Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   57 / 564
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Kösz a segítséget .Pont ez volt a dilemmám mivel utána néztem természetesen (harmat gyenge angol és magyar tudásommal) de a "nagy sebesség" és az "ultra gyors" megnevezés szinte ugyanazt jelenti számomra . Tehát a nagy sebességű helyett nem jó az ultra gyors ?
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Szia!
A nagy sebességű helyett nem minden helyen jó az ultragyors dióda, itt például semmiképp nem kellene alkalmazni.
A nagy sebességű 4148 diódának a zárási ideje 4-5ns, a az átmeneti réteg kapacítása ~4pF , az ultragyors UF4005 zárási idő 75ns rétegkapacitás 10pF. A fenti paraméterekből látszik hogy a 4148 alkalmazása célszerűbb.
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Aug 8, 2009 / 1

Köszönöm válaszod (tudom "kissé" nehéz eset vagyok ) ,akkor elfogadnám ajánlatod a diódákkal kapcsolatban . Levélben megkereslek.
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

OK! Várom a levelet.
(#) zsoltee0001 válasza erdgab hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

pimi9-nek igaza van, már javítottam aggregáttól elszállt inverteres hegesztőt, és ha jól emlékszem túl nagy értékű (300 Volt feletti) varrisztort tesznek bele a ravasz mérnökök, amit az aggregátor nem vág le ugyan, viszont a főpanelt azonnal hazavágja, ezt én szándékos kiszúrásnak könyveltem el

Bár szerintem ez csak egy védelmi eszköz, a folyamatos használatot nem garantálja.
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Hmmm... már megint megtréfált ez a fórum, miért egy júl. 30. hozzászólást tett az elejére?
(#) mpisti válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Szerinted hány volt az üresen járó inverter primerköri feszültsége a szűrőkondenzátor kapcsain?
Tudtommal a varisztort minimum csúcsfeszültségre szokás méretezni.A főpanel akkor hal meg, amikor a varisztor már rég elvérzett.
(#) hátor hozzászólása Aug 30, 2009 /

Sziasztok !
Elkeztem megépíteni a 130A -es hegesztőgépet és be is fejesztem a vezérlő elektronikát. Az volna a kérdésem ,hogy a leválasztótrafó utáni részem még nincs kész, - ki tudom -e próbálni a tronikát ?
(#) Tubi56 válasza hátor hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Szia!
Nagyon szép munka!
Kitudod próbálni, hiszen frekit és fesz. is tudsz mérni!
Szkóppal esetleg multival is!
A gate meghajtó trafó 20-as és légrés nélküli ugye?
A trafó kimeneteit majd minél rövidebb vezetékkel kösd össze az IGBT modullal!
Még annyit, hogy jobb lenne, ha a trafó kimenetét nem csatlakozóval, hanem közvetlenül beforrasztott vezetékkel csatlakoznád az IGBT modulhoz majd! Ez azért tanácsos, mert esetleges kontakt hiba tönkre vághatja a gépedet!

A ledeket a potit és a relét is kösd be!
A hőkapcsolót nem kell, hiszen annak kapcsai üres amikor vezérlés van! Ha összezárod, akkor meg kell szünnie a vezérlésnek! A vez.trafót meghajtó fetre nem kell hűtés, ha olyan fetet használsz vagy hasonló erősségüt, ami a rajzon van!

Ha jól látom akkor az elektróda leragadás védő is erre a modulra került! Így ennek a bemenetére feszültséget kell adnod különben nem indul el a vezérlés! Vagy az UC 3845 -ös IC 1-es lábára csatlakozó ellenállás egyik végét forraszd ki, akkor nem kell fesz. az elektróda leragadásvédő bemenetére

Már látom, hogy a feten nincs is hűtés az a stab.kockán van! Így jó!
A trafó kimenetein a tekercs kezdőpontjára figyelj, amikor az IGBT mondulhoz csatlakozod!
(#) hátor válasza Tubi56 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Köszi a gyors reagálást . A ferritmag -ahogy tanácsoltad - E20-as légrés nélküli . A tekercsek egyírányba tekercselve alól a gerjesztő felette a kimenet ,majd ezt követi a második kimenet és végül a viszacsatolás ,amely le van rakva testre egy diódával . A fet IRF 540 -es . A panelen kapott helyet az áramváltó is és biztonsági okokból esztergáltam hozzá egy műagyag kábel átvezetőt .A tekercsek kezdetét megjelöltem egy pontal "alkoholos filcel " a csévetest oldalán .

Akkor akaszd rá a cullangokat és élesitsd be az áramkörödet :violent:
(#) erdgab válasza hátor hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Szép a panelod! Meg vagyok elégedve!
Várjuk az eredményeket!
A leragadás védő áramkör bemenetére,tesztelésnek,polaritás helyesen,ráköthetsz egyenfeszt 10V -től 25V-ig szabályozható táp jó. Kb. 15V környékén tilt és 18V körül engedélyez,tiltáskor kb. 2 másodperc a reagálási idő (1000µF kondi miatt),megfelelő kimeneti feszt érzékelve (táp kb. 18V) engedélyezés azonnali.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Íjnye,de türelmetlen kigyelmed! Engedje már dolgozni a kollégát! Szép panelt csinált azt megmondom,igényes. Aztán kutattál e valamit az agregátoros védelem területén barátom?Én nem lelek semmit sem! Gondoltam egy tirisztoros túlfeszültség védelemre is,de nem tudom elég gyors lenne e?
(#) hátor válasza erdgab hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Helló ! Köszönöm a dicséreteket , nemmondom jól esik . Mai nap folyamán nem tudok érdemi munkát végezni ,mert család látogatóban voltunk . Remélem rendben fog működni a panel ,de ez csak a teljes öszeszerelést követően derül ki ! -kérkés: ti honnan szereztétek be a E65 -ös magot ? ,mert én csak aTME- nél találtam
(#) guliver83 válasza hátor hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Helló!
Itt bisztos van!Bővebben: Link
(#) erobi82 hozzászólása Aug 30, 2009 /

Egy 150A-es hegesztő inverterre milyen munkakábel jó szerintetek?? Mert amit gyárilag adtak vele az 16mm2-es, és 2X2m. Ez elég rövidecske, úgyhogy én kicseréltem a testkábelt egy 3m-esre a munkakábelt 4m-esre. A keresztmetszettel meg egyel fentebb mentem az lett 25mm2-es
Van erre valami méretezési elv??

A TALI bt nél van E65!
www.tali-transformers.com
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Én sem találtam még semmit, de a tirisztoros az lassú lenne, bár ki tudja
(#) Tubi56 válasza erobi82 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

persze, hogy van méretezés erre is! 1mm2 biztonságosan 8 Amper átvezetésre! Mivel szakaszosan van használva a heg. gép így elég a 16mm2 es kábel a 150 Amperes heg. géphez!
(#) erobi82 válasza Tubi56 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Akkor kicsit túl lőttem a célon, de legalább így nem melegszik kicsi sem. Egyébként amit ezekkel az inverterekel adnak kábelt elég pocsék. Amolyan bemutató darab. A testcsipeszen a saru is satuba lett megszorítva, a csatlakozónál az érvéghüvelyezés is csapnivaló volt. Legalább megcsináltam rendesen. Úgyis rövid volt az a 2X2m
Pedig nem gagyi márka...
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Kedves barátom én nem is a túl fesz miatt aggodom, hanem inkább az alacsony fesz miatt, attól lesz dir-dur! Ha a fesz magasabb 100 voltal az sem okozna túl nagy gondot hiszen minden alkatrész tudja ezt a feszültséget!
Ha viszont alacsonyabb lenne valami miatt 50-100 voltal az komoly gondokat okozhatna a vezérlésnél!
(#) erdgab válasza hátor hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Leírtuk többször is,lehet azt előre tesztelni biztosra és kell is,mert,ha valami mégsem stimmel,akkor már a kész gépben kár keletkezhet.Nem olyan ördöngős művelet.
(#) Tubi56 válasza erobi82 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Igen a 2x2m elég kevés a mozgás miatt!
Az nem baj ha vastagabb, csak nehezebb is tartani a munkakábelt elfárad az ember keze!
Hegesztőgéphez való kábelt szerelve fogó, testcsipesz dinse csatlakozóval lehet kapni annyi kábellel amennyit akarsz a Trakis-hetra kft-nél és jól van szerelve! és jó minőségű
(#) erdgab válasza erobi82 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Dehogy lőttél túl a célon.Sok hegesztéshez és,ha a kezed bírja,nagyon is jó a vastagabb kábel! A hossza sem sok,a cégnél egy 130A gépen 2x15m kábel van vagy 10 éve,minden gond nélkül megy.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Én meg aggódom mindkét ok miatt,bár a segédtápokat úgy szoktam méretezni,hogy még -20-25% AC fesznél is biztosítsák a kellő vezérlőfeszültséget.Anno,mondtad is,minek annyira túlméretezni,de a 75 méter 1,5mm2 (??? ,gazdaságos) hosszabbító végén sem sz...t be amikor a "prérin" használtam.
(#) erobi82 válasza Tubi56 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Hát még ez a 25-ös vezeték elmegy, ma délután kipróbáltam. Viszont láttam már olyat hogy volt vagy 35-ös, ráadásul nem is H01N2, hanem H07V-K azaz sima műanyag szigetelésű vezeték. Télen álom lehet vele hegeszteni, olyan merev hogy még a trafóról is alig lehet letekerni.
(#) hátor válasza erdgab hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Helló ! Tudom ,hogy töbször írtátok ,hogy le kell tesztelni a vezérlést ,de úgy hogy a 320VDC ne legyen rajta a teljesítmény fokozaton és az IGBT -k ne legyenek benne ,és a zeneren kell a feszt mérni ,de nekem ez a rész nincs megépítve .
Következő: »»   57 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem