Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A vonalhuzigálás nem random akart lenni, hanem úgy néztem, hogy -2V-os rácselőfesznél +1V és -1V-os változás is arányos változást hozzon létre az anódon. Ugyanis 14mA körülire akartam rakni az áramot. Hiszen az van az adatlapban. A katódellenállást meg tényleg elszámoltam.... Nem kéne fáradtan ilyenekkel foglalkoznom, de köszi hogy kijavítottátok. Majd jelentkezem a fejleményekkel
Sajnos nem találtam itthon 47µF/63 V-os elkót, mind 25 meg 16 Voltos volt, de találtam 68µF/100V-t az is jó lesz helyette?
Hány wattos ellenállásokat tegyek bele?
Rendes ellenállások jók lesznek, nem kell nagy teljesítményű. Próbáld meg a 68µF-al, de lehet, hogy úgy már túl nagy. Nem lesz semmi, ha túl nagy, csak nagyobbat erősít.
A nagyobb katódkondi a katódkomplexum "töréspontját" tolja lejjebb a frekimenetben...
Ez a törésponti frekvencia elvben az 1/2Pi*R*Ck képlettel számolható, DE az R tag nem csak a katódellenállás, hanem azzal még párhuzamosan kell tenni a cső adott munkaellenálláson fellépő dinamikus meredekségének a reciprokát is... Legtöbbször azonban jó közelítés, ha símán a katódellenállással számolunk...
Inkább sorbakötök egy 100 µF/50V kondit azzal a 68µF-al és akkor ha jól számoltam 40 µF lesz az eredő kapacitás.
Nagyon zavaros amit szeretnél .
TDA2030 végfok elé akarod bekötni a csöves előerősítőt , jól értelmezem ? Mi a célod ezzel ? Kimenőt hova akarod felhasználni ?
Igen, szeretnék csinálni egy előerősítőt ami tudom hogy hülyeség, mert a hangkártya teljesen kivezérli a TDA2003-as erősítőmet. Sajnos végfokot nem tudok csinálni, mert nincs kimenőtrafóm. Úgy gondoltam hogy a csöves előerősítő és a TDA közé is kell kimenő. A számítógépben lehúzom majdnem minimumra a hangerőket így szerintem nem lesz túl nagy a jel valamint az erősítőnél is letekerem a hangerőpotit. Csupán próba lenne ez az áramkör.
Már értem , de nem értek egyet vele.
Az előerősítőhöz nem kell kimenő . Ha már csövet szeretnél a TDA2030 elé bekötni , akkor egy buffer elegendő lenne , katódkövetőnek bekötött trióda . Egy ilyen fokozat nem erősít semmit , de alacsony impedanciáról hajtaná az IC-t , ami még előnyös is lehetne . Mintának itt láthatsz egy rajzot ez már 50-60V ról működtethető , más csővel nagyobb táp és más munkapont kell .
Szia!
Lenne pár kérdésem a PCL86 PP-vel kapcsolatban. A nyákra, ha jól látom egy 1,5A-es egyenirányító hidat terveztél az anódfeszültségnek. Elegendő oda ekkora mind a két csatornának? Tudtommal az SM74-es vasak kb. 10cm2-esek, nem kellene nagyobb keresztmetszetű vas kimenőnek?
Csak ezt a katódkövető kapcsolást tegyem a TDA elé vagy először egy földelt katódú kapcsolást majd ezt? Előerősítő után nem kell vagy nem lehet kimenőt rakni? Sajna a cső és a tápfesz (EF184, 170V) adott ezért az alkatrészek értékei nem jók, de majd átszámolom. Kösz
Bőven sok az 1,5 A 2 oldal számára , a rajzon lévő egyenirányító tipusa a TINA eredménye , nem néztem mit tudnak azok a diódák .
Az SM65 hiperszil minimálisan elegendő , SM85 még jobb lenne .
Csak a katódkövető kell , erősíteni ott már nem szabad , csak károkat okoz , gerjedékeny , zajos lesz ..
Szerezz 1db PCC88-at az tökéletes lenne a 2 csatornához , akár nagyobb táppal is megoldható . Kimenő miért kellene ? A kimenő a hangszóróhoz illeszti a cső nagyobb belsőellenállását .
Szia : a Zoli már leírta a választ de engedd meg hogy bele kotnyeleskedjek ! Nálam eredetileg SM85 -ös vasak voltak alkalmazva , eztán kitaláltam hogy azokat beépítem az 6P14P PP-be ! A PCL86 PP- meg kapott SM74 -es magokat . Nos elmondanám hogy nálam az SM74-es magok nyertek , sokkal határozottabb a hangzása . Aki volt a találkozón az hallhatta a végeredményt ! Meg aki eddig hallota szólni ezt a gépet az még eddig csak jó véleményt mondot róla ! Egyébként a FOTO albumomban az SM85 terve is megtalálható ! A dióda /Greatz / Nálam 2 Amperos de az 1.5 ös -is bőven elég . Visszetérve a kimenőkre nálam mind kettővel meglehet hallgatni mert megvan hozzá az SM 85 -is .
