Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Ma vásároltam egy pár régi Telefunken hangfalpárt. Mikor itthon belenéztem (a hangszóró peremek érdekeltek) akkor láttam hogy a magas ki van kötve. Rámértem, szakadás, azután láttam hogy a tekercs elégett :no: A másik dobozba magas sem volt. Most tettünk bele egy-egy PC hangfalból bontott magasat. Az lenne a kérdésem hogy jó- e az bele? Mellékelek képeket az eredeti magas ról és arról ami most van benne. A magas szerintetek 2.5 vagy 25W? El van mosódva. A mostani hangszóró benne 4W-os. Nem fogja kiütni? Hogyan éghetett le a magas? Sokat kapott a hangfal? Ha kicsi bele a magas, lehet elé ellenállást tenni? (De nem torzított nagyobb hangerőn sem, úgy halottam) Előre is köszönöm a választ! Üdv! Idézet: „110dB” Mutasss már egy ilyet. Idézet: „Sőt egy hangszóró minél mélyebb hang lesugárzására képes, sajnos annál nehezebb jó hatásfokot elérni vele.” Gyakorlatilag elég világos megkötések vannak méret és érzékenység függvényében az elérhető alsó határfrekiről. Amit jelenleg átlépni nem lehet. Idézet: „Profi hangosításnál azonban 96-110dB-re képes ládák valók.” Ööööö, ez sem olyan biztos, mert ha 50Hz alatti tartományt célzunk, akkor néha 96 alá kell menni.
A wattok annyira nem lényegesek, bár a régi dóm sokkal terlhelhetőbb volt, mint ami most került bele, de nem ez a fő probléma.
Sokkal inkább az, hogy az új hsz nem magas, legfeljebb szélessávú, irányítottabb, mint a régi, és az átvitele is egészen más, érzékenysége kevesebb, magyarul a régi váltó nem illeszkedik hozzá. Legalább zárt a kosara? Az eredeti hsz kétféle okból mehetett tönkre, elméretezték a váltóját kicsit, és/vagy torz jelet kapott, aztán a nagyszög megfőzte.
Hali!
Akkor a Dóm az 25W-volt? A mostani hangszóróval is gyönyörű a hangja! A kosara sajnos nem zárt. Miben számít az hogy zárt-e vagy nem? Szóval akkor nem fog leégni ez a magas? Üdv! UI.: Bocsi ha számodra egyértelműeket kérdezek, de én még kezdő vagyok ezen a téren
Elírtam 100dB akart az lenni, csak gyors az ujjam.
Hát speckó kitételek pedig mindig lehetnek, s ezeknek pedig vonzatai vannak ugye. Nem tudom mennyire marketinges adat, de léteznek kiemelkedő hangsugárzók.
Hát 25W ha mondjuk 500Hz-től nézzük névleges terhelhetőségen.
A magashsznek hátulról mindenképp zártnak kell lenni, nem lehet közös légtérben a mélyhangszóró membránjával. Eléggé rosszul viseli a fül, ha 50Hz-en is rezeg meg 5000-en is egyszerre a "magashsz". Legégni akkor fog, ha torz belenőjelet kap, és/vagy nagyban túlléped az elektromos terhlehetőségének határait. 500Hz fölött az a kis szélessávú valami kb 15W-ra képes. De sztem azért inkább keresni kéne valami idevaló magashszt..... Idézet: „50Hz-en is rezeg meg 5000-en is egyszerre” Ez nem egészen világos nekem El tudnád jobban magyarázni? Én már 2 órája hallgatom de nem érzékelek semmi zavarót. Vagy azért mert van a dobozban bőven kőzetgyapot? Igen, én is úgy gondolom hogy szereznem kéne valami jót bele, de az 1-2 hónap anyagi okok miatt.. Szóval ha nem kap többet a névlegesnél nem száll el? Torz jelet nem fog kapni. Üdv!
Nem olyan egyszerű elmagyarázni, mert többféle káros folyamat is beindul, ha a magashsz nincs lezárva hátulról. Egyrészt elhangolódik a doboz, másrészt a mélyközép mozgatja a magashsz membránját. Elromlik az átvitel, torzítások jönnek be, doppler, stb. Nem jó így.
Sziasztok !
Nem tudom kinek címezzem a hozzászólásomat de ha minőségi hangszórókat akartok venni akkor itt egy link Bővebben: Link vannak olcsóbb darabok is üdv mindenkinek
Hát... kiemelkedő? Csalnak, ahol lehet, 8 ohm-nak jelölik, de 3,6 az impminimum, az alsó határnak meg -10dB-t adnak meg, a -3 elvileg, szerintük 36Hz-en van. Magyarul ha levonjuk a csalások hozzáadta többletet, egy hangszóró érzékenysége 96-98dB körül lesz (nem lehet tudni, mennyire emelik ki a mélytartományt), és az alsó határfreki 40Hz környéke, ez 18"-os hsztől elvileg még elvárható érték.
sztem akkor írd be, ha kérdezik, egyébként érdeklődés nélkül fura a magától jött infó
Hangosításra persze jók. De azért nem árt a felújításokkal vigyázni, van hogy a javítókészletek is kétségesek, láttam már párszor. Így ránézésre nem biztos h. meg mernék venni ilyen árú hszeket.
A mély közép az el van "zárva" az a képen az a fehér doboz.
Akkor szereznem kell valami zárt magas sugárzót, igaz? De ha így használom egy darabig, akkor sem lesz károsodás, igaz? Később szerzek valami magas sugárzót. Köszönöm a válaszokat, sok infót tudtam meg erről! Üdv!
Szia pl13!
Hát lehet hogy az Accus se mond teljesen igazat de még mindig jobb mint a SAL PA hangszórói Amúgy elektr777nek lehet hogy fontos a link Üdv mindenkinek
A lezárt fehér az a középhsz, a méyközép ami alatta van, a legnagyobb átmérőjű hangszóró.
Fizikai sérülés emiatt valószínűleg nem lesz, ettől nem kell félned.
Én azért arra is rámérnék mielőtt elvinném.
Idézet: „Amúgy elektr777nek lehet hogy fontos a link” Háttt nem tudom. Ő mást keres elvileg, aktív szubot 150W körül.
Hát teljesen igazad van, elismerem hogy nem jól értelmeztem a hozzászólását .Elektro777-től meg elnézést kérek mert előző hozzászólásomban nem jól írtam le a nevét!
Üdv
Ragassz oda valamit ami elzárja. Pl egy erősebb konzervdobozt. csak előtte tegyél bele gyapotot.
Azt a SEAS magast, lehet hogy érdemes volna megjavíttatni, bár ha csak egy db van belőle akkor nem biztos...
Sztem annyira nem érné meg, 1,5"-os nem sok magashang jött ki belőle.
köszi a válaszod, akkor nézek kb 95 decibel-hangnyomású sub-ot, és ugye a subládának nemkell stereo-nak lenni? Úgyértem, elég 2 hangdobozhoz (stereo jellel) 1 mono subláda ugye? akkor ha mondjuk 95 dB-set vennék és 100W-al hajtanám akkor kb 115 dB lenne a hangnyomása, ami sztem nekem elég
és lehet megépítem hozzá a kapcsolásokban található erősítőt.
Csak aztán tényleg 95 legyen.
miért, hamisítják? Kínait nem veszek
Szia!
Azt nem is néztem, csak azt láttam rajta hogy egy antik darab Rátudnál nézni az Eastech mérésemre? Lehet ehez kétutasba dómot találni, vagy hagyjam a francba? köszi.
Najó, amiatt megéri. Lehet hozzá csévét gyártani akármikor, van megfelelő magasságú csévetest.
Megnéztem, de nem volt már erőm elszomorítani a gondolataimmal.
Nem egészen. Inkább arra gondol talán, hogy a gyártó által megadott adatok nem mindig fedik teljes mértékben a valóságot...
Hja, vastagon fog a ceruza.
Oké, ebből mindent értek
De azért ha valami eszedbe jutna arra kiváncsi vagyok.
100 w-ról talán 112-113 dB . Ha tényleg 95 dB
Egyébként miért akarsz mindenáron készen venni subládát? A legegyszerűbb hangdobozok egyike,ezzel lehet a legkevésbé melléfogni...
Ha jók az alapanyagok. Meg megkíméli magát a fáradságtól, amivel az építés, hangolgatás jár.
Sziasztok.Valakinek volt már MNC Spider Shoxx hangszórója 25-30cm-es mert ha igen akkor azt szeretném kérdezni hogy szó?Meg mekkora láda kell neki?
A válaszokat előre is köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |