Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hello
Akkor Timer1 és 32768Hz-es kvarccal sehogy sem tudom megoldani, hogy másodpercenként kapjak megszakítást - vagy esetleg többször másodpercenként? Mert főoszcillátornak 10MHz-es kvarcot akarok használni ( az áramköröm hőmérsékletet is mérne ds1820-al, és mikropascalban a 1wire rutin csak 8MHz feletti oszcillátorral működik). És a hab a tortán, hogy LED kijelzőt akarok használni multiplexelve, igazából ezért lenne jó, ha másodpercenként több megszakításom lenne. Üdv.
A kijelzőnek használj egy másik Timert ütemadónak.
Szerintem a pen drive nem erre való! Korlátozott az írás mennyisége, nem biztos hogy jó lenne, ha egyszer csak huss és oda lenne forrás.
Sziasztok!
Van egy kis probléma a PIC-emmel, de nem tudom megoldani sehogy. Próbapanelre van most felépítve egy (egyelőre) sima LEDvillogtató áramkör, programozó áramkörrel, na meg a 18F2520-as PIC-kel. A PIC indulás után nullába teszi az összes kimenetet, majd egy végtelen ciklusban egy LEDet villogtat. Belső órajelről ketyeg, 8 MHz-en. A PIC csak akkor indul be, ha RB6 vagy 5-re teszem a multimétert (feszmérésben). De utána stabilan megy. De ha leáll, akkor nem indul újra magától. A MCLR láb véletlen egy darabig direktben volt tápon, de most már egy kb 1K-s ellenállással van felhúzva. Ettől tönkremehetett a PIC? Hogy tudom megoldani a problémát? Előre is köszi a segítséget!
Kapcsold ki az LVP konfigurációs bitet.
Működik!!!
Nekem ez soha nem jutott volna eszembe, nem értek ennyire a PIC-hez. Ezer köszi!!! ![]()
Sziasztok.
Lehet hogy nem jó helyre Írtam a fórumon de jobb helyet nem találtam. Kezdő hobbielektronikaista vagyok ![]() Amit először szeretnék elérni az egy 11 egységes led villogató. gondoltam ezzel jól tudok tanulni is és megismerni a programozás rejtelmeit (illetve most erre van szükségem nem is kicsit hanem nagyon ![]() Nézegettem PIC-et és legtöbb helyen a PIC16F84-est ajánlják illetve arról van a legtöbb oktatóanyag de ma már csak PIC16F627-est találok "" illetve a Con***ba van egy ilyen készlet PIC-vel, égetővel, szoftverral. és ahogy nézegettem a lábkiosztása is ugyan az. Szerintetek mennyire fogok tudni elboldogulni ezzel mint kezdő? Illetve honnan tudnék segítséget találni az áramkör megtervezéséhez.? Két változatban gondolkozom, az egyik villogtató lpt-portról közvetlenbe vezérelne Vezérlő (na nem ám egyedül alkottam a rajzot, egy kedves fórumtárs segített benne) Szerintetek ez így működő képes lenne? a Ledek 20 mA-esek. ÉS a másik verzió az nagyjából hasonló lenne mint ez csak annyi különbséggel hogy ott nem pc vezérelné a ledeket hanem felprogramoznék egy PIC16F627 és az vezérelné a ledeket. és a különböző programváltásokra meg kihoznék mondjuk egy vagy két kapcsolot. Ehez szeretnék ötletet illetve segítséget hogy hogy építsem meg az áramkört. Egyáltalán jó e ez a PIC16F627 a másik helyettesítésére? Kezdetben ennyi. Minden segítőszándékú választ szívesen veszek. Üdv SzT3
A rajz nem más, mint egy PIC(akkor legyen 16F627A) valamennyi LED-el, és ugyanannyi ellenállással(560ohm pl.) és némi kondi(100n) a táplábakon.
Ez eddig nagyon egyszerű, de ki fogja megírni a programot? Idézet: „Szerintetek mennyire fogok tudni elboldogulni ezzel mint kezdő?” Ha már így megkérdezted, az eddigi kérdéseidből ítélve, jelenleg semennyire. Ennek idő kell és nem kevés. Ha semmi alapod nincs, még elektronikai sem, akkor egy év legalább. Épp ezért ha érdekel a téma, akkor kezdj el olvasni amit csak lehet! Az oldalamon találsz egy hivatkozásgyűjteményt. Azon szépen el lehet indulni, Olvass és tanulj meg mindent amire hivatkozva van. Ha az megvan, akkor simán elboldogulsz majd. Idézet: „Pic16F84-ről való áttérésnél” Én nem olvastam, hogy áttérésről lenne szó.
Az első kérdések, amelyekkel ebben a topikban szembesülnöd kell:
- Akarod-e alaposan megismerni valamelyik PIC mikrovezérlő lelkivilágát? - Ellene mondasz-e az Arduino/Wiring/Processing továbbá a Parsic, Flowcode, JAL, Pinguino vagy Picaxe csábításainak? ![]() Megjegyzem, ha ez valami dekorációs művészkedés lesz, akkor az Arduino (vagy Wiring) kártya és a Processing nyelv volna a legkézenfekvőbb választás! Ha mégis a PIC mellett döntesz, akkor kövesd Watt tanácsait!
Hello
Úgy döntöttem, hogy a hőmérő-óra pices projektből csak simán óra projekt lesz, és csak az akvárium tisztítót és -világítást fogja ki/bekapcsolni. Nem bonyolítom hőmérővel, nem is annyira fontos. Szóval ha csak egy kvarcot fogok használni (32768Hz), és 1:1 -re állítom az előosztót, akkor elvileg 32 megszakításom lesz másodpercenként. Így ezt felhasználhatom a LED kijelző multiplexelésénél. Ezután minden megszakításnál növelem egy byte tipusú változó értékét, és ha eléri a 32-t, akkor 1-el növelem a másodperc változót. De így is pontos marad az óra? Vagy muszáj 1 megszakítás/ 1 másodperc -et beállítani a tmr0 előosztón, hogy pontos legyen az óra? A LED-eket tranzisztormezők fogják meghajtani, nem közvetlenül a PIC, de kell használni előtét-ellenállásokat a LED-eknél tekintetbe véve a 32Hz-es frekvenciát?? Üdv.
Nem csak a kérdéseimből lehetett következtetni hanem ugy is kezdtem hogy kezdő vagyok.
![]() Igen az utobbi napokba hetekbe nagyon sokat olvasok erről és ghondolom hogy nem 2 nap alatt fogg beugrani az isteni szikra. teljesen elveszett lélek azért nem vagyok . . . Köszönökm a gyüjteményt kezdem magam átrágni rajta. De akkor ezek szerint te azt mondod hogy nem fogom tudniezt megvalósitan. . Remélem azért sikerül. Meg gondoltam utánna ha ez megvan megépítem a kistestvérétz amin aztán gyakorolok ugyeskedek belemélyedek a programozás bugyraiba ![]() Ivel nem vagyok tl tapasztalt ezen a téren ezért foggalmam sincs hogy mi lenne a kézenfekvő ![]() Azért gondoltam a PIC-re mert nagyon sok oktató anyagot találtam róla (relatív sokat, egy hozzánemértönek még az is kevés ![]() Amugy igen mondhatjuk dekorációs büvészkedésnek is. . Ami nekem lényeg lenne hogy azt a 11 egység ledet ugy tudjam villogtatni ahogy én szeretném. ugyhogy lehet hogy amiket te irtál azok egyszerübbek ebbe kérlek segíts. Amugy rajzokat tényleg merre találok. mert lennének elképzeléseim hogy hogy valósítsam meg az áramkörömet de azért jó lenne kontrollálni. Meg ami miatt a PIC mellett döntöttem az az hogy lehet hozzá (számomra mint laikus számára) elég sok mindent venni. jo persze tudom biztos a többihez is de ha ezt beirtam a google-ba akkor csomo kézenfekvö taléálatot adott ki.
Illetve ami miatt a PIC-el kezdtem foglalkozni az az hogy ilyen mikrokontrollerrel láttam videot és a ledek azt csinálták amit amit malyd én szeretnék velük
![]() ![]() De lebeszélhető vagyok bármiről per pillanat. CSak arról nem hogy valahog megcsináljam. Még akkor is ha valaki segítségével.
Én fogalmaztam rosszúl.
Nem szeretnék abba a hibába esni hogy mindent én+én+én meg én megtudom csinálni, aztán megcsinálom és nem müködik semmi. ugyhogy akkor ugy kérdem hogy honna tudnék szerezni PIC16F627-eshez próbakártyát vagy a kapcsolási rajzát. . . Mert előbb a programozási részébe ásnám bele magam(az közelebb áll hozzám, és ha megtudom tanulni akkor jöhet az elektronika is) Azt hiszem ennél 15 szabad lábat tudok csinálni amit szabadon választok a programtól függöen hogy az kimenet vagy bemenet. Segítséget előre is köszönöm.
De ha a programozása nem tér el sokban max több lábat kell programozni akkor lehet több lábas (bocsánat a laikzs megfogalmazásért de én csak az alapján tudom rangsorolni hogy hény szabad vezérelt kimenetem van rajta.)
De első körbe maradnék a 16F627-esnél ha tulságosan belebonyolitom a másikkal.
Segítséget szeretnék kérni az mplab sim-el kapcsolatban.
Egy 16f628a-s PIC-nél a PORTA bitek változását nem akarja mutatni csak a PORTB-t.Egy példa program csak ehhez, illetve egy kép ahol látszik hogy csak a PORTB változik.MI lehet a gond?
A fénykép melléklet feltétele előtt légy szíves, kapcsold ki az átméretezést, különben nem fogunk tudni segíteni! Köszi!
Hoppá,a 6-os 7-es bitre reagál,akkor valamit a configba kéne beállitani?
Adatlap 33-dik oldalán van a csatolt kép.
Ilyen módon szükséges inicializálni, azaz beállítani induláskor az A port értékét.
A megoldás:
CLRF PORTA ;Initialize PORTA by setting MOVLW 0X07 ;Turn comparators off MOVWF CMCON Érdekes hogy a programfutást nem gátolta csak a szimulációt!
Örülök, hogy meglett, én is ezt csatoltam; viszont nem érdekes, hogy nem gátolja a programfutást, hiszen ezzel tul. képpen csak egy újabb regisztert állítasz be, amivel a programfutás nem szakadhat csak úgy meg. Teljesen helyesen le fog futni ezzel vagy enélkül is a kód a prog. memóriában, csak éppen nem azt fogja végrehajtani, amit elvársz tőle, ha kihagyod a leírtakat.
![]()
Köszönöm a megoldást közben én is megtaláltam
![]()
Ezt a programot probáltam megérteni és a picbe égetve működött is csak a szimulátorban nem úgy ahogy kellett volna:
Sziasztok!
A csatolt kapcsolással az a problémám, hogy az A/D konverzió nagyon rossz minőségű, +/- 8 at "ugrál" a kapott érték, néha többet is, szóval úgy kb az alsó 4 bit teljesen véletlenszerű. Másodpercenként kicsit kevesebb mint 8 konverziót végzek egyenlő időközönként. Az processzor 1 MHz-es belső órajelről megy, az AD modul pedig a saját órajeléről (nem az 1 MHz-et osztva). A konverziót mindig sleep állapotban hajtom végre (bsf ADCON,GO sleep) A Vref+ lábra 2,7 V ot állítok be a potméterrel, a Vref- pedig a földre van kötve (ahogy a kapcsolási rajzon látszik) Úgy gondolom, hogy a hiba nem a programban van, ezért is szeretnék segítséget kérni, mert nem tudom honnan ered ez a nagy szórás a mérések között. Valószínűleg a kapcsolásban rontottam el valamit, habár multiméterrel rámérve a műveleti erősítő kimenetére az stabil értéket mutat, nem ugrál össze vissza. Bárminemű segítséget vagy ötletet szívesen fogadok, és előre is köszönöm!
Gondolom ez egy páka fűtés vezérlés lesz. A gond az hogy a hőelem vezetéke a páka fűtőáramát vivő vezetékekből jelentős zajt szed fel. Mielőtt még beküldenéd az műveleti erősítőbe szűrd meg erősen egy RC taggal. Gyors változásokra itt úgysem kell számítani. Lehet hogy még a pic bemenetére is tennék még egy RC -t. A programban pedig lehetne átlagolni a legutolsó 10 mérést, ezzel is csökkentve a zajt.
Szia!
Nem gond, csak a programozási algoritmusban térnek el, valamint a 16F628A debuggolható. |
Bejelentkezés
Hirdetés |