Neked is köszönöm a választ!
Viszont még azt nem tudom, hogy honnan tudnék ilyen hipersil vasakra szert tenni.
Szívesen , ha lenne még kérdés az építés és beállítás során azokat is megbeszélhetjük .
Köszi. Sajna csövet nem tudok szerezni, úgyhogy ezt fogom használni. Holnap neki is állok számolni.
Szia CHZ!
Ez a kapcsolás beindul 32V-ról? Mennyire brumm-érzékeny, kell hozzá többlépcsős szűrés? üdv
Sziasztok!
Volna egy-két kérdésem. EL84 PP-hez milyen elrendezésű kimenőt javasolnátok? A középen függőlegesen osztott csévetest 10cm2 vasnál ajánlott? Vagy függőleges osztás nélkül, két-két vagy három-három primerrel? Igaz hogy a függőleges osztású a legszimetrikusabb de nehezebb is megcsinálni. Párhuzamosan kötött szekundereknél annak kell vastagabb huzal amelyik bentebb van (közelebb) a vasmaghoz? Ultralineár kapcsolás kipróbálására még nem volt lehetőségem, kérdésem hogy okoz -e hallható minőségjavulást?
Benidul , de megnő a torzítása , esetleg kisebb amplitudóval vezérelve még használható .
De fesz . kétszerezővel is megoldhatod a tápját .
Házilag kivitelezni a függőlegesen osztott csévét nehezebb . Nagyon jó eredmény érhető el nyolcas osztással 4db. primer és 4db. szek tekercs , DC szimmetria is jól összehozható . A szekunderek akár sorosan is köthetőek , így a huzalvastagsággal sem kell játszadozni . Párhuzamos kötésnél lehet variálni , ahogyan leírtad , vezeték vastagságával .
UL beállítás kisebb torzítás , alacsonyabb teljesítmény mellett és kicsit jobb DF .
Köszi! És hogy célszerűbb sorbakötni a primereket ennél az elrendezésnél? A 2-es 3-as primer sorbakötve az egyik csőhöz, és az 1-es 4-es (két szélső) a másikhoz?
vagy pedig 1-3 sorba az egyik csőhöz, 2-4 sorba a másikhoz?
A 6L6GC-hez csináltam ilyen elrendezésel és ott 1-3 2-4 öszekötés adta a legjobb DC R értéket , az a kimenő nagyon jól sikerült . Beépítés előtt , generátorral méregetve már kiderült , hogy jó lesz .
10KHz Rétegek közötti szigetelés vastagsága is nagyon fontos . Nagyon nehéz így megmondani a tutit .
Ne haragudj Márk, de nem bírom megállni, hogy ne "szóljak be" ! Megint hülyeséget írtál ! Vagy gondold át még egyszer ( vagy többször ) a dolgot, mielőtt leírod, vagy ne írd le, de vagy így, vagy úgy ne vezess félre másokat a Te tudatlanságoddal! Már ajánlottak itt többen is Neked szakirodalmakat, de ezek szerint nem igazán tanulmányoztad őket ... Szerinted hány volt lehet egy feszültségerősítő fokozat katódján? Csak saccold meg? ...
Üdv!
A PCF80 pentódájával nem lehet valamit kezdeni? Előerősítőként gondoltam, szóval feszültség erősítőként használni. Azonban az elektroncso.hu-n nincs erről cikk. Ha valaki elmondaná röviden, vagy tudna adni linket (akár angol), ahol szépen leírják megköszönném!
Köszi! Nekem is ez a fajta összekötés a szimpatikusabb, mert így mindkét csőfél primer tekercsei mellett ugyanúgy vannak a szekunderek. Mégegy apróság: a primereket rétegenként érdemes lakkal vagy parafinnal átkenni? Primernél a rétegek közti szigetelésnek prespán vagy műanyag fólia a jobb?
Én megpróbálom megsaccolni. Ha a trióda teljesen nyitott állapotát vesszük, s nem számolunk a belső ellenállásával, kvázi zárlatnak vesszük, akkor egy 100/0,47 arányú feszültségosztóról beszélhetünk. Ha 200V-os tápfeszültséggel számolunk, akkor a 0,47-es tagon (kerekítve) 0,94V fog esni. Tehát akár egy 3-6V-os pici kondi is elég oda. Nem? Csak matematika az egész, meg egy kis logika.
De, pontosan ! De elég csak azt nézni, hogy egy feszültség erősítő fokozat katódárama pár mA szokott lenni, és Ohm bácsi megadja a választ :U=R*I
Akkor nem kell 63V, de én inkább annyit raktam volna, minthogy egy kicsi kondi eldurranjon. Bár az igaz, hogy a PCL86-ban az 1k-s katódellenállással is csak 1-2V van! Aki nem olvassa eddig tovább a témát, az meg tegyen 63V-os kondit (szerintem)! Két hozzászólás elolvasásával nem lehet erősítőt építeni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |