Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   14 / 62
(#) hadnagyakos válasza Directors hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Szívesen!
(#) Directors hozzászólása Aug 12, 2009 /

Sziasztok!

Így jó ahogy bekötöttem az RCA-ra a jelkábelt?
Csak mert most már tényleg nem tudom mi lehet a baja az erősítőnek.
Ha csak simán az erősítő bemenetét rövidre zárom akkor nem zúg de ha bekötöm a hangszínszabályzót akkor meg elég nagy alapzaj van ha nincs rádugva semmi akkor is.

RCA.JPG

A hangszínszabályzó milyen kapcsolás alapján készült?
(#) Directors válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Szia!

Ez lenne az Bővebben: Link.

Egyébként volt másik hangszínszabályzó is de annál is ez volt a helyzet szóval nem tudom mi lehet a gond de a hangszín az bizti jó.

Mostmár tényleg nem tudom, hogy mi lehet a gond. Ha eddig nem így lenne, akkor rakd be egy fém dobozba és a dobozt kösd le a földre!

Sok sikert!
(#) Directors válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Hát valamit megpróbálok vele csinálni.Na de,hogy mit : :no:
(#) zappee hozzászólása Okt 5, 2009 /

Sziasztok,

Audio végerősítő építését tervezem. Keresgélve az interneten, találtam is néhány számomra érdekes kapcsolást, köztük pl. ezt: quasar

A kérdésem az lenne, hogy épített-e valaki audio erősítőt kapcsolóüzemű tápegységgel.
Lehet egy ilyen tápegységgel hajtott erősítő ugyanolyan tiszta hangú, mint a trafós táppal üzemeltetett társa?

Lehet hangzásbeli eltérés egy trafós ill. kapcs.üz. táppal üzemelő azonos végfok között?

Kapcsolóüzemű tápot használva elvileg kevesebb a probléma a brummogással. Érdekelnének zúgással, brummogással, gerjedéssel kapcsolatos tapasztalatok.

Mit és hogyan kell máshogy összeszerelni egy kapcsolóüzemű tápot használó végfok esetén? A földhurokra, földelésre és társaira gondolok.

Számításaim szerint a trafós tápegységnél olcsóbban meg lehet építeni egy kapcsolóüzemű tápot. Ráadásul a helyigénye is jóval kisebb és a súlya is kevesebb mint a trafós megoldásoknak.

Szerintetek érdemes nekivágni egy ilyen táp elkészítésének (lásd a fenti linket)?

(#) gulyas hozzászólása Nov 21, 2009 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ezt lehet-e használni vonalszintű audió jel leválasztására?
(#) gg630504 válasza gulyas hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Igen, vezetékes telefonhoz ( 0,2 .. 3,5 kHz ) gyártják.
(#) gulyas válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

És ha jól nézem 10kHz-ig is jó, csak ott már nagyobbat csillapít.
Igaz menne át rajta zene is, de alapjában véve nekem úgyis csak beszédhez kellene (interkom rendszer).
(#) Bonanza02 válasza Directors hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Gondold úgy végig a testeléseket, hogy a testet(földpotenciált 1 vezetéken kapja meg a végfokig a rendszer).Ne legyen 2 párhuzamos testelő vezeték.
A hangforrásnál (RCA bemenet) a képen jól csináltad. Egy kábelen belül megy a két ér, egy test vezetékkel. Ezen keresztül már megkapja a testet a rendszer. Innentől kezdve gondolkodj úgy,hogy az egyes egységek a testet a táp negatv vezetékén kapják meg. Ott is lehetőleg csak 1 db vezetéken menjen a táp földje. Ha ezt így kötöd össze,akkor onnanól kezdve az egyes egységek árnyékolt vezetékének árnyékolását csak az egyik végén kösd le a földre, a másik végét az árnyékolásnak nem(az ne is lógjon ki az árnyékolt vezetékből.
Esetleg a trafó közelsége is szórhat a hangszínbe ha közel van. Kondis csatolások vannak gondolom a hangszín és a végfok között, illetve az RCA-hangszín bemenet között.
(#) Bonanza02 válasza gulyas hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

PC bontott tápban lévő kistrafókat próbáld meg. 1UF -os csatolásokkal. Sokat nem vesztesz ha kipróbálod,hátha jó lesz az is.
(#) roland0327 hozzászólása Dec 5, 2009 /

Sziasztok.

Végre befejeztem a mélyládámat, minden tökéletes kivéve egyet, ha bedugom a sz.gépbe akkor idétlen hangot ad ki és ha görgetem az egéren a görgőt és ahogy dolgozik a vinyó azt hallani benne. Ezt hogyan lehetne megszüntetni?

Köszi! ROLAND!
(#) Topi válasza roland0327 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Ez nem földhurok. Ez sima zaj.
Hibás lehet a táp is, de hibás lehet a PC-d kimenete is.
Tápja hogy van? Ugye nem PC-vel közös?

Próbáld ki másik eszközzel, hangforrással, hogy kiderítsd mi a hiba. Elsősorban elemről működő készüléket próbálj.
(#) roland0327 válasza Topi hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Akkor erre nem lehet megoldást találni? Új hangkártya lesz ebből?

Am ha nincs bedugva nem csinálja

Ha alaplapi hangkártya, akkor 100%.
De előbb mondom, más eszközzel is próbáld ki, zajos-e.
(#) roland0327 válasza Topi hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Mp4 lejátszóval nem gerjed...
Alaplapi kártyával van

Gerjedés nem egyenlő zajjal.
Ha külső lejátszóról nem zajos, akkor "dobd ki" az alaplapi hangkártyát.
(#) roland0327 válasza Topi hozzászólására (») Dec 6, 2009 /

Köszi Topi igazad volt! Tettem bele egy Sound Blaster PCI128-as kártyát most tökéletes. Köszi
(#) Kovidivi hozzászólása Dec 6, 2009 /

Sziasztok!
Lenne pár kérdésem:
RCA-n jön be az erősítőbe a jel. Innen a földet kössem be egyből a csillagpontba? Furcsán fog kinézni, hogy csak egy vezeték fog menni mindenhova. Melyik a helyes megoldás? Másik: van egy trafó, amiről két különböző feszültség van levéve, két nyáknak (erősítő, hangszín). Az egyik feszültség GND-jét kinevezném csillagpontnak (az erősítő tápja), és ide bekössem a másik feszültség GND-jét, és mindenhova onnan vegyem le? Köszi a válaszokat, Üdv!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Leteszteltem. Amikor az RCA csatlakozóról jött a föld egyből a csillagpontba, és onnan ment mindehova tovább, földhurkom volt. Aztán változtattam, és az RCA-ról ment a hangerőszabályzó potiba, onnan a kivezérlés jelzőre (földdel együtt), plusz a végfokhoz. A kivezérlés jelző és a végfok is a csillagpontban találkozik. Így hurkot raktam bele, viszont a búgás sokat csökkent. Majd készítek egy jól átlátható ábrát, hogyan is van vezetékezve az egész erősítő, és kikérem a véleményeteket. Köszi, Üdv!
(#) alexride hozzászólása Dec 28, 2009 /

Üdv!

A következő problémával fordulnék hozzátok: van egy Videoton Cleopatra RA 6380 S rádióerősítőm, vettem hozzá egy DIN-Jack átalakítót, hogy rátudjam kötni számítógépre, de búg, gerjed alapból, de a zene is hallatszik csak a búgás szinte elnyomja. Az erősítőn a Magnó bemenetre van dugva a kábel,és egyébként cd-s magnóval tökéletesen szól, de számítógéppel se a Magnó bemenettel se a KR.PU. bemenettel nem jó. Megtudom esetleg oldani hogy rátudjam kötni számítógépre?
(#) szamóca válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Az nem túl nyerő ötlet. Ha a földelést leveszi a gépről rázni fog. Ha az árnyékolást a jelvezetékről, akkor mihez mérten lesz jelfeszültsége? Nem értem melyikre gondolsz pontosan.
(#) aflmor válasza szamóca hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Idézet:
„árnyékolást”

A jel vezetékre gondolt. (az átjáccókábelre)
(#) szamóca válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szerintem a Cleo kettős szigetelésű.
(#) DJ Szabcsa válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Nem egyszerűbb két kondival galvanikusan leválasztani az erősítő bemeneti csatlakozóján a földelést? Így más jelforrással sem lenne gond és nem kéne mindig kábelt vagdosni. De ezt egyszerű tesztelni. Köss rá mp3 lejátszót vagy bármi elemről menő jelforrást és kiderül hogy a jelforrás miatt van e a földhurok. Én általában mp3-ról tesztelek, így ezt a lehetőséget rögtön ki is zárom.
(#) szamóca válasza Massawa hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Nem kell megsértődni, nem azért írtam.
Egy földelt számítógép ha kettős szigetelésű erősítőre csatlakozik, nem alakul ki brumm. Ebben az esetben a számítógép táp, vagy hangkártya gyengesége is okozhat ilyen hibát.
(#) alexride válasza Massawa hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Sima kétágú villásdugó, esetleg annyit tudok segíteni, hogy van egy másik DIN csatlakozó is de annak a vége le van vágva és úgy van valahogy rátéve a Jack dugó. A kábelt nem én csináltam, nemtudom hogy lett rátéve a Jack , egy másik Videoton (Aida) erősítőhöz használtam, viszont az az erősítő csak monóba szólt (egyik végfok panel hibás volt) . De a kábelt kipróbáltam a mostani Cleopatra erősítőhöz, ezzel a kábellel nincs semmi brumm, zúgás, gerjedés, viszont csak monóba szól. Esetleg a bontott kábelt betudom úgy kötni a Jack-re hogy sztereóba szóljon? Mindenképp szerettem volna kábel bontogatás nélkül megoldani a PC-hez való csatlakozást ezért nem említettem meg a bontott kábelt.
(#) szamóca válasza Massawa hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Nézd, nem tudom miért "harapsz". Tudom mi a kettős szigetelés, ráadásul javítottam ilyen készüléket.
Ha nem alkalmaztak antenna leválasztót a kábelesek, előfordulhat földhurok, ebben igazad van.
A srác kipróbálta CD-s magnóról (ami szintén kettős szigetelésű) és működött. Tehát az Jack-DIN átalakító nem hibás. Ha az antenna lecsatlakoztatásával megszűnik a brumm, akkor egy leválasztó a megoldás, ha nem akkor az van amit mondtam, a pc hardver a hibás.

aida+cleo.jpg

(#) szamóca válasza alexride hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Tehát ez egy házi készítésű átalakító?
Mert akkor bármi előfordulhat.
Következő: »»   14 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem