Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
A következő dologban kérném a segitségeteket. Adva van egy COMAG DVB-FTA III digitális müholdvevő és ennek sajna tönkre ment a tápegysége és elégett benne egy két elenállás amit így nem lehet azonositani . Ha valaki tud ehez a tipushoz rajzot vagy esetleg van egy ilyen beltérije és lefényképezné a tápegységét az alaktrész oldal felől és a nyákl felöl az nagy segitség lenne mert a nyák oldalon vannak smd alaktrészek is amiket nem lehet azonositani. Ha valaki tud segitsen. Melékelek képet a tápról...
A smd-n nincs szín,3 szám van.tehát 131 = 13* (10 az elson vagyis 10) = 130 ohm
103 = 10* (10 a harmadikon vagyis 1000 ) = 10K vagyis 10.000 ohm 432 = 43* (10 a másodikon vagyis 100) = 4,7K vagyis 4700 ohm.Vakard le óvatosan az ellenállásokról a réteget,hogy meglásd a szinkódot.Vagy a számot.És még valami.Ha sehogy sem tudod kivenni,akkor van néhány képlet.Ohm törvénye.Pl. R=U/I.Vagy Ha az ellenállás után van kondi,azt is meglehet nézni a max feszt.Abból megtudod,hogy nem lehet nagyobb az érték.A közel lévő alkatrészek,ic-ek meg ilyesmik maximális fesz illetve áramerősségből is meglehet tudni.(az IC adatlapján kaphatsz kapcsolási rajzot)Főleg,hogy az adatlapon írja azt a fesz értéket,amelyikkel működik jól.De Ohm törvényét és még más képleteket nyugodtan elvégezhetsz. ![]()
Hali,
ha ne lesz rajz, keress rá az IC adatlapjára a neten. Abban valszeg van kapcsolási rajz is, amelyről megtudhatod az alkatrészek értékeit (az esetleges eltérés nem lehet számottevő szerintem.) Egyébként hogy történt az eset? Félő ugyanis, hogy ami az ellenállások kiégését okozta az a hiba (zárlat) még mindig fennáll. Ha tehát az ellenállásokat kicseréled lehet hogy leégnek újra. Nézz körül a primer és szekunder körben is (FET-ek, tranzisztorok kimérése).
Sziasztok
Nagyon köszönöm a segiteni vágyó embereknek a segitséget de itt arról van szó hogy az elenállás elégett tehát szinkód nem olvasható ha lehetne nem kérnék segitséget . Szóval ha valaki tud rajzot vagy képet a tápegységről az lenne az igazi segitség és nem az okoskodás mert az nem visz elöbrébb a megoldásban. Bocs ha nyers voltam de azért én sem vagyok amatör hogy ne nézzek utána az IC nek de sajna ezt a tápot nem én terveztem tehát rajz nélkül javitani nem lehet ! remélem világosan fogalmaztam .
Nem okoskodok, hanem segíteni akarok. Ha nem lesz rajz mit csinálsz? Kidobod? Vagy teszel bele egy sima trafót?
Eddigi életem során megjavítottam legalább 30 TV-t, 12 videot, 4 CD lejátszót, 2 DVD lejátszót... RAJZ NÉLKÜL!És nem én terveztem. Mi az hogy nem lehet megjavítani rajz nélkül?
Szia Miki80
Ha te ilyen ügyes vagy akkor légyszi mond meg szerinted milyen értékü elenállást tegyek egy elégett helyébe ? Mert az ic adatlapján nincsen semilyen kapcsolás csak maga az ic belső rajza . szerinted üssek a hasamra és csak ugy rakjak valamit bele ? Én meg műszerész vagyok tehát nem laikusként fordultam ide de ha valami elégett az elégett nem úgy működik hogy kitalálom vajon mi volt az . Azért kiváncsi lennék amikor egy tv nek felrobban a tápja hogy javitod meg rajz nélkül ? Egyébként meg nagyra értékelem a segitségedet és köszönöm is !
Kedves hacsi66!
Először is tudni kellene hogy körülbelül milyen feszültségű körben vannak a bizonyos ellenállások. Tehát tegyük fel, hogy az ellenállatokra valamilyen oknál fogva 230V*1,41 került, és az ellenállásod 0,25W. Ebből az következik, hogy minimum 0,25/=325=0,77mA folyt át. Levonható a következtetés, miszerint ebben az esetben az ellenállásod értéke max.:325/0,77mA =250Kohm, tehát nyilván ennél kevesebb. Egyszerűen csak azt kell megnézni (ha nem találsz rajzot), hogy az ellenállás(ok) milyen pontokra csatlakoznak. Mi az IC típusa?
Szia Miki80
Szóval az a baj hogy az ellenállás a Fet meghajtóra csatlakozik ami sajna tök zárlatos , a melette levő 1W os ellenállás is elégett de azt talán ki tudom olvasni hogy milyen értékü szóval az egész táp teljesen megadta magát felrakom az ic meg a fet információit.
Hello hacsi66
Ha a képen jól láttam, az IC típusa UC1843A. Itt a datasheet linkje, ebben találtam kapcsrajzot ami biztosan segít: link természetesen csak a primer oldalt vedd figyelembe, de a szekunder oldalon is nézz körül zárlatot keresve. Sok sikert, remélem segítettem.
Gondoltam hogy a FET durrant el.
Ha a panelt visszaköveted a linkelt pdf-re, akkor már igen közel vagy a megoldáshoz. Azonban a kapcsrajz 117V-ra van méretezve azt hiszem, úgyhogy csak körültekintően. Reméljük az IC túlélte...
Szia
Szerintem a primer körben nem élte túl semmi mert az ic egyik lábánál levő smd elleállás is elégett tehát szerintem az egész halott. Egyébként meg 110-230 ig müködik ez a táp . |
Bejelentkezés
Hirdetés |