Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   16 / 270
(#) Yowie hozzászólása Júl 24, 2009 /

Ja van nekem egy doboz földem itt a szobában 1m magasan, deszkán, ez elég földahatás meg egyéb próbára, nem zavrja a föld és ennél nagyobb érzékenység nem kell, mert akkor kellene még egy pinpointer

Apropó, neked milyen géped van?
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Nem tudtam foglalkozni vele mert dolgoztam (a led folyamatosan világít). A multiméterem egyébkét csak 20 kHz-ig tud mérni.
De ha a tiéd a 3-4 cm-t stabilan tudja (1 Ft-ra) akkor nem kísérletezek tovább, hanem csinálok egy olyat mint a tiéd. Csak egy jó leírásra várok.
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Ja a gép...
Most szeretnék egy Cobrát venni. Meg van egy félig kész Silver Star-om.
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

szkóp nélkül nem igazán lehet, mert ha a jelalak torz, akkor nem fog jól működni. Megtaláltam több helyen azt amit csináltál, sőt, a conrádnak ia volt kit ben. Jó az, nyugi bele.

Conrad.pdf

Cobrát dícsérik. Érdekes, ha valaki tud jót építeni, miért nem tud jó rajzokat közreadni? Bár a silversárt jónak mondják. A tekercs készítés elég problémás, én feladtam és vettem gyárit

jól értem, a jelet mérted frekimérővel? az nem jó! mert az lehet bármi zavar. Ennek sehol nem láttam a frekijét de minden ferrites 100KHz feletti.Lehet mégmindig nem oszcillál. Esetlg fordítsd meg a tekercset

Ami anyag van hozzá, azt iderakom, legalább bővül itt a felhozatal. BC 549C, meg 558 ból csináltam. A nyákot átt kéne tervezni, bepozicionálni az alkatrészeket, én csak egy potit tettem rá, meg arrébb raktam pár alaktrészt, de így is elég gáz. A képnek az a tanulsága, hogy ez bizony mindenhogy megy, a szőrnbyűséges zéner tetszik a legjobban. Kapcs rajzon a soros szűrő kondi nekem 1-2nF. A nyákon van pl egy plusz zéner a betápon, oda csak egy síma dióda kell, ne kapjon fordított tápot.
(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Elcseréletm a kapcs rajzot, ez a jó (azt meg már nemtudom törölni )

pp01.gif

Ha valaki esetleg tud oroszul, ez egy érrdekes oldal fej építésre:

http://phazitron.narod.ru/coloop.htm
(#) Moderátor hozzászólása Yowie hozzászólására (») Júl 24, 2009

Legközelebb légyszi használd a LINK gombot!
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Én is gyári gép vételén vagyok.
Neked milyen géped van?
A .bak kiterjesztés az mi?
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Egy kissé módosított Fisher 1266 utánépítésem van. A tekercs amerikai utángyártott, olcsó volt, bár kissé elmarad a gyáritól szerintem....

Aztán van két PI detector az asztalon, azokhoz most csinálok fejet. Az egyik az gyereknek játék lesz.

Tökéletesen megértelek, szerintem is egyszerűbb venni a gépet, ha azokat az órákat, amit gép építéssel, coppintással, rajzkeresgéléssel töltöttem, bármi rosszulfizetett munkára fordítom, csúcskategóriás gépeket vehettem volna

Ráadásul nem is a legegyszerűbb feladat, látod, még egy ilyen kis vacak pinpointer is hogy megdolgoztat...ja ez is dobozolásra vár.

Egyébként nekem valamiért a nagy menetszámú tekercs rövid, 3sor egymáson, mig a kis menetszám szép egysoros-adja a legjobb érzékenységet.
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Ja a bak, azt pl sprint layout-tal tudod megnyitni. Az egy nyéktervezeő vagy nézegető program. Valahol találtam egy elektronikai oldalon magyarítást hozzá, ami úgy működik, hogy ha a magyarítást indítod el, akkor rajzolhatsz és nem figyelmeztet percenként hogy próbaverzió vedd meg, ellenben az alkatrész könyvtárakat nem tudod használni.

Ha telepítesz mellé pl egy Bullzip pdf nyomtató progit, a Sprintből PDF formátumban ki tudod nyomtatni, vagy meneteni csak a foliatervet, amit ha mélynyomóra csináltatsz vagy van lézerprintered és arra nyomtatod, tudsz vasalásos nyákot csinálni.
(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Á csudákat, a bak az valami szemét a képeknek valami vacka, ki kell törölni a LAY a jó, itt van.

A pdf a vasalható, általam javított verzió, de a tranyókat át kellene tervezni még...

A hang, ami jelenleg nem jó, ugyanis nincs hozzá zümmerem, de ott nem gömbölyű szerintem, azt a jövőhéten tudom kipróbálni.

A tiéden próbáld meg, megfordítani az egyik tekercset, jó lesz az
(#) Yowie hozzászólása Júl 27, 2009 /

Aki öntött használható fejet, milyen műgyantát használt és mi a tapasztalat róla? Ismeri valaki az F300 as anyagot?
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Szóval kijátszottam magam a pinpointerrel. Biztosan a 2-3cm-t lehet kihozni egy 1Ft-ra, úgy tűnik ezt tudja ha ki bekapcsolom, telepet cserélek, elviszem máshova. Nem tudom, terepen mennyire használható, bedobozolom és kipróbálom. Közben az a véleményem is kialakult, ha ennél nagyobb távolságot akar az ember -jo lenne, aminek szépen le lehet szabályozni az érzékenységét, mert pinpoint meg koncentrikus tekercs, de az én cuccom bizony rosszul pozícionál- akkor egy pici BFO-s gépet kell csinálni egy kisméretű hengeres légmagos tekerccsel. Megjegyzem, sok gyárri pinpointer sem tud többet. Én annyiban látom ennek a használhatóságát, hogy pl most is vagy negyed órát tapicskoltam a földben egy kis puskagolyó után. Teljesen rá volt ragadva a föld és mint kis göröngy, rendszeresen elgurult. Erre jó.

A másik, amikor a tárgy mélyen van, és van már egy gödör. Egy kis gödörben nagyon nem lehet megtalálni, pontosan hol is a cél tárgy aztán az ember végül már kénytelen egy hatalmas tárnát készíteni :peace: Ilyenkor jó lenne egy olyan pinpointer, amivel a gödörben pontosan meg lehet határozni a helyet , na erre nem feltétlenül elég, ha pici a céltárgy.

A két kapcsolásban az oszcillátor ugyanaz, a jelfeldolgozásban van különbség, de ez nem hiszem, hogy számottevő az eredményt tekintve.
(#) karesz001 hozzászólása Aug 9, 2009 /

Sziasztok. Nekem van egy tuti kis pinpointerem, csak egy baj van vele, még pedig, hogy a hőmérséklet változásra igen érzékenyen reagál. Tehát elállítódik. Pedig egy 1 forintosra tudja a 8-10 cm is. Mi lehet vele a baj? Ha esetleg beöntöm műgyantába, akkor megszűnhet a probléma?
Előre is köszönöm a válaszotokat!
(#) Yowie válasza karesz001 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Ezeknek az áramköröknek a hőmérséklet elhangolódását rendszerint a condik melegedés következtében történő kapacitásváltozás okozza, főként a kis barna kerámikák szeretnek nagy értékváltozásokat produkálni. Ez egy pinpointernél elvileg nem nagy gond, hiszen max 1-2 percig megy. A tekercset érdemes lelakkozni, és a ferritre is rögzíteni, lakkal, viasszal. Én nyáklakkal fújtam le és egy darab villanyszerelési csőbe dugtam be, előröl,hátulról csepegtettem rá viaszt, így késöbb szét is lehet szedni. Nekem a pillanat ragasztó nem vált be valamiért, attól mindig midnen tekercsem rosszabblett.
Azt is érdemes megnézni, nem kajálja-e le a telepet és a fesz csökken a valóságban.

Lássuk a rajzot, ha van nyákterved vagy ültetési rajzod, azt is, akkor talán tudok még ötleteket adni.
(#) karesz001 válasza Yowie hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Üdv.
Sajna nincs rajz se hozzá, mert ez készen lett véve, de amikor ehhez a kis izéhez hozzáérek, vagy elveszem az ujjamat, akkor állítódik el. Tehát az ujjam által kibocsájtott hőre is igen érzékeny. Mivel lehetne kiváltani ezt az alkatrészt, ha egyáltalán ki lehet váltani ???
kép
(#) proli007 válasza karesz001 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Hello!
Leginkább önmagával, vagy bármivel. Mert ha jól látom, ez egy "közönséges" 1N4148-as dióda. De ha ez az áramkör frekvenciafüggő eleme, akkor is látni kellene a rajzot, hogy szerepe és hatása értékelhető legyen. Egy elem melegítése egyébként sajnos nem megfelelő eredményre vezet, mert az áramkör hőmérsékletfüggése, az áramkörben szereplő össze alkatrészre vonatkozik. A hődrift összességében, vagy kompenzálja egymást, vagy erősíti. A legtöbb esetben ez nem is egy lineáris összefüggés. Tehát legfőképpen a kapcsolásból lehet megmondani mi a teendő, ha van ilyen lehetőség egyáltalán az egyszerű lelkületű áramköröknél.
üdv! proli007
(#) Yowie válasza karesz001 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Akkor légy szíves fotózd le felülről és alulról. Szerintem nem az újjad melege, hanem a zaja billenti el az áramkörödet ebben az esetben.
(#) karesz001 válasza Yowie hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Biztos, hogy a hőre reagál, mert ha fújom akkor csökken az érzékelési távolság, viszont ha lehelem, akkor meg nő! Oké, majd lefotózom!
(#) Yowie válasza karesz001 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Jó, ami itt hőérzékeny a képen, az a háttérben lévó kondi, nem akarok találgatni, mi micsoda 4 alkatrészből és még az értékeket sem látom. Tehát a dióda zajra a kondi hőre lehet érzékeny, ha látom, meg tudom mondani, mit cserélj ki pl műanyagházasra, az elég ide.
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Meg volt a terep próba. Csalódtam

Szóval a hangot megfejtettem, de nem egyszerű, csak bizonyos frekin és amplitúdóval működik helyesen. Az feltűnt, hogy nagyobb változásokra is érzéketlen a led, de mint kiderült ez így helyes. Ha megfelelő frekit megtalálja az ember egy halk zaj hallatszik a zümmerből. A zajnak változik a magassága ha a fémtárgy közeledik és a led csak az utolsó 1-3cm en gyullad ki. Ez így egész jó, azonban terepen nem bizonyult jobbnak, mint kézzel odalengetni a fej elé a kiszedett földet. Persze akkor jó, ha csupa érmét találsz, mint egy reklámfilmben, itt azonban, ahogy a földet bökdösöd vele, egyszerűen nem látni, mitől jelez. Azért viszem majd és próbálgatom, bizonyos helyzetekben lehet, hogy nem szívesen markolászok. A tekercs beállítás nagyon molyolós, többször majdnem falhozvágtam.
(#) Petike13 válasza koadi hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Nagyon meg vagyok elégedve vele. Olyannyira, hogy már a megkülönböztetős változatán dolgozom (ClonePI-2). Képeket később mellékelek. Az érzékenységével is nagyon meg vagyok elégedve, nagyobb tárgyat (gáztűzhely) kb. 120 cm-ről már határozottan jelez. Kissebet (energiaitalos doboz) kb. 50 cm.-ről, az új 1 Ft-ost pedig 14 cm.-ről jelzi.

Itt van a képek első fele.

És itt a másik fele.
(#) nagy hoho válasza Petike13 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Helló!Légyszíves tegyél fel egy képet, hogy találat esetén ,hogy néz ki a kijelző.
(#) Yowie válasza Petike13 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Klassz!

Miket ír ki?

Én most egy kis whites masinával játszom érzékenységben az is ezt tudja, de egy fickó csinált hozzá egy lapos tekercset és potival beállította az idális csillapító ellenállást 1 erocentet huszon... 1eurót harminc valahány centiről érzékel. Ami az én gondom, hogy sem jó koaxot sem jó vezetéket nem lehet kapni a mi hazánkban. Tudsz esetleg valami jó beszerzési lehjetőséget?

FastCoil.pdf

Következő: »»   16 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem