Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Hello, hogy néz ki egy ilyen szikraközös tekercs?
mert azt továbbra sem értem, hogy az áramot mivel szaggatta meg.
Szikraközzel, innen a neve.
Az alap konstrukció : nagyfeszforrás (4kVAC minimum), primer kondi, (forgó) szikraköz, primer tekercs, szekunder, tetőkapacitás, RF földpont. Bipoláris tekercsnél meg nem kell földpont.
Szerintem is az impulzusüzem a járható út nagyfrekivel,pl.30-40KHZ.Én 12V-ról 555 IC.vel 20KHZ-en gond nélkül előállítottam 12KV-ot úgy hogy a tekercset BUT11A tranzisztor kapcsolgatta négyszög jellel.A NF.tekercset én készítettem sorkimenő vasmagra dupla szigetelésű Cu-z vel tekerve.Ez kb.3,5KV~adott le ezután jött a HV-05/12Kv diódákból 3Db.és2,2nF/f8KV=3Db. kondiból álló kaszkád sokszorozó kapcsolás.Az egész Ák.jól bírja nem melegszik és nem húz át a panelon sem.Azt viszont nem nagyon értem hogy a nf.tekercs szekunderét +növelem 2200menetről 3000menetre,a tekercs leadott fesz.ge nem változik nem nő.Még akkor sem ha a frekvenciát növelem,a tápot 12V-ról 15V-ra emelem akkor viszont 3KV.=Dc.lesz a sokszorozó kimenetén.Áramfelvétel 0,52-ről 0,56A re ugrik ami elfogadható érték.
![]()
Sziasztok. Aki már épített tesla tekercset az legyen szíves írjon már róla pár infót mondjuk a méretét és mekkora szikrát ad le. Szeretnék építeni egyet kb. 1,5m szikrára van szükségem és egy mozgásérzékelőre lenne kötve, ha valami túl közel megy beindul és kb. 2 másodpercenként adna le szikrát. Megvalósítható ez?
1,5méterhez minimum 3kW kell. Lehet építeni DRSSTC-t is IGBT-vel, de az nehezen járható, de vezérelni egyszerűbb.
Miért 2 másodpercenként? Folyamatosan nem jó? Ha nagyon kell ez a szaggatás, akkor esetleg relével szikraközös teslát lehet szaggatni, de sok értelmét nem látom a szaggatásnak. Ez utóbbi kialakítás életveszélyes. Pontos méreteket, és paramétereket nem tudok mondani, csak ha van konkrét tápfesz és tápáram érték. Kb 1 méter magas szekunder kell, 100kHz körüli freki, meg jónéhány tízezer forint a megépítéshez.
A másik pedig,hogy minek a mozgásérzékelő?Betörőt mással is lehet riasztgatni..Olcsóbb egy kutyát szerezni erre a célra.
![]()
Ez csak egy olyan kiállítási darab lenne. Nagyon jól nézne ki és szemléletes. A szaggatást csak azért gondoltam, mert nem jobb mintha egyfolytába menne. És látványosabb ha csak időnként szikrázik. (Egyébként nem betörőriasztó lenne, azért van a sima riasztó.)
Ha mindenáron túl akarod bonyolítani, akkor mi nem gátolhatunk meg benne.
Szerintem nem látványos, ha összevissza szaggatva van.
Nem az összevissza szaggatás a lényeg, hanem adott időközönként lenne szikra 2-3 mp-ként. A primer oldalt mivel szoktátok táplálni 230? És ha azt szaggatom?
Na,akkor most komolyan.Szerintem kettő megoldás létezik a problémádra,de ez csak az én véleményem.
Először is a mozgásérzékelő hidd el nekem,hogy felesleges. A két megoldás pedig,ha a szaggatást tartod szem előtt: 1.,DRSSTC 2.,Vagy egy nagy teljesítményű szaggatott VTTC-bár a szikra nem lesz 1,5m. Youtube-on találsz videókat ezekről,google-n pedig ezernyi kapcsolást találni. Mindkettő sok tudást,szerencsét,pénzt igényel. Ha látványt akarsz,akkor nem kell messzire menned,nézd meg Collector honlapján a szikraközös teslát,ha az nem látványos akkor mi számít annak? ![]()
Igazából csak érdeklődő lennék egyelőre nem tervezem, mivel nincs rá keret most. A video nagyon komoly a nagy tesláról.
![]() ![]() ![]()
Akkor majd visszatérünk rá, ha lesz keret.
VTTC nem alkalmas rá, rossz a hatásfoka, de halk lenne.
Ok, kösz az infókat, majd írok, ha lesz idő és pénz.
![]()
Hy! Én is építettem egy tesla-tekercset!
![]()
Ugye ez nem az, amiben fojtó, és valami nemtudommilyen szaggató van, és közvetlen a fázisra van kötve?
De. Ez pont olyan.Erről az oldalról csináltam:http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert47/TeslTek_Arpad.htm
Szedd szét, és ezt ne építsd meg többet (meg más se) mert életveszélyes úgy ahogy van!
Oké, de akkor milyet építsek, ami kezdőknek is jó?
![]()
Igen, de a fázis le van választva legalább. De ezek a számítások nélküli konstrukciókat maximum gagyi transzformátoroknak nevezném, nem tesla tekercsnek.
Ha valakit érdekel staccato meghajtás, csináltam hozzá nyáktervet.
Aki nem tudja mi ez, itt elolvashatja : Bővebben: Link Kész nyák: Bővebben: Link Nyákterv: Bővebben: Link Beültetés: Bővebben: Link
Ha jól értelmezem, akkor nem folyamatos négyszögjellel hajtja a tekercset, hanem "impulzuscsomaggal"... Ez miért jobb? Vagy csak másabb a végeredmény?
![]()
Nem, itt alapból sincs négyszögjel sehol. Ez vákumcsúvöz van, és a lényege, hogy míg a cső csak egyszer van üzemben, egyszer pedig nincs, félidőre kikapcsolja a csövet a cucc. + lehet állítani a szaggatást 1-50Hz-ig szinkronban a hálózattal. Az előbbi miatt kb. 2x akkora teljesítményre lehet bírni a csövet.
Szia!
Kipróbáltad már?
Nem, előbb össze kell építsem a vttc-t.
Sajnos a leírást nem igazán értettem meg, így csak a két 555-bő tippeltem!
![]()
Bővebben: Link
Itt látni, mit is csinál.
üdv
Ha a MOT-okat olaj alá teszem akkor hogy lehet a levegőbuborékokat teljesen eltűntetni a trafókból? Vagy az apróbb buborékok 4,2KV-on még nem jelentenek problémát? Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |