Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztor

Témaindító: NBalage, idő: Dec 25, 2005
Lapozás: OK   2 / 9
(#) moele válasza Joci77 hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Szia. Háát a TIC-206-sorozat az nem Triac ? Tönkre is ment -drót lett belőle ! Valami más helyettesítő KT-502 helyett ? Köszönöm előre is !

Üdv.: moele

(#) _JANI_ válasza moele hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

2N1596, 1A, 100V.
BTX18-100, 1A, 100.
KT206/200, 3A 200V.
TIC106A, 5A, 100V.

(#) _JANI_ válasza Asrac hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

T16N400-ast találtam ami talán közelebb visz a keresett alkatrészhez.
Bővebben: Link...
(#) moele válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Szia - Nagyonszépen köszönöm a segítséget ! A 2N1596 pont a régi helyére fér.

Üdv.: moele
(#) _JANI_ válasza moele hozzászólására (») Márc 7, 2008 /

Nincsmit!
(#) Hallelujah hozzászólása Júl 17, 2008 /

Sziasztok!!!
Nekem egy 125- ös 87- es Aprilia Tuareghez kéne egy egész tirisztor!!! Nagyon sürgős lenne és szóljon már akinek van vagy aki tud eladót!!!
e-mail: redbullbika@gmail.com
KÖSSZ!!!
(#) csiperke hozzászólása Okt 26, 2008 /

Sziasztok !
Van valakinek olyan kapcsolása ahol a graetz hídban 2 tirisztor van és szabályozni lehet vele a feszültséget?
(#) kisedison válasza m.joco hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Vonatokban is használják a motor szabályzására
(#) kemil hozzászólása Ápr 19, 2009 /

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Kaptam egy szép nagy tirisztort, típusa T955-200-04. Ezt szeretnénk beépíteni egy hegesztő készülékbe, aminek a kimenete jelenleg váltakozó áramú. Ezt szeretném egyenirányítani. A kérdésem az lenne, ez hogyan oldható meg, mennyire bonyolult megoldani az áram szabályzást elektronikusan.
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) _JANI_ válasza kemil hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Szia

Egy tirisztor önmagában szerintem nem elegendő a hegesztési paraméterek szabályozására.
Mert csak egyutas egyenirányítást készíthetnél vele, aminek nem a legjobb a hatásfoka.
Esetleg kétutas egyenirányítás kell!
De erre a hegesztő transzformátor biztosan nem alkalmas.
Vagy két tirisztor és két nagy áramú diódából kell egy GRAETZ-hidat kialakítani.
Ezzel a kapcsolással már a szabályzás is megvalósítható...
(#) kemil válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Köszönöm szépen. Sajnos éreztem hogy ez nem lesz elegendő. Kétutas egyenirányítást is csak akkor lehetne, ha középen megcsapolt lenne a trafó. Persze ez nem az. Így hát marad a graetz, ha mindenképp ragaszkodom az egyenáramhoz. Azért Köszi!
(#) hzoli2 hozzászólása Aug 6, 2009 /

Üdvözlet mindenkinek!

Egy kérdésem lenne, sajnos az elektronika boltban nem értenek ehhez a dologhoz. Hát ha itt valaki tud segíteni.

Van egy 12V-os BOSCH kis furó csavarozó gépem és elszált a tirisztora, nagyon egyszerű áramköre van, egy HC4069-es IC -hez van kötve egy FET transisztor. Az IC -t lehet kapni viszont a FET-en kódolt tipús szám van.
(C50/L vagy I, 99405)

Ha valaki tudja, hogy ez milyen tipus lehet, kérem írjon!
Elöre is köszönöm!
(#) kadarist válasza hzoli2 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Szia!

Fénykép sokat segítene.
De ezek szerint Fet, és nem tirisztor az ami elszállt.
(#) mpisti válasza hzoli2 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Szia!
Bármilyen 40-50V-os;N csatornás; 50A-es; LOGIKAI SZINTTEL VEZÉRELHETŐ fet megfelel az adott helyre.
A méretre, lábkiosztásra kell tekintettel lenni.
Fontos még,hogy afenti paraméterek mellett minél kisebb legyen az átmeneti ellenállása.
(#) hzoli2 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

itt a fénykép!

DSCF0395.JPG

(#) mpisti válasza mpisti hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Szia!
Az IRL3705N típusú FET a nyerő.Ezt a típust szerezd be, ezzel működik a kütyü - ha nincs más baja.
(#) hzoli2 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

köszi a segítséget!
(#) Ninoo hozzászólása Szept 6, 2009 /

Üdv!
Miért használnak tirisztort pl. asztali lámpa dimmerében?Ott max csak 115váltó van , vagy tévedek?Mért nem triakos?
hegusp
(#) potyo válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Ha valóban tirisztor, akkor azzal szerintem van egy ellenpárhuzamos dióda, és csak az egyik félhullámot szabályozza, a másikat teljes egészében átengedi.

Ott is 230V van, mint mindenhol. Vagy ha trafós, akkor lehet 115V is, de akkor már inkább kevesebb, pl. 24V.

Esetleg még azt eltudom képzelni, hogy graetz-el egyenirányítják az áramot és a graetz átlójában van a tirisztor, ami mindkét félhullámot szabályozza - nesze neked hatásfok.
(#) zenetom hozzászólása Feb 12, 2010 /

Hali!
Lábkiosztás ügyben lenne kérdésem.
Van egy TIC106M tipusú tirisztorom, de a HQ és az alldatasheet más kiosztást mutat, szerintem a HQ-nál van elírva mert alldatasheeten 3 féle márkánál is ugyanazok a lábak.

HQ-s link
alldatasheet-en a 3 találat

Jól gondolom hogy a HQ írta el?
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

A HQ-s képen el van írva. Egy másik tirisztornál is ez a helyzet (BT151).
szerk.: tehát jól gondoltam.
(#) _JANI_ válasza zenetom hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Valóban...
(#) tamast2 hozzászólása Márc 15, 2010 /

Sziasztok!
Nem tudnatok megmondani, hogy ez dioda, vagy tirisztor?

Az a helyzet, hogy a jeloles a porcelan reszen diodara utal, a vezerlo elektroda viszont tirisztorra. Letoltottem a technikai adatait a netrol, de ott is diodat ir (diode). Meg csak azt sem irja, hogy controlled rectifiers, tehat szabalyozhato egyeniranyito, vagy valami ilyesmi.
Angolul power rectifier diode a neve, tehat akkor ez sima dioda? Es mit keres a kis elektroda ott akkor?
Koszi!

db9_3_big.jpg

(#) kadarist válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szia!
Ez egy sima szilíciumdióda. Ott a rajzjel is rajta. Az a kis csap a szívócsonk. Azon keresztül szippantják ki a levegőt a belsejéből. A munkahelyemen ilyeneket (is) gyártunk.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Akkor rücskös Mé köll belekötni
Nálam a "sima" tranzisztor így néz ki (2400A, 1700 V).
(#) tamast2 hozzászólása Márc 15, 2010 /

Ha lenne negy db. tirisztorom azzal lehetne egy trafo feszultseget szabalyozni? Vagy legalabb kettovel ugy hogy a Graetz hidban lennenek ket diodaval. Tehat ket dioda ket tirisztor. Mindket felperiodusban az aram atmenjen egy tirisztoron es egy diodan, tehat nem az egyik oldalra tennem a ket tirisztort
A tranzisztoros, vagy az ilyen tirisztoros szabalyozasnak lenne nagyobb hatasfoka? Ugy tudom a tranzisztor az nagyon sokat fogyaszt es igy rontja a trafo hatasfokat.
Igy ahogyan az egyik kis kepen van:

http://elektroman.uw.hu/vasut/tirisztoros.htm

A mozdonyoknal hasznaljak azt irja itt.
Vagy a legjobb ha a szekunderrol hozzuk ki a vezetekeket es igy allitjuk kapcsoloval a feszt?
(#) _JANI_ válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

'Ha lenne négy db. tirisztorom, azzal lehetne egy trafó feszültséget szabályozni?"
4db sokk, 1db meg kevés.
Igen Két diódával és két tirisztorral (Link) könnyebb. Persze két tirisztort ellenkapcsolva is lehet párhuzamosítani. De a különböző katódpotenciálok miatt a vezérlés kicsit bonyolultabb. A graetz hídba kötött tirisztoros kapcsolásban a tirisztorok katódjai egy ponton vannak, s így könnyebb a vezérlésük.

Ha a tranzisztoros alatt a nagyfeszültségű IGBT-re gondolsz, azok áramköri környezete más mint a tirisztoros vagy triakos kapcsolásoknak. A tranzisztorok egyenáramból állítanak elő "váltóáramot". S jellemzően frekvenciaváltókban alkalmazzák őket.

A szekunder megcsapolás egyszerűbb.
Mert nem kell hozzá külön vezérlő elektronika.
(#) petemazi hozzászólása Aug 4, 2010 /

Sziasztok!
Van egy TIC106D tirisztorom, egy relét kéne behúzva tartania gyújtóimpulzusra.
Bekötöttem diódaként a relével sorosan, de folyton vezet..
Hogy csináljam?
(#) petemazi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

De nem kapcsolom be, szabadon lóg a gate, és vezet végig..
(#) petemazi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Szakadést mérek, meg általános dióda nyitófeszt.
Ezt is megépítettem, a led helyén egy relé van.
Bővebben: Link
Következő: »»   2 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem