Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tehát adott Ube, Umax, Umin és P?
Akkor I = (Umax - Umin)/P R1 = (Ube-Umax)/I R2 = Umin/I
Ezt nálunk a konyhában így számolják:
Ha a 3 és 5 V közötti 2V-os tartományra 10k az ellenállás, akkor voltonként 5k jut. R2 = 3*5k = 15k kell, hogy ne tudj 3V alá menni R1= 7*5k = 35k kell, hogy ne tudj 5V fölé menni P adva volt, 10k Az áramot is ki lehet számolni, ha kell. Annyi fog kijönni, mint amennyit Imi65 írt.
Nagyon szépen köszönöm, minden világos egy dolgot leszámítva, mégpedig:
Idézet: . Nem értem honnan jön az 5V, még az R2-nél értem, mert ott nincs Ut, de itt Ut-Upot, és ezt nem értem honnan jön hogy 5V. Bocsánat ha kissé érthetetlen vagyok. „Az R1 értéke: Ut-Upot felső/I, vagyis 5V/0,2mA”
Bocsánat, elírtam, 7V a jó érték, és azzal is számoltam, azért okozott félreértést. Elnézésedet kérem.
Na így már minden világos, köszönök mindent. Köszönöm neked is és Gafly-nak is a precízebb megoldást és spikk-nek is a "konyhai" megközelítést.
Helló!
Kijavítottam a hibát, de most meg ha max.ra tekerem a potit akkor is csak 10.1V-ot enged a ventire. A led csík arányosan kuszik felfelé, de a 8. nál megáll.Szerintem az a 2 V hiányzik valamiért.Ha az meglenne világítana mind a 10 led, és a venti is elérné a 100%-ot.Nem tudom mi lehet a baj. Ha tudsz segíts légyszi. A potinak 10K-nak kellene lennie, de csak 9.5K. Ez lenne a baj?
ha megfogunk 9 vagy 10 elemnek a két végét akkor miért nem ráz mer?
Idézet: „ha megfogunk 9 vagy 10 elemnek a két végét akkor miért nem ráz mer?” Ezt próbáld újra megfogalmazni. Ha kérhetjük.
fogok 9 db elemet, egymás mögé rakom és megfogom az egyik kezemmel a pozití végét a másikkal a negatív végét, akkor miért nem ráz meg?
EZT A venti szabályzót csináltam meg.Lemértem mindent : táp: 11.7V a potinál 9.1 V a max.-on a ventinél 10.07V. A tápon nem változott semmi, ha a poti max.on volt akkor is 11.7 V ad le.
Értem már.Oké köszi szépen mindent. A tápot azért nem szertném igy átalakítani, de az jó lenne ha pl: az egyik ágából amire csatolom a venti szabályzót picit fel lehetne tornázni 13.5V-ra. Valami tranzisztorral vagy valahogy, hogy a 11.7-ből csináljon 13.5-öt, és erre csatlakoztassam a venti szabályzót. Ezt meg lehet valahogy csinálni?
Oké, de milyen diódát? Le tudnád nekem rajzolni hogy hogy csináljam? Bocsi, de elég kezdő vagyok de nagyon érdekel. Szeretném megcsinálni.
De emberünk PC-ből veszi a 12 V-ot, ott nem talál stabIC-t.
Valamilyen DC-DC konverter IC-vel tudná megcsinálni, de mivel azt írja, elég kezdő, nem biztos , hogy érdemes nekiállnia.
És mi lenne, ha a negatív tápfeszből előállítanánk egy feszosztóval -2V körülit, s arra menne a stabkocka?
Üdv!
Érdeklődnék, hogy hogyan tudok csinálni wifis antennát, most nem magára az antennára vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy hogyan tudok vezetéknélküli internetet csinálni, tehát a vezetékesből vezetéknélkülit, annélkül, hogy vennék wifis routert...
Nem akarlak lelombozni, de szerintem inkább vegyél. 6-7 ezer forint nem a világ ahhoz képest, hogy meg kellene építened egy komplett mikrovezérlős számítógépet, egy beépített oprendszerrel, amit Neked kell megírni... folytassam?
üdv mindenkinek.zanussi FLS 401 C tipusu mosógép dobja nem forog,viz pumpa működik,szivattyú rendben.az ékszij is a helyén.viszont a motor forró.mi lehet a gond???nincs égett szag.ha valaki tapasztalt hasonlót kérem segitsen http://www.hobbielektronika.hu/forum/wtopic.php?topic_id=265&ppid=0&pop=1#
Üdv!
Potenciométerre lenne szükségem, de nem tudom, hogy keressem. Ami kell: 1,5...10 kOhm Ez szerepel az alkatrészlistán, de a webáruházakban így nem találom. Kérlek segítsetek hogy kell keresni.
Szerintem nem lesz sokkal kisebb a fordulat attól a kis fesz eséstől! A hűtők amúgy is túl vannak méretezve (persze ha normális a gyártó) meg gondolom azért kell a szabályzó ne menjen maxon a venti Az én gépemben is hasonló van a tápban és kb 7V.on jár kb 5 éve és még jó a kondik esr-je is Igaz 400W-os a gépnek elég lenne a 200W-is! Tápot mindíg túlméretezni a pc összeállításakor nálam ez aranyszabály Na nem offolok tovább :hide:
Megvan. Köszi. Bocsi a hülye kérdéseimért, de még egy utolsót hagy kérdezzek, többet nem zavarlak. Mi az a stbkocka?
Szó szerint ez van az alkatrészlistán, gondolom ez (1,5...10 kOhm) azt jelentheti, hogy 1,5 től 10 kOhm-ig változtatható. Vagy mi más lehet? A cikkből nem derül ki, csak az hogy fényerőt lehet vele szabályozni.
Köszi az előző fájlmellékletemből kiderül mire készülök. Vehetnék készen bármit, de akkor elvész a saját építés öröme.
Ezt tök jól összefoglaltad nekem! Köszi szépen!
Sziasztok!
Megtudná nekem valaki mondani hogy ennek miért van ennyi lába? :eek2:
Szia
Ez egy 4 digites (számjegyű) kijelző, minden számot 7 szegmensből (vonalból) ír ki. Továbbá található még tizedespont, és órához kettőspont, minden ilyen szegmens külön ki van vezetve. Itt egy adatlap, nézegesd át, nem olyan bonyolult szerkezet. Jó bütykölést. Üdv.: Tomi20 |
Bejelentkezés
Hirdetés |