Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Témaindító: A Jani, idő: Ápr 17, 2006
Témakörök:
Szívesen!
Sziasztok!
Így jó ahogy bekötöttem az RCA-ra a jelkábelt? Csak mert most már tényleg nem tudom mi lehet a baja az erősítőnek. Ha csak simán az erősítő bemenetét rövidre zárom akkor nem zúg de ha bekötöm a hangszínszabályzót akkor meg elég nagy alapzaj van ha nincs rádugva semmi akkor is.
A hangszínszabályzó milyen kapcsolás alapján készült?
Szia!
Ez lenne az Bővebben: Link. Egyébként volt másik hangszínszabályzó is de annál is ez volt a helyzet szóval nem tudom mi lehet a gond de a hangszín az bizti jó.
Mostmár tényleg nem tudom, hogy mi lehet a gond. Ha eddig nem így lenne, akkor rakd be egy fém dobozba és a dobozt kösd le a földre!
Sok sikert!
Hát valamit megpróbálok vele csinálni.Na de,hogy mit : :no:
Sziasztok,
Audio végerősítő építését tervezem. Keresgélve az interneten, találtam is néhány számomra érdekes kapcsolást, köztük pl. ezt: quasar A kérdésem az lenne, hogy épített-e valaki audio erősítőt kapcsolóüzemű tápegységgel. Lehet egy ilyen tápegységgel hajtott erősítő ugyanolyan tiszta hangú, mint a trafós táppal üzemeltetett társa? Lehet hangzásbeli eltérés egy trafós ill. kapcs.üz. táppal üzemelő azonos végfok között? Kapcsolóüzemű tápot használva elvileg kevesebb a probléma a brummogással. Érdekelnének zúgással, brummogással, gerjedéssel kapcsolatos tapasztalatok. Mit és hogyan kell máshogy összeszerelni egy kapcsolóüzemű tápot használó végfok esetén? A földhurokra, földelésre és társaira gondolok. Számításaim szerint a trafós tápegységnél olcsóbban meg lehet építeni egy kapcsolóüzemű tápot. Ráadásul a helyigénye is jóval kisebb és a súlya is kevesebb mint a trafós megoldásoknak. Szerintetek érdemes nekivágni egy ilyen táp elkészítésének (lásd a fenti linket)?
Igen, vezetékes telefonhoz ( 0,2 .. 3,5 kHz ) gyártják.
És ha jól nézem 10kHz-ig is jó, csak ott már nagyobbat csillapít.
Igaz menne át rajta zene is, de alapjában véve nekem úgyis csak beszédhez kellene (interkom rendszer).
Gondold úgy végig a testeléseket, hogy a testet(földpotenciált 1 vezetéken kapja meg a végfokig a rendszer).Ne legyen 2 párhuzamos testelő vezeték.
A hangforrásnál (RCA bemenet) a képen jól csináltad. Egy kábelen belül megy a két ér, egy test vezetékkel. Ezen keresztül már megkapja a testet a rendszer. Innentől kezdve gondolkodj úgy,hogy az egyes egységek a testet a táp negatv vezetékén kapják meg. Ott is lehetőleg csak 1 db vezetéken menjen a táp földje. Ha ezt így kötöd össze,akkor onnanól kezdve az egyes egységek árnyékolt vezetékének árnyékolását csak az egyik végén kösd le a földre, a másik végét az árnyékolásnak nem(az ne is lógjon ki az árnyékolt vezetékből. Esetleg a trafó közelsége is szórhat a hangszínbe ha közel van. Kondis csatolások vannak gondolom a hangszín és a végfok között, illetve az RCA-hangszín bemenet között.
PC bontott tápban lévő kistrafókat próbáld meg. 1UF -os csatolásokkal. Sokat nem vesztesz ha kipróbálod,hátha jó lesz az is.
Sziasztok.
Végre befejeztem a mélyládámat, minden tökéletes kivéve egyet, ha bedugom a sz.gépbe akkor idétlen hangot ad ki és ha görgetem az egéren a görgőt és ahogy dolgozik a vinyó azt hallani benne. Ezt hogyan lehetne megszüntetni? Köszi! ROLAND!
Ez nem földhurok. Ez sima zaj.
Hibás lehet a táp is, de hibás lehet a PC-d kimenete is. Tápja hogy van? Ugye nem PC-vel közös? Próbáld ki másik eszközzel, hangforrással, hogy kiderítsd mi a hiba. Elsősorban elemről működő készüléket próbálj.
Akkor erre nem lehet megoldást találni? Új hangkártya lesz ebből?
Am ha nincs bedugva nem csinálja
Ha alaplapi hangkártya, akkor 100%.
De előbb mondom, más eszközzel is próbáld ki, zajos-e.
Mp4 lejátszóval nem gerjed...
Alaplapi kártyával van
Gerjedés nem egyenlő zajjal.
Ha külső lejátszóról nem zajos, akkor "dobd ki" az alaplapi hangkártyát.
Köszi Topi igazad volt! Tettem bele egy Sound Blaster PCI128-as kártyát most tökéletes. Köszi
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem: RCA-n jön be az erősítőbe a jel. Innen a földet kössem be egyből a csillagpontba? Furcsán fog kinézni, hogy csak egy vezeték fog menni mindenhova. Melyik a helyes megoldás? Másik: van egy trafó, amiről két különböző feszültség van levéve, két nyáknak (erősítő, hangszín). Az egyik feszültség GND-jét kinevezném csillagpontnak (az erősítő tápja), és ide bekössem a másik feszültség GND-jét, és mindenhova onnan vegyem le? Köszi a válaszokat, Üdv!
Leteszteltem. Amikor az RCA csatlakozóról jött a föld egyből a csillagpontba, és onnan ment mindehova tovább, földhurkom volt. Aztán változtattam, és az RCA-ról ment a hangerőszabályzó potiba, onnan a kivezérlés jelzőre (földdel együtt), plusz a végfokhoz. A kivezérlés jelző és a végfok is a csillagpontban találkozik. Így hurkot raktam bele, viszont a búgás sokat csökkent. Majd készítek egy jól átlátható ábrát, hogyan is van vezetékezve az egész erősítő, és kikérem a véleményeteket. Köszi, Üdv!
Üdv!
A következő problémával fordulnék hozzátok: van egy Videoton Cleopatra RA 6380 S rádióerősítőm, vettem hozzá egy DIN-Jack átalakítót, hogy rátudjam kötni számítógépre, de búg, gerjed alapból, de a zene is hallatszik csak a búgás szinte elnyomja. Az erősítőn a Magnó bemenetre van dugva a kábel,és egyébként cd-s magnóval tökéletesen szól, de számítógéppel se a Magnó bemenettel se a KR.PU. bemenettel nem jó. Megtudom esetleg oldani hogy rátudjam kötni számítógépre?
Az nem túl nyerő ötlet. Ha a földelést leveszi a gépről rázni fog. Ha az árnyékolást a jelvezetékről, akkor mihez mérten lesz jelfeszültsége? Nem értem melyikre gondolsz pontosan.
Idézet: „árnyékolást” A jel vezetékre gondolt. (az átjáccókábelre)
Nem egyszerűbb két kondival galvanikusan leválasztani az erősítő bemeneti csatlakozóján a földelést? Így más jelforrással sem lenne gond és nem kéne mindig kábelt vagdosni. De ezt egyszerű tesztelni. Köss rá mp3 lejátszót vagy bármi elemről menő jelforrást és kiderül hogy a jelforrás miatt van e a földhurok. Én általában mp3-ról tesztelek, így ezt a lehetőséget rögtön ki is zárom.
Nem kell megsértődni, nem azért írtam.
Egy földelt számítógép ha kettős szigetelésű erősítőre csatlakozik, nem alakul ki brumm. Ebben az esetben a számítógép táp, vagy hangkártya gyengesége is okozhat ilyen hibát.
Sima kétágú villásdugó, esetleg annyit tudok segíteni, hogy van egy másik DIN csatlakozó is de annak a vége le van vágva és úgy van valahogy rátéve a Jack dugó. A kábelt nem én csináltam, nemtudom hogy lett rátéve a Jack , egy másik Videoton (Aida) erősítőhöz használtam, viszont az az erősítő csak monóba szólt (egyik végfok panel hibás volt) . De a kábelt kipróbáltam a mostani Cleopatra erősítőhöz, ezzel a kábellel nincs semmi brumm, zúgás, gerjedés, viszont csak monóba szól. Esetleg a bontott kábelt betudom úgy kötni a Jack-re hogy sztereóba szóljon? Mindenképp szerettem volna kábel bontogatás nélkül megoldani a PC-hez való csatlakozást ezért nem említettem meg a bontott kábelt.
Nézd, nem tudom miért "harapsz". Tudom mi a kettős szigetelés, ráadásul javítottam ilyen készüléket.
Ha nem alkalmaztak antenna leválasztót a kábelesek, előfordulhat földhurok, ebben igazad van. A srác kipróbálta CD-s magnóról (ami szintén kettős szigetelésű) és működött. Tehát az Jack-DIN átalakító nem hibás. Ha az antenna lecsatlakoztatásával megszűnik a brumm, akkor egy leválasztó a megoldás, ha nem akkor az van amit mondtam, a pc hardver a hibás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |