Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lámpa kapcsolása, és fényerőszabályzás távirányítóval
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Remci hozzászólása Aug 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy ismerősömnek kellene egy olyan áramkör, ami egy 6 vagy 12v-os égőt kapcsolna, lehetőleg fényerő szabályzással, akkumulátoros üzemmel. A gond az hogy mindezt rádiotávirányítással és 100-150m-es hatótávolsággal kellene megoldani.Szerintetek ezt házilag meg lehet csinálni,vagy esetleg van erre valamilyen gyári megoldás?
(#) HorváthDániel válasza Remci hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Szia!

Egy lehetséges megoldás, hogy a Kaputávirányítók (433MHz) között választasz egy kétcsatornásat, majd építesz hozzá egy PIC-es vagy Digitális (CMOS/TTL)-es léptetőáramkört, ahol az egyik bejövő élre egy fényerőt ugrik felfelé, illetve egy másik bejövő élre egyet lefelé megy a fényerő. (PWM, vagy feszültségszint )
Többcsatornás adóvevőnél meg akár minden csatornához egy fényerő értéket rendelhetsz hozzá...
Az adóvevőt házilag is megépítheted, de szerintem az csak kisebb frekin valósulna meg (27MHz). A Conrad-nal, vagy a FARNELL-nál lehet ilyen adóvevőt kapni. 12V-os verzioban. Vagy az IDS-nél is. 70m-it tutira elmennek, de szerintem a modellboltokban is van hasonló szerkentyű, az több 100m-ig is elmegy. Kérdés, hogy mennyi anyagi forrás áll rendelkezésre....

Sok sikert....És kevés füstöt.
(#) Remci válasza HorváthDániel hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Szia!

Igazából én is egy ilyen kaputávirányítos dolgon gondolkodtam, ezzel nem is lenne nagy gond.Azt be tudom szerezni.Viszont a szabályzó áramkört/ tervezni sajna nem nagyon tudok PIC meg mégúgyse megy/ megszerkeszteni már problémásabb. Bár ha találnák egy ilyen áramkört akkor a megépítése már menne De hát ez attól is függ hogy mennyit szán rá a srác. Minden esetre köszi a választ

Üdv
(#) HorváthDániel válasza Remci hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Szia!

PWM-áramköröket visszafelé a fórumon találsz, de rajzolhatok is egyet holnapra. 555 IC-vel a legegyszerűbb. Mondjuk meg sem kérdeztem, hogy mekkora teljesítmény kellene?
A távirányító meg kapcsolgathatná mondjuk a fix ellenállásokat a PWM.-ben.

Szia.

Dániel.
(#) Remci válasza HorváthDániel hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Szia!

Ha megteszed, megköszönöm. Max 12v/10W-os égőt kellene kapcsolni és a fényerejét szabályozni fel-le. Lényegében egy vadászkollegámnak kellene, hogy kiteszi a szoróra és ha bejön a vad akkor az égőt felkapcsolná, közben a fényerejét szabályozná, anélkül hogy a vad megriadna. Ezért is kell akkumulátorról mennie, és távirányítoról működnie.Macerás 100-150méter vezetéket kihúzni, majd összeszedni.

Üdv
(#) HorváthDániel válasza Remci hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Szia!

Nahát, nem szép dolog, apró állatokra lőni....
Mondjuk így legalább látni fogják az állatok, hogy mit is esznek....isznak.

Közben gondolkodtam... Megoldás lehetne az is, hogy egy mozdásdetektor figyeli a vadetetőt, ami bejelez, ha jön a mókus, és a leghalványabb fénnyel világít a reflektor. Majd a vadász tudja egy vagy több lépcsőben emelni a fényerőt.

Rajzoltam egykét ábrát, van amit csak az okosodás kedvéért.

Üdv.

Dániel.
(#) HorváthDániel válasza HorváthDániel hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Akkor az ábrák:
555oszcill01.JPG: Astabil multivibrátor 555-tel, R1+R2-n töltődik a kondi, R2-n kisül. Ebből lehet frekvenciát számolni, illetve a kitöltési tényezőt kisaccolni.

PWM555_03.JPG: Hasonló, de ha a potival "felborítod" a szimmetriát (nem középen van a lineáris poti), akkor változtatni lehet, hogy mennyit legyen '1' és mennyit '0' a kimenet. Így lehet teljesítményt szabályozni izzólámpáknál és egyenmotoroknál meg fűtőszálaknál. Próbaképpen tegyél a 220nF-es kondira párhuzamosan egy 10µF-est, vagy 47µF-est, így "látod" is a PWM-lényegét. (Ekkor lecsökken a frekvencia, szabad szemmel is lehet látni a be és kikapcsolásokat)!

PWM555_04.JPG: Ugyanez, csak a poti helyére egy K4-es kapcsolót tettem be ellenállásokkal. Látsz még egy K2-t, ezzel direktbe kapcsolhatod a lámpát, így 100%-al fog világítani.

PWM555_05.JPG: Na, szerintem ezt érdemes jobban megnézned! Az áramkör felső része nagyon nem új, csak 4 fokozat van benne. (Az egyiknek mindég be kell lenni kapcsolva!) K3...K6.
Alul van az érdekesség. Beraktam egy CD 4017-es johnson számlálót, ami röviden annyit csinál, hogy ha kapja az órajelet (CLK), akkor a kimeneteit lépteti egyesével (Qx), mindég egyet tartva aktívan, mintha futófény lene. 10 kimenete van, én most ötöt használok, a relék kapcsolják a K3...K2. A CLK kapcsolóját (K7) ha kapcsolgatod, az órajelet ad, ha a K8-at, akkor reset-el az áramkör és visszaáll Q0-ra.
....
Bocs, le kell lépnem, majd folytatom.... :eek2:
(#) HorváthDániel válasza HorváthDániel hozzászólására (») Aug 19, 2009 / 1
 
Már itt is vagyok....
Ha ezt kikísérletezted, és így jó, akkor kell a rádióvevő két kimeneti reléjét a K7, és a K8-ra kötni. A vevőt monostabil módra kell jumperolni. Ha a rádióadón nyomkodod az egyik gombot, akkor az kattogtatja a vevőd egyik reléjét. Ezt a kontaktuspárt ha a K7-re kötöd, akkor ahányszor megnyomod az adónak ezt a gombját, annyit lépteti a 4017-est. Az kapcsolgatja a kimenetein a tranzisztorokat, az a reléket, azok meg a kitöltési tényezőt változtatják. Ha elléptetted ötig, akkor a K2 a max fényerőt adja. Ha tovább lépteted, akkor Q5-től Q9-ig ugyanazt a K2-t zárod össze a diódák miatt. Ha átfordul, akkor megint lehalványodik, és kezdi elölről. Vagy ha a távkapcsoló másik gombját megnyomod, akkor az az MR-t húzza fel, és megint Q0-ba lép. Bármikor. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nem néztem meg, hogy a K3, vagy a K6 a nagyobb fényerő kapcsolója..... :eek2: Ha véletlenül fordítva lenne csak meg kell cserélni a két dióda irányát!

Üdv.

Dániel.

ui.: Ha ez nem jó, akkor lehet kapni elektronikus potikat is, valami DS 18xx. Akkor nem kell a léptető IC.
(#) Remci válasza HorváthDániel hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Szia!

Hálás köszönet a rajzözönért . Holnap neki látok összerakni, bár 4017-es ic-m pont nincs, de majd megoldom.Majd beszámolok hogy mire jutottam. Mégegyszer köszi

Üdv!

ui:szórón csak vaddisznót lehet lőni, az meg nem apró állat
(#) HorváthDániel válasza Remci hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Szia!

Van még egy egész más ötletem, de ahhoz szükséged lesz egy kollégára, aki tud PIC-et programozni!
Veszel egy PIC-et, egy kvarcot, meg egy (pl) BUZ11-et. A PIC-hez írsz (szerzel) egy olyan PWM progit, hogy az egyik bemenet, mint digitális léptető lefelé, a másik ugyanez csak lefelé. A kimenetre meg lehetne kötni a FET-et, ami PWM-ezne. Én sajnos annyira nem vagyok jó PIC programosásban, de technikailag így a legegyszerűbb. A PIC bemeneteire lehetne kötni a vevőd két bemenetét...

Szia.

ui.: A vaddisznó is apró, amikor még kismalac, vagy csak kisnövésű...
(#) Remci válasza HorváthDániel hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Szia!

Igen, lehet hogy PIC-el egyszerűbb lenne,de hát sajna az nekem nem megy .Ismerősöm sincs a közelben aki ilyet programozni tudna,így marad emez a megoldás.Ünnepek alatt terveztem ezt elkészíteni,de átíródott a program és nem volt időm rá sajna, de majd a héten.Jelentkezem ha van eredmény

Szia!
(#) Remci válasza HorváthDániel hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Szia!

Nagy sokára összeraktam az áramkört, a srácnak most kellett,de elég volt neki egy negyed és egy teljes fényerő.De a lényeg hogy működik. Mégegyszer köszi

Szia
(#) HorváthDániel válasza Remci hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Szia!

Simpi javaslata nagyon helytálló! Kérlek vedd figyelembe, nekem ez annak idején elfelejtődött...
Örülök, hogy működik az áramköröd, csak így tovább.
És vigyázz a mókusokkal, harapnak...
(#) Benya05 hozzászólása Jan 24, 2011 /
 
Sziasztok a fényerőszabályzós kapcsolóm rosszalkodik,ezt a típust (UR-S3Z 5)lehet érintéssel,és távirányítóval is vezérelni,az a baja hogy amikor be van kapcsolva,magától adja néha azt a hangjelzést,amit csak akkor kellene csinálnia amikor érzékeli a távirányítót,és le is kapcsol amikor olyan kedve van.Mi lehet az oka? Megvan úgy 5 éve,és kb 1 éve csinálja ezt.adatok:230V,60-400W(rádió zavarszint:MSZ EN 55014:1992)korábban 100,most 70W-os izzóval használom,de a 100W-ossal is csinálta.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem