Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   647 / 2208
(#) kocos válasza Müszi hozzászólására (») Júl 30, 2009
Én meg véletlenül ECL-t dugam a PCLhelyére... Na annak volt fénye Remélem nem gajdult meg a cső ...
(#) PetAd válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 30, 2009
Az éppenséggel van, csak most kevés a pénzem és nem akarok sokat költeni erre. A katódellenállás mindig ugyanannyi? 140 Ohm-ot ír az Ef184 adatlapjában. Az anódellenállás = anódfesz. / adatlapban leírt anódáram vagy rosszul gondolom?
Van itt még pár kérdés ha valaki ráér megválaszolhatja.
Bővebben: Link
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Júl 30, 2009
Nekem is kibírta az EM84 a 11,5V-ot. Nem figyeltem semmit, csak sorbakötöttem egy ECL86-tal, és úgy világított szegény EM84, mint egy izzó !
(#) CIROKL válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 30, 2009
Nos közben látom a Zoli / CHZ / megmutatta hol lelhető az általa bemutatott erősítő ! Igen ez az ő érdeme , és csak köszönni tudom neki akárhányszor beszélünk róla ! ITT látható a kapcsolási rajz is . Nálam meg megtalálható hozzá a kimenő terve is ITT Ha bármi kérdése lenne valakinek akkor szerintem a Zoli is meg én is szivesen válaszolunk rá !
(#) CHZ válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 30, 2009
Te képsorozatod sokat segíthet a megépítésében .
Most láttam , hogy még mindig a hibásan összekötött kimenő rajza van fent (én rajzoltam rosszúl ) , érdemes lenne javítani , nehogy valaki úgy kösse be ..
(#) Pioneer válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 30, 2009
Szia!
Amit küldtél kapcsolási és nyákrajzot, eltérés van az alkatrészértékek és a kapcsolás között is. Melyik a mérvadó?
Üdvözlettel: Pioneer
(#) CHZ válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 30, 2009
Mint említettem mérések folyamán kicsit változott a kapcsolás , sajnos a rajzon nem korrigáltam minden módosítást , de a nyákterven a végleges változat van , megfelelő értékekkel .
Mivel csak saját használatra lett összedova , ezért nem foglakoztam a korrekt dokumentációjával .
Rajz van 3-4 változat is és egyik sem a végleges .
Akkor még nem gondoltam arra , hogy valaki megépítené , már látom , hogy pontosítani kellett volna.
(#) CIROKL válasza CHZ hozzászólására (») Júl 30, 2009
Köszi az észrevételt javítani fogom ! Viszont némi oda figyeléssel ez is használható ? Pioneer : Azért írtam hogy ha van kérdés akkor válaszolok ! Viszont nincs eltérés csak szintén odafigyelés kell ám a beültetéshez meg aztán az elektronikában való játasság ! A kapcsolási rajz és a beültetési rajz alapján a kettőtt eggyeztetve simán belehet ültetni a panelt ! Lásd az ényémet , a képről lelehet figyelni a beültetett alkatrészeket . Megint mondom hogy ha valami nem tiszta akkor jelezz és válaszolunk rá ! Most hirtelen ennyi de ha van konkrét észrevételed máris mondom a helyes választ !
(#) Pioneer válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 30, 2009
Szia!

Az elektronikában való jártassággal nincs gond. Viszont nem tudtam, hogy melyik lett a végleges verzió, a rajz avagy a nyák. Viszont most már tudom.
Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat.

(#) CIROKL válasza CHZ hozzászólására (») Júl 30, 2009
Idézet:
„a hibásan összekötött kimenő rajza van fent”
A kimenő terve javítva !
(#) Pioneer válasza CHZ hozzászólására (») Júl 30, 2009
Szia!

Utólagos engedelmeddel megpróbáltam a nyák alapján elkészíteni a kapcsolási rajzot. A rajzon nem szerepel a tápegység és azok alkatrészei.
Ha valamit véletlenül nem jól rajzoltam szóljatok.

PCL86PP.GIF

(#) punkkazy hozzászólása Júl 30, 2009
Na hát át lett gondolva-tervezve a PCF80.
Ra=16.67kohm
Ia=12mA
Rk=166.67ohm
Ug=-2V

PCF80_.JPG

(#) CIROKL válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 30, 2009
Szia : Mellékleten a táppal eggyütt lévő kapcsolási rajz ! Ha minden igaz akkor ezen a rajzon már a menet közbeni módosítás is látható !
Köszönöm , szerintem jól lerajzoltad a nyákról .
Az R5/R11 kis finommításra ad lehetőséget , azért került a panelre . Mivel ha nagy eltérés lenne a meghajtás 2db . triódája között , akkor ezek értékének módosításával belőhető a fázisfordító AC szimmetriája . Méréskor kimenő nélkül a kimenő prim. tekercsei helyén rövidzár és 1KHz szinusszal vizsgálva a C5/C6 kimenetein az amplitúdó nagyságát .. nagy eltérés esetén az ellenállások módosításával korrigálható . Kimenő kiiktatásával a meghajtásra ható NFB(R13/R17) kiiktatódik , így jobban érzékelhető a kimenet aszimmetriája . Az R13/R17 által létrehozott visszacsatolás hatásossá tételével már nem igen lenne mérhető ez a különbség .
Az R8 és az R12 ellenállásokkal növelhető a bemebeti érzékenység .
(#) kocos válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 30, 2009
Mivel készítesz ilyen szép rajzot? ( ha nem titok )
Az R12 vele párhuzamosan ha kell mehet 100-220pf , ez kimenő függő .
(#) Pioneer válasza kocos hozzászólására (») Júl 30, 2009
Szia!

Az "Abacom sPlan 6.0"-val itt a honlapja.
(#) kocos válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 31, 2009
Köszi szépen ! Te is demo verziót használsz?
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Júl 31, 2009
közben rájöttem, hogy nyilván nem ...
(#) Imi65 válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 31, 2009
Az szép, hogy huzigatsz vonalakat a karakterisztikában, de az nem ilyen "random" elgondolásokon kell, hogy alapuljon. A vízszintes tengelyen (Ua) a tápfeszültségtől függ, hogy a munkaellenállás egyenese honnan indul. A függőleges (Ia) tengelyt ott éri el, ahol az ellenálláson a tápfeszültség hatására (ez csak elméleti pont, mintha a csövet rövidzárral helyettesítenéd) a legnagyobb áram (Ut/Ra) folyik. A csőnek ehhez az egyeneshez semmi köze nincs, a végpontja tehát a tápfeszültség (ami nálad már a 3. értéket veszi fel), a meredeksége pedig a ellenállás értékétől függ.
A belinkelt rajzon egyébként tényleg 16k-s ellenállás egyenesét látjuk, Az Ia viszont csak 8mA körüli, ezért nem jó ide a 166,67 (!) Ohm -os katódellenállás. R=U/I vagyis 2/8m=250 Ohm . Próbáld átgondolni a cső viselkedését áramkörben.
(#) sturbi válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 31, 2009
Na a szerkesztés már jó, az Ua-n a tápfeszt vesszük fel, az Ia-n azt az áramértéket, amit akkor kapnánk, ha a cső anódját és katódját rövidrezárnánk egy darab dróttal, tehát csak a munkaellenállás lenne a tápfesz és a föld közé kötve, esetedben 200 V/16600 ohm=0,0012 A= 12 mA (ez az áramérték általában nem nagyobb mint az adatlapon megadott átlagáram, esetedben 14 mA a triódára).
A katódellenállás kiszámolása nem jó, hiszen 2 V rácselőfesznél (ez a feszültség esik a katódellenálláson) nem 12 mA folyik a csövön, hanem csak 7,6 mA (a -2 V görbe a munkaellenállás egyenesét 7,6 mA-nél metszi). A katódellenállás értéke tehát 2 V/0,0076 A=263 ohm lesz. Ilyenkor a cső anódján 72,5 V van, tehát az anód munkaellenálláson 200 V-72,5 V=127,5 V esik. A 7,6 mA-es nyugalmi áram a 16600 ohmos anód munkaellenálláson 127 V-ot ejt, a 260 ohmos katódellenálláson pedig 2 V-ot.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Júl 31, 2009
Oppá, látom Imi már leírta ezt előttem, most már nem törlöm ki, az előző oldalra voltam beállítva, az oldalszámlálót meg észre sem vettem, korán van még.
(#) sturbi hozzászólása Júl 31, 2009
Múltkor kérdezte valaki, hogy a GMI-6-al lehet- e kezdeni valamit erősítőépítés terén. Tegnap kipróbáltam a GU 29-es erősítőmben, és nagyon szép hangot sikerült elérni vele EL 84-es kimenővel. Oldalanként 50 mA nyugalmi áramot állítottam be, a közös katódellenállás egy 220 µF-al hidegített 68 ohm 5 W-os ellenállás volt, a közös segédrács 10 Kohmos ellenállással volt a tápra kötve és 47 µF 400 V os kondival volt hidegítve. A hidegítések fontosak, hogy ne legyen áthallás az oldalak között, hiszen ezek az elektródák közösek ennél a kettőstetródánál. A tápfeszültség valamivel több, mint 270 V volt.
Teljesítményre ezekkel a tápfeszekkel kb. az EL 84 szintjén áll. Ha valakinek csak egy ilyen csöve van, végülis ki tud vele váltani két EL 84-et, szerintem hasonló minőségben és teljesítményigénnyel. A hálózatról felvett teljesítmény sztereó erősítőnél 52 W volt. Bemenetnek ECC akármi jó, nekem oldalanként egy- egy EC 92 hajtotta. Két ilyen csővel nyilván érdemesebb triódás kötést használni, páruzamosan kötve az anódokat is (a segédrács és a katód eleve közös), vagy PP-nek megépíteni.
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 31, 2009
Az egyenjogúság állati értelmezése kis családomban. Hypokonderek ne nézzék meg.
(#) l48 válasza sturbi hozzászólására (») Júl 31, 2009
Ritkán látott, nyugalmat sugárzó képek.Az én kutyám semmi más négylábut nem tür meg a közelében. Amúgy meg a nyugalom szobra igy 10 évesen
(#) Norberto válasza sturbi hozzászólására (») Júl 31, 2009
l48 legelső mondatával én is csak egyetérteni tudok. Amúgy helyes lányod van :vigyor5: :whistle:
(#) lpcollector válasza l48 hozzászólására (») Júl 31, 2009
Ha már így a kutyákra terelődött a szó, a miénk még az ügyetlenebb madarakat, egereket is összeszedi az udvarban.
A macskák viszont csak addig érdeklik, amíg mozognak...
(#) Müszi válasza Norberto hozzászólására (») Júl 31, 2009
Én Norberto második mondatával tudok határozottan egyetérteni! :yes:
(#) PetAd hozzászólása Júl 31, 2009
Üdv
A képen lévő kapcsolást szeretném összedobni. Ef 184 lenne a cső, triódaként bekötve úgy ahogy ebben a cikkben szerepel. A jelforrás egy hangkártya lenne és a kimenetet meg TDA2003-as erősítőmre kötném rá, a hangerőszabályzókat az erősítőn és a gépben letekerve majdnem a minimumra. Kimenőnek egy 220/8-9 voltos trafót használnék légréssel, így talán nem vezérli túl az erősítőt. Anódfeszültség 170 V lesz 420 µF-al pufferelve. Hogy tudnám megmérni a kimeneten a feszültséget? Úgy hallottam hogy a csövek nem bírják ha nincs terhelés a kimenetükön. Ez szerintetek működne?
(#) mark.budai válasza PetAd hozzászólására (») Júl 31, 2009
A katódba, a 470 ohm-os ellenállással párhuzamosan szerintem tegyél egy 47µF/63V-os kondit. Nem biztos, hogy kell 63V-os, de én annyit tennék...
Következő: »»   647 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem