Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy Li-polymer akksim, amit a PDA-mhoz vettem kb. 1 éve. Mivel új telót vettem, ezért először egy hétig ritkán volt töltőn, majd 2 hétig egyáltalán nem töltöttem. Ezek után nem tudtam egyáltalán rátölteni, az akksi töltését visszajelző led nem világít.
Lehet-e és ha igen, hogy és milyen szervízben lehetne a túlmerült akksimra rá-, feltölteni. Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Van egy Sony noti akksim és tönkre ment benne egy úgynevezett önmegsemmisítő biztosíték amit szeretnék kicserélni de nem tudom hol lehet beszerezni. Valami alternatív öttletet szeretnék ha esetleg tud valaki. A tipusa: SFC-1605A, mellékeltem az adatlapját. Bővebben: Link
Üdv!
Arra lennék kíváncsi hogy egy mobiltelefonaksit hogyan lehet a telefon kihagyásával tölteni,és a 3 csatlakozó mire jó +, GND,? odamegy a töltő +-ja? A vezérlő elektronika megvan és (remélem) .ép
Sziasztok!
Van 3db laptop aksim, egyenként 10,8V-osak. Ezeket tölthetném egyszerre párhuzamosan kötve, vagy mindenféleképpen külön kellene töltenem őket? Üzem közben az aksik párhuzamosan lesznek kapcsolva, de egyébként külön vannak. Jó lenne egyszerre tölteni mindhárom packot. Akkor most csináljak 3 töltőt, hogy egyszerre tudjam feltölteni őket?
Akkor először megpróbálom simán párhuzamba kötni, ha nem lesz jó, akkor majd kitalálok valamit. Ez az aksipack majd az elektromos biciklibe lenne. Olcsón szereztem 3 db 5,2Ah-s packot és a cellák tökéletesek, csak a vezérlésük halt meg. A többiről írok majd a biciklis topicba.
sziasztok! Érdeklődnék van e itt hozzáértő aki segiteni tud. Adott egy sony kamera, de nem tölti fel az akksit. Akksiban szétszedve két cella van mindkettő 2.6V-os körül van. Nem lehet hogy valahogy az elektrikát ujra kell inditani nullázni ilyesmi az akksiban? vagy a kamerában lehet valami töltő áramkör még külön? köszüdv.
Üdv minndenkinek! Én szeretném kérdezni, hogy milyen képlettel lehet számolni az akku merülését?
Litium ion akksi 1,5 Ah, 18 voltos. lesz rajta egy motor, ami: Alapjáraton 2.2 ampert használ üzemközben(legjobb telyesitményén)20,9 Ampert és 18 volt kell neki szeretném megtudni, hogyan és milyen gyorsan merül az akku kifelé. (ez a párositás egy szerszámgépben van, ütvefúró)
Üdv.!
A számolás egyszerű: "1,5 Ah"= áramfelvétel * max. idő. Átalakítva: idő= "1,5Ah" / áramfelvétel (amperben, az időt órában kapod). Az így kapott 4,3 perc üzemidőnek csak 60-80 %-áig fog működni a motor. Az akksi felrobbanását reméljük sikerül elkerülni. Egy 1,5 Ah-ás Li-ion akksit nem illik 3-5 A-nál nagyobb árammal kisütni. Ilyen áramhoz célszerű pl. modellezésnél használatos Li-Po -t használni. A jobb hatásfok és hosszabb üzemidő érdekében kb 5 Ah-sat javasolok.
Köszönöm válszodat NEMGYURI, sokat segítettél
Sziasztok!
Nemrégiben szereztem két darab 7.4V 5000mA lithium akkut csak nem tudom róla kideríteni, hogy ion vagy polimer. A cellákon van egy áramkör amiről többek között egy hőszonda is megy vissza az akkukhoz. Próbálkozott-e már valaki ilyen nagy kapacitású akkuk töltésével? A linkelt lm 317-es megoldás szimpatikusnak tűnik csak ahogy nézem, az 800mA-es akkukhoz való. Esetleg fel lehetne-e "tuningolni" egy kicsit, hogy használható legyen az akkuimhoz? Válaszotokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
Nemrégiben szereztem két darab 7.4V 5000mA lithium akkut csak nem tudom róla kideríteni, hogy ion vagy polimer. A cellákon van egy áramkör amiről többek között egy hőszonda is megy vissza az akkukhoz. Próbálkozott-e már valaki ilyen nagy kapacitású akkuk töltésével? A linkelt lm 317-es megoldás szimpatikusnak tűnik csak ahogy nézem, az 800mA-es akkukhoz való. Esetleg fel lehetne-e "tuningolni" egy kicsit, hogy használható legyen az akkuimhoz? Válaszotokat előre is köszönöm!
Szia! Az 5000 mAh-s akkunak semmi baja sem lesz, ha csak 800 mA-rel töltöd. Sőt... Igazából csak jót teszel vele, ha nem egy 1C-vel, hanem jóval kisebb árammal töltöd. Sokkal hosszabb életű lesz az akkud, több ciklust fog kibírni, mintha pumpálnád bele minden töltésnél a 4-5 Ampert. Csak azt kell lenyelni, hogy arányosan tovább tart a töltés. Kérdés, hogy szempont-e a gyors töltés?
Szia!
Először is köszönöm a gyors választ! Csatolok pár képet az akkukról hátha többet mondanak mint amit én tudtam. Közben kiderült, hogy a nagy akkuk 3.7V 5000mA-sek és a vastag piros/fekete kábelek közt 7.5V-ot mértem, a piros/fehér között pedig 3.7-et úgyhogy gondolom két cella van sorba kötve rajta így valószínűleg 10.000mA egy pakk (ha jól sejtem, ha nem akkor javíts ki). Bár elég nehéz elképzelnem, hogy egy ilyen pakk 10A-t tudjon Gondolom a kis áramkör csak a balancer rajta. A töltési idő nem kell, hogy nagyon rövid legyen mivel egy SSC P7 ledes bringalámpához kell majd és azért szeretném ezeket felhasználni (akár párhuzamosan kötve a két nagyot), hogy ne kelljen sűrűn töltögetni, viszont ha merülnek akkor éjszakára ráteszem a töltőre és reggelig mehet a töltés. A képek fényében mit gondolsz a dologról? Egyébként az akkukhoz nagyon jutányos áron jutottam hozzá (1000Ft/db) úgyhogy nem akarnám elkótyavetyélni A led áramgenerátorról lesz hajtva ahol 3,6V-on zabál majd 2.8-3A-t.
Ha 3,7 V a cella névleges feszültsége, akkor valószínűleg lítium polymer lesz. De az most mindegy.
Ami viszont teljesen biztos, hogy ha két cellád sorba van kötve, akkor a kapacitásod bizony 5 Ah marad (Amperóra, nem pedig Amper, amit következetesen használsz!!!), csupán a kapocsfeszültséged kétszereződik meg. A kapacitásod akkor lesz 10 Ah, ha párhuzamosan kötsz két cellát (ebben az esetben viszont a feszültséged marad 3,7 V).
Akkor ha a jelenlegi konstrukcióról beszélünk, két cella sorba kötve egy pakkon belül + ezzel párhuzamosan a másik soros pakk, adja ki a 10A-t és ekkor marad meg a 7.4V.
Nem akarnám szétbontani cellákra az egészet már csak a balancer miatt sem. Ennek fényében mit ajánlanál a töltésre? Maradhatna így is a 800mA? (legalább az említett LM317-es kapcsolás 7,4V-os feszültsége már jó) Sajnos matekban nem vagyok túl jó, úgyhogy nem tudom, hogy mennyi időt venne így igénybe a töltés. Azt tudom, hogy ezekre az akkukra rá lehet tölteni bármikor csak azzal nem vagyok tisztában hogy ennél a típusnál mi számít merült állapotnak feszültség terén és mi a túltöltött állapot. A túlmerítéssel sem szeretném kinyírni és ugyanakkor felrobbantani sem lenne jó őket bár gondolom nem véletlen van rajtuk a hőszonda de az ördög sohasem alszik.
Az akkuk összekötése, feszültsége és kapacitása úgy van, ahogyan írtad, annyi kivétellel, hogy akkumulátorok kapacitásának mértékegysége nem A, hanem Ah (Amperóra)!!!
Természetesen egy ekkora pakkot is lehet 800 mA-rel tölteni, a töltési időd hozzávetőlegesen 13 óra körüli lesz. A cellákat egyébként nem illik 3,0 V alá meríteni, mert nem különösebben vannak oda ezért az állapotért. Valamint a töltési végfeszültség ne haladja meg a 4,1 V/cella értéket (ma már vannak olyan Li-ion akkuk, melyeket fel lehet tölteni 4,2 V-ra is, de ha csak 4,1-re töltöd, akkor hosszabb távon fog szolgálni téged az adott cella).
Ennyivel is okosabb lettem:
Tehát ha párhuzamosan kapcsolom a két pakkot akkor kellene egy áramkört készíteni ami valamivel 6V felett még jelez, hogy jó lenne tölteni az akkukat, valamint töltésnél jelez (vagy leállítja a töltést ha az össz. feszültség eléri 8V-ot) így elkerülhetem a gyors elhasználódást. A töltési részből a korábban említett töltő nem tudom, hogy eleget tudna-e tenni a kritériumoknak (8V felett töltés leállítás) bár gondolom nem véletlen van benne a relé (amiről nem láttam a rajzon semmiféle információt). A balancerről 7db vezeték jön le amint a képeken is látszik és ebből a nyákon minkét oldalon 3db van összekötve amik között mérhető a jelenlegi 7,5V. A középső szálon nincsen feszültség. Ez mire szolgálhat?
Szia!
Javaslom, hogy próbálkozzál inkább gyári töltő IC-vel. Pl. az alábbi IC a chipcad-nél 163Ft és mindent tartalmaz. Csak tápot adsz neki, 1-2 ellenállást, LED-et... és kész is. És tud tölteni 100mA-tól 1A-ig. Adatlapja: MCP73834-FCI 4 cellához 4 ilyen kell.
Szia!
Szimpatikusnak tűnik csak éppen lehalt az alldatasheet és nem látok róla semmit. A 163Ft nekem túl szép, hogy igaz legyen Gondolom nettó és még vagy 2000Ft a szállítás... Az 1A-es töltés az már egész baráti nekem mert ha jól tippelek akkor 10 óra lenne teljes töltés. Azt, hogy érted, hogy cellánként kellene egy ilyen? Bontsam szét a pakkot vagy csak egy-egy pakk elé tegyek be 2 ilyen IC-t? Módosítva: Közben találtam róla máshol is egy adatlapot és ahogy nézem, szét kell bontanom cellákra a pakkot és cellánként kell töltenem, de akkor mi lesz a balancerrel? (gondolom nem véletlen volt rajta gyárilag) Ugyanakkor ahogy nézem, lehet (vagy kell) rákötni hőszondát amiből nálam csak egy van az egész pakkra.
Van 3 pakkod... nézzük a 2 nagyot.
Ha jól látom akkor: Egy nagy pakk 3,7V-os és 5000mAh a kapacitása. Ebben 2db 3,7V-os akku van egyenként 2500mAh kapacitássa. Ezeket mindenképp külön kell tölteni. Namost ami rajta van elektronika az lehet akár töltő is, vagy csak védelem a túláram, esetleg mélykisülés ellen. Ha megvan az IC típusa akkor akár utánna is lehetne nézni. Töltési idő kb. 2,5 óra mivel töltésnél egyszerre töltöd mind a 4 akkut és egyenként 2500mAh a kapacitásuk, amit 1000mA-al tőltessz. Hőszonda a nagy töltőáram miatt ajánlott, ha csak 500mA-el töltöd, akkor már nem muszáj használni. Így 5 óra a töltési idő.
Igen de nálam a cellák jelenleg sorba vannak kötve a pakkon belül így jön ki a 7.4V-os kimeneti fesz tehát a 3.7V-os cellák egyenként 5000mA-esek. Vagy lehet, hogy nem jól tévedek?
Holnap megpróbálom nagyítóval leolvasni a feliratot mert szabad szemmel nemigen látszik és rákeresek. Legutóbb annyi derült ki, hogy két különböző típusú IC van a nyákon.
Az a baj, hogy csak tippeltem, így látatlanba akkor nem tudok konkrétat mondani.
Mivel 3.7V 5000mAh van ráírva magára a cellára és a kimenő fesz 7.4V soros kapcsolás esetén így gondolom, hogy egy cella magában ugyanúgy 5000mAh mert az áram ugye nem adódik össze soros kapcsolásnál csak a feszültség. Még nem bontottam szét a pakkot (nem is tervezem) de gyanítom, hogy a másik cellára is ezek az adatok vannak nyomtatva.
Ha esetleg kiderülne, hogy a két SMD ic a töltésért felelős akkor ugyanúgy a két kimeneten adnék neki stabilizált (mondjuk 8 vagy 9V-ot (nem sokkal többet mint a pakk feszültsége)) és a többit elintézné az áramkör? Ezt akár ki is próbálhatnám figyelve, hogy a cellákba milyen feszültség és áram megy ennek hatására? (persze csak pár pillanatra)
Li cellákat külön-külön kell tölteni.
A 3.7V és az 5000mAh a cellára van ráírva vagy az egész akupakkra?
Ez így konkrétan nem igaz. Miért kéne cellánként tölteni?
Abszolút nem kell. Annyiból előnyös, ha cellánként töltöd, hogy biztosan nem lesz szükség balanszírozásra. Viszont ezzel meg a következő tapasztalatom van: repülőmodellezek, ott 3 cellás lítium akkukat használok. Természetesen minden cella ki van vezetve a pakkból, hogy szükség esetén lehessen balanszírozni. Nekem nincsen balanszeres töltőm, így mindig is "egyben" töltöttem a 3 cellás pakkokat, nem cellánként. 2 éves intenzív használat után (800 mAh-s akkuk 10-15 A-rel kisütve) csak 0,01-0,02 V-os feszültségkülönbség van a cellák között. Pedig életükben nem láttak balanszert, vagy cellánkénti töltést... És ez mind az 5-6 akkupakkomnál így van, nem egyedi eset. Ilyen szintű eltérés pedig már jóformán mérési hibának számít. Na mindegy, ezt csak azért írtam, mert sokan odavannak, hogy "jaj, mindeképp balanszeres töltőt akarok" meg hasonlók, pedig megfelelő bánásmód esetén azért olyan durva eltérések nem alakulnak ki az együtt gyártott cellák esetén. Persze ezt csak a gyári pakkokra mondom, ha valaki otthon készít el 3 összeszedett akkuból egy 3 cellás pakkot, ott ez már nem igaz. De az abszolút nem állja meg a helyét, hogy a lítium akkukat cellánként kell tölteni. Miért kéne? Nem kell!
Magára a cella falára van szitázva a felirat. Lehet, hogy holnap szétbontom és megnézem a másik cellát is de gyanítom, hogy a cellára vonatkozik mert mivel sorba van kapcsolva a kettő és 7.5V-ot mértem a kivezetésen így valószínűleg nem véletlen írtak rá a cellára amit.
Tehát szerinted megállapíthatom az előző hozzászólásban leírt rögtönzött módszeremmel hogy töltő IC-k vannak-e a nyákon?
Ez jó mert már magam sem tudom, hogy merre állok arccal
Te mit mondanál a kísérletemre miszerint megállapítanám, hogy töltő ic-ről van-e szó?
Ez így van. Én elektronikahibás laptopaksit töltöm labortápról, és mértem a én is a cellákon a feszültséget és századra pontosan megegyező feszültségek voltak rajtuk. És itt sincs semmi balancer, csak simán sorba kötve a cellák és így töltve a pack.
Akkor most két út áll előttem ahogy nézem.
Vagy rendelek a Chipcad-től töltő ic-ket és egy-egy darabbal töltöm a pakkokat (ha ez lehetséges) bár ehhez ki kellene derítenem, hogy most mit is csinál a jelenlegi áramkör mert gondolom nem túl szerencsés ha a jelenlegi ic is a töltést vezérli és én még ráteszek egy "lapáttal". Vagy megépítem az lm 317-es kapcsolást és akkor mindegy, hogy a jelenlegi áramkör balancer vagy töltő áramkör ha jól tévedek.
Az akkuban lévő elektronika kb. 99%, hogy nem felelős a töltésért közvetlenül. A töltő elektronikát nem szokás az akkuba integrálni. Ott legtöbbször csak a védőelektronika van elhelyezve, ami azért felelős, hogy ne töltsd túl és/vagy hogy ne merítsd le túlságosan az akkut. Mindemellett gyakran egy hőmérő szenzor is bekötésre kerül, hogy töltés során lehessen monitorozni a cellahőmérsékletet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |