Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   616 / 3997
(#) Gafly válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Tehát adott Ube, Umax, Umin és P?
Akkor I = (Umax - Umin)/P
R1 = (Ube-Umax)/I
R2 = Umin/I
(#) spikk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Ezt nálunk a konyhában így számolják:
Ha a 3 és 5 V közötti 2V-os tartományra 10k az ellenállás, akkor voltonként 5k jut.
R2 = 3*5k = 15k kell, hogy ne tudj 3V alá menni
R1= 7*5k = 35k kell, hogy ne tudj 5V fölé menni
P adva volt, 10k
Az áramot is ki lehet számolni, ha kell. Annyi fog kijönni, mint amennyit Imi65 írt.
(#) nagy_david1 válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm, minden világos egy dolgot leszámítva, mégpedig:
Idézet:
„Az R1 értéke: Ut-Upot felső/I, vagyis 5V/0,2mA”
. Nem értem honnan jön az 5V, még az R2-nél értem, mert ott nincs Ut, de itt Ut-Upot, és ezt nem értem honnan jön hogy 5V. Bocsánat ha kissé érthetetlen vagyok.
(#) Imi65 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Bocsánat, elírtam, 7V a jó érték, és azzal is számoltam, azért okozott félreértést. Elnézésedet kérem.
(#) nagy_david1 válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Na így már minden világos, köszönök mindent. Köszönöm neked is és Gafly-nak is a precízebb megoldást és spikk-nek is a "konyhai" megközelítést.
(#) Journey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Helló!
Kijavítottam a hibát, de most meg ha max.ra tekerem a potit akkor is csak 10.1V-ot enged a ventire. A led csík arányosan kuszik felfelé, de a 8. nál megáll.Szerintem az a 2 V hiányzik valamiért.Ha az meglenne világítana mind a 10 led, és a venti is elérné a 100%-ot.Nem tudom mi lehet a baj. Ha tudsz segíts légyszi. A potinak 10K-nak kellene lennie, de csak 9.5K. Ez lenne a baj?
(#) net105 hozzászólása Szept 4, 2009 /

ha megfogunk 9 vagy 10 elemnek a két végét akkor miért nem ráz mer?
(#) Imi65 válasza net105 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Idézet:
„ha megfogunk 9 vagy 10 elemnek a két végét akkor miért nem ráz mer?”

Ezt próbáld újra megfogalmazni. Ha kérhetjük.
(#) net105 válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

fogok 9 db elemet, egymás mögé rakom és megfogom az egyik kezemmel a pozití végét a másikkal a negatív végét, akkor miért nem ráz meg?
(#) net105 hozzászólása Szept 4, 2009 /

lerajzoljam?
(#) net105 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

1,5 v /elem
(#) net105 válasza net105 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

=13,5v összesen
(#) gg630504 válasza uli hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

EZT A venti szabályzót csináltam meg.Lemértem mindent : táp: 11.7V a potinál 9.1 V a max.-on a ventinél 10.07V. A tápon nem változott semmi, ha a poti max.on volt akkor is 11.7 V ad le.

Értem már.Oké köszi szépen mindent. A tápot azért nem szertném igy átalakítani, de az jó lenne ha pl: az egyik ágából amire csatolom a venti szabályzót picit fel lehetne tornázni 13.5V-ra. Valami tranzisztorral vagy valahogy, hogy a 11.7-ből csináljon 13.5-öt, és erre csatlakoztassam a venti szabályzót. Ezt meg lehet valahogy csinálni?

Oké, de milyen diódát? Le tudnád nekem rajzolni hogy hogy csináljam? Bocsi, de elég kezdő vagyok de nagyon érdekel. Szeretném megcsinálni.
(#) qvasz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

De emberünk PC-ből veszi a 12 V-ot, ott nem talál stabIC-t.
Valamilyen DC-DC konverter IC-vel tudná megcsinálni, de mivel azt írja, elég kezdő, nem biztos , hogy érdemes nekiállnia.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

És mi lenne, ha a negatív tápfeszből előállítanánk egy feszosztóval -2V körülit, s arra menne a stabkocka?
(#) slave557 hozzászólása Szept 4, 2009 /

Üdv!
Érdeklődnék, hogy hogyan tudok csinálni wifis antennát, most nem magára az antennára vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy hogyan tudok vezetéknélküli internetet csinálni, tehát a vezetékesből vezetéknélkülit, annélkül, hogy vennék wifis routert...
(#) Action2K válasza slave557 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Nem akarlak lelombozni, de szerintem inkább vegyél. 6-7 ezer forint nem a világ ahhoz képest, hogy meg kellene építened egy komplett mikrovezérlős számítógépet, egy beépített oprendszerrel, amit Neked kell megírni... folytassam?
(#) zsenobi hozzászólása Szept 4, 2009 /

üdv mindenkinek.zanussi FLS 401 C tipusu mosógép dobja nem forog,viz pumpa működik,szivattyú rendben.az ékszij is a helyén.viszont a motor forró.mi lehet a gond???nincs égett szag.ha valaki tapasztalt hasonlót kérem segitsen http://www.hobbielektronika.hu/forum/wtopic.php?topic_id=265&ppid=0&pop=1#
(#) kadam hozzászólása Szept 4, 2009 /

Üdv!
Potenciométerre lenne szükségem, de nem tudom, hogy keressem. Ami kell: 1,5...10 kOhm Ez szerepel az alkatrészlistán, de a webáruházakban így nem találom. Kérlek segítsetek hogy kell keresni.
(#) patexati válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Szerintem nem lesz sokkal kisebb a fordulat attól a kis fesz eséstől! A hűtők amúgy is túl vannak méretezve (persze ha normális a gyártó) meg gondolom azért kell a szabályzó ne menjen maxon a venti Az én gépemben is hasonló van a tápban és kb 7V.on jár kb 5 éve és még jó a kondik esr-je is Igaz 400W-os a gépnek elég lenne a 200W-is! Tápot mindíg túlméretezni a pc összeállításakor nálam ez aranyszabály Na nem offolok tovább :hide:

Megvan. Köszi. Bocsi a hülye kérdéseimért, de még egy utolsót hagy kérdezzek, többet nem zavarlak. Mi az a stbkocka?
(#) kadam válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Szó szerint ez van az alkatrészlistán, gondolom ez (1,5...10 kOhm) azt jelentheti, hogy 1,5 től 10 kOhm-ig változtatható. Vagy mi más lehet? A cikkből nem derül ki, csak az hogy fényerőt lehet vele szabályozni.

lastscan.jpg

OK! Köszi! :kalap:
(#) kadam válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Köszi az előző fájlmellékletemből kiderül mire készülök. Vehetnék készen bármit, de akkor elvész a saját építés öröme.
(#) uli válasza Norberto hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Ezt tök jól összefoglaltad nekem! Köszi szépen!
(#) Horv hozzászólása Szept 4, 2009 /

Sziasztok!
Megtudná nekem valaki mondani hogy ennek miért van ennyi lába? :eek2:
(#) Tomi20 válasza Horv hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Szia

Ez egy 4 digites (számjegyű) kijelző, minden számot 7 szegmensből (vonalból) ír ki. Továbbá található még tizedespont, és órához kettőspont, minden ilyen szegmens külön ki van vezetve. Itt egy adatlap, nézegesd át, nem olyan bonyolult szerkezet.
Jó bütykölést.
Üdv.: Tomi20
Következő: »»   616 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem