Fórum témák
» Több friss téma |
DOS-os tangó, régi OrCAD, majd win3.1-es Protel és utána jött a CM2000 amivel fél óra után önmagamtól tudtam rajzolni.
kb 10 éve használom... sosem használtam autóroutert, sőt még a shematic-ot sem mert papírrajzról fejből rajzoltam. (8-10 IC-nél 4-500 Furatnál komolyabb nyák-ot nem kellett csinálnom) Ezekután nem olyan könnyű kidobni... A DXP/Altium -on nem birok egyedül elindulni....már a Projectekbe belekavarodok. Eagle és egyéb német társait (pl. sprintlayout) egy Protellel kezdő nem szokja meg soha. Prókálkoztam már vele de a logikája felejtős részemről.
Csak megemlítem, hogy volt még CSI EDA, Express PCB, Microsim Design Center, ICAP 4, AIM Spice, Pcad, Citect, Edwin, Faisyn, Lavenir, PAD's, WinPcb, super Cad.... Azután jött, látott, győzött a Circuit Maker 4,14 és külön a Traxmaker 2,06 . Említsem meg a MicroCode Engineering, Inc. Orem, Utah, USA nevű céget akik 1996tól jegyezték ezt a progit, nem kevés invencióval, gyakorlatiassággal. Véleményem szerint a leghasználhatóbb program amit láttam. Azóta már nem is tudom hány cég bazírozott erre kellően felpuffasztott projektet (mintha az Altium is az utódok között lenne). Kétségkívül túllépett rajta az idő, de csak vállalkozókedv kérdése a sajátkezű bővítés!
Amúgy meg ha úgy vesszük a tanítást illetően (lévén arra is való) időtlen.
"A Traxmaker-t felejtsd el!
Ez egy abszolut félresikerült projekt volt." Kíváncsivá teszel!
Valamit félreértettél...
Én a CM2000-et vagyis inkább csak a Traxmaker-t használom a mai napig megelégedéssel. Egyedül most ez a teleföld megvalósítása okoz problémát, a többi része nekem elegendő. Közben rájöttem hogy a pwr/gnd plan vakvágány számomra mert az egy teljesen külön réteg. Tehát átfogalmazva a problémámat hogy lehetne az EXternal Plane-t rábírni hogy kösse/olvasza be nekem automatikusan az adott lábakat, és a már elkészült GND vezetékeket?
Eleinte hiányoltam hogy a "talált" verzióban nem működik a "Pad-to-Pad Without Net" funkció, de így is elvoltam vele mostanáig.
Estleg erre nem tudtok valami gyógyírt?
Egyébként most ezt rajzoltam...
Hm..... csinos!
Valamit félreértettél... én csak kiegészítettelek!+megtámogattam a CMet. mindjárt segítek, egy pad to pad-képes Traxxal.(legalábbis aktív), a másik probléma: negatív :no: http://data.hu/get/1614972/TraxMaker_3_PRO.zip.html" target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: Link
Ó, hogy miért nem találkoztak soraink hamarabb!!!
Ezer köszönet! Mondjuk ez régebbi mint az enyém, de ránézésre ugyan azt tudja, vagyis most már még többet a pad to pad-del
Nekem is csak február 28 óta van meg..
Ha már ilyen szépen összejöttünk, még valamit megosztanék: Manuálok pdfben a cir meg traxmakerhez..angolul az igaz, de vannak benne képek is... (esetleg Google fordító?)én is készülök átnézni, nem ma lesz már látom Bővebben: Link
Köszi, az User Manual nekem is meg van de nem lettem okosabb, lassan elkönyvelem hogy ezt a funkciót nem tudja.
Megpróbálom átvinni protellba a kész rajzot, elvileg a traxmaker PCB-jét megeszi.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy szerintem ez pillanatnyilag egy idejétmúlt NYÁK tervező program. Szerintem szűk az alkatrész választéka, és a huzalozási logikája sem ideális. Ráadásul nem is módosítható. Valóban felvásárolta az Altium, és talán az sem lehet véletlen, hogy nem fordítva történt.
Nem is értem, a Traxmaker-ből mit használtak fel, hiszen a DSP egyenes folytatása volt a Protelnek. Felturbózva a projektkezelés funkcióval... Hogy saját kezűleg is bővíthető...? hát igen. De miért tenném, ha más progiban már ez megvan. Másrészről: nem tudtam, hogy ennyire ragaszkodtok ehhez a progihoz. De megértem. Van olyan barátom, aki a mai napig nem tud, és nem is akar elszakadni a PCAD-tól... Öt is megértem. :yes: Én meg a Cirmaker2000 szimulátor részéhez ragaszkodom, mert (miután kiismertem a rengeteg hibájának többségét) egész használhatónak látom. A német progikat pedig enyhén szólva nem favorizálom. De az Eagle szerintem amatőr célra a legjobb! A német gondolkodás, logika egyébként valóban nem fogható fel normális emberi aggyal. Számomra a mumus, a torz szülött WSCAD-juk, amit napi 8-10 órában vagyok kénytelen használni... De ez egy más téma... Mégegyszer bocs, ha más véleményemmel a topic ellen szóltam.
"Nem is értem, a Traxmaker-ből mit használtak fel,"
A nagyon egyszerű kézi rajzolást, egyszerűen kezelhető Output kimeneteket, gondolok itt nyomtatás, fúrófile, gerber... pár perces új alkatrészlétrehozás Szóval minden olyan egyszerű még annak is aki nem ismeri... "hiszen a DSP egyenes folytatása volt a Protelnek. Felturbózva a projektkezelés funkcióval..." na ennél a projektkezelésnél mindig elakadok...
Idézet: „gondolok itt nyomtatás, fúrófile, gerber... pár perces új alkatrészlétrehozás” Eddig úgy gondoltam, hogy ez egyértelműen a Protelből jött. Korábban jómagam is a Protelt használtam, sőt videó-s "Használati útmutatót" is készítettem hozzá, olyan kollégáknek, akik még a korai Protel-lal sem boldogultak. De hiszek Neked, mivel igazából nem tudom mi, miből lett. A projekt kezeléssel meg ajánlatos lesz mielőbb megbarátkozni, mert lassan kikopnak az egyszerű amatőr progik. ... és nem csak a mi köreinkben használt elektronikai szoftverek mennek ebbe az irányba. Nézd meg bármely építész vagy gépész szoftvert. Vagy akár egy egyszerű video vágó progit...
Nyugodtan megmondhatod a véleményedet, tkp. arra voltam kíváncsi amivel indokolod. Való igaz alkatrészválasztéka szűkösnek látszik. Én azt bírom benne, hogy az adott package-t én töltöm meg tartalommal. Volt olyan progival kapcsolatom ahol csak kondiból vagy 50-60 féle volt mind külön kódnévvel brrr.. és a többi, bár igen precízen megjelenített alkatrész nemkülönben. Magyarul egy másik számítógép kellett volna az agyam helyére (ez persze csak túlzás, akkora nincs is ), hogy meg tudjam adni a package-okat egy ésszerű időn belül. Aztán meg legtöbbször olyan pcb-ket csináltam amit akár papíron is meg lehetne csinálni, csak itt könnyebb radírozni. Nem egy pénzkereső progi, a routere valóban körmönfont gazságokra képes, kell vele szőrözni, EZ igaz! De nem pilótavizsgás! Aki alkalomszerűen hobbyból áramköröket akar csinálni, az megkapja a CAD feelinget, egyszerű ésszel átlátható folyamatok után kezébe veheti a majdnem gyári kivitelű pcb-jét.
Én ezért szeretem ezt a progit, de nem védem elvtelenül, vannak nála többet tudók(bár erre is igaz, minden gép csak annyit tud mint a gazdája) Ps: Az előbb írtam , először volt a MicroCode attól mevette a Protel (megszámozta az alkatrészlábakat) utána azt hiszem az altium következett. Mindenki tett hozzá; megnézheted: pilótavizsgás!
Idézet: „Volt olyan progival kapcsolatom ahol csak kondiból vagy 50-60 féle volt mind külön kódnévvel brrr..” Na, ja. Ez már csak így van... Mostanság pedig csak SMD alkatrészeket használok (ahol lehet), mert lusta vagyok fúrni. Ezekhoz pedig kódnév dukál... Az igazán korrekt progiknak pedig az olyanokat tartom, ahol nem egyszerűen tokozást adnak meg, hanem konkrét alkatrész típust, mint például a Serenad-nál, vagy a MicroWaveOffice-nál. Jó, jó ezek nagyferkis progik, de legalább az van a NYÁK-on, amit szimuláltam a progival !
A szimulációhoz valóban kell a SPICE modell, de az más tészta. Ja a tokozás nevét valóban kell tudni a Traxnál is. A (#486817) sz hozzászólásomnál van egy link, ha érdekel a 98as cirmaker meg traxmaker demoja van benne.
CM2000-el készítettem egy tervet (na jó, többet is) és szeretnék másik tervező programot használni, de egyik sem képes beolvasni. Exportáltam is, az összes lehetőséget végig próbáltam. Hiába a pcb2.8-as header info, valami nem jó, mert corrupt-nak véli az összes protel, amivel próbáltam. Tud valaki erre megoldást?
A Protel és a DXP utódainak olvasni kell a pcb-t.
Most a napokban kellett átvinnem a DXP2006-ba nyákot mert a Traxmakerrel nem tudtam telefóliát varázsolni olyat ,hogy beolvassza az adott gnd vezetékeket. A NET lista is látszott normálisan.
De sajnos nem olvassa. A tervet elküldtem 3 nyákkészítőnek, de ők sem tudták beolvasni a pcb. A cm által készített gerber pedig nem tartalmazza a lötstopot. Ami érdekes, hogy exportálásnál 2.8-as formátumot ír, de a file fejlécében 2.7-es szerepel. Ezzel a telefóliás problémával én is találkoztam, órákig tartott, mire kézzel kirajzoltam. Ezért is szeretnék váltani, de az eddig elkészült tervekre szükségem lenne.
Szia!
Én Békéscsabán gyártattam NYÁK-ot a CM2000 által készített gerberből és furatfájlból, elsőre "megették" (igaz "lötstop"-ot nem kértem, de az szerintem az csak a "Top Overlay" réteg exportálását jelentette volna! )! Steve
Már nem tudtam javítani: én GERBER-t küldtem, nem PCB-t! Te miért azt erőlteted?!
Steve
Küldj egy nyák-tervet, ránézek, eddig én is a cm2000-et használtam , most szeretnék váltani, de nekem edig még megette a protel őket.
Nekem pont Békéscsabán, a PCB-t is elfogadta a Zoli...
Én is gerbert szoktam küldeni és addig a pillanatig, amíg amatőr szintű nyákra volt szükségem, ahova nem kértem lötstopot, nem is volt vele gond. Csak az a baj, hogy a gerber nem tartalmazza a lötstop file-t. A top overlay az a "szita" nevű file, azaz az tartalmazza az alkatrészek kontúrjait, pozíciószámát ... Nincs kizárva, hogy én nem állítottam be valamit jól, de akárhogyan próbáltam, lötstop file nem generálódott a gerberhez.
Üdv mindenkinek egy újonctól. (Regisztrációkor elolvastam a feltételeket, mindazonáltal a
moderátoroktól eleinte pici türelmet és szelíd szeretetteljes dorgálásokat szeretnék kérni, ha esetleg valamit nem jól csinálnék..) 1. Említésre került már a téma, de tuti választ mintha nem találtam volna.. hogyan lehet beletenni a CircuitMaker2000 "adatbázisába" (?) egy olyan alkatrészt, ami alapból nincs benne ? Frissítési lehetőség menetének leírása (kezdők számára is érthető módon) megvan valahol ? Konkrétan egy 40106-os IC-t szeretnék belevarázsolni, ami ugyebár 6 db Schmidt triggert tartalmaz. (Ennek alternatívája tudomásom szerint a 4714, de valahogy akkor lennék nyugodt, ha az eredeti alkatrész lenne benne.. vagy ez butaság ?) Nagybaj írta aug.6-án, hogy "pár perces az új alkatrész létrehozás".. jól értem, hogy ez egy másik programra, az Altiumra vonatkozik ? vagy a Circuit Makerre ? 2. Tudtok olyan helyet ajánlani, ahol egy már megrajzolt áramkör tervet (mely egy meglévő, MŰKÖDŐ áramkörnek tulajdonképpen majdnem egy az egyben lemásolása) átnéznek ? Próbáltam (és látszólag sikerült is) automatikus nyáktervet generálnom a TraxMaker-rel, de nem szeretném, ha valami apró butaságon múlna, hogy a legyártott nyákom mégse működjön.. (Némi józan ésszel és precizitással megáldva, de először és tulajdonképpen képzetlenül próbálok ilyesmit csinálni..) Bp VI kerületben lakom, de van laptopom, elmegyek bárhová...vagy küldöm emailen. (Számomra személyesen jelen lenni nagyon izgalmas lenne, hogy ne simán más megcsinálja helyettem, hanem tanuljak is belőle.) Esetleg szerény díjazás is szóba jöhet, ámbár igazából azért is rajzoltam meg az áramkört magam, hogy lehetőleg minél kevesebbe kerüljön másvalaki munkadíja. Circuit Makerben rajzoltam meg, ebből szeretnék kiindulni, de persze a nyák gyártáshoz más progi is szóba jöhet ha az praktikusabb. A cél egy JÓ Gerber fájl - mielőbbi - elkészítése 3. Ha abból indulunk ki, hogy már készen van egy jó (működőképes) áramkör terv, amit Circuit Makerben rajzoltam meg, akkor milyen programot ajánlotok egy kezdőnek arra, hogy ebből (lehetőleg minél automatikusabban) generálódjon egy _használható_ nyák terv (Gerber file), amit azért (szintén intuitív, kezdő-felhasználóbarát módon) azért még lehet alakítgatni a későbbiekben, pl ide-oda húzogatni alkatrészeket illetve alkatrész-csoportokat, vagy mondjuk változtatni a nyák méretét ? köszönöm előre is: Z
Sziasztok! Tükrözni lehet a Circuit_Maker_2000 progiban mert nem találom az opciót
sziasztok én a CircuitMaker 2000 Professional magyarositás keresek vagy magyar tutorialt tud segiteni valaki meg köszöném
Szerinten nincs hozzá magyarosítás.
De ha van valami konkrét kérdésed, probléméd, akkor megpróbálunk segíteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |