a benne lévő madarak, hogy ez a pluszberuházás megéri-e.
(#) SALáta válasza patexati hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Igen ezt szerettem volna mondani csak bonyolultabban fogalmaztam, kihagytam a meghibásodást, hőfokérzékelő elhelyezést. Tranzisztorral lehetne a legjobban fűteni, jobban szabályozható. Mint egy áramgenerátoros tápegység rövidre zárva. Hiba detektálására hőbiztosíték kell a szenzor mellé ami meghibásodás esetén lekapcsolja a tranzisztort, élőlényről lévén szó legyen ez valahol 30 fok körül a hőbiztosíték, regeneráló típus, a tranzisztort zárja le. Peliter cella hűteni is tud, ez mellette szól, bár tételezzünk fel szigetelést, de módszert a felhasználási környezet határozza meg. Nagyon jó a téma!
(#) patexati válasza SALáta hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Végülis egy keltetőhöz hasonló fűtés kell minek nem kell olyan precíz hőszabályozás és kell valamiféle levegőáramoltatás is mert megfulladnak a madarak Van keltetős topic érdemes abba is beleolvasni szerintem!
(#) pimi9 válasza lapose hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Pár tranyót rá kéne rakni az alulapra, és egy hőmérséklet vezérelt áramgenerátort kéne megvalósítani velük.
Agyalok még rajta, lehet ki is próbálom.

SALáta: Egy záró bimetállal a túlfűtés megoldható egyszerűen.

Télleg jó a téma :yes:

szerk: Mi lenne, ha egy hűtőbordáról fújná be a meleglevegőt lassan egy ventillátor?
(#) Bassmester válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Mekkora légtérfogatot akarsz fűteni? Hány C-fokon kell tartani a hőt? Szobahőmérsékletű helységben lesz a fűtött doboz? Ezek ismeretében lehetne meghatározni a fűtőpanel optimális teljesítményét és kivitelét, a vezérlésére pedig számtalan lehetőség kínálkozik, a digitálistól, a legegyszerűbb bimetálos szobatermosztátig.
(#) nash válasza lapose hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Sziasztok,

köszönöm a rengeteg segítő hozzászólást. Látva a problémával kapcsolatos kérdéseket, kicsit pontosítanék a dolgon....Szóval : 220 voltos fűtőbetétek érintésvédelem miatt kizárva. A fészekdoboz amit fűteni kéne, akkora kb. mint egy cipősdoboz. Térfogatot nem tudok mondani, de nagyon kicsi, a folyamatos szellőzés miatt állandóan mozog benne egy kevés levegő. A teteje lehet lukacsos, rácsos, vagy részben nyitott , azon keresztül szellőzik, nem kell külön ventillátorral szellőztetni, elég a természetes áramlás. Praktikusan alulról vagy oldalról kellene fűteni, ezért gondoltam alulemezre vagy hűtőbordára. A fészek alja faforgács (eloszlatja a hőt, távol tartja az élősködőket), és papírtörlő ( alom ), szóval csupa gyúlékony dolog. A környezete szobahőmérsékletű (20-26 fok), és maximum 34-36 fokra kell felfűteni, és ezt kell tartani folyamatosan. A lehető legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás is tökéletes, 1-2 fok ingadozás bőven belefér, inkább legyen biztonságos mint precíz.

A neten talált eddigi alternatív megoldások :

1. Kisméretű üveg akvárium, benne a fészek a madárral, teteje részben letakarva, alárakva fűtőpárna, kontakt fűtés, szabályzás nincs

2. A fészek fölé rakva infralámpa, hőmérséklet beállítása a távolság változtatásával, hogy az infra ne égesse közvetlenül a madarakat, a fészek vékony papírral letakarva. Szabályzás itt sincs.


(#) DigitalSilence válasza patexati hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
A keltetőben a meleg levegőt keringetik ventilátorral. Ez a dobozka úgy kell működjön, mint a műanya.
Elég csak a doboz alját fűteni, és elegendő légtért kell biztosítani a friss levegő cirkulációnak. A madarak amúgy is termelnek un. önhőt, ha fáznak összebújnak, és alulról kapják a meleget.
Kétféle műanya megoldás van, egyik, ami keltet, felülről sugározza a hőt, infra izzós megoldás, és a másik, amely a már kikelt jószágot melegen tartja, alsó fűtéssel.
(#) nash válasza patexati hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
A lámpás megoldás nem rossz, létezik nagyon sötét kékre festett 60w-os lámpa, azzal meg lehetne oldani, csak a hőmérséklet szabályzásra kellene valami nem mechanikus megoldás, mert a relé meg a termosztát nem üzembiztos / tartós.
(#) DigitalSilence válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Akvárium nem járható út, mert kicsi a légáramlás, és gondoljunk a testnedv kipárolgásra, az üvegfelületen lecsapódik, vissza csorog az alomra, és baktériumtanya lesz.
(#) DigitalSilence válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Mivel a tápegység adott, így én peltier cellával próbálkoznék, és alulról fűteném, mégpedig egy fadobozkában. A dobozka aljába kicsúsztatható lemeztálcát szerkesztenék a könnyű alomcsere, tisztítás érdekében.
Hány darab fiókáról lenne szó?
(#) VIM válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Helló!
Nem tudom milyen madarakra akarsz fűteni, de nekem ekkora a kuvikos odum. Nem akarok beleszólni sem, hogy mit csinálj, meg mit nem, de a madarak jobban értenek ehhez, már mint a hőntartáshoz. Olyan fészkelő helyet választanak a madarak ahol biztosan felnevelhetik ivadékaikat. Az alom amit behordanak kellő szigeteléssel bír, plusz a tollazatuk a csipaszoknak a növekedésükkel együtt gyarapodik, no meg szülők felváltva gondoskodása... stb, stb. Hmm, vagy valami trópusi madarat akarsz átteleltetni a szabadban?
Üdv:VIM
(#) DigitalSilence válasza VIM hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Ha jól olvastam, nem a szabadban szeretné használni, erre utal a szobahőmérséklet említése. Szerintem vagy tojásként, vagy anya nélkül vannak fiókái, így a természetes szülői nevelés kizárva.
Még az is lehet megoldás, hogy fém ernyőbe szerelt fehérfényű izzó nappalra, és sötét búrájú izzó éjszakára.
Izzós megoldásnál viszont fényerő szabályzóra is szükség van, mert a hirtelen fényváltozás megriasztja a madarakat.
(#) DigitalSilence válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Még egy nagyon fontos dolog van, ez pedig a fészek páratartalma, aminek 60-75%- körül kéne lennie. Nem elég tehát csak a fűtésről gondoskodni.
(#) lapose válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 / 4
 
Szia!

Sem az izzót, sem a peltier elemet nem javaslom.
Előbbinek fénye van nem biztos, hogy ja az állatkának, ráadásul össze is törhet. Ez alól kivétel az infralámpa felűről. Színes égővel nem próbálkoznék. A peltier fölösleges ide, nem hűteni kell, hanem fűteni.

A kapcsolásban a relét ki tudod váltani egy szilárdtest relével, akkor semmi mozgó alkatrész nem lesz benne.
(#) nash válasza lapose hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Azt hiszem nem bonyolítom a dolgot agyon, fellógatok a fészekdoboz fölé egy infralámpát valami átlátszatlan dologgal letakarom, és a javasolt szilárdtest relével kapcsolgatom. A páratartalom nem fontos, időnként permetezek vizet majd a fészekbe, az a lényeg hogy 10% felett legyen. A rendes fészekben ez a tojó rendszeres fürdetésével van megoldva, de ott is csak kotlás alatt fontos igazán, hogy a tojások ne száradjanak be. Egyébként veréb méretű díszmadarakról van szó, néha kidobálják / nem nevelik a fiókákat, azokhoz lesz.....

Mindenkinek köszönöm a segítséget !

(#) lapose válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szia!

Szívesen!
(#) DigitalSilence válasza lapose hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
A lámpa nem zavarja az állatot. Gyári műanyák is lámpával működnek.
Peltier cella egyik oldala hűt, másik oldala fűt!!!
Az infralámpa is összetörhet.
Több évet dolgoztam keltetőgép-szerelőként, mégpedig a La Nationale cég országos szervízhálózatánál.
(#) DigitalSilence válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Van még mit tanulnod...
(#) lapose válasza DigitalSilence hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„Peltier cella egyik oldala hűt, másik oldala fűt!!!”


És miért van szükség a fűtéshez hőszivattúra?
Nem egyszerűbb egy egyszerű fűtőtest?
(#) DigitalSilence válasza lapose hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szia!
Természetesen egyszerűbb, de abból indultam ki, hogy PC táppal szeretné hajtani a kütyüt, és könnyebben beállítható a hőmérséklet tartomány, mint lámpával. Ekkora felületen mint ami a cipősdoboz mérete a fióka odaül, ahol jól érzi magát. Azt mondjuk nem értem, miért kell ragaszkodni a doboz mérethez?
A páratartalom pedig nagyon is fontos az első napokban, ha nem akarja, hogy légzőszervi elváltozásokkal vegetáljanak a fiókák.
(#) Bassmester válasza nash hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Akkor valami olyasféle megoldásra gondolsz mint amit mellékeltem? A cipősdobozban egy 200x65x30 mm-es borda van, melyet megfelelő légmozgást feltételezve, elegendő lenne kb. 45C-fokon tartani ahoz hogy a fedett, enyhén szellőztetett dobozt a kívánt hőmérsékleten tartsa. Ha a környezet nem hűl 20 fok alá, akkor a borda fűtéséhez bőven elég lenne egy 24V/30W -os pákabetét, amit egy alumínium vagy réz tömbbe elkészített furatban tudnál elhelyezni és a borda hátára csavarozni. A vezérléshez egy sima analóg ki/be kapcsoló relés, NTC-s áramkört javasolnék, ami a levegő hőmérsékletét figyeli. Ezt a használatbavétel előtt, pontos hőmérővel be kel kalibrálni a megfelelő hőmérsékletre. A biztonság kedvéért a bordát is figyelni kéne egy 60C-ra beállított NTC-s áramkörrel, hogy egy nagyobb szellőztetés esetén se melegedjen túl és érinthető maradjon.
(#) lapose válasza DigitalSilence hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Idézet:
„Azt mondjuk nem értem, miért kell ragaszkodni a doboz mérethez?”


Gondolom ekkora van neki.
A hagyományos izzókat nem szeretem, mert láttam már nem egyet felrobbanni a rácsöpögő pára miatt. Azért írtam, hogy az infraégőt is csak úgy tudom elképzelni, ha felűről felfüggesztik.
Az alsó fűtés nekem szimpatikusabb, régebben csináltunk ellenálláshuzalból fűtőtestet kaptárba. Ott két palalap közé raktuk az ellenálláshuzalt.
(#) DigitalSilence válasza lapose hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Ez a palalap is egy nagyon jó ötlet, és egész könnyen kivitelezhető, mindemellett a pala egész jól tartja a hőt is.
Rakodó kaptárba készült?
(#) lapose válasza DigitalSilence hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Annyira nem értek a kaptárakhoz, hogy a típusát tudjam. Ezek olyan kaptárak voltak, amit a szabadban teleltettek át, és tavasszal vitték őket akácerdőre. Gondolom, hogy ne gyengüljön le a raj télén annyira, ezért kellet bele ez a fűtőlap.
(#) DigitalSilence válasza lapose hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Biztosan, könnyebben átvészeli a család a telet. A kaptárak mindig szabadban vannak.
(#) nash válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Igen, valami ilyesmire gondoltam. Még tanakodom, mi lenne a jobb megoldás......
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem