Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Idézet: De.„Alapvetően nem a szín határozza meg az anyagát.” Van egy szabvány, ami szerint a gyártók kb. 95%-a hozza forgalomba őket. Valamelyik rádiótechnika újságban benne van egy hosszú cikk arról, hogy hogy lehet azonosítani őket, mit jelentenek a rajtuk található számkódok, stb... Idézet: A kétszínüek mind porvasból vannak.„pl. halványzöld fehér” Idézet: Ha elolvastad volna rendesen akkor láttad volna hogy a 300Ft azokra az alkatrészekre vonatkozik, amik az ic funkcióját látják el.„Azért ne szálljuk már el egy 300ft költségvetésű erősítővel” (vezérlés, meghajtás, áramvédelem +vcs)
Tényleg őszintén le a kalappal előtted, ha 300 ft ból öszehoztad. Nekem a belső műveleti, a szinteltolást, az állítható DT-t az állítható OC az újabb szinteltolás és a fet meghajtás gondot okozna összehozni 1300ft+áfából a bemenő műveletierősítő+kb 100ns késleltetéssel.
Nézd meg a philipses rajzot.
Két tranzisztor a komparátor, 4 a szinteltolás, 4 a meghajtás, 3 elemmel lehet álítani a DT-t. Még két tranzisztorral egy 555-el és egy optoval meg pár alkatrészel kész a resetelhető túláramvédelem. Két tranzisztor még és megvan a limiter. Egy tranzisztorral meg pár alkatrésszel már clipet is lehet bele rakni. Jól megtervezve, kivitelezve a végeredmény olcsó és tökéletes
Kösz az infót!
A T106-2 mag igen jól néz ki, csak nem hiszem hogy találnék ilyent.. A TME-n láttam más ferriteket csak nem tudom milyen paraméterét kell nézni hogy D osztály-szűrőnek legyen jó. Egy közeli bolt szállít a TME-től minden héten kétszer, úgy hogy ha lenne megfelelő maguk akkor rendelném is meg. Ebben szeretnék megint segítséget kérni, mi határozza meg a maximális frekvenciát amin érdemes üzemeltetni egy magot? Hogy válasszak egy ideálisat? Esetleg lehet valahonnan bontani? :yes: (ferritek TME-n) Az IC-vel kapcsolatban, a bolt 1250 ft.-ert igérte hogy hoz, rendeltem is hármat. (Jövendő 2.1-es rendszer ) Örömömben össze is dobtam egy nyákot. Már csak kevés alkatrész kell, de amint megvannak rakom össze és próbálom ki. Mellékelek egy pár képet róla és a "végleges" nyáktervet. Jah és IRF540-ek vannak beforrasztva, volt egy pár megmaradva korábbi D osztály-probálkozásból. Minden jót!
Heló!
A TME-nél konkrét magokat nem találtam én sem class-d végfokokhoz. Ami szóbajöhet az mondjuk a RM magok közül a 8-as vagy a 10-es 3F3-as anyagból. Ez az anyag már alég jól bírja a magasabb frekvenciát. (medium frequency power material 0,2-0,5Mhz) Természetesen akkor lesz alkalmas ha légrést csinálunk a két vas közt pl papírrból. Hogy csökkentsük az AL-értékét. De ez csak 1 tipp tényleg érdemes lenne T106-2-t beszerezni.
Ha már a TME-től rendelsz, akkor vehetsz:
IRFB4212PBF 100V 18A (150W@4Ohm) v. IRFB4019-et is. 150V 17A (200W@8Ohm) Ez a profi megoldás.
A profibb:
IRFB5615 150V 35A (300W 4Ohm) (És még olcsóbb is... )
Az első feszültségben/áramban elég jó csak a gate töltése hatalmas, valamint a belső diódájának a töltését érdemes még nézni, mert ha nagy a töltése akkor nagy torzításokat okozhat a kimeneti jelben.
Sziasztok!
Azok a sötétzöld kondenzátorok nem metál-film kondenzátorok Snake erősítőjén ? (sorry, ha sületlenséget kérdeztem)
Üdvözletem!
Elkészültem a végfokkal, beállítottam a dolgokat, remekül üzemel. Zenével meghajtva szépen szól, nem veszek észre nagyon semmit, azon kívül, hogy minden remeg meg rezeg a szuterinba. Ezért is kapcsoltam a bemenetére 80Hz-es szinuszjelet, hogy megnézzem milyen a jel alak a kimeneten. Az első kép azt ábrázolja. (10V/DIV). Torzításmérőm sajnos nincs, de 2 dolog lehetséges: 1, Ha az átlagértékét nézem kissé tényleg torz 2, Ha a csúcs feszültéget nézem mindenhol akkor talán rendben van. Terhelés 4Ohm Mi a véleményetek? üdv! Itt vannak képek róla: Bővebben: Link
Szia!
Nem lehet, hogy a kapcsolófrekvencia maradványai maradtak benne a jelben valamelyest? Próbáltad a jelet nézni a kapcsolófrekvenciának megfelelő eltérítéssel is?
Üdv!
Valamelyes mindig benne maradnak a maradványok, és ez főleg a csúcsokon látszik meg, nem is lenne gond ha szimmetrikusan lenne a felső hullámnál a kapcsolási "zaj" Ha jobban megnézed az alsó 2 hupli nem egészen ilyen. AZ előbb megmértem még egyszer de valahogy nem tudtam olyan szépen a triggerrel elkapni, mint a fényképen. Növeltem az eltérítést, hogy belenézzek a jelbe részletesen, de úgy a hosszan elnyúló jel miatt nem nagyon látszik az asszimmetria. Itt a kapcsolás, hátha valami szembetűnő dolog lenne. Ez csak az erősítő része. Alul a söntről megy egy komparátor felé a jel, a billenési küszöb 180-200mV. Ahogy nézegettem a komparátor kimenetét szkóppal, ami közvetlenül tiltaná az IR SD bemenetét nem stabil 0V, van rajta zaj látszik, hogy néha fel le váltogat gondolom ki-be kapcsolgatja az IR-t. Kiszedtem a komparátort, ekkor nem mondom biztosra, de mintha javult volna a kimenőjel. De ebben nem vagyok biztos, mert fojamatosan fut a jel és nem tudom jól megfigyelni. No meg, nincsen rendes terhelésem csak a mélyláda és szétzúg a fejem Na majd holnapra összedobok egy terhelést ellenállásokból. Bővebben: Link üdv!
Szia!
Kisebb amplitúdónál is csinálja? A kimeneti szűrőt hány Hz-ra méretezted? Idézet: „Valamelyes mindig benne maradnak a maradványok,” Kicsit soknak találom, mert ha jól látom akkor 5V körüli az amplitúdója, ami soknak tűnik. Azért kérdeztem a kimeneti szűrőt, mert elég alacsonynak tűnik a kapcsoló frekvencia, ezért, ha szuberősítőnek tervezted, a kimeneti szűrő frekvenciáját szerintem érdemesebb alacsonyabbra venni. Idézet: „No meg, nincsen rendes terhelésem csak a mélyláda és szétzúg a fejem” Nem irigyellek!
Jól számoltam: Háromezer-párszáz Hz-re van a kimeneti szűrő?
Eredetileg 6k-ra méreteztem, akkor kellett volna 180uH és 5µF kondi kb. de csak 10u-s van ittthon így valóban kb 3k a vágási frekvencia. A kapcsolófrekvencia 50k. Nem tudom mekkorára méretezzem szerinted?
(Nem hiszem hogy ez okozná az asszimetriát.)
Arra gondoltam, hogy szuberősítőnek akár 500Hz környékére is lehetne méretezni.
Alacsonyabb kivezérlésnél is ott van az aszimmetria? Telítődhet a vasmag is(esetleg) Valamit észrevettem: A negatív tápágba betett soros ellenállás szándékosan van benne az IR tápágába? Számomra igy úgy tűnik, hogy a söntön átfolyó áram rángatja az IR alját, mert a 15V-os stabilizátor alja meg a -Ut-hez van írva, vagy rosszul látom? Ugyanez igaz a bemeneti tranzisztorpárra, ott a bázisok a földre vannak kötve, igaz csak a kollektoruk vándorol.
Nem tudom mekkora freki lenne jó szűrőnek
Ha túl alacsony az sem jó mert akkor már túl nagy kondik kellenének, de a negyedére még letudok menni (10uF+360uH) kb. 1,5kHz. Alacsony kivezérlésnél még nem figyeltem nagyon meg, de mintha nem lett volna. A vasmag melegedése állandó kb 40 fok, godoom egy kicsit alul van méretezve, terhelésnél nem vettem észre hogy jobban melegedne. De ha telítődne akkor gondolom az a negatív amplitúdókban is okozna problémát. A söntel kapcsolatban, igen szándékosan van. Hogy a védelmi résznél a komparátor a -Ut-re kapcsolódjon. A 15V-os alja meg szintén a -Ut-ba kapcsolódik. Esetleg jobb lett volna ha az egésznek 1 közös ponta van, a -Ut? Idézet: „Ugyanez igaz a bemeneti tranzisztorpárra, ott a bázisok a földre vannak kötve, igaz csak a kollektoruk vándorol.” Ezzel kapcsolatban nemértelek. üdv
A rajzodon pl. a 15V-os rész alja(a zener alja) -Ut-re van kötve, ehhez stabilizál. Mivel a 0.15 ohm-os sönt benne van a tápágba, és az IR és a komparátorok negatív tápja a sönt ellenállás másik végére csatlakoznak, az alsó FET nyitásakor a söntön átfolyó árammal arányosan felemelkednek a -Ut-től, pl. 7A körül 1V-al. Ugyanerre a mozgó feszültségre van kötve szerintem a két tranzisztor kollektora is.
Jaj azt elfelejtettem átjavítani a rajzon.
Nem 0,15Ohm hanem 0,025. Így már lényegesen kisebb a hatása. De mindenesetre holnap rövidrezárom a söntöt és kipróbálom van e változás. Köszi a tippet üdv!
Üdv!
Kiderült a hiba. A mag telített, valamint ha hangszórón van tesztelve akkor valamiféle visszahatással van az erősítőre. Műterhelésen most már tökéletes a jel. A fojtóba meg beletettet még körbe légrést. Egyenlőre kicsi a táp, 4Ohmon 190W, 8Ohmon 90W-ami lejött az erősítőről RMS. Ha lesz nagyobb táp meg a fojtót is lecserélem egy még nagyobb légrésesre akkor írom az eredményeket. üdv
Hello!
Van valakinek tapasztalata a Texas 400-600W-os D osztályú chipjeivel?
Na visszajöttem...
Már megvan a PWM kapcsolásom, amiről régen beszéltem. A legutóbbi változatnál lm319 egyik komparátorából csináltam schmidt triggert, az volt a fűrészgenerátor. Amig ment, addig a hanja műterhelésen elfogadható volt, de nem sokáig ment. leállt a fűrészgen. Ha ráadom a tápot, nem akart beindúlni, de azért végűl is sikerűlt. Kikapcsoltam, és már soha többet nem indúl. Szerintem zárlatos lett a komp kimenete. A felhúzó ellenállás 1k volt 24v táp mellett. Szerintem hagyom ezt a triggers dolgot, valami más kell. Amúgy egy kicsit melegszik a fojtó. Ventivel kell hűteni. Sajnos egyenlőre nincs jobb. Remélem a suliban használhatok szkópot, és talán végre elkészülök.
Sziasztok !
Egy pár éve már olvasgatom a fórumot ,más hasonló témával foglalkozó topikokat is végig olvastam, de van egy probléma amit nem nagyon tudok megoldani. Az előzményekhez hozzá tartozik, hogy ez a 7-ik verzió az erősítő paneltervéről..... Csináltam egy végfokot ami teljeshidas ,üzemel csak a felső oldali fetek meghajtása nem "kerek".Az erősítő fix 80Khz-en dolgozik 4060-as és a TL072 egyik fele állítja elő a háromszög jelet ( tökéletes a jelforma ). Ezt belevezettem egy LM361-be, ezután már kapcsolhatóak is az IR2110 meghajtók. Az LM361 után a 9-es és a 10-es lábakon tökéletes négyszögjelet látok. Tehát ami bemegy a meghajtóba az még hibátlan ami már kijön az nem . Ezért hallani a hangszóróból hogy torzít a zene. Rakok fel kapcsolási rajzot is ( remélem eligazodtok rajta, ha nem akkor átrajzolom valami nagyobb méretre ). Amit már kipróbáltam : - más tipusú fetek ( probléma maradt ) - kimeneti szűrőtag változtatása ( szintén zenész ) - visszacsatolás kikötése ( szintén ) A végfokozat most csak +- 30V-ról megy , de szinte mindegy hogy milyen feszt adok rá nem változik semmi ! Végül beszéljenek a képek helyettem... UI.: Ha kell akkor feldobom a paneltervet is ha azzal beljebb leszünk !
A lényeg lemaradt!
Helló
Nem tudom mennyi, a GS feszültség, de ha 2V az osztás akkor az a 8-10V nem eléggé magas. Én úgy 14V környékére szoktam előállítani a tápot. A vezérlőjelek fel-lefutásra megfelelőek, kivéve a 4. HO jelet, nem próbáltad kissebb gate ellenállással? Esetleg mérj rá az IR tápjára, mennyire stabil. Kimenő fojtó miből van? Jelentős torzítást okozhat az is, ha nem megfelelő.
Szia !
Szkópon nézve 11.5V feszültséget látok (cs-cs). A gate ellenállás minden verzióját próbáltam már, csak rosszabb lett ill. nem változott.... Az IR tápja stabil, de lehet hogy kevés 11.68V ? A kimenő fojtó egy gyári készülékből van (1.5Kw-os volt) ami szintén ugyanezen a frekin ment ezért nem változtattam rajta ( igaz mással is próbáltam nem hozott eredményt ). Na megyek kicsit tesztelek...
Megemeltem az IR-ek tápját 15V-ra.
Semmi nem "változott" ( persze arányosan megnőtt a GS feszültség, de a jelalak forma ugyanaz maradt ) ! Viszont ami eszembe jutott és most leellenőriztem, az az a jelalak a testhez (-Ut ) képest egész frankó volt És itt a gubanc, hogy amit felraktam azok a fet GS lábainál mértem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |