Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Témaindító: szabi83, idő: Feb 2, 2006
Szia!
Ez igaz látod. de a sok relé egy avr-el helyettesíthető lenne. De nem hangzik rossz megoldásnak. Egy kapcsolásod nincs róla esetleg? másik ha én bele rakok egy biztosítékot azt kinyomja aztán ott marag de avrbe szorulás esetén megáll és vissza kinyitja az elektronika. amúgy sztem ha az avr folyamatosan áram alatt van annak elég egy 5Wattos 9voltos trafó meg a vevő modulhoz is. amikor a vevő jelet kap az avr bekapcsolja a 100Wos 12 voltos trafót. (kell enniy két motornak.) és akkor nem 100Wos trafó megy folyamatosan. de véégül is érdekel többféle megoldás. igazából ezért is irtam ide mert olvastam a topikot és gondoltam közösen ki lehet hozni valami jó kapcsolást.
Most néztem meg az ATmega8 adatlapját -40 +80 Cfok között van a működési tartománya.
A sok relé az 2 db. A négy végállás kapcsoló az nem sok ? Majd használat közben derül ki ,hogy mit hogyan kellett volna meg oldani. Ha leesik a hó akkor én nem állok neki takarítani mert a ha emiatt a motor több áramot vesz fel a túlméretezett biztosíték azt is bírja. Viszont ha a kapu meg szorulna akkor ki ég. Egy ablaktörlő motort leégetni nem olyan egyszerű, az komoly strapára van méretezve.
Korábban valamikor leközöltem a rajzot ebben a topikban pontosan nem tudom hol van. Az a 4017-el is meg oldható,hogy egy segéd táp üzemel csak, és a rádió jelre kapcsol a nagy táp.Az írod a sok relé egy AVR-el kiváltható, és a program, mennyi idő kell ,hogy ki agyald?
"az AVR nem gondolkodik rögtön lekapcsol "
Az AVR pont hogy gondolkodik! A te megoldásod is jó, de had idézzek egy kiváló ismerősömtől: "vannak elegáns megoldások, és vannak kevésbé elegánsak" Az, hogy melyikőnké melyik ,az egyéni megítélés dolga.
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy valakinek van-e tapasztalata az Iramko céggel:Bővebben: Link Toló motorok is vannak náluk, csak az árakról nem tudni semmit! Írtam nekik emailt , hátha küldenek árlistát!
Szia
Nem akarlak lebeszélni, de ennek a cégnek nem a fő profilja a kapu technika, ha jól láttam akkor villanymotorokat forgalmaz, hozzá tartozó hajtásmechanizmussal, és áttétel házzal, nem akarok reklámozni 1 céget sem, így nem írom ki a nevüket, írd be a google-ba a "kaputechnika" kulcsszót üdv
Jelentem tisztelettel
Három év után elkészül(t!) az e-kapum Kemény négy nap után elkészült az ÚJ kapu, motorok holnap jönnek meg Lesz egy ideiglenes vezérlésem.. :miaz: csak még nem tudom, hogy és mi legyen az . Kétszárnyas kapuról lenne szó Üdv Szabi
Most néztem, hol a csomagom (DPD),.
Szombathelyről indult és most pesten van, majd éjjel jön Nagykanizsára? kilométer már lesz benne Valaki valami egyszerű kapcsolást?
Hi
230V-os motorról van szó? Egyik szárny rácsukódik a másikra? (időzítés miatt) üdv
Szia!
36VDC, igen rácsukódik. Üdv
"igen rácsukódik"
az egy kicsit bonyolít a dolgon, akkor kell egy késleltetés, minimum becsukáskor (nyitáskor nem muszáj) Én amivel eddig találkoztam 2 szárnyú 24V-os esetében mind tanítható menetidejű mikrokontroller vezérlésű volt (tehát nem lekoppintható). A te esetedben vannak végállás kapcsolók kiépítve? Ha jól emlékszem Borvendég nevű fórumtárs csinált ilyenre vezérlést házilag. üdv
Idézet: „végállás kapcsolók kiépítve” Még nincs, de van mikróból bontott omronom, de elvileg van a motorba építve is, még nem jött meg . Megnézem Borvendégét . Idézet: „Én amivel eddig találkoztam 2 szárnyú 24V-os esetében mind tanítható menetidejű mikrokontroller vezérlésű volt (tehát nem lekoppintható).” AVR-el akkarom, csak még nem programoztam, égető sincs még kész Szóval még nincs kész az AVR-s addig kellene egy ideiglenes
Én a rögzítési pontot úgy választottam meg a kapun, hogy az egyik picivel lassabban mozogjon. Nem nehéz kikísérletezni...
Sziasztok!
Rájöttem nem érdemes a lada ablaktörlő motorral vacakolni, pedig szereztem 5 öt ingyen Én is megrendeltem a strong motorokat (Strong SRT A12) nekem elég a kisebb is mert csak 170cm az egyik kapuszárny. Az elektronika megvan hozzá.(relékkel oldottam meg) Valaki segítene hogy lehet egyik motornak a fordulatát szabályozni(kapcsrajz)?Láttam itt fenn egy kapcsolást egy IRF 740el meg egy Ne555 el, de mivel ezek 36V os motorok, ezért nem tudom megoldani vele:S Valaki valami ötlet, nekem a leg egyszerűbb elég.PIC elni nem tok Köszönet: Danee
Hello!
Amit én építettem az tolókapuhoz volt.Relékkel csináltam de már találtam jobb megoldást majd átépítem valamikor processzorosra. Az relés elektronika elkészült de a mechanika hozzá nem...szóval arról nem tudok mondani semmit. De egy ötletem volna a rácsukódás késleltetésre. Amiket én láttam kapus azok menetes orsóval csukódtak Namost ha az egyik menetes orsón valamivel sűrűbb a menet akkor az lassabban fog nyílni. Vagy processzoros vezérlés és akkor a késleltetés nem gond. Idézet: „megrendeltem a strong motorokat (Strong SRT A12) nekem elég a kisebb is mert csak 170cm az egyik kapuszárny.” gephu programot ismered? topik elején megtalálod, hasznos! A 170cmes kapuhoz is kellene !szerintem! a 18", de most már mind egy, megrendelted.. :no: Ja nekem 143cm széles darabja és 90cm a kar hossza. Üdv
Ja, tolókapu, az a vezérlés nekem amúgy sem jó .
Ránézek az AVR-s témára azt hiszem, addig marad a téglát oda teszem belül -eset-
A nyílós kaput is ugyanaz vezérelni csak a mechanika más. Szárnyanként két végállás kapcsoló azt kész. esetleg infrakapu hogy nehogy rádcsukódjon.
Ha rám halgatsz és megcsinálod a vezérlést AVR-el, akkor kiegészíted PWM szabályzással induláskor és becsukás előtt pár másodpercel( közte mehet csumagázzal) ezzel rögtön megtízszerezed a mechanika élettartamát.
Szia!
Ha hiszed, ha nem, ismerem a programot ,mert végigolvastam a fórumot! Le is szimuláltam vele (30 cm es karral) ezér is választottam ezt.Holnap jön meg, majd megpróbálom!
Hétfőn felhívtak és elárulták az áraikat. Mivel ipari használatra készültek , ezek nagyon drágák! Maradnak a Strong motorok!
Lenne egy kérdésem ezekkel a tolómotorokkal kapcsolatban! Ha áramszünet van , akkor mi van ? Akkukról kell meghajtani vagy ezek is kioldhatók mint a kapunyító motor meghajtások? Jó tudom ritkán van áramszünet , de ha mégis...
Szia
Biztos vagyok benne, hogy nincs olyan kioldó retesz mint a normál gyári kapunyitóknál. Ilyenkor 2 variáció van: 1. betszel a vezérlés elé 2db 12V-os Ni-Cd akkut (itt külön meg kell oldani a töltését) 2. A motor rögzítést könnyel oldhatóvá teszed (csavar helyett sasszeg) ami nem biztos, hogy jó, mivel a becsukott kapu eléggé ráfeszít, így nem biztos, hogy ki tudod oldani szükség esetén. üdv
Nézd meg a téma képeit én tettem fel a kapumról
egy pár fotót azokon jól látszik hogy egyszerűen megoldható a motorok leakasztása , ha jól állítod be a végállás kapcsolókat akor elég feszes lesz a zárás ,ahhoz hogy a szél ne rázza a kaut de még kézzel egy erőteljes mozdulattal le tudod emelni a motor végét a kapuról
Sziasztok!
Elektromosan (gombnyomásra) szeretném nyitni/zárni az eltolós kapumat. Az lenne az én kérdésem, hogyan lehetne megcsinálni egy "StimAlarm" márkájú autóriasztóval? A riasztón sajnos mást nem találtam ami pontosítaná a tipust, egyébként 1998-ban lett véve, központizár kivételével tudomásom szerint mindent tud. Van hozzá 2 távirányító is. Valahogy azt kéne megoldani, hogy jelet adjon a motornak amikor megnyomom, hogy nyissa a kaput (riasztó bekapcs.), megint megnyomom akkor zárjon (riasztó kikapcs.). Várom az ötleteket!Üdv.
Szia!
bocsánat az új témáért, de ezt a témát nem találtam.
Hi
Én egyszer egy elég gagyi, központizárat nem kezelő riasztót alakítottam át központizárvezérlősre, szerencsémre ennél a tipusnál beélesítés esetén fixen világított a led, innen vettem a jelet ami vezérelte a központizárat. A te esetedbe is egy ilyen pontot kellene keresni, ez tudná a kapunyitót vezérelni. Bár megmondom őszintén, ha szerencséd van, és találsz ilyen pontot akkor is a melónak kb 1/10- énél fogsz tartani. Mert azokat a motorokat vezérelni is kell, + végállások, irányváltás...stb. Egy ugrókódos vevőt meg kapsz egy 10 ezerért + távirányító 4-5 ezer
bocsánatot kérek!
Tegnap mondta apám, hogy a riasztó tudja a központi zárat, csak az akkori autónkba nem volt. Még 1 X bocsának, és köszi h. máris írtál. üdv. "Egy ugrókódos vevőt meg kapsz egy 10 ezerért + távirányító 4-5 ezer" kell ilyen is??? nem elég a riasztó vevőegysége? |
Bejelentkezés
Hirdetés |