Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 360 órajel egy nap alatt, vagyis 4 percenként egy
Témaindító: juhasz, idő: Szept 3, 2009
Témakörök:
Két éve építettem egy Napkövető forgató elektronikát, -a téma szerepelt itt a Fórumban-, működik ugyan, de jobbat szeretnék, más elven.Azt találáltam ki, hogy egy hajóhoz való robotpilótát 1-1 fokkal odébb fordítok folyamatosan. Ehhez naponta 360 órapulzus kell, vagyis 4 percenként egy. Van egy kiszuperált vekker Ic-m amiből másodpercenként jön pulzus, ehhez építenék egy 240-ig számlálót (amihez kapu áramköröket is kell használnom), így kapnék 4 perces órajeleket. Kérdésem: van-e szakmailag korszerűbb, kevesebb Ic-t használó, tehát kissebb méretű, elegánsabb megoldás.
A legkisebb helyet egy 8 lábú mikrokontroller foglalná, arra rá lehet akasztani egy órakvarcot, bele kell egy egyszerű program, és az egyik lábát négypercenként billegteti. Hogy mennyire korszerű, azt nemtudom, de nem tűnik túl ósdinak
Kedves potyo! Hát egy 8 lábú Ic- nél nem kívánhatok valóba kevesebbet! Ezt kellene elfogadnom megoldásnak, de nem tudom megcsinálni--nem tudom programozni.
Ha nem túl sörgős, akkor holnap-holnapután megírom bele a programot, csak az a kérdés, hogy be tudod-e a kontrollerbe égetni majd?
Köszönöm, de nem tudom beégetni, inkább kérdezem, hogy létezik-e 60.-ig számláló, azt már csak néggyel kellene osztani.
CMOS számlálók között talász olyat is ami akár 2-a 14.-ennel is tud osztani, 240-es osztást nem nagy ügy megcsinálni.
Tényleg, ilyen hatvány kifejezéseket be lehet írni valahogy?
ha erre gondolsz akkor igen. "[ color=grey ]erre gondolsz [ /color ]" Betüszin menüpont utána a szin átírása arra ami neked tetszik majd a két kapcsos zárojel közé a szöveg.
Ha nem akarod (tudod) PIC-cel, akkor használj egy 7492-t, és egy 74390-et. A 7492-vel osztasz 12-vel, a 74390-nel megy 20-szal, így kész a 240-es osztás 2 IC-vel.
Lehet hogy van korrektebb megoldás is.
"Azt találáltam ki, hogy egy hajóhoz való robotpilótát 1-1 fokkal odébb fordítok folyamatosan" Ez pontossan mit is jelent? Honnan az 1 fok? Mert ha lehet kisebbet, akkor folyamatosabb lenne a forgatás és kisebb leosztás (esetleg nem is) kellene És mi van este? akkor is forog tovább, vagy egy kontroller visszatolhatná, ha már nem süt a nap...
Lehet hatványozni, igen.
214 Ehhez a következőt kell beírni, természetesen szóközök nélkül, úgy működni fog. 2< sup >14< /sup >
Arra nem lehet órakvarcot rakni, a belső oszcillátor meg nem időméréshez való
Kedves pici! A robotpilótákat +- (1) és +-(10) fokkal lehet irányítani. Az 1 fok bőven elég finom szabályozást jelent. A pilóta méri pillanatnyi földmágneses irányt, és összehasonlítja azzal amit bele írtál a fent említett nyomógombokkal. Ha eltérés van + vagy - jelet ad a szervo motornak addig amíg a két adat meg nem egyezik. Éjszaka két dolgot lehet csinálni, hagyni folymatosan működni, vagy csak a motort kikapcsolni és reggel visszakapcsolva majd addig fog működni amig az addigra kialakult poziciot utol nem éri, t. ill. a robotpilota össze van építve mechanikusan a napelemmel, együtt forog vele. A hajó bármerre fordul alattuk, a rendszer mindíg újból beáll az aktuális irányba.
Értem, tehát robotpilóta, de nem repülő, napelem szervó, de nem a tetőn van
Szóval pl ez egy etetőhajó, ami napelemmel rátölt az aksira. De Te navigáltatod, ahova akarod. Nem fogyaszt többet a napelem állandó felügyelete szervó vezérlése, mint amennyi a dölésszög miatti teljesítménycsökkenés?
szia én tudnék,csak az a baj ,hogy 9-percenként ad egy jelett,és kisebb mint egy gyufás doboz
Ez két külön szervo rendszer: 1. a forgatás a Napra, 2. döntés a Napra. A döntés egyszerübben megoldható. Az időnkénti mozgatás eltörpül a kb 4 A áramtermeléshez képest.
Nos erre egy PIC10F2xx is megfelel.
A T0CKI lábára kötsz egy 32768-as "óra" kvarcot és belsőleg leosztod annyira amennyire akarod. Majd a szabad lábakon vezérelsz. Van 6 és 8 lábú.
potyo:
Idézet: „Arra nem lehet órakvarcot rakni, a belső oszcillátor meg nem időméréshez való” pici: Idézet: „Nos erre egy PIC10F2xx is megfelel. A T0CKI lábára kötsz egy 32768-as "óra" kvarcot és belsőleg leosztod annyira amennyire akarod.” Itt valaki téved.
A rovid tartamu doles nem kene szamitson , az aku szolgatatja a pillanatnyi aramot es nem a napelem az csak tolti.vagyis ha sotet lessz a muszer az akurol mukodik mig az le nem merul.
Az aku toltes /kisutes idoarany a fontos ha allandoan mukodnie kell. A "zenit " es "azimut" beallast ( mar nem is emlekszem a szakkifejezesekre , elevacio es ?)ahogy mondod ket tengeklyen kene megoldani es ugy hogy kovesse automatikusan a fenyt , mindeg idonkent beallitodjon pot a naop fele"napraforgo". De nem kell 360 csak maximum 180 , ugyanis ejel minek kovesse a napot .Meg 180 se kell csak ha hegyteton lennek. Kulonben automata "napkoveto" szerkezetekkel oldjak meg a feny utan forog a kutyu pontossan a Nap utan. Erzekelik a napfenyt es arra all be a "forgato". Tegnapelott ejjel tettem ide a forumra link-et valahol a LED tolteshez ott volt ilyen szerkezet leirva. Solar Charger kulcsszavakkal talatam , lehet hogy othon elmentettem a link-et.
Nem lenne egyszerűbb négy fotoellenállásokból épített (2 darab osztó) feszültségosztót építeni, a fotoellenállásokat négyzet alakban elhelyezni egy árnyékot adó keresztben, alul, felül, jobbra balra, és a feszülségosztó kimenőjelével vezérelni a jobbra- balra, és a dőlésszög szervót vezérelni? A rendszernek arra kell fordulnia, ahol a fotóellenállás nagyobb megvilágítást kap, és ezzel automatikusan mindíg a Nap felé fog nézni. Amelyik fotellenállást a kereszt kitakarja, az ugye árnyékban van, és adott, hogy merre kell fordulni. Ha egyforma mind a négy ellenállása, akkor a Nap felé néz a cucc, nincs kitakarás. Egy ötödik fotoellenállással esetleg lehet figyelni, hogy süt -e a Nap,ha nem, akkor kikapcs, feleslegesen ne fogyasszon áramot a kapcsolás. remélem, érthető, mit is akartam ezzel felvázolni.
Igen, csak némileg erősített kivitelben. Ebből kell kettőt építeni...
potyo:„Arra nem lehet órakvarcot rakni ...
Miért ne lehetne, pont azt írtam le hogyan: A T0CKI lábára kötsz egy 32768-as "óra" kvarcot ...
Nem, te nem azt írtad le, mert ez még csak a kvarc egyik lába lenne. Nézd meg jobban az adaplapot, mert T0CKO láb bizony nincsen, és nincs Timer0 oszcillátor se. A kvarcnak pedig két lábra van szüksége a rezgéshez, meg egy inverterre a két láb között!
PIC10F20X adatlap
Van T0CKI bemenet és van hozzá tartozo TMR0 (Timer0 – 8-bit Real-Time Clock/Counter) (Timer0 nem oszcillátor, hanem számláló) És amit a lábra kötsz: - AS32768TDA - OV7604 - SPC2 342EB 32K A kérdés az hogy meg lehet-e oldani? Igen Ha nem akarjuk hogy megoldja... Amit írtál az rendben van.
Ezek nem kvarcok, hanem komplett oszcillátorok! A kettő nem ugyanaz.
Mondjuk méretben franc tudja, de szerintem a 12F+kvarc kisebb helyet igényelne, mint a 10F+oszcillátor. |
Bejelentkezés
Hirdetés |