Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmahangszóró

Témaindító: gyulank, idő: Máj 20, 2008
Lapozás: OK   5 / 19
(#) varttina válasza Collector hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Én is így értettem. Nem mindegy hogy csak 5kHz fölött fog cincogni, vagy lemehetek vele 1,5-2 kHz-ig.
(#) Collector válasza varttina hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

A gu81-es tekercsem kb. 20-25 centis szikrája már elég mély hangokat ki tud szépen adni (50-100Hz).
(#) skylooker válasza Collector hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Nem tudom, ki és melyik topikban linkelt be egy cikket a közvetett hangsugárzókról. Ez ugye úgy megy, hogy néhány 100kHz-et modulálunk a hangfrekvenciával, és ezt egy piezóval sugározzuk. A demodulálást a levegő páratartalma végzi, tehát kis sugárzóval - és egyetlen darabbal - le lehet sugározni a 20-20.000 Hz-es sávot. Na ezt ki kéne próbálni plazmasugárzóval, szinte erre van kitalálva. Már akinek van, nekem nincs. Egy dolog aggaszt, hogy ennek a működése függ a páratartalomtó, és még gondolom más paraméterektől, elhelyezés stb. is. Egy próbát megér, valakinek van kedve hozzá?
(#) Collector válasza skylooker hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

A plazmának mi köze a páratartalomhoz? Semmi. Nem befolyásol rajta semmit.
(#) pimi9 hozzászólása Júl 17, 2009 /

Üdv.
Mellékeltem egy kapcsolást, anno csináltam még.
Lényegét tekintve egy minitesláról van szó, azthiszem 2.5cm átmérőjű pvc csőn volt 4-5cm végigtekerve 0.08-as huzalból talán.
2.2MHz-n ment, a meghajtást egy FET végezte E osztályban, amit egy komplementer emitterkövető hajt.
Egy schmidt-trigger IC van még benne, ezzel van felépítve egy oszcillátor, és az illesztés az emitterkövetőhöz.
Ezenkívül a tekercs alsó kivezetése pár tagon keresztül kapcsolódik az oszcillátorhoz, így némi szinkront hoz létre.
A hangmoduláció az oszcillátor frekvenciájának módosításával jön létre.
Elég komoly magashangjai voltak.
Lehet majd megint összedobom, van még jópár dolog, amit bele lehetne rakni, pl: kihangolni a FET gate-jét, így némi hatásfok javulást el lehetne érni.
Valamint átalakítani az oszcillátort, és belerakni még egy opto-s leválasztót.

plasma.gif

(#) szarka.p hozzászólása Júl 17, 2009 /

Helló. Meg szeretném építeni a mellékelt kapcsolást. s
Szeretném megkérdezni, hogy irf630-al működik?Bővebben: Link
(#) varttina válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Ezt mindenképpen meg akarom építeni. Egyedül a tekercselés az a művelet, amit nem szeretek, de majd meg oldom valahogy.
Azt nem hittem volna, hogy az IRF540N még 2,2MHz-en is működik.
(#) labu01wx hozzászólása Júl 28, 2009 /

Sziasztok!
Tudnátok mondani egy olyan IC-s kapcsolást 1-1,5MHz-t(nem változtatható csak közötte legyen) AM modulál?
(#) pimi9 válasza labu01wx hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Kicsit bővebben fejsd ki, mert ennek így nincs sok értelme.
(#) labu01wx válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

A topic első hsz-ében lévő rajz alapján mőködne: lenne egy 1,5MHz körüli alap freki(nem tudom, hogy ide milyen jel a jó) és erre vinné rá ampitud-modulálással a hangot, majd felerősítené és rá a tekercsre. A stabil alapfrekin kívül semmi sem lényeges(pl.: a hangerő szabályozhatóság).
(#) pimi9 válasza labu01wx hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Nem sokkal mondtál többet, ha lenne egy konkrét áramköröd akkor talán tudnék mondani egy-két lehetőséget.

Tisztázd le mit akarsz, mivel megvalósítani, stb...

Szerintem az a legjárhatóbb út, ha építesz egy teljesítmény oszcillátort a kívánt frekvenciára, és a tápfeszültségét modulálod a hang fv.-ben, mondjuk egy audio-végfokkal.
(#) varttina válasza labu01wx hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Szia! Skorinak vannak félvezetős Tesla tekercsei, azokból lehet ötletet meríteni.
Bővebben: Link
(#) DaviS hozzászólása Júl 29, 2009 /

Sziasztok!
Ezt a videót a youtubon találtam
http://www.youtube.com/watch?v=Sg-9snu8kf0
Itt a kapcsolás:
http://www.volny.cz/jmartis/flyback_singingarc.png

Bikásabb változat:
http://www.youtube.com/watch?v=vZfLGrRodCY
kapcs:
http://www.volny.cz/jmartis/singing_arc_fm.png

Szerintem nagyon szépen szólnak.
(#) labu01wx válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Nem tudok ennél többet mondani, mivel semmi elképzelésem sincs a megvalósítással kapcsolatban. Sajnos nem értek annyire az elektronikához, hogy el tudjam dönteni, mit mivel oldok meg. Ezért is kérnék egy olyan kapcsolást ami szerintetek legjobb erre a célra.
(#) varttina válasza labu01wx hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Itt a hobbielektronikán szerintem mindannyian a legjobb megoldást keressük valamilyen problémára. Közben mérlegeljük, hogy mit mennyiért tudunk beszerezni, mennyi időt/pénzt fordítunk rá, valamint hogy mit tudunk egyáltalán megépíteni. Sokszor csak a megérzés segíti a hobbistát a jó, vagy a rossz útra.

TL494-es IC-vel már építettem plazmahangszórót, és működött. Ne várj tőle hifi minőséget, de egy próbálkozásnak tökéletes.
(#) Collector hozzászólása Júl 31, 2009 /

Ha valaki nagyon jó minőséget akar elérni, lehetséges, de szükség van otthoni kísérletezésre, tesztelésre. Csak úgy pedig a TL494-es megoldás az tökéletes, de aztán ráun az ember, és odébb tolja.
(#) labu01wx válasza Collector hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Egyeltalán nem célom a jó minőség, mivel csak érdekességnek szeretném megépíteni.
Lehet, hogy nagy hülyeség, de én úgy gondolom, hogy ha egy 1-1,5MHz jelet ampitudját modulálnánk a hanggal akkor azt be lehetne fogni rádióval. <--Ez lehetséges?>
(#) Collector válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Talán igen.
(#) pimi9 válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Idézet:
„semmi elképzelésem sincs”

Szóval neked nem egy modulátor kell, hanem egy komplett kapcsolás. Akkor olvasd át a fórumot.
(#) labu01wx válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Átolvastam és nem találtam az igényeimnek megfelelő kapcsolást.
(#) varttina válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Az én verzióm 108 kHz-n működött, de mivel nem volt rajta semmilyen szűrő, így 108 kHz felharmonikusain (többszörösein) 10 méteres körzetben lehetett fogni az adást. Ha antennát is kötöttem volna rá, jelentősen megnőtt volna a hatótáv.
(#) varttina válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Itt van egy komplett plazmahangszórós hangrendszer blokkvázlata. Persze jobb lenne, ha a mély-közép tartományban is a plazma sugározna, viszont ahhoz méteres plazmaív kellene.
(#) gyulank hozzászólása Aug 4, 2009 /

Mit gondoltok?
Ha pl. nem 1 szikraköz lenne, hanem több. Lehetne a létrejövő hang erején, és hangszínén változtatni? Pl. az 1ik elektróda félgömb, vagy gömb lenne, és több hegyes lenne körülötte.
Vagy 1 félgömbbe lenne az ív.
Olyasmi hatásra gondolok, mint a hangszóró, és hangfal.
(#) Collector válasza gyulank hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Azt ugye tudod, ha valaki ív alakul ki, leesik a feszültség néhány tíz, vagy néhány száz voltra. Ilyen esetben hiába van több szikraköz, egy helyen alakul csak ki mindig ív.
Mindegyikhez külön szekunder kellene, úgy viszont már menne.
Az elektróda alakja pedig csak nagyon csekély mértékben befolyásolja közvetlen a hang tulajdonságait. Közvetett módon viszont instabillá válik az ív, így recseg-ropog.
(#) labu01wx hozzászólása Aug 6, 2009 /

Sziasztok!
Szerinettek melyik szól szebben: ez vagy ez?
(#) varttina válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Szia!
A Tesla tekercses verziónak elvileg szebben kellene szólnia, a nagyobb frekvencia mitt. Bár 2,5 MHz-en nem tudom mennyit erősít az IRF540N.
Egyébként én is megépíteném, ha kapnék hozzá alkatrészt. A helyi boltos egy Zéner diódával akarta kiszúrni a szemem, amikor ZTX651-est kértem tőle.
(#) Collector válasza varttina hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

A teslás változatnak alapból sokkal több a zaja, mivel a koronából szól a hang.
(#) Collector válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Egy harmadikat ajánlok, TL494-el van megoldva, és relatíve egyszerű az egész.
Bővebben: Link

Itt a rajz: Bővebben: Link

A videón a minőségbe beletartozik az is, hogy pincébe rádióról ment.

Ja, meg van nálam egy 35W-os lézer, és a táp ciripelését lehetett hallani azon a ponton, ahol elérte a fát, és felgyújtotta. A lángban, és a fadarabon, amit elé raktam tisztán lehetett hallani, szerintem ez is képes lenne rendes zenét játszani. Bár kissé veszélyesebb móka.
(#) labu01wx válasza Collector hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Köszi!
Meg tudnád mondani, hogy honnan szerzek ill. hogyan tudok csinálni 2kV-ot bíró kondit?
(#) Collector válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

"Sorry, I made an error, I meant 47µF 250v.
Plasmana"
Mielőtt kérdezel, olvasd el ami oda van írva.
Következő: »»   5 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem