Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   608 / 3965
(#) Norbi09 válasza spikk hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Hali... A szüleim nem nagyon ragaszkodnak ahhoz, hogy én kollégista legyek. Ööö magamról még annyit, hogy, ezt nem dicsekvésnek mondom, csak hogy tudjatok róla, én elég jó tanuló vagyok, nem nagyon esik nehezemre a tanulás, az átlagom 4,5 volt. még azt szeretném kérdezni, hogy ( nem tudom, Ti ismeritek-e ezt az iskolát ) a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola (nyíregyházi, de sztem ez mindegy) elég jó iskola-e az én képességeimhez viszonyítva, valamit h igényesen, céltudatosan tanítanak-e ott?és az előző kommetben kérdeztem (#500859) h milyen szakra kellene jelentkeznem ahhoz, ha ezek a dolgok érdekelnek? spikk: Miért tartod ennyire fontosnak a kollégiumot? Köszönöm szépen előre is a válaszokat..
(#) spikk válasza Norbi09 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Mert szerintem az jó. Röviden ennyi.
Elküldöm személyes üzenetben kicsit bővebben...
(#) adydas27 hozzászólása Aug 26, 2009 /
 
Hali!
Egy régi szovjet gravírozó gépben kinyílt az egyik kondi, füst is volt, ahogy az kell, csak nem tudom, hogy milyenre cseréljem ki! "0.5 MK és egy fí jel, +- 10% 500B, 09 83"
Volt kis sistergés aztán jött ki a füst a kondiból, valami zárlat lehetett benne, mert a biztosíték is kiment! A kondi tud zárlatot csinálni?
(#) hapro hozzászólása Aug 26, 2009 /
 
Valaki elmagyarázná asztalosul, hogy miért nem szabad a kettős szigetelésű készülékek házát leföldelni, példákkal szemléltetve?
(#) Norbi09 válasza spikk hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Hali.. kösz mindent.. ha valaki még szeretne tanácsokat adni csak nyugodtan
(#) adydas27 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Köszönöm szépen a gyors választ! Az az érdekes, hogy tehát van ennek a gravírozónak ilyen fa égető része és fém gravírozója. Valószínű, hogy a fém gravírozó fejben lehet valami zárlat( de nem biztos) alőszőr kiment a biztosíték, majd kihúztam mindent, új biztosíték, de a gravírozó fej nélkül, és ekkor szállt ki belőle az élet füst formájában! Most azt nem tudom, hogy ez csak a kondi miatt történt-e, vagy kicserélem a kondit és megint elfüstöl az is?
(#) jameswagner válasza hapro hozzászólására (») Aug 26, 2009 / 2
 
Szia!

Amennyiben egy gép kettős szigetelésű (Rajzjele a kettős négyzet egymásban) abba védővezetőt sem bevezetni, sem bekötni nem szabad, TILOS. Miért? Egyszerű! Mivel a kettős szigetelés eleve megvéd az áramütéstől, a fém alkatrészekhez való hozzáéréstől, így egyrészt felesleges, másrészt veszélyes! Ha a védővezetőt bekötöm egy ilyen készülékbe, akkor a hibaáramot nem hogy elviszem, hanem inkább RÁTESZEM a védővezetőn keresztül. Így a használat során, egy, az azonos hálózaton meghibásodó készülék hibaárama azonnal haladéktalanul az én készülékemre juthat, így a hibaáram a testemen keresztül IS záródhat, áramütést szerezve ezzel. Miért? Az utcáról bejövő méretlen fővezeték, mely az órába csatlakozik, az oszlopokon 300m-ként a PEN vezető (Nullázó) le van földelve, meg van erősítve. Ezt az óránál is (a mai szabvány szerint) védőföldeléssel, szondával megerősítik, majd szétválasszák PE és N vezetőkre (Védővezető és nulla). Ha a hálózatomon egy hibaáram egy gyárilag kialakított és földelt testre jut, a védővezetőn keresztül eljut az óránál lévő földelőszondáig, mely a földön keresztül IS zárja a hibaáramkört, természetesen a PEN vezetőn keresztül IS, mely gyorsabb. Ha viszont a készülék, melyre nem lett volna szabad rávezetnünk ezt a vezetőt, a kioldás pillanatáig a hibaáram megjelenik, áramütést mérve ránk. Nano másodpercekről beszélhetünk, de eltérhet a biztosítékok típusa, illetve áramvédő relé alkalmazásánál is. KB ennyi, amiért nem szabad rávezetni, ennél érthetőbben én nem tudom elmondani
(#) hapro válasza jameswagner hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Így már dereng valami, kezdem a fényt látni.
Mitől illetve miért véd meg biztosan egy kettős szigetelés az áramütéstől -ugyanúgy leszakadhat belül egy vezeték ami mondjuk a dobozhoz ér-nem?
A hibaáram miért a készülék felé menne, és miért nem "jobban" a földelő szonda felé, hiszen ott szerintem az a cél, hogy minnél vaastagabb vezető legyen, és ezzel is csökkentve az ellenállását annak, és mivel a kisebb ellenállás felé haladna a töltés, így gondolom, hogy inkább a szonda felé kéne haladnia?
Vagy abban a pár nanosec.-ban azonnal mindenhol lesz elektron?
És még a villámhárító analógiáján is gondolom ezt, mert ott sem ráz halálra mindenkit az áram a házban ha a villámhárítóba csap a villám, hanem a falhoz rögzített vezetőn keresztül a földbe megy a delej.
(#) jameswagner válasza hapro hozzászólására (») Aug 26, 2009 / 2
 
Ezeken a készülékeken van vezeték törésgátló, illetve azért kettős szigetelésű, mert ha leszakad a vezeték NEM TUD fémhez érni, el van szigetelve Hidd el, ezért kettős szigetelésű. A hibaáram abban a pillanatban igen is megjelenik, vegyünk példának egy egyszerű kapcsolást. Van a 230V betápod, egy izzód. A kapcsolód a fázist szakítja meg. Fogod a fázisceruzád, megnézed kikapcsolt állapotban a fázist, világít a kereső. Kapcsold fel a lámpát! Nézd meg így az áramkörben a fázist ugyan úgy a kapcsolónál! Mit látsz? Vagy semmit, vagy szinte alig világít! Az ember azt hihetné, ajj, ebben nincs fázis hozzáérhetek, mert az áram a könyebb utat választja! Tévedés. A Fázis ott van, és számoljunk!

Izzó: 100W Átfolyó áram: 230V/100W=2,3A
Mivel két lábon állsz, ezért az ellenállásod a lábaidra feleződnek, 250OHM, egy karral fogod meg az plusz 500OHM, az összesen 750OHM, számoljunk!
TE: 750OHM Átfolyó áram: 230/750OHM=0,3A

Naugye, az ellenállás határozza meg azt, hogy téged milyen mértékben vág meg az áram! Mivel a kivitelezés sem mindíg tökéletes (A földelési hurokellenálláésnak MAX 2OHM-nak kéne lennie, de sajnos ez sokszor nagyobb) így biztos lehetsz benne, hogy a feszültség ami megjelenik ott ahova nem lett volna szabad odavezetni meg fog ütni!

A villámhárítás is egy speciális érintésvédelem, de ott afeszültség a nagy, nem az áramerősség, ne keverjük ide
(#) hapro válasza jameswagner hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Értem most már. Köszi.
Viszont bekerült egy új fogalom: "földelési hurokellenállás". Ez mi?
A villanyóránál a házban leszúrt földelő szonda és a PEN vezető között lévő ellenállás?
(#) spikk válasza jameswagner hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Én ezt nem értem...
Ha a fázist fogod meg az izzó előtt, akkor mindegy, hogy hány Wattos és mekkora áram folyik át rajta, mert párhuzamosan leszel bekötve, az lesz a helyzet, mintha simán megmarkolnád a fázist. (Szerintem egyébként nem is 2,3, csak 0,435A lesz az izzón folyó áram.)
Ha utána fogod meg, akkor már más a helyzet. Ebben az esetben hülye lenne rajtad keresztül folyni, amikor ott a vezeték is.
Vagy nem?
(#) Electricboy hozzászólása Aug 26, 2009 /
 
Üdv!
Először esik meg velem hogy nem értem mit ír ki a multiméterem van egy régi telefon töltőm 12 V 300mA van feltüntetve gondoltam az pont jó nekem cree ledes levilágítóhoz. Mérem:
Feszültség: 14.6 V ez nem sok 12 volthoz képest.(a multi jó kettővel is megmértem)
Áram : (A multi méteren a fekete "zsinór" a COM ba a piros pedig a 10A es aljzatba volt bedugva) (mérés alatt ebben az állásban volt: 20m 10A) ki írt egy olyat hogy 1.34 akkor ez 1.34 A vagy 134mA az egyiknek sincs köze 300 mA hoz.
Segítsen nekem valaki legyen szíves!
(#) mex válasza Electricboy hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Szerintem Te egy multimétergyilkos vagy.
(#) hapro válasza Electricboy hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Mit akarsz mérni?
Feszültséget párhuzamosan kell, áram erősséget meg sorosan kell mérni.
Ha áramot mérsz akkor kell legyen fogyasztó is bekötve, és a multidon keresztül folyik majd az áram amit megmérsz, ha feszültséget mérsz ahhoz nem kell fogyasztó. Árammérésben ez a művelet tényleg gépgyilkos dolog, sőt lehet ez után már soha nem fogod érteni mit ír ki az a szegény gép
(#) spikk válasza Electricboy hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Ha nem volt terhelés (vagyis a műszer ellenállása volt az), akkor hihető az 1,34A. De ezt nem kellene tartósan csinálni, se a műszerrel, se a táppal. Azt, hogy egy táp mennyit bír, nem így kell megállapítani. (Én sem tudom, hogy hogyan, de én egyszerűen elhiszem, amit ráírtak.)
(#) Sir-Nyeteg válasza hapro hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Ez csak egy olyan tápnál gyilkos művelet, ami ki tud adni 10A-nél nagyobb áramot. Egy telefontöltő nem fogja kinyírni a 10A-res multit, főleg, ha 300mA-es...
(#) Electricboy válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Jah ok
Gondoltam hogy rosszul mértem de akkor sem értem hogy hogy mérjem ki, csak meg próbáltam nem gondoltam hogy ekkora baj lehetett volna belőle! De nincs baja a multinak
(#) spikk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Szia! Igen, ezt értem, ez volt az általam elsőként vázolt eset, amikor az izzó előtt fogom meg, azaz párhuzamos fogyasztóként kötöm be magamat.
Idézet:
„Ha a fázist fogod meg az izzó előtt, akkor ... párhuzamosan leszel bekötve, ... mintha simán megmarkolnád a fázist.”

Ez pedig megrázó, ha az említett hidegpadlón mezitlábazom.
A "szuflát" is értem, az lenne a kismegszakító.
Azt, hogy miért nem lehet földelni, még nem értem, de nem is én kérdeztem. Valami könyvben egyszer már láttam és akkor értettem is, de már nem. Inkább elfogadom, hogy nem szabad.
(#) hapro válasza spikk hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Én úgy értettem, hogy ha egy védőföldelt fogyasztó meghibásodik, és a hibaáram kikerül a földre, akkor abban a pillanatban a kettős szigetelésű készülék házán is ott lesz a fázis, és megcsaphat egy pillanatra, mivel közvetlen össze van kötve a két ház. És ez a pillanat csak annyi, amíg a kismegszakító leold.
(#) proli007 válasza Hetzmann hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Hello!
Igazából nem tudom mit nevezel egyszerű alkatrésznek, de feltevésem szerint valami kapcsolásra gondoltál, mert alapvetően létezik erre gyári un. meghúzás késleltető időrelé. Remélem, ez a megoldás elnyeri a tetszésedet.
Működése:
- Az áramkör alapvetően egy ütemadóból és számlálóból áll, ahol ha az ütemjelre a számlálásnak vége, meghúz egy relé.
- Ha az X1 csatlakozóra megérkezik a hálózati feszültség, akkor megjelenik a tápfeszültség. A C3 kondi, törli a számlálót. Így annak minden Q kimenete alacsony szintű lesz. A relét így a tranyó, nem húzza meg.
- Ha az ütemadó a számlálót ellépteti a Q13 kimenetig, akkor annak feszültsége magas szintű lesz. A tranzisztor meghúzza a relét, és a jel, a D4 diódán keresztül, megállítja az ütemadót. Így a számláló, ebben az állapotban marad, míg a tápfeszültség meg nem szűnik.
- Ha megszűnt a tápfeszültség, és újra megjelenik, az egész kezdődik elölről.
- Az ütemjel gyorsaságát, a P1 potival lehet szabályozni, kb. 1:3 arányban. A P1 poti, lehet egy trimmer,ha csak egyszer vagy néha akarod állítani, vagy egy rendes potit építesz az áramkörbe (Extern)
- Az áramkör működését egy LEd mutatja. Ha nincs tápfeszültség sötét, ha telik a késleltetési idő villog (arányosan az ütemadón beállított sebességgel). Ha letelt az idő (relé húzva van) folyamatosan jelez.
- Az áramkör a hálózati feszültséget az X1 csatlakozón keresztül kapja meg, és a motort az X2 csatira kell kötni. Biztosítva, csak a kis áramkör tápja van, a motor biztosítását az áramkör előtt célszerű beépíteni.
- Az áramkör lelke, a CD4060-as CMOS IC. Tranzisztornak szinte minden megfelel ami NPN és bekötése megegyezik a BC182-vel. A trafó egy 1,8VA-es nyáktrafó. A relé OMRON G2R-2 típusú, 12V-os egyenáramú típus.
- A nyomtatott áramkört úgy kell elkészíteni, hogy a rajta látható feliratok olvashatók legyenek (nem a méretszámok!) A nyákon egyetlen átkötés van, amivel egyben az időzítés programozható. Ha 1-3perc között akarod használni, az X és B pontokat kell összekötni. ("A" ponton fele akkora idők, míg a "C" ponton kétszer akkora késleltetési idők lesznek. De természetesen az ütemadó alkatrészeinek változtatásával (C1-R2-P1), és/vagy az X pont más Q kimenetre rakásával, az időzítés széles tartományok között változtatható.
üdv! proli007
(#) spikk válasza hapro hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Ezt most nem fogom megérteni szerintem. Fáradt vagyok...
Azt pl. mindjárt nem értem, hogy a földre hogy kerülhet, attól azonnal le kell kapcsoljon a kismegszakító, ha nem fogom is meg. Mindegy. Az a fő baj, hogy nem emlékszem, mi a kettős szigetelés lényege (én semmi ilyen suliba nem jártam és még ilyesmit nem készítettem, olvastam erről, de kiment a fejemből). Majd utánanézek, szerintem rá fogok jönni, hogy akkor miért is nem szabad földelni. Kösz!
(#) hapro válasza spikk hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Azt írta a kolléga, hogy az az azonnal az pár nano secundum, és addig megrázhat a kettős szigetelésű készülék fém házán mondjuk mert az van összekötve a védőföldeléses készülékkel a föld vezetőn keresztül.
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Hello!
Bocsánat, de erre van itt külön topik!
üdv! proli007
(#) AdriannM hozzászólása Aug 26, 2009 /
 
Hello Mindenki!!!

Lenne nekem egy kérdésem!
AMATÖR VagyoK kaputelefon ügyben.
Fel akarok szerelni egyett itthon.
Ezt ez egész rendszert hogy csövezzem le?
Van egy beltéri egysége, egy trafó meg egy kültéri.Igaz?
Ha az elosztóba összehozom???

Segítségeteket köszönöm!
(#) Hetzmann válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Szia proli007!

Eloszor is koszonom a segitseget. Ez igen komoly aramkor, csamcsogok rajta. Aramkort nem all modomban epiteni (nincsenek meg az eszkozeim hozza), de valamilyen ocsmany formaban biztosan ossze lehet szogelni. Ki kell talalnom, mennyibol lehet kihozni az alkatreszeket. Aztan az is kerdeses, hogy egyaltalan az elvarasaim valoban jok-e? Konkretan a futesunkhoz szeretnek epiteni valami egyszeru izet, amiben "A" aramkor a csotermosztat a relevel, "B" aramkor az acelkandallo keringeto szivattyuval, es a "C" aramkor pedig a gazcirko. Az acelkandallo szivattyuja nem mehet egyutt a cirko szivattyujaval, de miutan a cirkot leallitom, az meg keringet egy ideig (1-3 perc talan). Ezutan indithatom az acelkandallo szivattyujat. Nos ezt szeretnem valahogy logikailag kizarni, megoldani, megepiteni, hasznalni, stb... Megegyszer koszonom, tanakodom. Udv...
(#) proli007 válasza Hetzmann hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Hello!
Akkor egyszerűbb módon is eljárhatsz. A B szivattyúval sorba kötsz egy relé bontó kontaktusát, amit viszont a C-ről működtetsz. Azaz, hiába kap feszültséget a másik szivattyú, az addig nem működik, míg a első le nem áll. És nem kell időzíteni.
(Mennyivel egyszerűbb az élet, ha az ember egyszerűen közli mit szeretne?)
üdv! proli007
(#) Hetzmann válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Szia! Nem szedhetem szet a "C" jelu cirkot, azaz nem ferhetek hozza a belsejehez. A cirkonak tulajdonkeppen a szobatermosztatjat vezerlem az "A" jelu aramkorrel. Tehat a szobatermosztat (szerencsetlen) bekapcsolna a cirkot, mert mondjuk fazik, de nem teheti, mert kozban begyujtok a kazanba, es ezzel majdnem egyidejuleg bekapcsolom a kazan keringetojet Tehat kesleltetve). De ha a kazanban leeg a fa ejszaka, es az "A" jelu aramkor kikapcsolna a "B" aramkort, tehat a kazan keringetojet, es a szobatermosztat "fazik", akkor mehet a cirko. De ha ismet begyujtok a kazanba, akkor a csotermosztatos aramkor ("A" jelu) ugyan kikapcsolja a cirkot, de az nem all le, csak 1-3 perc mulva (na ebbe nem nyulhatok bele). Es mint mondtam, egyutt nem mehet a ket szivattyu. Itt a bibib szerintem. Ezert kellene valami 1xu megoldas. Tehat az en primitiv rajzomon a kerdojel helyere kell egy kesleltetes. Biztos jo lehet, amit kuldtel, csak egyelore kisse bonyolult szamomra. De ragcsalom, ragcsalom, hatha osszeall. Vagy van egyszerubb kesleltetes is? Udv...
(#) proli007 válasza Hetzmann hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Hello!
Vannak természetesen gyári időkapcsolók. A Google-ban "meghúzás késleltetés" névre hallgatnak. pld. H3DS vagy CRM-81J (általában több üzemmódot is tudnak 2..5eFt-ért)
üdv! proli007
(#) adydas27 hozzászólása Aug 27, 2009 /
 
Hali!
Egy régi szovjet gravírozó gépben kinyílt az egyik kondi, füst is volt, ahogy az kell. Volt kis sistergés aztán jött ki a füst a kondiból. Elsőszőr a kondi szállt el majd a biztosíték is kiment, mi lehet a gond? Azóta tettem bele "új" kondit, kb 5 percig bírta is, aztán megint elszállt minen!
(#) zolika60 válasza adydas27 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Valószínűleg egyenáram volt ott eddig és most váltó van. Tehát a dióda vagy diódahíd zárlatos.
Következő: »»   608 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem