Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Idézet: „Acrill alapú sprétől óva intek mindenkit.Ami rá van írva a dobozra az HAZUGSÁG!!!.Gyönge sérülékeny felületet ad, nem is beszélve róla ha műanyaggal vagy gumival érintkezik, összevesznek.” Így van! Első projectjeim között egy 4 csat. keverőpult /nem csöves/, szépen lefújva feketére, alfabet feliratozóval feliratozva, használgattam több hónapig...(tehát tuti meg volt száradva), és elrakva az ágy mélyére, rajta hagytam a félfülesített FIRST fejhallgatót a jobb alsó sarkán. 1 hónap múlva elővettem, és a füles úgy ráragadt, hogy a festéket is leszedte... Nem kell mondjam, hogy a sarok újrafestése mily esztétikai hibát okozott rajta.
Én egyszer egy gitárnyakat fúltam le vele, nyers fa volt, itta is rendesen. A legdrágább akrillt vettem. A kezem mindég odaragadt hozzá. Először azt hittem hogy nem ráztam fel mrendesen. Újracsináltam. A kombómnak neki volt támasztva a gitár és odaragadt a műbőrhöz. Utána még néhányszotr így jártam, azzal a sprével más témákban is. Ha a fogyasztóvédelemnél dolgoznék vagy egyáltalán foglalkoznának, vele betiltanám.
Nekem is műbőr volt a füles védőburkolata.
Jó-jó, de ha mattot akar az ember, akkor? Mert hát a lakktól fényes lesz, mint Salamon ...ke!
Na mit tekertem tegnap? Egy 500VA-es trafót!
2x90V/1,5A, 230V/250mA, 25V/5A, és 6,3V/2,4A. NO MI LESZ EBBŐL?
Csak az a baj hogy akrill lakkot kell rá fúji, ami lehet matt, és fényes is, de az sem ér semmit mert puha gyenge. Ha meg NORMÁLIS lakkot fújsz vagy kensz rá, az meg feloldja az akrillt.Pl parketta, vagy PU alapú.
Ez a festék autófelnire való.Személyes véleményem szerint meg a szemétbe. Bocsi ha valakit megsértek ezzel, annak akinek bejött használja egészséggel, de én néhányszor megjártam vele. Ecsettel is lehet lekenni szépen megfelelő festéket.
6C33C SE, vagy GU-50 PP? Vagy PL500/504 PP(P)?
Hali Egerbe a rádió amatőr találkozóra ki jön? valami megkülönböztető jel lesz?
a 25 Voltos fűtésből ítélve Pl500/504, az 5 Amperből 10-12 cső tud "táplálkozni", tehát stereo PP -re tippelek, csatornánként 4 végcsővel,vagy talán valamilyen OTL kapcsolás? 6C33C-hez, és GU 50-hez való fűtőtekercs nincs a trafón. Az alacsony anódfesz, és a 90 volt (150 Voltos segédrácsfesz? ) is a Pl-re utal...
Tényleg, a 90V-ot nem tudtam, hogy mire való, de ahogy írtad, eszembe jutott.
Az anódfesz hogyhogy olyan alacsony?
3-4 száz voltról mennek a PL500-ak
Most , hogy a PCL PP még nincs kész, az El84 SE meg már nincs itthon, bekötöttem a "régi" Onkyo receivert, hogy valami zörögjön .... Hááááááát .... Még a PCL-t neveztem múltkor magashiányosnak. Nagy kása az egész, pedig nem STK IC-s, hanem diszkrét tranyókból van a végfoka. Akkorát kiemel középen, hogy csuda...
Idézet: „stereo PP -re tippelek, csatornánként 4 végcsővel,vagy talán valamilyen OTL kapcsolás?” Ott a pont! 2x4db sorba kötött 6AS7G-nek kell a 25V fűtés. a 2x90V-ból 2x135v lesz /+-/, a meghajtásé a többi! Bizony OTL próbatrafó lesz, ellenüteműt (kvázikomplementer csőpár hehe), vagy akár cirklotront is lehet belőle faragni! Ha nem jön be, akkor egy 2x 100W-os PP lesz a 8db végcsővel, csak akkor trafót kell tekernem...
Szia! Én egri vagyok, de nem is hallottam ,hogy lesz.Tudnál infót adi a helyéről és idejéről?[OFF][OFF]
Hogy én is csináljak mostanában valamit, kimarattam a HIRAGA RIAA nyákját.
Most csináltam először vasalásos technikával, ez egy próba is volt egyben. A nyomat se volt olyan szép retusáltam egy talált nyáktervet, tehát a nyákom ilyen lett.
Milyen PCLXX -ből tervezed a PP-t? Fázisfordítóként melyik típussal?
Most én is szétszedtem a csövit úgy félévre és hogy valami szóljon bekapcsoltam egy Yamaha RX385rds erősítős tunert. Kellemesnek itélhető a hangja, de aztán a magas hangjaitól megfájdul a fejem.. Összefolyik benne a magas tartomány, csörömpöl. De ezt ennél csak a csöves hallgatása óta hallom így..Diszkrét tranyós végfoka van.
Valaki esetleg megépÍtette a JHL könyvében írt A osztályú egyvégtranyós 2n3055-ös végfokot? Közelíti a hangja vajon egy jobb csöves SE hangját?
A JLH 10W-os ról annyit, hogy nem lehet rossz hangja, de azt mondják, hogy a csöveseknek a hangja 80%-ban a kimenőtrafón múlik.
Én már terveztem, párhuzamba kötött orosz TV stabilizátor /KTxx/ végtranyók, és jónagy teljesítményű, vagy sok kicsi hűtött munkaellenállás elhelyezését nagyonnagy hűtőbordára, csöves előfokkal...(Mert van sok nagyonnagy hűtőbordám, de minek, a mai kapcsolóüzemű világban?)
De egyelőre a köv. lépés az OTL!
PCL86-tal, a lehető legegyszerűbb kapcsolás. Az egyik trioda katodin fázisfordító, a másik pedig a meghajtó. Automatikus előfesz van a pentodáknak, de egy huzaltrimmerrel szimmetrizálható a nyugalmi áramuk. Valószínű ebből majd tervezek egy "komolyabb" változatot, mert PCL , mint a tenger, és nekem jobban tetszik a hangja, minta az EL84-nek. Szóval ebben csatornánként csak a két PCL van. egyébként a kapcsolás majdnem ugyanaz, mint az EAG AE110
Igen , a kinyomtatott minta minősége meghatározó volt .
Mivel egyszerű rajzolatú nyák , nyáktervezővel érdmes lett volna ismét megrajzolni , tökéletes vasalható mintát kaptál volna , de így is használható .
Én meg akarom majd építeni, mert kíváncsi vagyok rá, de nem hallottam még a hangját. Most, hogy az Onkyot hallgatom, azért megint felfedeztem ugyanazt, mint basszusgitárerősítőknél : a tranyós, vagy FET-es hangja "gyorsabb", a magasai "élesek", de nem tiszták, a csöves azonban "konkrétabb", élethűbb magasakkal, "lassabb", visszafogottabb, de mégis élvezhetőbb mélyekkel rendelkezik. Ez 8 év zenélés tapasztalata, és főleg a basszusgitárerősítők terén, de most, hogy másfél év óta újra félvezetős "Hi-Fi" erősítőt hallgatok, itt is hasonlót vélek felfedezni. Ja még annyit, hogy általában véve bármilyen célú erősítőnél azt vettem észre, hogy a félvezetősnél, a pár száz herces középtartomány "kiemelni" hallatik, a csövesnél azonban a "presence"-ek, a pár kHz-ek vannak előtérben linerási frekvenciamenet beállítás mellett. Ez a saját véleményem/tapasztalatom
Én ugyanezt tettem egy Quad 405 nyákkal :Régi szkennelt RT újságból kivágtam a rajzot, SL-ba betettem háttérnek, és "áthúztam" a vezetősávokat, meg feltettem a forrpontokat, aztán a hátteret eltávolítva nyomtatható is lett az új nyák (meg szebb is )
A készülék persze azóta sem készült el Bátyámnak ígértem tavaly májusra, aztán születésnapjára (július), aztán karácsonyra, aztán idén születésnapjára, de valószínűleg idén karácsonyra (sem) lesz kész ...
Ma megkeresem Neked a dolgokat, és küldök róluk egy képet!
Igazából próbának szántam, de annyira nem lett rossz, hogy kidobjam.
Elkezdtem, vagyis már készen van egy tervezett nyák ami 6N9S-hez lesz. Kiváncsi vagyok milyen hangzásbeli különbség van a kettő között. A tápot úgy tervezem, hogy mind a kettő tudjon vele működni. Amelyik jobban tettszik az lesz a végleges.
Ezen dolgozok már egy ideje :
A forrléc lemaradt
És két kép, hogy miből indultam ki kb még egy két hét, és elkészül
Üdv
Az anódellenállást úgy számolhatjuk ki hogy anódfeszültség / anódáram? Az anódáram bent van a cső doksijában ha jól láttam.
Gondolj csak Ohm bácsira! Ezt úgy számoljuk, hogy a pufferelt DC feszből (tehát amink van) ki kell vonni azt, amit kapni szeretnénk, majd a kettő különbségét elosztani az anódárammal.
Pl.: 280V a feszültségem, ebből kell nekem (mondjuk) 160V, a terhelés 20mA, akkor (280-160)/0,02. 280-160=120, 120/0,02= 6000 ohm, tehát 6K ohm. Akkor legyen 6,2K, vagy két sorba kötött 3K. Ha a teljesítményt is ki akarjuk számítani, akkor az ellenálláson eső feszültség, és az átfolyó áramot kell összeszorozni. A fenti esetben az ejtett feszültség 120V, az átfolyó áram 20mA, tehát 120*0,02=2,4W Tehát ide legalább 2,4W-os ellenállás kell. Az anódáramot leírják a cső katalógusában.
Akkor nagyon hasonló kapcsolást építünk.
Én csatornánként egy-egy hálózati trafóval és egy-egy EZ81-el építem, kimenőnek a TK782 lesz benne, ami eredetileg EL84PP-ben volt de ugyanez van az AE211-ben ECL86PP-ben. Szerintem is nagyon jó hangú cső a PCL86. üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |